Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 394
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 4 530
  • Бургас
Да, по принцип всеки си мисли така, докано не изпадне в ситуация и не пропява друга песен.
Изпадането в ситуация предполага посещение при лекар, личен или спешен кабинет, не прием на антибиотик от домашната аптека.

По принцип е така, но когато си в дълбоката провинция посред зима, където няма дежурен кабинет, а личния лекар идва два пъти седмично, ще се замислите. Сигурно живеете в град с няколко болници, но има хиляди хора, които живеят по селата без болница и някои нямат кола или не са в състаяние да шофират.
Освен това много хора писаха как са изпадали в ситуации и са ходили в спешен кабинет, а от там ги връщат с парацетамол или с неадекватно лечение.

# 4 531
Поставяне на краката в гореща вода с морска сол. За носа- Ибупром синус.

# 4 532
Не разбирам какъв е смисълът, освен да не се охарчи сакън застрахователят, да причиняват този стрес и на майката, и на детето. Пак казвам, не са два или три дена със субфебрилна или с интервали, които се разреждат. За някакви там изследвания със себестойност 10-15 евро, но хубаво де, ще се самоубеждаваме колко е гот и правилно.
Ама като попадне същият този лекар в подобна ситуация със собственото си дете, се оказва, че хич не действа по същия начин.

# 4 533
И аз ползвам ибупром синус, слабо място ми е, но ако продължава повече дни, без аб се затлачва и става по-сложно.

Шоколад, ще стане ли с ел рецепта от бг? В Healee има добри унг-та, които биха реагирали адекватно.

# 4 534
тоя ибупром синус, аз не бих го давала на детето си, с лека ръка
хич не е безобиден, не случайно е с рецепта / тук /

# 4 535
Тук са без рецепта всякакви такива, тая съставка я има и в някои от прахчетата при грип и настинки само че те са с парацетамол а не с ибупрофен. И наистина много хора ги пият както и колкото им дойде и ги имат за безобидни, което не е съвсем така.

# 4 536
  • Бургас
Ако е бактериална инфекцията Ибупром синус не помага. То всъщност действието му е обезболяващо и съдосвиващо. Т.е. облекчава симптомите, докато организма ти се справи сам с инфекцията, а реално няма лечебно действие.

В чуждите държави вероятно е с рецепта заради наличието на Псевдоефедринов хидрохлорид.

# 4 537
тоя ибупром синус, аз не бих го давала на детето си, с лека ръка
хич не е безобиден, не случайно е с рецепта / тук /
Знам, че Вие нищо не бихте дали на детето си, особено ако съм го препоръчала аз. След всеки мой коментар се появявате скорострелно, за да внушите, че всичко, написано от мен "не е безобидно".
Защо се консултирате в Бг форум, щом всичко, което пием в Бг го квалифицирате като опасно, едва ли не?! Та даже формите на Ибупром(имат си съответната листовка за приложение). Реторичен въпрос.

Е, в Бг Ибупром синус се продава без рецепта. Не сме чак толкова закрепостени. Засега.

# 4 538
DNT177, аз избягвам да го пия, камо ли на дете да го давам
не консултирате ли 9 годишно , в момента?!

# 4 539
В България да са праснали по телефона антибиотика и да му е минало вече. Многото четене нерядко е вредно.

# 4 540
  • Бургас
Заради Псевдоефедриновия хидрохлорид и аз не бих го давала на дете. То на мен ми идва голяма дозата, пък за дете не знам.

Малко странична информация, но от това вещество се прави един наркотик, в много по-висока концентрация разбира се. Аз си бях купила такова лекарство от аптеката заради мигрена. Тогава разбрах защо вземащите такъв наркотик са хиперактивни и не се спират като изоглавени Grinning

# 4 541
А не мислите ли, че дори и с хладките душове, вредите на детето?

# 4 542
  • Цюрих
Давам Синулан. Което в нашия случай действа що-годе добре. Ибипром Синус нямам и никога не съм пила. С бабините илачи освен белтък на краката и лук или чесън, с които го изгорих, милото, други експерименти не съм правила. Като цяло не си тъпча децата с АБ безразборно и точно затова отидох днес в спешното, за да пуснат поне кръвна картина, но уви.
По отношение на това колко са кадърни лекарите в работен ден, сигурно има и такива, ама са рядко срещани. Учат медицина 3г и специализират 2 г. В следствие на това преди 5г ме лекуваха за астма, каквато нямах и ми докараха срив на НС, заради конски дози кортизон... Съседката я бяха залепили на крака с лентички, вместо да я зашият. Беше си срязала крака на металните стъпала на един автобус. В спешното 2ма стажанти припаднали, докато се опитвали да направят нещо и нито я дезинфекцирали, нито АБ бяха изписали. Тя, за щастие, си имаше и беше започнала да го пие. Кракът и беше ужасно подут, червен, гноясал и не можеше да ходи...
Дотук с швейцарското здравеопазване. Няма човек, който да не е препатил. Ние поне лекари имаме все още. Намират се и некадърни, но са рядкост.
 Далацин са ми изписвали при зъбни инфекции или операции н а мъдреци, по-точно, освен това ми докара изключително силно разстройство. На детето не бих го дала.
Категорично при такива инфекции в Бг си пускахме и антибиограма на гърлен или назален  секрет, но тук такова нещо не правят. В аптеката ме питаха какво е това бета глюкан и сребърната вода за какво се използва. Препаратите за въшки само отблъскват гадините, не ги убиват, защото това са живи същества и оставят на твоята съвест дали да ги изтепаш 🤣🤣. Витамини има само на Супрадин, рибките, защото другите са забранени със закон за токсичност и не се внасят(Алайв, Нейчър Уей) . Швейцария  е най-тъпата страна в Европа с монопол на почти всичко.
Дискриминацията към българите е отделно тежка тема.
Сега като си преглеждах записките, установих, че 2019 пролетта детето имаше подобен вирус-много висока температура за 5-6 дни и 3 дни с Т до 37. 7. Отмина за 10 дни,но беше същия стрес. Тогава казаха, че е нов вирус, който се разпространява сред децата. Така и не разбрах как се казва този щам.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 20:02 от Шоколад

# 4 543
Пет дена парацетамол или нурофен не е по-малко вредно от антибиотик.
Задължителните рецепти донякъде са правилно наложени, но понякога е прекалено.
По празниците не ми дадоха в аптеката нито хлофазолин за хронично болен, на който му свършил, нито специфични витамини за болки в кръста.

# 4 544
  • Другата България
Пет дена парацетамол или нурофен не е по-малко вредно от антибиотик.
Задължителните рецепти донякъде са правилно наложени, но понякога е прекалено.
По празниците не ми дадоха в аптеката нито хлофазолин за хронично болен, на който му свършил, нито специфични витамини за болки в кръста.
Тъкмо това исках да напиша.
Категорично съм против безразборното ползване на антибиотици, но в периоди като този сега, в който в някои градове няма не само дежурни кабинети, а в СПО не изписват рецепти, да не говорим за дежурни аптеки, повече от три дни дори само на прахчета, нурофен и парацетамол и аз не бих стояла.
И съм съгласна и с Ирене, и друг път сме писали - едно е да живееш в голям град, в който имаш денонощно на разположение и медицинска грижа, и аптека под ръка, друго е да си на място, на което нито има лекар, нито има аптека и в делничен ден, да не говорим за поредица от празнични, както е сега. Утрешния ден, както и 30ти и 31ви за много от лекарите също е неработен, взели са си дъъъълга ваканция, повечето от тях са на работа на 06.01. направо. От личен опит го казвам, говоря за областен град. Лекувам се сама, благодарение на това, че си мисля, че знам какво лекувам /по-скоро симптоматично/, заради хроничния му характер и предишни рецепти, с които разполагам. Най-ранен час, до който можАх да се добера, е 03.01.
Та, добре е да не обобщаваме с лека ръка, че случай със случай нямат нищо общо.

Малко встрани - какви са витамините за болки в кръста?
Ако можеш да споделиш?

Общи условия

Активация на акаунт