Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 413
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 4 560
Никой не прави тестове вече. Всички твърдят, че ковида вече е станал като сезонна "настинка". Сега Ковид е омешан с още хиляда вируси. В момента е коктейл.
А не, аз направих сигурно 4-5 комбинирани на моята госпожица. Аз лично предпочитам да знам какво лекуваме.

За болки в ставите или кръста ревматолог ми каза, че след 10 дена мазане концентрацията на Волтарен в ставата е същата като прием през устата. Така че има смисъл мазане.

Шоколад, как сте днес?

За витамините не знам какво има по аптеките там, но справка с айхърб показва, че няма забрана за добавки на алайв. Може да се тестват и други. Не че е важно де, но все пак има различни опции и не е нужно всичко да се купува от местна аптека.

# 4 561
Споделям публикацията, макар да не е конкретно за Ковид 19, но все пак и Ковид 19 е вирус.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 15:14 от DNT177

# 4 562
  • Бургас
Аз ги спазвам всичките и пак се разболях. Ами как няма. Сина ми го хвана от училище и после се прибира и ме целува и киха в лицето ми.

В тази връзка да питам някой имал ли е стомашно чревен дисконфорт по време на Ковид и след него. През цялото време ми беше едно такова гадно, не мога да го опиша. Сякаш ми се гади. Сега уж се оправих от вируса ама още имам някакви стомашни пробреми, ту ми курка корема, ту имам разтройство, ту газове. И не така постоянно, а два дена съм добре, два не.

# 4 563
Моята като беше с ковид на 1.5г, мина леко, два дена температура лесно повлияваща се, малко заден сопол. Заведох я на преглед на 5ти ден от разболяването точно заради сопола. Изкашляше се има няма един път на денонощие, обикновено като спи.
Докторката като я преслуша каза, че няма хрипове, но била задръстена със секрети, прати ни на снимка, уж снимката излезе нормална, но тя видя бели петна, които не трябвало да са там и изписа антибиотик . Каза, че по процедура трябвало, защото при децата усложненията настъпват много бързо и то след 6-7 ден.
Дадох го. Единствения и антибиотик до сега, вече е на почти 2.3г.
Все още се чудя беше ли необходим, но ме беше страх да не го дам. Предпочетох го пред евентуални усложнения. А отидохме заради малко сопол ....

Да кажа, че въпросния ковид (март тази година) мина доста леко, сега ходи на ясла и такива градински вируси носи, че направо ни се разказа играта, особено сега по Коледа ...
Аз съм заредена с индивидуални тестове за ковид, комбинирани за ковид и грип А/Б и комбинирани за ковид, грип А/Б и RSV. Обаче децата ми са малки, ходят на градина, често се разболяват. Първо ги тествам за ковид, че са най-много тестове, пък и най-евтини. Тези за RSV ги къткам повече, понеже се намират по-рядко, а са и по-скъпи. Но не оставам без тестове Grinning

Как е детето днес? Като се разболяхме от ковид преди година и половина, малкият беше на 10 месеца. Уж бебетата го карали най-леко, а при него беше доста тежко. Беше с висока температура 6-7 дена, дали не беше и повече. Пишех тук, във фейсбук група за ковид, както и правех онлайн консултация с една педиатърка. ЦРП беше в норма, но въпреки това личният лекар каза, че е за АБ, че е малък и че от доста дни с е температура. Педиатърката пък писа, че няма лекар, който да изпише АБ при това ЦРП. Но понеже получих отговора със закъснение, вече го бяхме почнали. Детето беше отпуснато, без живец. След 1-2 приема имаше видимо подобрение и детето живна. Дали беше заради АБ или просто е щял да се оправи, няма как да се каже. Дилемата беше много мъчителна и все още ме гложди дали можеше да се размине без АБ Smiley

# 4 564
  • Цюрих
Здравейте!
Днес най-накрая се добрахме до ЛЛ и пуснахме кръвни изследвания. Наистина е вирусна инфекция, но без АБ няма да мине. Изкарахме вчера ужасен ден и тази нощ не спахме до 4ч. Постоянно висока температура от 39.6(38.6),която падаше с Нурофен и Панадол до 37.8.Детето е  отпаднало, лежи си и в момента пак има 39.3 с кашлица,но започнахме Кларитромицин.
Много прилича на Ковида на детето, описано по-горе от Барбалена.

