Отговори
# 195
Здравейте,

да ви разкажа как мина денят ми днес,

Отивах сутринта да си сменя личната лекарка и по пътя ми падна кръвното , причерня ми абе едва се замъкнах.Премери ми жената кръвното 80-50.Както и да е пих и ядох какво ли не  за да си го вдигна *кръвното*и после трябваше да отида до Фемина на фетакна ехокардиография. Отидох 30 мин по рано и доктора още не бил дошъл и имало 4 жени преди мен #2gunfire направо побеснях.А преди да стигна го там си взех изследванията и хемоглобина още ми е паднал, от което ми пада и кръвното.
Сига съм се оплаквала, кажете ми моля знаете ли къде и до коя седмица може да се прави фетакна ехокардиография и къде

Чао

# 196
Здравейте коремчета,
 baloniЧРД Tevolere желая ти здраве и прекрасно бебенце през Април Laughing
Първо много благодаря за инфото относно ЖК
Stra4iatela подозирах нещо подобно за Шейново, защото там е голям наплив, но чак пък такова отношение #Cussing out, благодаря ти ,че ми каза на време да не ходя да троша нерви и време там.
ДейзиГочаквам с нетърпение да споделиш за Токуда как мина прегледа.
Sladka mama, а знаеш ли дали въпросната д-р. Врагалева изражда???Ти имаш ли уговорка вече?
Mariahблагодаря за инфото за Тина Киркова, а това у-ще за бременни колко ти струваше?
gabusha - добре дошла Hug

