Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 611
  • 7 493
  •   3
Отговори
# 7 365
За пръв път чувам за домашен кетчуп. Кубратова, баба ти е била много напред с материала.
И бабите ми бяха напред с материала наистина, но кетчупът е на свекърва ми. Нейни специалитети бяха питки, невероятни и до днес не повторени от мен козунаци и такива благини като кетчуп, лютивка и подобни. 

За да е слагала вино трябва да е слагала и захар. Доматът по принцип е кисел и виното и то, трябва да има нещо от рода на захар (или много сладък плод), което да убие киселинността. Тъщата на брат ми прави кетчуп, слага черен пипер, бахар, карамфил.  Всъщност може карамфилът да се свари във вино, за да се извлече аромата му.
Задължително и захар, да. Аз слагам и на доматения сос при готвене, и на лютеницата. Като споменах лютеницата, и на мама лютеницата беше невероятна, ама май ще я правя по нейна рецепта чак след пенсиониране Simple Smile.
Как са имали време, нерви и търпение?! Поклон пред всичките ни грижовни и трудолюбиви предци!
Момичета, така и така сме се спрели на старите рецепти, ако няма такава тема, струва ми се удачно да предложа, че наближаваме или минахме границата на спама в тази.
Някой може ли да оформи нова тема само за стари рецепти и опит с тях? Хем ще почетем поколенията преди нас, хем ще се научим от тях.

# 7 366
Кетчупът, който купуваме също е пълен със захар. Като гледам има и нишесте, особено в по-евтините варианти. Винаги, когато правя нещо с домати, слагам и малко захар, за мен много подобрява вкуса.
Има тема за стари рецепти.

# 7 367
Имаше някога такава тема :

https://m.bg-mamma.com/?topic=1120009.135

# 7 368
Кетчупът, който купуваме също е пълен със захар. Като гледам има и нишесте, особено в по-евтините варианти. Винаги, когато правя нещо с домати, слагам и малко захар, за мен много подобрява вкуса.
Има тема за стари рецепти.

Благодаря! Не съм я открила. Хем знам, че няма липсваща материя тук, но ми е убягнала.

# 7 369
# 7 370
Не вярвах, че ще видя отново такъв телефон. Свързан е и имаше сигнал. Чак не повярвах. В сградата на Общински детски комплекс в Пловдив.

# 7 371
  • Sofia
С жетони ли работи?
Имам един 😄

# 7 372
Боже, не помня откога не съм говорила по такъв телефон! Clo- Camille,  направо ме върна в миналия век! Joy

# 7 373
С жетони ли работи?
Имам един 😄
С жетони явно. И на мен ми се въртят някъде из къщи няколко.

# 7 374
Не вярвах, че ще видя отново такъв телефон. Свързан е и имаше сигнал. Чак не повярвах. В сградата на Общински детски комплекс в Пловдив.

В София има до 6-то РПУ, от онези с картите

# 7 375
Тези телефони,по-точно кабелните линии си работят,само са снети апаратите. Оставени са за да може да се ползват по време на война или природни катаклизми.

# 7 376
С мама за Нова година правехме или Плодова торта с праскови от компот или Торта с карамел. Скоро правих първата и сестра ми не разпозна вкуса й при еднакви продукти за съжаление, но аз си я харесах Simple Smile

П.С. наскоро ме осени мисълта да снимам и препиша всички вкусни рецепти от мама и свекървата, тъкмо поради причината, че баба нямаше тетрадка и от нея ми останаха само спомените за вкусовете.

# 7 377
  • Sofia
Първата торта която правих беше тази с прасковите от компот 😍

# 7 378
  • Майничка
И аз, но с кайсии.😄
Но при нас това беше неделната торта за семейно кафе, насън да ни бутнеш, всички можехме да издекламираме рецептата.
Виж, имаше една "тежкарска", с 16 яйца, орехи и два вида крем, единият с кафе, която вардехме по 3-4 дни да "узрее" - тя беше за много тържествени поводи и рецептата сме я запиляли някъде. ММ от 30 години само слуша за нея и преглъща.😄

# 7 379
И аз, но с кайсии.😄
Но при нас това беше неделната торта за семейно кафе, насън да ни бутнеш, всички можехме да издекламираме рецептата.
Виж, имаше една "тежкарска", с 16 яйца, орехи и два вида крем, единият с кафе, която вардехме по 3-4 дни да "узрее" - тя беше за много тържествени поводи и рецептата сме я запиляли някъде. ММ от 30 години само слуша за нея и преглъща.😄
Търси, търси, Гаргамела! Току виж излязла рецептата - от близки, от бивши колеги на семейството, приятели...  Само 4-те дни ми се виждат множко за чакане, но не е да не съм го преживявала Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт