Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 366
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 4 515
Къпане със студена вода -  не! С по-хладна да, но в никакъв случай не със студена. Освен, че детето ще е ужасно некомфортно, бързото сваляне на температурата не е желателно. Може да провокира гърч.
Защо да му пускат кръвна картина? Нещо конкретно ли искате да потърсят? Най-вероятно детето е с вирус, а ако се развият усложнения, които в момента на прегледа не са налични, ще направят преоценка. Не ви ли казаха при какви обстоятелства трябва да потърсите лекар?
Разбирам, че ние като родители се притесняваме, но пък от друга страна ще ви посъветвам да се доверите на лекарите. Болестта се развива и това, което можете да направите в момента е да се успокоите, да осигурите комфорт на детето си и да му следите състоянието. Честно, не разбирам кое ви кара да изпадате в паника. Да, не е приятно, че детето е болно, но то не е в дистрес.

# 4 516
Хайде, хайде, няма никакъв смисъл да не му пуснат кръвни днес на детето. Минали са пет дена, не два. Правят го заради парите, а не заради добра мед.практика.
Шоколад, нямаш особен избор освен да чакаш утре. Сигурно са чули гърдите.
Дъщеря ми е голяма, тийнейджър. При нея т не беше толкова висока. Първите 2-3 дена беше болки в гърлото, после почна да вдига, загуби глас, имаше задна хрема, суха кашлица. На петия ден т започна да пада.
Може да редуваш ибупрофен с парацетамол на 4 часа. Най-добре дай преди да легнете, за да може да поспиш малко.

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 17:08 от Дъждец

# 4 517
Здравейте,колко време след симптоми теста може отрази грип? Вкъщи майка ми е с доказан грип А, а мен ме боли гърлото от вчера и днес правих тест,но се оказа отрицателен за всичко.

# 4 518
Хайде, хайде, няма никакъв смисъл да не му пуснат кръвни днес на детето. Минали са пет дена, не два. Правят го заради парите, а не заради добра мед.практика.
Шоколад, нямаш особен избор освен да чакаш утре. Сигурно са чули гърдите.
Дъщеря ми е голяма, тийнейджър. При нея т не беше толкова висока. Първите 2-3 дена беше болки в гърлото, после почна да вдига, загуби глас, имаше задна хрема, суха кашлица. На петия ден т започна да пада.
Може да редуваш ибупрофен с парацетамол на 4 часа. Най-добре дай преди да легнете, за да може да поспиш малко.
Добре, кажи ми каква е целта на тези кръвни. Каква информация ще дадат?

# 4 519
  • Цюрих
Е, как каква информация дава ПКК? В зависимост от нивото на лимфоцитите, CRP  (което ако е над 60 е бактериална инфекция, ако е до 30 е вирусна),СУЕ, неитрофили, монофили, левкоцити(при остра вирусна падат даже под 2.0) и разни други показатели могат да покажат за какво става въпрос. Аз мога да ги разчета, ама няма кой да ги пусне. Абсурд е защо отказват, при положение, че има застраховка.
Не си къпя детето със студена вода, с хладка го обливам, не съм толкова тъпа. Просто ме притеснява силно проблемът със синузита, а са претупали прегледа най-безсрамно! И понеже миналата година патихме заради същите некадърни стажанти, та детето беше болно 2 месеца и на 2 АБ един след друг, тази  грешка пак не мога да повторя.Сега поне съм си купила АБ от България за спешен случай.. И затова пиша, да разбера има ли такъв шантав вирус, може ли да е Ковид 5 дни с такива симптоми, та в случай, че пак ми откажат лечение (което за тук си е нормално да не пият АБ и да дават само чай), трябва някак си да се ориентирам по метода на изчакването и общата грипна вълна в момента. Не мога да си оставя детето в това състояние. И 10 дни  такава висока температура също не мога да оставя..Панадол, Нурофен се дават до 7 дни максимум..
Дъждец, като гледам, симптомите са сходни с тези на твоята дъщеря. Само дето при нас още началото е бурно. Дано е същия 5-дневен вирус и да мине вече, че се изморих жестоко...

Нормално си е да се паникьоса човек, когато нещата зациклят така, защо са тези упреци?! Пет дни детето реве и се оплакваше, че му е лошо, не яде, а пие лекарства, коя майка ще приеме всичката тая криза съвсем спокойно?

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 17:58 от Шоколад

# 4 520
  • При семейството си
Ама какво очакваш да пишат потребителите тук, дали е Ковид, дали е друг вирус, дали е бактериална инфекция.
Детето е на 9 години (ако не е с някакви проблеми) спокойно може да обясни състоянието си, изпитва ли болки, къде, какво му е общото състояние.
Чак пък толкова да са некадърни всички лекари в Цюрих. И защо такъв зор да се дава, почва антибиотик.

