Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 341 139
  • 7 493
  •   2
Отговори
# 1 245
  • София
Моята дъщеря може и да шие, и да плете, но не е моя заслугата.
Аз друго се сетих. Детето ми никога не е получавало писмо или картичка по пощата, в плик с марка.
Има един български сайт-Postcrossing.com, от който можеш да получаваш картички от цял свят. За около 2 месеца получих 9 картички, но след това спрях да се занимавам.

Аз имам над 1000 Simple Smile Занимавах се, но когато бях без работа. После вече нямах време. Но много си ги харесвам, от цял свят, всеки ти написал няколко мили думи, много е приятно.
P.S. Сайтът не е български.

# 1 246
  • Варна
Мога да плета само на две куки. На една така и не успех да се науча. Също и не умея да шия с шевна машина. Мъжът ми може, а аз не.
В началото на демокрацията плетях детски комплектчета от елеченца и терлички и ги носех да ми ги продава една позната.

# 1 247
  • Sofia
Много сложно,бавно и изнервящо ми се струва плетене,бродиране и шиене на гоблени.
С шевната машина се справям.
Бях се научила и на машинна бродерия.Отдаваше ми се.
Шила съм всичко,особено когато преди години имаше липси по магазините.
Сега все по-рядко ми се случва.

# 1 248
  • Бургас
Обичам тръпката от писмата...да получиш писмо, да видиш плика в пощенската кутия,да нямаш търпение да го отвориш и прочетеш.... Толкова е хубаво !
Като дете много пишех и полупавах писма! От цяла Бг и д русначета много си пишех. Дори и студентка бях,като си пращахме писма с някои от ,,децата,, с които си пишехме.... С някои от тях сме се виждали на живо през годините.
Но,всичко остана назад в годините.
Иска ми се да ги срещна пак тези ,деца, да си поприказваме....
Даже си мисля,че някои от тях,може и да са тук във форума,без да подозираме....
И сега ще ми е интересно да пиша писма,но това вече е отминало някакси....

Синовете ми не проявяват никакъв интерес към плетене.
Малкият си е шил едни скъсани любими плюшени играчки,но калто той си знае.

# 1 249
Бабите ми ме учеха на базови техники с една и две игли, но като дете не съм проявявала особен интерес. Е, плетяхме дрешки за куклите по едно време, шиехме разни кукленски неща от остатъци плат, явно не сме били съвсем неумели. Истински преоткрих плетивото след като родих и се позаседях вкъщи. Сама се научих на някои техники, лека-полека задобрях и взех да се хвърлям на все по-сложни неща. Плетивото ми е любимо хоби…Независимо момчета или момичета, плетяха си и им беше интересно. Плетенето развива фината моторика, изисква математика, логическо и пространствено мислене.
Няма как да не се съглася. Аз, като нетърпелив човек, с удивление си спомням за конското търпение да започна и свърша някоя жилетка. То дни отнемаше! После ги бродирах - разбирах цветове и материали. Всичко под майчин надзор отначало, откъде и тя имаше търпение като работеше и помагаше на родителите си. Само готвенето сама се научих и ми е най-разпускащото хоби.

# 1 250
Аз обичам да правя неща с ръцете си, но в последно време нямам никакво търпение. Преди си шиех или преправях дрехи, правила съм си дори и обувки върху дебели подметки. Сега има толкова много дрехи и обувки, толкова евтини, че не ми се занимава. Плета си един шал от няколко години, защото ми хареса преждата, но нямам никаква нужда от него, затова и не съм го завършила. Къде по-интересно е да си висиш на компютъра, отколкото да отмяташ бримки. Иначе, като домакинска работа, най-много мразя да кърпя.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 22:58 от Poni69

# 1 251
  • Русе
Тук искам да добавя "кър". Чертаехме ринг на асфалта, разделяхме се на два отбора и се блъскахме. Който попадне в другото поле отпада от играта,и така до последния останал.
Помня, и не само. Имаше още:
- жмичка
- скачане на въже в разни варианти
- стражари и апаши
- ръбче
- часовник (на баскетболния кош)
- народна топка
- прескочи кобила
- игри на топчета (основно момчешки)

# 1 252
И аз да споделя, че не съм шивачка и плетачка. Blush  Е, шиехме дрешки със съседското момиченце на онези мънички куклички, които се продаваха по сборове те  и се събираха в шепите ни. Аз носех моята у тях, тя нейната у дома и падаше голямо шиене. Моята (Мимето, но не онова глезеното от Асен Босев Smiley ) още си я пазя. Ще ви я покажа в следващ пост. А с плетенето стигнах до лента за главата. Мама също не беше по шиенето и плетенето, защото работата й беше свързана със стоене на бюро и предпочиташе да се движи. Баба като всяка баба умееше и двете. Наблюдавах я как плете на една кука и ми изглеждаше вълшебно, но така и не се пробвах. Имам какви ли не съкровища от нея. Някога имаше и мода на ръкавици на една кука и оплете на мен и сестра ми, измъчи се с тези на сестра ми, защото бяха черни, а черното по-трудно се вижда и си викаше:'Нашето кьори шие, пори и мърмори. "Smiley Пазя си и ръкавиците и кученцето - шише от коняк. SmileHeart Eyes

# 1 253
Един новогодишен куверт.

# 1 254
*Биле, много интересен артефакт. От кога датира? Няколко неща ме впечатлиха:

1. Забавата е обложена🙂 - 18%! Да живеят тоя тип данъци!
2. Менюто е почти модерно - ордьовърът само не разбрах какъв е. Останалото си е модерна работа. Май имам спомени за Меча Кръв вино
3. Какво е това кафе с жълтък 🥴

# 1 255
Артистичната програма е 18 процента от менюто, не е обложена.

# 1 256
Жълтък се слагаше в кафето за каймак, един вид виенско кафе.
Не знам от коя година е, но колата беше 20 ст 70-те, може би.
18% за програмата, мисля отиваха за заплащане на певци, артисти, участващи.
Може и да бъркам, разбира се.
На мен фАстъците ми избодоха очите. 🤣

# 1 257
Първият ми курс по шев и кройка с Мимето! Laughing

# 1 258
  • Пловдив
Имаше едни други бебета, мааалко по-големи. Вървяха с едно.... бебешко корито? Сещате ли се?

# 1 259
Аз имах такова с червено корито с гъба и хавлия.

Общи условия

Активация на акаунт