Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 335 538
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 435
Аз също хапвам чат-пат кренвирши,но по онова време ги обожавах.Хем още тогава имаше вицове за тях,че ги пълнят с тоалетна хартия.И понеже навън всичко е по-вкусно,примирах да си хапвам сварени,или попарени са били кренвирши в тип закусвалня на крак на бул.''Толбухин'' (тогава)до ъгъла с Графа на 10м от Попа.Не си спомням май се поръчваше на грамаж.Вадят с щипка от гранадна тебджера с вряла вода.Слагат ги в пластмасова чинийка,мерят,малко горчица,кръгло хлебче,колкото бройки искаш.Плащаш и отиваш на висока маса,ядеш правостоящ.Е,умирах за тамошните кренвирши.

# 436
  • София
Кренвирши с горчица ( от онази в пластмасовите тубички ), майонеза и пресен хляб - това си беше стандартно хапване на екскурзия, на лозето или у дома като нямаше готвено.

Горчицата като свършеше дупчехме капачката, вкарвахме накрайника на пълнител от химикалка с извадено топче и ... яко пръскане с вода. Чак се чудя на глупостите, които правехме и нямаха край.

# 437
...... на бул.''Толбухин'' (тогава)..

Някога живеех на бул. "Толбухин", Сега на бул. "Левски". Бях забравила, че се казваше така

# 438
  • София
Помня пиците на Раковска и Гурко. Бяха с много плътно тесто. Даваха пластмасови прибори и ножчетата винаги се чупеха. Обикновено изяждахме по една на място и взимахме една за из път. Къде побирах две пици, не знам. По някое време към края на 80-те ме светнаха, че има много по-хубави пици в закусвалнята в Дървеница. Викаха й Свинята. Там ядяха студентите от Меито. Сега в сградата е китайския магазин. Тестото пак беше дебело, но много пухкаво. Отгоре слагаха големи кубчета шунка и цели гъбки. Още помня вкуса.
Пици на конвейр правеха на пазара в Младост 1 до преди 6-7 г. Винаги имаше опашка и се ядеше на крак.
Помните ли джоб сандвичите от началото на 90-те? Пълнеха ги с каквито салати и мръвки искаш, а на гърба на Нотариата на Графа имаше фургон за дюнери. Правеха ги в питка като за хамбургер, нямаше ги още арабските питки, и бяха само с телешко месо и лук. После излезе модата на лудата крава и смениха телешкото с пилешко.

# 439
  • През девет планини в десета...
Тези пици за които стана въпрос в предните страници де казваха гарнирана пита, затова бяха толкова дебели.

# 440
Всяка вечер се събирахме у една приятелка в Лозенец и що пици сме изяли от пицарията на ъгъла на Графа и България. По едно време не можех да ги гледам. С дебело тесто и малко плънка, доматения сос също не беше нещо особено. Но като си млад не обръщаш много внимание на тия неща. Пиехме кафета тип "негърска пот", всякакви имитации на кока кола, но бяхме млади и ни беше весело.

# 441
  • София
Тези пици за които стана въпрос в предните страници де казваха гарнирана пита, затова бяха толкова дебели.

Наистина официално бяха гарнирани пити, ама сред хората си бяха пици. Малко по-късно направиха "гарнирани пити" и на кръстовището на Театър София, тогава Заимов и Клемент Готвалд .

# 442
  • Под сянката на разлистените кактуси
Помня пиците на Раковска и Гурко.

Там съм израснала, точно срещу "ресторанта за гарнирани пити". Много се кефех, когато ме пратеха да взема за вечеря. Майка ми готви страхотно, ама нали беше различно! Или печено пиле от "Златното пиле" или дроб сарма и грис халва от Кулинарния на Славейков.

# 443
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

дебели бяха, защото ги правеха с тесто за хляб.
а бяха гарнирани пити, за да не са буржоазни пици Wink
а хамбургерите бяха сандвичи Simple Smile

помня "Шапките" във Видин, предлагаха сандвич с кюфте, сандвич с ловджийска луканка и още някакви.
по емблемите ни разпознаваха и когато си поръчвахме сандвич с Аврамова не се и замисляха, веднага слагаха кюфте.

Simple Smile

# 444
  • Los Angeles CA
А помните ли кремки? Триъгълни парчета от кори за баница пълни с ванилов, млечно-яйчен крем отгоре поръсени с пудра захар.

# 445
А помните ли кремки? Триъгълни парчета от кори за баница пълни с ванилов, млечно-яйчен крем отгоре поръсени с пудра захар.
Аууу до тук някак издържах на изкушенията, но с това ще ми е трудно.
Или така наречените крем пити.
Отивам към сладкарница Пчела.

# 446
Помня, че по това време на годината почити във всеки дом се правеха печени ябълки със захар и канела и компот от дюли в тенджерата ( за бърза консумация ). И ябълкова пита/щрудел !

# 447
  • Пловдив
Дъщеря ми е огромен почитател на печени ябълки, но тя ги научи, откак нещо беше болна преди 2-3 години и тогава се научи да ги яде само опечени в микровълновата без нищо /беззахар или канела/.
Тя е голям почитател на такива яденета за "болно коремче". Печените ябълки без нищо, студения чай от джоджен и супа от настърган, картоф, морков и джоджен.

# 448
Печените ябълки за мен имат външен вид и консистенция на падналите от дървото и изгнили ябълки. Не бих хапнал такова нещо.

# 449
  • София
Опитай с малко ром, мед и канела. Божествени са. А ако сложиш и топка сладолед е ммммм.
Не всички ябълки стават добре. Жълтите, които не са много водни са най-хубави.

Общи условия

Активация на акаунт