Най-изненадващо се оказа състоянието на другото ми дете(12г.), което, според лекарката е с атипична пневмония. Въпреки че няма температура, се чувства отпаднало и то,кашля повече.
Тоест, не е ясно дали е Ковид, но според нея е възможно да е, защото атипичната пневмония била следствие именно от това заболяване.

За справка и от любопитство, купих Ковид - тестове от аптеката, но моите деца не дават да бръкна навътре в носа и да взема секрет, така че реално тестът е изпукан напразно, .И са същите фалшиви  тестове,които правихме 2022г, когато бяхме с доказан Омикрон.Чудя се има ли смисъл да се тествам и аз, тъй като при мен са минали повече от 20 дни от началните симптоми.
Остава вирусна инфекция с неизяснен характер от типа "ходеща пневмония".Но каквото и да е, еднакво е гадно.
Желая на всички болни бързо да се оправят и поне Нова Година да посрещнем без болести!

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 20:19 от Шоколад

# 4 565
  • Бургас
Тестовете могат да се направят и през устата, не е задържително в носа. Не е нужно и да се бърка навътре нито в устата, нито в носа.

# 4 566
  • Цюрих
Направих още един тест, не е Ковид, според него. Но лекарката каза, че ако е положителен, си сигурен че е това, но ако е отрицателен, няма как да си сигурен дали не е фалшиво отрицателен. Реално според нея няма смиъл от тези тестове.
 Детето вече няма температура, започна да се оправя, играе си, не лежи. Обаче такъв зор видяхме последната седмица, че независимо дали е Ковид или друг вирус, винаги лечението трябва да е навреме. Вярвам, че не сме чакали твърде дълго до антибиотика.
В момента имало бум на вирусна "ходеща пневмония", която може да сме лепнали. Не се знае дали е следствие на новия щам на Хес или друг, отделен вирус. ЛЛ казва, че по принцип един от семейството като я хване и тя започва да си циркулира, докато не я изкарат всички. Като цяло не била опасна, по-леко се карала, но човек трябва да следи за кашлица, главоболие и отпадналост, които ако продължат повече от три дни, трябва да се вземат адекватни мерки. Понякога няма температура или е субфебрилна и дори може да няма изменения в кръвните показатели. Хваща се трудно на слушалка, но в рамките на месец човек трябва да се оправи.
Благодаря много за съчувствието и подкрепата! Бъдете здрави и весели празници!

# 4 567
Аз ги спазвам всичките и пак се разболях. Ами как няма. Сина ми го хвана от училище и после се прибира и ме целува и киха в лицето ми.

В тази връзка да питам някой имал ли е стомашно чревен дисконфорт по време на Ковид и след него. През цялото време ми беше едно такова гадно, не мога да го опиша. Сякаш ми се гади. Сега уж се оправих от вируса ама още имам някакви стомашни пробреми, ту ми курка корема, ту имам разтройство, ту газове. И не така постоянно, а два дена съм добре, два не.

# 4 568

При мен точно така протече алфа вариантът 2021 .  Гадене и ужасно разстройство 7 дена , нямах кашлица и хрема,  само виене  на свят,  гадене и разстройство с темп. 40 ° С  . Попаднах в болницата и там разстройството продължи  докато накрая го спрях с 1 хапче, забравих какво ми дадоха.