# 197
  • София
Здравейте! От петък не съм влизала и сега ми гръмнаха очите докато изчета всичко! Simple Smile
За срещата - аз лично съм много доволна. Можеше и по-дълга да стане, но ни бяха притиснали обстоятелства. От едно съм недоволна - че не се събрахме повече, в частност, че не дойдоха лицата от предишната среща (за което от тях се иска реванш) и пак в частност, че не се престрашиха повече лица (да се реваншират)! Wink Иначе - поговорихме си и си хапнахме   chef ИЗводът е, че скоро трябва пак да се организира среща!
За присъствието на бащата при раждането - много сложен въпрос... и е строго индивидуален. Аз лично може би ще се наложи да родя със секцио заради очите. Баща не се пуска в този случай. Ако пък родя нормално - има колебание по въпроса, но повече клони бащата да не идва. Доводи за - бащата е допълнително лице, което се предполага, че бидейки в съзнание е сериозен свидетел на ставащото в залата и следователно лекарите ще са по-съвестни. Същевременно на моят мъж му се е появило опасението да не ни объркат бебето с някое чуждо - някак смешно звучи, но и същевременно ме кара да се попритесня... Доводите минус са, че при повечето мъже асоциацията с това което се вижда при ражданепотиска сексуалното им желание в последствие. Имам известни съмнения, че може да се получи така в моя случай... Като цяло засега везната клони да си раждам сама.
За хемоглобина - който каквото иска да спори, но според мен храната е решаваща. Може на нормалните хора вегетарианството да им се отразява добре, но бременността е извънредна ситуация. Най-лесно се крепи хемоглобина с редовна консумация на червено месо - аз лично понасям само телешко. Освен това да се ядат спанак и други зелени тревици, но за по-силно усвояване в комбинация с млечни продукти и цитруси (фреш). Елда не съм яла, но определено е добър източник на желязо и на витамини въобще. Боб, леща - също - имат комбинация 3 в 1: желязо, витамини В и фолиева киселина. Шоколадът също има желязо, но все пак не става за основна храна... Аз вече като готвя правя супа и второ по схемата да кажем: супа - спаначена или леща и второ: 500-1000г. телешко със зеленчуци на всякакви манджи. И се чувствам пълна със сили така като си хапвам.
Самата анемия се повлиява много добре с комбинацията от трите витамина : желязо + вит С + фолиева киселина + вит В комплекс. Желязото е факторът в еритроцитите, който свързва кислорода и въглеродния диоксид, вит С е кофактор на ензими, които активно участват в образуването на хемоглобина, а същевременно улеснява вноса на желязото през стомашната лигавица; фолиевата киселина стимулира синтезата на ДНК, РНК и белтъците съответно и следователно е много важна за кръвотворенето; витамините В са също кофактори на ензими и регулаторни вещества, ако мога така да се изразя.
Витамини   - аз съм от агитката на отбора лекари, които избягват предписването на витамини и препоръчват плодове и зеленчуци и изобщо добре балансираното хранене. Всеки един витамин, ако се предозира, има обратен ефект и причинява сериозни аномалиив организма. Освен това комбинациите на определени витамини възпрепятстват ефекта от други витамини или пък дават пак странични ефекти. Пример - затваряне нафонтанелата, вкостяване на хрущялните ръбове на черепните кости и като цяло по-едра глава на бебето. Резултат - в последствие умствена изостаналост, тежко раждане с разкъсвания, хематоми на главата, която не е еластична по този начин и трудно се огъва при преминаване през родовите пътища... Пнякога се налага изтегляне на бебето с форцепс или вакуум... Има и ред други примери с други части на тялото, органи и т.н. Доста са страшни изброените неща, но човек, ако не е добре информиран защо не трябва нещо да прави, то тогава го прави...
Друг е въпросът, ако в организмът е установен недостиг на определени витамини - тогава ТРЯБВА да се пият , но по строга схема според лекарско предписание. Защото дефицитът е не по-малко страшен от предозирането. А при дефицит предозиране не се постига така лесно.
Алкохолът - не е вярно, че само червеното вино минава през плацентата. Алкохолът си е с една и съща химична формула, независимо дали е от бира , вино, ракия или ликьор. Плацентата е силно пропусклива за алкохол. А организмът на бебето е недоразвит, не е като на възрастния. Черният му дроб няма такива ензими като на възрастните, с които се разгражда алкохола и следователно щетите са сериозни... Но е прието, че до 1 чаша вино или бира или 50 гр концентрат дневно не са опасни за бебето. Но не трябва това да е е жедневие. Сега по празниците нищо не пречи да се почерпим, но разумно. И 3-4 дни подред да пием по чашка пак не е опасно.
Кафето - как обожавам тази живителна течност! Sunglasses Преди със стването се залепвах за чашката... Но откакто съм бременна го ограничавам  Sad Доскоро пиех по 1 чашка слабо кафе сутрин. Но откакто бебето взе да расте и да се усеща забелязах нещо специфично. Ако например днес изпия едно кафе, бебето става много активно, непрекъснато бушува и не заспива, а нощем и мен не ме оставя на мира. И този ефект за мой ужас трае не 1 ден , а около 48 часа! Явно, че кафето наистина не е добър избор... А и в литературата пише, че злоупотребата с кафе е равносилна на злоупотребата с алкохол...
За храненето и забележките на близките, че малко се яде - Не им обръщаите внимание на тези хора в случай, че показателите от изследваниата ви са в норма. Изследването показва черно на бяло дали метода на хранене е добър. А на досадниците аз лично затварям устата първо с това, че разумните бременни ядат не количествено като за двама, а качествено. На по-упоритите им обяснявам подробно за щетите, които нанасят излишните килограми на бебето, на здравето на бременната и при самото раждане.
За мерките, обиколките и килцата - да се разпиша в сатистиката - в 23-та седмица съм и вече съм +5 кг, обиколка 88 см. Качвам си килограмите по таблицата в началото - и то не нарочно , а е просто съвпадение. Следователно очаквам между 13,5 и 17кг краен резултат. Като се има пред вид, че стратирах като щека и при моя немалък ръст, дори и 17 кг ще се преживеят (макар някак да не ми се иска да са толкова много, но природата си знае колко му трябва на човек, за да оцелее успешно).
Друго да ви кажа - днес бях на ЖК в "Майчин дом". Мъжът ми ме придружи и му се доходи до тоалетна. Отиде сам и като се върна след доста време, ми съобщи, че е обиколил всички възможни достъпни тоалетни в търсене на що годе чиста - всичко без резултат. Направо ме спече колко била ниска хигиената в това здравно заведение... Взех да се замислям за раждането и направо не знам...

# 198
Софийски мами и кандидат такива, знаете ли с какъв транспорт се стига до болницата Св. София-бившата Тина Киркова, ако се тръгва от Централна гара или от автогара Овча купел? Thinking, че нещо по тези интерактивни карти много се запилях и нищо конкретно не видях. Благодаря ви   bouquet Hug  bouquet Hug  bouquet Hug  bouquet Hug

# 199
Добре дошла, гъбуша  Hug

За алкохола, на първо място преминава през плацентата, защото е в кръвта ни и достига до бебето много бързо без да е имало време организма да усвои алкохола от кръвта  Wink

Неци, от гарата можеш да хванеш автобус 60, а от автогарата трамвай 11 или 4. Трябва да слезеш на пазара на Красна Поляна и оттам ще имаш 5-10 мин пеш навътре в квартала.

Някой дали е влязъл в моята фаза вече?  Thinking
А именно, от седмица - 10тина дни почти непрестанно сънувам разни неща свързани с раждането на бебетата, здравето им и всичко въртящо се около това - например в сънищата се появяват и ситуации където се раждат преждевременно и т.н. и т.н. Не са ми много ясни спомените, но знам че всяка сутрин се събуждам с ясното съзнание, че мислите и сънищата ми са се въртяли около това.  Crazy
Хем се радвам, хем се чувствам вече натоварена от това психическо напрежене - та още е толкова рано...  Rolling Eyes Какво ще става след месец, не знам (последната муха, която ми е влязла е, че ще се родят февруари  Embarassed)

# 200
                     Vanesast , за падналото кръвно пии айран със малко сол ,най-бързо го вдига.Дъщеря ми с първата си бременност ми създаваше такива емоции.И разбира се много течности.

