Сблъскахте ли се " челно " с коронавируса? - Тема 2

• 325 181
  • 5 089
  •   1
Отговори
# 2 535
  • София
Убедена съм, че стресът е преумората са ключов фактор. Аз имах много тежки в работата септември и октомври, сега отхлабих напрежението и дойде настинка и после Ковид. Тази нощ я изкарах тегаво с тези стичащи се секрети.
Другото е, че смятаме, че ядем здравословно, но не е съвсем така. Само един пример с витамин Д ще дам. Преди години бях служебно при един професор. Огромно име в ендокринологията, та говорихме си за остеопороза, калций, витамин Д и той ми казва - знаеш ли, че за да имаш необходимото количество витамин Д трябва да се пече по бански 15 минути всеки ден 365 дни в годината, ако си под 45 и по половин час за жените/мъжете над 45. Възможно ли е днес? Не, и затова огромното количество хора са сефицит на витамин Д, независимо че се опитват да живеят здравословно. Само пример...

# 2 536
Е, нали и аз това написах ония ден. Че от стрес и претоварване легнах и аз. Ама това, че няма значение как се храниш и движиш, не го приемам за себе си. Докато го правех, нямах никакви проблеми и нищо не ме ловеше. И никога  не съм спирала да работя силно умствено натоварваща работа, да си гледам къщата и мъжа, и въпреки това да намирам по  час -два време за спорт.
Сега... това с кръвоносните съдове е наистина е ген. И каквото и да правиш, все може да береш ядове. Ама фаст фууд-ът допринася за влошаване на състоянието.
Както и да е, не е за това темата. Да не я размивам. Simple Smile

# 2 537
И аз пиша за последно извън темата.
Има голяма разлика какво работиш и по колко часове работиш.
Ако си седнала 8 часа зад компютър ,после имаш нужда да се движиш.
Ако нямаш нощни смени и си спиш в къщи също е огромен фактор.
В месеца имам 12 часови нощни смени ,както и дневни и първи.
След дневна смяна се прибирам в 19:30 ч. и на другият ден съм първа.
Прибираш се за едно къпане ,ядене и спане. Нощните пак са 12 часови и след една нощна пак в повечето случаи на другият ден съм на работа или дневна или първа.
След една нощна смяна се чувстваш като парцал. А като знаеш ,че на другият ден пак си на работа ,можеш да изчистиш ,наготвиш да се изкъпеш и да се трупясаш на леглото.
Аз не почивам на празници. Смените пак са 12 часови.
На една смяна правя около 24 хил. крачки. Всеки ден отивам и се връщам пеш ,независимо от времето.
На една 12 часова смяна ,нямаш фиксирана почивка. Сядаш да ядеш ,вдигат те и работиш.

Ако не се движа и аз ще имам нужда от тренировки. Но моята работа е физическа и тежка. Дефакто работата ми е моят фитнес.

Извинявам се за разводняването!
И да е по темата ,все още когато ставам сутрин се изкашлям. Но това е само сутрин. Вече се чувствам по-добре и малко по-жизнена.
От днес започвам Респигард ,последна  3-та опаковка.

# 2 538

Най-вече - стресът. Аз водя заседнал живот и не се храня здравословно, и килограми отгоре имам, но не боледувам. Обаче, когато съм под стрес сякаш се отключва вратата за всякакви зловредни атаки.
Да, един от водещите фактори, който аз лично в градацията на лошковците бих поставила над здравословното хранене и спорта. Отчасти мисля че дължа калпавото си здравословно си състояние на факта че при мен стрес фактора си е кажи речи в перманентно високи стойности.
@mavina1380, помня че навремето след поредната ми злощастна здравна одисея, беше преди много години, тогава преживях един от най големите си кошмари на чийто фон  Ковид а изглежда като невина сенна хрема, почти година ми отне лечението, та помня че като оздравях ми предписаха Респивакс. Трябваше да го пия по схема, около три месеца, есента. Това лекарство сътвори истински чудеса ! Дали бех изградила имунитет в следствие дългото ми боледуване, дали наистина лекарството беше качествено и си свърши работа, но след него забравих дълги години какво е болест. Всяка есен на три пъти по 20 дена си спомням че го пиех. Изключително доволна съм, и го казвам като човек загубил почти всякакво доверие в съвременните лекарства.
ПП. Респивакса НЕ лекува, да не си помислите нещо , той създава имунитет срещу определени щамове.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 12:06 от Maria 56

