Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 931
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 230
Защото сега до гимназията имат по няколко учебни тетрадки и помагала по всеки предмет. В началното училище сина ми го возехме с кола до училище по тази причина. Имаше уж кампании "На училище без тежест", но на някого така му от изнася - дали е в подкрепа на печатници, идея нямам...
Аз не помня след трети клас едно време да сме имали учебни тетрадки по каквото и да било. Simple Smile И учебниците ни бяха с по-компактни размери сякаш.

# 7 231
учебниците бяха от обикновена, а не от гланцова луксозна хартия. Това ги правеше двойно по-леки. Таман премерих едно английско издание на Дан Браун с меки корици - 606 страници, 290 грама... Ама на обикновена хартия.

# 7 232
учебниците бяха от обикновена, а не от гланцова луксозна хартия. Това ги правеше двойно по-леки. Таман премерих едно английско издание на Дан Браун с меки корици - 606 страници, 290 грама... Ама на обикновена хартия.
Може и да са ми неверни спомените, но защо си мисля, че първата ми читанка беше даже с твърди корици, гланц? Хартията на всички учебници си беше достатъчно плътна сякаш, не помня да са се повреждали или скъсвали.

# 7 233
  • Майничка
Твърдите корици на учебниците бяха картонени, но леки. Един от някогашните учебника по език в подготве, А5, с твърди корици,  дебел 4 пръста, тежи по-малко от първа част на учебника по биология за 9.клас, А4, гланцирана хартия, дебел 0.5 см.

# 7 234
Нещо са ви поизбледнели лошите спомени от детството и са ви останали само хубавите. Тежаха си ученическите чанти тогава и още как! Аз направих гръбначно изкривяване от тази чанта и родителите ми постоянно следяха колко е тежка, как я нося, та си спомням, че все се възмущаваха по този повод. Много деца имаха такива проблеми и имаше даже детски летни лагери за деца с гръбначни изкривявания. Всички учебници и тетрадки трябваше да са с подвързии от дебел зелен картон, който сам по себе си бая тежеше. Самите чанти не бяха олекотени като сегашните раници, а бяха от една дебела изкуствена кожа. Отделно мъкнехме и торбичка с екип по физическо.

А такава пазарска мрежа синът ми домъкна след едно ходене на гости при баба си и я прибра в чекмеджето с най-големите си ценности. Като му дойдеха приятели на гости им я показваше като много екзотична вещ и винаги предизвикваше голям интерес.

# 7 235
  • Майничка
В първи клас, в края на 70те (77, по-точно), чантата ми (празна) тежеше точно 1.800 кг. Аз си бях ячка, де, но завиждах яко на децата, чиито баба или дядо идваха да ги вземат, защото им носеха чантите.
Обаче по-гадни бяха торбите за физическо - не разрешаваха да се носи спортен екип и влачиш анцуг, тениска и гуменки (цвички), а здравите найлонови торби бяха с остри ръбчета и едни твърди и тесни, щракащи се дръжки, които се врязваха в дланите. Но не беше тренди да носиш по физическо бабешка платнена торба.
Освен това, почти всеки ден носехме торбичка с някакви материали, които не се побираха в чантата - глина, руло линолеум за гравиране, дървена гъба или чаша за кърпене на чорапи, плакат на руло, макет и т.н.
По-късно, в прогимназията, имаше и по-големи екзотики - червеи, жаба и дори шаран за дисекция по биология.😄
Но повечето живеехме близо до училище, на пешеходно разстояние. Кофти беше само когато имаш трудово преди или след часовете в по-далечно училище.

# 7 236
  • Майничка
В 7 клас и в подготве ходех с нещо като малко сакче, което се сгъваше и ставаше като борсетка.
После, тъкмо си бях спазарила торба от противогаз, излезе заповед РД 09-789 на министър Фол и вариантите останаха "първолашка" чанта или дипломатическо куфарче. А как късаха чорапогащите тези куфарчета!😄

# 7 237
Такава мрежа за пазаруване имам подарък към един парфюм на Ланком. Много е изпипана, но ми се струва много неудобна и така си стои неизползвана.

# 7 238
  • Майничка
Тази година в Дисни имаше такива мрежички. Обикновено купувам сгъваеми торбички за подаръци, но на тази не се реших.😄

# 7 239
Тази година в Дисни имаше такива мрежички. Обикновено купувам сгъваеми торбички за подаръци, но на тази не се реших.😄

Ами аз имам от ИКЕА и си я нося в чантата.
Ние имахме една метална кошница за бутилки, която ми липсва. Мисля, че се обсъжда веднъж.

# 7 240

Ами аз имам от ИКЕА и си я нося в чантата.
Ние имахме една метална кошница за бутилки, която ми липсва. Мисля, че се обсъжда веднъж.
Заоблена ли беше твоята?
Ние имахме правоъгълна и само веднъж я носих, че ми беше ръбеста, а ръцете - къси и се удрях в нея или тя в мене Simple Smile.
Комай на никой в къщи не му беше удобна и не помня да е ползвана редовно за ръчно носене. В багажника на колата - да.
Но помня, че имаше и някак по-елегантни, заоблени, от по-тънка мрежа, затова питам.

# 7 241
  • София
В Пепко вчера видях мрежички.
В моето семейство не ни бяха удобни. Помня някакви сгъваеми, платнени пазарски чанти, май от ГДР или Унгария бяха. Сгъваха се и ставаха като портмоне. С тях пазарувахме с майка ми. В къщи ги сгъвахме и слагахме - тя в дамската чанта, аз в училищната. Че на връщане може в магазина "да са пуснали" нещо и като видя опашката да се наредя. Или в аптеката да има дамски превръзки....

# 7 242
  • София
Моля, моля, с такова ходех на училище в далечната 1984-5 ще да е било. Най-неудобното нещо, което съм използвала като чанта.

Аз ходех на училище с нещо подобно:

Само че моята беше в няколко нюанса на кафяво.
Повечето ученици бяхме с такива, раници нямаше.

Пазарските мрежи ми бяха любими, но баба не ми даваше да ходя с мрежа за хляб, за да "не го влачиш в прахоляка". Добре ме познаваше....Joy
Затова на пазар ходех с нещо ей-такова, много го мразех:

Освен това другото, което я вбесяваше беше, че хлябът пристигаше вкъщи с половин изядена кора.

# 7 243
Такава калъфка бродирах лично, още си стои, но е в по-лошо състояние от тази на снимката, защото е ползвана интензивно:
Имам и недовършено /тук засрамен емотикон/ слонче, което някой ден, ако доживея, мисля да довърша Simple Smile

# 7 244
Айша с "може да са пуснали нещо" ме подсети за един скеч на Миодраг Иванов:
"Тази сутрин в супера до нас пуснали салам "Бургас".
😜

Общи условия

Активация на акаунт