Дидия, така като чета как пишеш за бременностите на дъщерите ти ... има чувството, че си била неотлъчно с тях и дори на прегледите им  Blush.
       Така си е. Mr. Green Живеем в един блок на различни етажи с двете ми дъщери и ща не ща съм в час с всички емоции-положителни или отрицателни.
                   А сега вече ми е трудно да намеря минутка за кяфенце на спокойствие.Знаят къде обичам да си пия кафето /имаме си едно квартално клюкарниче и компания от по-млади от нас приятели/ и винаги някой се появява щом седнем. Mr. GreenНай-голямата калпазанка вече сама бяга по стълбите при нас.Чакаме и номер 2 да доприпка скоро,вече слиза сам по стълбите. Twisted EvilА в момента Неда спи на ръцете ми ,а аз ровичкам из нета. Mr. Green

# 201
Здравейте пак.
Aya, благодаря за добавянето в цветния списък. Благодаря и на другите за посрещането.

За фурмите - наскоро си купих, поради ниския ми хемоглобин. Нося си ги с мен на работа и когато огладнея хапвам 4-5. Четох, че са доста калорични и не трябва да се прекалява с тях, тъй като могат да доведат до главоболие?! Аз лично обаче предпочитам сушените кайсии, които не са и толкова сладки.

За мандарините - аз също май прекалявам с тях. Не знаех, че могат да предизвикат алергии и в големи количества са опасни.

Незнам как е при вас, но аз вече почнах да усещам леки болки в кръста. Днес особено се бях сгънала на 2 и раздвижването много не ми помагаше. Следобед се пооправих. Не е ли малко рано?!
Има ли мами от Бургас? Ще се радвам, ако споделят опита и впечатленията си. Може и на лични.
Хайде лека вечер.

# 202
Здравейте preggo ,
Днес сте били много активни!  smile3523 Аз чак сега намирам време да чета форума, защото имах доста тежък ден в работата.
Честит рожден ден Tevorele!   party041
Des_sv, теорията ти за носенето на бебето доста ме заинтригува.  newsm78 Аз може би съм една от най-любопитните за пола на бебето майки, но досега малкото се крие. Вдругиден съм на преглед и ще проверя дали теорията ти е вярна. Аз определено го нося отдясно - док винаги там го намира с УЗто, от самото начало там му усещам движенията... ще видим...  smile3530
Успокоихте ми тревогите за червеното вино, защото снощи изпитвах известни угризения, че от време на време пия по чаша. Без кафе и аз като повечето от вас не мога. Особено сутрин ми е жизнено важно Crazy - пада ми кръвното ако не си взема дозата мляко с нес  Laughing
Лека нощ от мен!  smile3524   babydust7

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 22:49 от alina_nana

# 203
  • БГ
здравейте момичета, мерси за хубавите пожелания  bouquet, много ме зарадвахте Hugсега влизам и  не мога да ви изчета.
Днес като черпих колегите им казах, че ще е по-скромно,за сметка на това преведох парички на нуждаещата се от това Дари.Малко но от сърце. Praynig
Иначе и аз пийвам кафенце 1 на ден слабичко със сметана или мляко с нес, иначе ми пада кръвното . Още не искам да знам пола на бебето, за сметка на това всички около мен са любопитни:)Ама ще чакаме до април.Засега бебето не се обажда много при мен, нощем се събуждам обаче,явно ще е нощна птица Joy
За яденето-хапвам нормално, много портокали и мандарини също, ама съм качила вече 10 кг отгоре, и изпитвам малък ужас. newsm78
Отивам да чета за изпит сега ,на вас хубави сънища от мен! Hug  bouquet

# 204
Здравейте, вчера бях на преглед и ми казаха, че ще си имаме момченце - Aya можеш ли да ми сложиш синя панделка, забравих преди да ти кажа, че това ще е първото ни бебче, а аз съм на 26 години, на консултация ходя при д-р Власова в клиника Св. Панталеймон. Благодаря ти за хубавата темичка и че така бързо и търпеливо съумяваш да ни включиш в списъка Hug
Много ще се радвам на следващата среща на мамите в София да дойда и аз. Тази я пропуснах, защото бях много заета и не съм влизала във форума повече от седмица, но това няма да се повтори Wink

# 205
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте
да ви разкажа за прегледа в Токуда.
Организацията като цяло все още им куца. Наложи се да чакам повече от 10-15 минути на централната регистратура да ми дадат пациентска карта и са ми впишат направлението. После ме препратиха към специализирана регистратура, където само ми провериха картата и ме изпратиха пред кабинета да чакам. Лекарка се оказа много мила жена, която ме прегледа основно. Теди е пораснала до 681 гр. и обиколката на коремчето и е 191 мм /само това успях да запомня/. За пореден път потвърди че е момиче. По нейни изчисления с календара термина ми е 12.04. Иначе всичко и в нормата. Каз ми да направя изследване за магнезии. Било добре да се знае, защото ако нивото му е нормално може да имам проблеми ако го поемам допълнително. Слдващия път ще съм на преглед след около месец и дотогава мисля, че всичко около хоспитализацията ще бъде ясно.