# 2 539
.. Само един пример с витамин Д ще дам. Преди години бях служебно при един професор. Огромно име в ендокринологията, та говорихме си за остеопороза, калций, витамин Д и той ми казва - знаеш ли, че за да имаш необходимото количество витамин Д трябва да се пече по бански 15 минути всеки ден 365 дни в годината, ако си под 45 и по половин час за жените/мъжете над 45. Възможно ли е днес? Не, и затова огромното количество хора са сефицит на витамин Д, независимо че се опитват да живеят здравословно. Само пример...

Това отдавна го знаем. Обаче и децата ни са като бройлери-от тъмно до тъмно са в затворено помещение кой на градина, кой на училище. В светлата част на деня сме затворени, това е ясно.

# 2 540
Yellow girl, как си? Simple Smile Прибори ли задната хрема и умората?

# 2 541
Здравейте Simple Smile преди около седмица започнаха болки в гърлото и постоянно дразнене, което ме кара да кашлям. След няколко дни си изгубих гласа и в момента продължавам да съм с дрезгав глас, а кашлицата се усили. Реших, че е ларингит и днес ходих на унг, който веднага ми каза, че е ковид. Питах го дали да правя тест, но каза, че вероятно вече няма да покаже. Изписа ми антибиотик и ме праща на пулмолог. Имал ли е някой такива симптоми - най-вече загуба на глас? Карала съм ковид, но не бях чувала за такова нещо 😅

# 2 542
Аз бях с много спаднал и дрезгав глас ,който на моменти се губеше.
Бях така около две седмици и кашлицата ,която придобих помогна за по-дълго време да бъда със спаднал глас.

# 2 543
  • Другата България
Здравейте Simple Smile преди около седмица започнаха болки в гърлото и постоянно дразнене, което ме кара да кашлям. След няколко дни си изгубих гласа и в момента продължавам да съм с дрезгав глас, а кашлицата се усили. Реших, че е ларингит и днес ходих на унг, който веднага ми каза, че е ковид. Питах го дали да правя тест, но каза, че вероятно вече няма да покаже. Изписа ми антибиотик и ме праща на пулмолог. Имал ли е някой такива симптоми - най-вече загуба на глас? Карала съм ковид, но не бях чувала за такова нещо 😅
Какъв антибиотик ти изписа?

# 2 544
Какъв антибиотик ти изписа?

Азакс 500

# 2 545
  • Burgas, Bulgaria
Хайде пак за кой ли път  отново тук . Детето, малкото 11г вчера се прибра от училище с температура и ларингит.
Днес направихме теста

# 2 546
мадам тиква
бързичко да оздравеете желая!
Аз направих една седмица без мирис и вкус. Не пия нищо съществено - авирон рапид и геломиртол, чат-пат зинсед.
Колежките ми препоръчаха синулан форте, защото това носово говорене не изчезва, а то е защото усещам как в носа ми има нещо, което не е наред. Като че ли са ми възпалени синусите, но хрема нямам. Сутрин изхвърлям разни неща под мивката и това е.
Липсата на обоняние и вкус ме изнервят много, не мога да се храня пълноценно и с апетит.

Последна редакция: чт, 16 ное 2023, 14:26 от #RAngelova

# 2 547
Здравейте, на 11.11 имах първи симптоми-хрема. Късно ли е вече за тест?
Днес имам 37 градуса и ме тресе, гадене и нямам апетит.

# 2 548
Не е късно.

# 2 549
Точно е навреме за тест.

Общи условия

Активация на акаунт