Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 196
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 150
Правили ли сте бомбички от два големи болта, навити леко от двете страни на една гайка, а в гайката натрошени връхчета на кибритени клечки? Даже им слагахме парашутчета, за да паднат на единия болт и да гръмне със сигурност. Последно сме мятали такава с мъжа ми някъде през 90-те и запалихме тревата зад блока. Е, загасихме я с няколко кофи вода.

Не. Правихме водни бомби от презервативи (страшно много вода побира един презерватив) и ги хвърляхме от високо.
От клечки си правехме самоделни пиратки - запечатва се стара химикалка с нагряване от едната страна, пълни се с барута от клечки, после се запечатва от другата първо с дебел слой хартия и после с топло, че да не гръмне. После се пробива дупка, пълни се и дупката с барут и към нея се прилепя кибритена клечка с глава точно на дупката. Палиш и хвърляш. Гърмежът е пропорционален на количеството барут и здравината на корпуса. Веднъж целият клас стърга клечки и направихме бомбичката от тръба за полилей. После я гръмнахме в един безистен и разтърси сградата.

# 151
Не искам да визам в спорове, но грешите за соц-а. Икономиката работеше. Имахме голям износ, при това не само за стани членки на СИВ. Изнасяхме във Франция, Англия, Австралия, ОАЕ, ....
Селското стопанство беше развито. Металургията ни работеше ( е недоразумението да се построи Кремиковци на място без морски транспорт е идиотщина, но .... ). Нямаше безработица и здравната и социалната системи работеха. Даже и да получиш някакво заболяване и да си трудонеспособен имаше възможност да живееш.
Вярно е, че всичко ставаше под зоркото око на партията и имаше двоен стандарт. Всичко се следеше и имаше ограничения. Да, това са фактите и никой не ги оспорва.
Това за което пише K.A.G. също е вярно!  Преди седмици ми се наложи по спешност да отида в болницата - в спешното не ме приеха. Случея не бил такъв и това го установяват по разговор чрез домофона на спешното и не те пускат да влезеш - прегледа се прави телапатично и се съди по това което казваш, без изобщо да ти видят състоянието. Иди се оправяй както искаш - отивай при личния за направление и т.н. Е, аз не можех да ходя, как да отида, като едвам се дотътрих до болницата а личния е следобед ?  Същия ден за прегледи, ренген и лекарства съм дал над 350 лева,над половин минимална работна заплата, а съм здравно осигурен и си плащам всеки месец. C'est la vie ! Та в момента здравната ни система е имаш ли пари - живееш, нямаш ли - умираш!  Това го нямаше по време на омразния ви социализъм. Водили са ме като дете в спешното по различно време и за различни неща - винаги е имало преглед и лекарска намеса. И всичко беше безплатно !
Аз правя сравнението на база личен опит. И от двете системи съм виждал и меда и жилото. Уви, в близките години ни предстои тепърва да берем плодовете на прехода, по-точно последствията. Дано да сме живи и здрави!

Не искам да превръща темата в спор за това хубаво ли е било или не през оциализма - не е това смисъла.
НО всички тук пишем за спомени, които сме имали точно през това време ! Изводите всеки може да си ги направи.

# 152
  • София
Не са май тези Космос, тъй като са със синя кутия. Онези бях в кафява или оранжавееща кутия, това много добре го помня. Thinking

Е, в поста си спомнят - Космос със стафиди, Пролетен цвят с царевична сърцевина, Регата или Фрегата с крокан.

# 153
Тези,бонбони с фъстък отвътре за които говорите,не бяха ли бели (светло сиви) на цвят,с бодли като таралежки? Малки по размер.

# 154
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Тези,бонбони с фъстък отвътре за които говорите,не бяха ли бели (светло сиви) на цвят,с бодли като таралежки? Малки по размер.

тези са "снежинки" и още ги има.

ще помоля да не се нападаме.
темата е за спомени, а повечето от нас нямат преки такива от икономиката и вноса/износа по първо и второ направление. Wink нали?

хайде да си стиснем ръцете, че всички сме прави, защото всичко зависи от гледната точка.

единствено квалификацията "промити мозъци" не ми харесва и ще помоля модератор да я зачисти.

# 155
Да вярно,сега се сетих,че им казвахме "снежинки".

# 156
Помните ли десерт "Карнавал"? Блокче от ядки, май фъстъци, с карамелизирана захар. Не успях да открия снимка на опаковката.

# 157
До колкото си спомням имаше и белен фъстък залят в шоколадова глазура, като топче. Беше в кутия. Не помня как се казва но помня, че майка купуваше такива.
По едно време 88-90 година се беше появил по магазините мармалад на калъп. Казваш колко искаш, отрязват ти, теглят и после си доволен. Обаче беше за много кратко време.
Друго популярно за хапване беше свински гърди с кост, варено пушени ( или само варени ? ) и отгоре наръсени с червен пипер.
Но забелязвам и нещо непреходно - плетените домашни терлици и чорапи. И в момента някой познати плетат в свободното си време а и бабите, като ходя на пазар виждам че плетат и продават.

# 158
  • София
Живеехме в къща. Естествено, парно няма. Топлехме се с нафтова печка, а баба ми и дядо ми имаха печка на дърва. Сутрин изпълзяваш от леглото с топлия юрган и отиваш в студената баня. Пижамата бархетна, за да топли. Обличаш плетеното от баба елече, от тези плетени с много изостанали прежди, и нахлузваш топлите вълнени терлици. Simple Smile 

# 159
мармалада в дървена кутия, "облицована" с оризова хартия го помня доста преди '88-'90.
сякаш си имаше и специално име, но не го помня.

според правописните правила до 1982 правилното изписване беше мармЕлад. Simple Smile и одЕало, и обЕци... звуча като динозавър...

лан, и сега има фъстък в шоколад, има и бадемив шоколад. аз пък си спомням едни страхотни бонбони - троен лешник - три лешника един до друг, покрити с черен шоколад. изглеждаха много безформено, но бяха супер. Simple Smile

# 160
Да, "Троен лешник", "Дипломат" и "Морско дъно" на два етажа бяха луксозните бонбони. Троен лешник правят и сега някои шоколадови фабрики.

# 161
И "пияни вишни" да не забравим.

# 162
  • Пловдив
А аз още страдам за едни малки зелени топчета с какаова сърцевина. Само зелени бяха! Сега няма такива, нищо подобно.

# 163
направо да минем на домашната вишновка.
не ми даваха от нея, можех само да близна от чашата на майка ми когато всички си тръгнат.
веднъж направи, прецеди и ми даде вишните да ги изхвърля в кофата. пробвах ги, не ми харесаха и реших, вместо да ги изхвърлям, да ги дам на кокошките. не ме мислете за много грижовна, просто кокошките бяха на половината път.
метнах ги през оградката и ги забравих.
дикато майка излязла на двора и видяла половината кокошки навирили крака, а другите, със забита в земята човка, се въртят около оста си.
няколко паднаха под ножа, докато тя се усети, че не са умрели, а са пияни.
после и аз малко пострадах Wink

помня зелените топченца, а как се казваха съм забравила. Simple Smile какаото се усещаше и де топеше в устата...

# 164
  • Пловдив
Че аз и сега имам домашен ликьор от вишни. През 2-3 години правя. В чест на темата следобед мисля да си сипя една чаша.

Какви са подходящите чаши?!?!?!

Общи условия

Активация на акаунт