# 4 569
  • Пловдив
За пореден път карам Ковид и пак е кошмарно..Един след друг се сменят симптомите и ме скапват..

# 4 570
  • Цюрих
Здравейте отново!
Доста се чудех дали да пиша пак, за да не излезе, че само се оплаквам, ама може някой да ми даде съвет.
Преди 5 дни ме втресе много силно и започнах да вдигам до Т38. 1(38. 7).Много силни мускулни болки по гърба, налепи бели по гърлото от 3тия ден-виждат се като връхчета на зрънце ориз от сливиците. Силно подути лимфни възли, не можех да си завъртя главата настрани, отпадналост, болки в очните ябълки при въртене. Обадих се на ЛЛ и тя каза да почвам АБ, обаче наред с тия симптоми започнаха да ми излизат и афти на дясната буза, по линията на езика, който стана много обложен и ме пари,буквално е като изгорен. Едвам говоря и мога да пия само чай, вода и овесени каша на пюре. От бебешките пюрета ми избиват сълзи от болка. Афти назад нямам видимо по гърлото и сливиците. Само в предната част на устата и линията на венците ми е много червена и разранена. Избиха ми херпеси и по горната устна 2 и 1 на носа май днес, още не е ясно.
Хем протича по същия начин като при детето, хем то нямаше афти и херпеси.
На мъжът ми му беше избил херпес на устата тези дни и ако съм се заразила от него, възможно ли е така да протече  едно обикновено заразяване със херпес симплекс?
Или просто херпесът си избива наред с другия вирус. Каква е тая зверска ангина с афти? Такова нещо случвало ли ви се е?
И моля ви се, хора, споделете с какво да ги мажа тия афти, че не мога да ям.Промивам със солена вода постоянно и вода със сода. Държа кокосово масло, но все още е  болезнено преглъщането. Какво може да се яде?
Правих тест за Ковид, не е. Търсих в 2 аптеки стрептококов тест за ангина, нямат. В едната уж го бяха поръчали, оказа се, че не може да дойде, защото го нямало на склад и по принцип не продават такива бързи тестове за почти нищо. Ориентирам се за инфекцията по общите симптоми и лошата миризма от устата.

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 03:01 от Шоколад

# 4 571
А колко време пиеш Аб вече? Имаш ли все още т?  Не намаляха ли налепите по сливиците?
За афти на моето дете са изписвали в Бг едно пръскало, анафтин май се казваше.
Потърси при вас някакъв аналог.
Афти съм мазала и със сода. Съвсем лекичко се слага праха без търкане, защото боли. Стоиш малко и плюеш остатъка.

Това сигурно е някакъв вирус, може с насложена бактериална инфекция, пада имунитетът и избива херпесът.
Поне при мен често се случва така с херпес симплекс. Хваща ме нещо и после избива и херпесът. Сега отглеждам два след ангината преди Коледа.
И аз купувах тест за стрептококи, но беше яко фалшив, нямаше реагент в едната епруветка.

А децата оправиха ли се?
За България ми казаха, че имало бум на микоплазмени пневмонии. Бактериите се откривали и с гърлен тест.

След толкова продължително завъртане на инфекции при нас са изписвали Изопринозин за около седмица.

# 4 572
  • Цюрих
Дъждец, благодаря, че попита за децата. Оправиха се, даже ги спрях от училище за още една седмица. Да мине малко тая грипна вълна.
Днес ми е 3ти ден на Азакс и наистина, нямам отпадналост, температура днес цял ден не съм вдигала повече от 37.8,ама вчера цяла нощ постоянно подскачаше между 38.3 и 37.9.. Вероятно е  вируса на детето, няма какво друго да е, защото аз не съм излизала навън от 2 седмици... Но при мен е сякаш по - тежко, за 3 дни се разви, мълниеносно.
Сода само разредена с вода ползвам, не мога нищо да сложа директно върху езика.

П. П. Намерих една много хубава статия, която ми отговори на всичките въпроси.

https://www.puls.bg/detsko-zdrave-c-38/ostr-tonzilit-i-skarlatin … obshchoto-n-34401

Последна редакция: пт, 10 яну 2025, 03:15 от Шоколад

# 4 573
  • Бургас
И двата пъти карах Ковид с налепи на сливиците. Антибиотиците не помогнаха. Не всички налепи по сливиците/гърлото са поради бактериална инфекция, има и при някои вируси. И аз първия път мислех, че е ангина, ама ПСР-а каза друго. За това трябва да се прецени каква е причината.

Афтите и херпесите е нормално да избуяват след тежка инфекция и спадане на имунитета. Моя син понякога има афти или тежък пърхот (направо крусти) след боледуване. За афтите му давам един спрей, но честно казано май само обезболява, а те си минават така или иначе като се възстанови организма.

Последна редакция: чт, 09 яну 2025, 19:42 от Irene Adler

# 4 574
И аз бях една година с рани по гърлото от бактерия. Три курса антибиотик минах докато се оправя. Но нямах херпес. При мен херпес винаги избива в края на боледуването, даже сега имам в носа (там ми избива), защото бях болна.
За афтите - Анафтин имам, има и пробиотик на таблетки за смучене, ако решиш да си вземеш. Мисля на Био гайа беше. Може да пиеш нещо за болката, аз преди антибиотика бях стигнала до Аулин, защото не можех дори вода да пия.

Общи условия

Активация на акаунт