# 4 521
Частни болници няма ли?

# 4 522
  • Цюрих
Частни болници няма ли?
По празниците никой не работи. Има само 3-4 функциониращи в момента болници,като тази, в която бяхме днес е най-голямата специализирана детска такава в Цюрих. Всички са частни, няма държавни. И разбира се, налични са само стажанти. Предимно тук практиката е да лекуват по телефона. Лабораториите също не работят, освен тези към дежурните болници.
Лятото имах абсцес на зъб. Най-спешният им център ми даде час за след 4 дни, а ти ако искаш, стискай. Накрая по случайност намерих и друг център, който ме прие същия ден след 6 часа чакане(!), но пък колко ми струваше прегледа няма да споменавам.... отмъщават ти задето си жив!

# 4 523
В известна степен разбирам фрустрацията - болно дете, което 5ти ден е с висока температура би притеснило повечето родители, но…

Първо, има вирусни инфекции, при които това е нормално протичане на заболяването. Второ, няма толкова ясно дефинирани граници на CRP - до 30 това, над 60 онова и т.н. В началото на пандемията, когато ковид протичаше тежко по-често (от днес), CRP от 70-80-90 беше нормална (за болестта) параклиника. Вярно е, че колкото по-високо е CRP, толкова по-вероятно е да се касае за бактериална инфекция, но това е корелация със сериозни изключения (някои вирусни инфекции, ревматологични проблеми и т.н.).

На Ваше място аз бих разкарал “бабините илячи”…не стига, че на детето му е зле, защото е болно, ами се и мъчи с някакви…измислици с неясен ефект. Ако ще сваляте температурата механично - вместо всякакви памуци и платове напоени с течност, просто вземете няколко броя топъл и студен компрес от аптеката и ги дръжте в хладилник/фризер. Завивате в кърпа и слагате под аксили (мишници) и около ингвинални ЛВ. Парацетамол и ибупрофен са ясни. За гърло, хрема, кашлица - сигурен съм, че имате лекарства без рецепта у вас.

Утре - на лекар. Съмнявам се нивото на здравна грижа в Швейцария да е зле в нормален работен ден. АБ не бих давал на своя глава - едно, че нямате представа кой е най-вероятният патоген (ако изобщо е бактериален), съответно кой АБ би бил подходящ; второ, Клацид, например, толкова се скъсаха да го ползват в началото на пандемията поне в България, че в момента не знам дали и за какво точно работи (поне по нашите ширини).

Успех, надявам се още утре да имате подобрение и детето да се оправи бързо.

# 4 524
  • Бургас
Вие най-добре си познавате детето. Ако беше моето дете с описаните симптоми директно щях да му дам антибиотик щом имам в къщи. Имала съм гноен синузит и зная за какво става въпрос. Тогава именно антибиотиците ме спасиха.
За протокола съм против вземането на антибиотици за щяло и не щяло и често се лекуваме с хомеопатия, но има ситуации, в които нямаш избор. Да, антибиотиците не са ОК, но не може да се отрече, че са спасили хиляди хора и понякога са необходимото зло.
П.П. Има един много ефективен начин да се разбере дали антибиотика действа. Още след първия прием трябва да има видим резултат. Естествено, че няма с един прием да се оправи, но обикновено има някакво подобрение, видимо.

# 4 525
Че има ситуации, има…но синусите, например, ако там е проблемът и е бактериален, са слабо кръвоснабдени. Съответно, предпочитат се АБ, които насищат добре подобни тъкани. Клацид и Панцеф не са твърде отвлечен избор, но линкозамидите (като Далацин) се справят по-добре.

Няма да решим проблема тук, дори така да е. Ще трябва лекар и рецепта. Simple Smile

# 4 526
  • При семейството си
Много се радвам, че ограничиха безразборната продажба на антибиотици без рецепта.

# 4 527
  • Бургас
Да, по принцип всеки си мисли така, докано не изпадне в ситуация и не пропява друга песен.

# 4 528
Както обикновено, Hope4C дава много адекватна информация.

Аз съм била с абсцес, развил се буквално мълниеносно. Случи се в ОК, започна с неясен зъбобол, отидох при зъболекаря на свекърва си, изписа ми антибиотик. Започнах го, но до вечерта се подух, отидох в бърза помощ, веднага ме приеха в болница на венозен антибиотик. Зъбен абсцес е спешно състояние. За един ден се овладя инфекцията. Като се прибрах си отидох при моя зъболекар. Не зная кой здравен работник би неглижирал зъбен абсцес. Виж, синузит не е спешно състояние. Разбирам, че детето е в дискомфорт, но не е спешно състояние.

# 4 529
  • При семейството си
Да, по принцип всеки си мисли така, докано не изпадне в ситуация и не пропява друга песен.
Изпадането в ситуация предполага посещение при лекар, личен или спешен кабинет, не прием на антибиотик от домашната аптека.

Общи условия

Активация на акаунт