# 206
Здравейте всички, писах, писах и нещо се скапа и ми изчезна-ужас, кого да усмъртя сега не знам.

Добре дошла на Gabusha при варненските мами, като се организираме с момичетата веднага ще пишем  Laughing

Aya аз сънувах, че ми изтичат водите по средата на хола и отивам да раждам, но май си му беше време  Rolling Eyes Вчера пък сънувах, че ще купуваме кошара, леле цяла нощ я избирах тая кошара и все не мога  Shocked Няма да ме подминат тия сънища, каквато съм емоционална натура.

За таткото на раждането-и аз си мисля, че сама ще съм по-силна и мобилизирана, не мога и него да го мисля в тоя момент, ми те са си по-същество едни малки деца, който по-лесно се стряскат, притесняват, поне на мен така ми се струва. Какъв ти силен пол, ала-бала, без жена до тях повечето са слаби ракии в сравнение с нас. Иначе ако кажа, че искам да е с мен веднага ще дойде, но чак сам силно да се натиска-не. Те повечето не са рапознати по същество с раждането и представата им е една такава от филмите ли знам ли, всеки случай ми се струва, че не им е много ясна работата, аз моя го позапознавам, но все пак. Като знам като бяхме малки и като се случи нещо по-сериозно, за което трябва се реагира веднага или да ни водят в болница, майка ми веднага реагира бързо, точно и адекватно, пък баща ми отстрани кърши ръце и вика-"леле майко, ох боже ми сега какво ще правим", не може и по телефона да се обади-препарация пълна!

# 207
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Моят мъж беше много спокоен при първото раждане и сега сам изяви желание да присъства.
За момента нямам нищо напротив стига всичко да е нормално. Условията в Токуда /поне там където бях/ са отлични.

# 208
добро утро и от мен
аз съм постоянно във форума (така да се каже) и едвам успявам да ви изчета не знам за работещите мами.
моята Ванеса (така сме решили да се казва ако лекарите са познали че е момиче) вече рита всеки ден. снощи и таткото успя да усети. така ми изду корема от ляво и постоя 10-15 сек (мисля че беше главичката) и после се скри и нещо по-малко взе да ме потупва пак от ляво само, че по-надолу (предполага се ръчички или крачета). единствено ме притеснява факта че много рита точно на шийката на матката а нали и аз имам конизация и се притеснявам да не получа разкритие. за сега въпреки операцията не съм имала проблеми. всеки месец ме преглеждат понеже няма начин и засега мускулите ми стискат здраво и не се налага серклаж, но някой ми беше казал че може да се прави до 6 месец. ами ако аз в 7 или 8 получа разкритие и не могат да ме зашият какво? знам че трябва да игнорирам такива мисли, но нещо не ми се отдава. стискам палци всичко да е наред и мускулите да издържат още поне 3 месеца за да съм влезнала в 9 месец.
лек ден на всички
чао за сега от мен

# 209
Весе, работата ми е половината ден на компа, другата-в движение из града.Когато съм на компа форумът ми е все отворен и хвърлям по око.Признавам, не чета всичко и така успявам.Чета по диагонал Blush
За конизацията не се притеснявай-тя е за това направена-да удържиш фронта до 9 месец.Около Нова година влизаме в 7 месец, така че-горе главата.И моята малка пикла ме рита от долу и много болезнено, с първата пикла не беше така.
Аз съм за капак и болна, а няма как да си остана у нас-имам задължения, поети ангажименти, да не говорим, че и Дядо Коледа идва утре в градината-всичко организирахме с една майка и ето, че днес направо се ядосах на някои, ще прощавате-ама патки/ майки/Не стига, че по цял ден са в кафето отсреща, не работят, оставили децата в градината, ами и мрънкат постоянно-защо това няма, защо онова няма, фотографи, нам си кво, а нищо не са потърсили и организирали...аман от фусти с претенции #Cussing out
Та така, болна, нервна и изморена днес хвърчах цяла сутрин на гадното време, ходих и една стерилан урина да си занеса, сервираха ми и паднало драстично желязо, та и аз минавам на Тотема Sick
Ей, споделена мъка, половин мъка, казват хората Hug

Общи условия

Активация на акаунт