Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 852
  • 7 493
  •   3
Отговори
# 7 275
  • ENGLAND
През 1981г въведоха съвсем нова система в началното образование, а след две години въведоха целодневното обучение. Първокластниците задължително спяха, училищата направиха една стая за спалня. По това време от училищата по сендовската система останаха само няколко, всички други си минаха на нормалната система. В училището където започнах работа е било по сендовската система, някои от учителите я харесваха, но други не.

# 7 276
  • Другата България
Аз не знам по каква система съм била, но тръгнах на 6 години / май тогава(1987) беше по избор, ако си роден първата половина на годината/ Половината клас бяха на шест години, другата половина на седем. Занималнята беше задължителна, както и тези, които са на шест да спят следобед в училище /беше пригодена стая с едни двуетажни легла/. Много ме беше яд, защото като станехме, другите вече си бяха написали домашните. Друго съществествено не помня от първи клас. Не знам дали е било решение на някакво местно или училищно ниво, защото не съм чула досега някой друг да е спал в училище...
Не е на местно ниво, и в моето основно училище вероятно по същото време  бяха устроили стаи с легла. След това не знам кога е отпаднало.
И аз съм от 6 годишните. И аз спях в специално пригодено помещение да училището на въпросните двуетажни легла. Много сме, силни сме! Blush
На национално ниво беше програмата.

# 7 277
Скрит текст:
Аз не знам по каква система съм била, но тръгнах на 6 години / май тогава(1987) беше по избор, ако си роден първата половина на годината/ Половината клас бяха на шест години, другата половина на седем. Занималнята беше задължителна, както и тези, които са на шест да спят следобед в училище /беше пригодена стая с едни двуетажни легла/. Много ме беше яд, защото като станехме, другите вече си бяха написали домашните. Друго съществествено не помня от първи клас. Не знам дали е било решение на някакво местно или училищно ниво, защото не съм чула досега някой друг да е спал в училище...
Не е на местно ниво, и в моето основно училище вероятно по същото време  бяха устроили стаи с легла. След това не знам кога е отпаднало.
И аз съм от 6 годишните. И аз спях в специално пригодено помещение да училището на въпросните двуетажни легла. Много сме, силни сме! Blush
На национално ниво беше програмата.
Добре, че не е било по мое време - не можех да спя следобед дори и в детската градина, щях да развалям и в училище дисциплината Simple Smile
При нас добре, че нямаше и задължителна занималня, на практика ходеха само децата, които имаха затруднения със самостоятелната подготовка. Мисля, че за един срок в първи клас беше за всички, после не.

# 7 278
Аз започнах училище на 7. Но, вярно, че имаше и паралелка с "дребосъци", които спяха на обяд.
До 4ти клас имахме само две другарки - едната беше с нас сутрин, а втората следобед. От 5ти клас вече имахме различни предмети и учители: Общество, Природа, Език и математика (БЕЛ и математика - един предмет, различни учители) и омразната Информатика. Как го мразех това Лого!
Веднъж годишно ни организираха и олимпиади. Целият етаж, на който бяхме само сендовчета - стаите бяха преобразени. Бяхме разделени по класове и си имахме капитан на отбора. В различните стаи ни задаваха въпроси от различни дисциплини. Правилните отговори ни даваха точки. Цял един ден отне това мероприятие. Беше си мащабна операция! Накрая имаше победители и награди.
Отделно имахме и "фестивали". Това може и да не е било само за Сендовчета. Подготвяхме програма - сценки, стихотвориния и песни и после ги представяхме на училищната сцена. Пак имаше класация и награди. Много се вълнувахме!
Сега, като се замисля - постоянно сме били ангажирани с нещо и постоянно имаше нещо, за което да се вълнуваме. Хубави години! Детство...

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 16:43 от 1000 islands

# 7 279
Преди първи клас лятото учителите ходеха по домовете да записват деца за новата година. Помня , че бях много слаба и дребна , а изискването беше 21 кг. И така хем покрай бронхитите , хем за заякване пиех всеки ден по едно бурканче кисело мляко с мед. Стигнах килограмите и тръгнах на 6 год. на училище. Бяхме по цял ден с преспиване на обед - единствената такава паралелка. Всички други бяха 7-годишни. В понеделник носехме всички учебници , тетрадки и физическо и в петък обратно.

# 7 280
# 7 281
# 7 282
Красиви са.
Какво ще рече това Ф пред КАФЕ?

# 7 283
  • Sofia
Да не е “фино”,т.е.мляно,не на зърна 🤔

# 7 284
Красиви са.
Какво ще рече това Ф пред КАФЕ?

финно кафе / демек смляно Wink

# 7 285
  • София
На 6 години тръгваха децата родени до края на м.юни.Спомням си колко трудно им беше в училище на 6 годишните и специално планирах второто си дете да се роди през м.юли,за да тръгне на 7 на училище.( роден на 28 юли)

# 7 286
  • София
Не мисля, че масово шестгодишните са изпитвали трудности, имаше и такива, разбира се, но на мен и много други не ни е било трудно.

# 7 287
Нямах търпение да почна първи клас със шест годишните. Моя братовчедка обаче така и не се социализира, не й се учеше и я отложиха за другата година.

# 7 288
На първата снимка на Доли "Гриз" ли пише?! 😯

# 7 289
На първата снимка на Доли "Гриз" ли пише?! 😯
Видимо да. Вероятно така се е пишело, отдавна не съм се връщала към стария правопис и много съм забравила.
Дори отпреди 10-20 години има разлика в някои правила, не виждам нищо озадачаващо.

Общи условия

Активация на акаунт