Снимки – спомени от близко и далечно минало - 2

• 340 062
  • 7 493
  •   1
Отговори
# 7 380
  • София
Сладък салам!!
За това нещо бленувам близо 28 години, защото съм яла само при една баба, която отдавна почина и съм била много малка. Още помня вкуса обаче. Но не знам как да го направя. Ако имате рецепта и за това, моля, споделете.

# 7 381
  • Варна
vondito -моят спомен е обикновени бисквити и орехи-натрошени +какао/шоко, т. е. какао+сухо мляко и малко пудра захар +много стопено масло, месиш, оформяш върху фолио и в хладилника за една нощ .
  Очаквам друг да допълни  Simple Smile

# 7 382
Сладък салам!!
За това нещо бленувам близо 28 години, защото съм яла само при една баба, която отдавна почина и съм била много малка. Още помня вкуса обаче. Но не знам как да го направя. Ако имате рецепта и за това, моля, споделете.
Пътувам сега, но по-късно ще дам моята.
И на мен ми е сред любимите.

# 7 383
Салам от бисквити
200 гр. обикновени бисквити ,2 ч.ч. пудра захар,1 ч.ч. нарязани орехи,2 яйца,2 супени лъжици како,100 гр. кр. масло.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибават се размекнато масло,какаото,натрошените бисквити и орехите.Разбърква се и се изсипва върху хартия.Увива се във формата на салам,овалва се в пудра захар. Оставя се в хладилник.

Преписала съм от тефтера на майка ми.

# 7 384
  • Пловдив
На баба ми рецептата за сладък салам беше с шипков мармалад. Ама не я знам.

# 7 385
  • Бургас
Да, и бисквитите не бяха обикновени, а от тези по - ронливите, маслени.

# 7 386
  • Варна
  А, да, има вариант да се слепят меки ,кръгли бисквитки с масло и шипков мармалад, панира се в шоколад и след охлаждане се реже на пънчета (под ъгъл 45 *).

# 7 387
Правя сладък салам с натрошени бисквити и шоколад, разтопен на водна баня. Понякога прибавям и малко мляко или сметана, зависи от количеството бисквити. Слагам ядки, каквито имам, плодови корички и всичко, което ми дойде наум. Много вкусен става със запечени орехи. Изсипвам сместа в плик за фризер и оформям, както е в плика. За по-бързо охлаждане слагам във фризера. Цялото приготвяне на салама ми отнема 10-15 минути.

# 7 388
  • Sofia
Снощи забърках набързо продуктите които имах под ръка, уж салам да правя…стана нищо и го прибрах в тенджерка в хладилника.
Днес сутринта го изкарах,втвърдило се нещото,но за саламена форма не става 😄 ,гребнах с лъжица за проба,вкусно е 😋 реших ,че ще е нещо като скалички,но на топки 🤣
Скрит текст:

# 7 389
И баба правеше кетчуп. 
Еххх... Напълно бях забравила. Тя го правеше в малки шишенца, не помня от какво. Много ми стана мъчно.

# 7 390
  • Варна
Хайде в някоя кулинарна тема, че оспамихме тази  Simple Smile 
Няколко снимки от личното ми албумче:
Маминка с трите си дъщери, високото момиче с тъмна блуза не зная кое е, 1943 г.

Маминка, дядо, братовчедите и брат ми(най-малкия), 1968 г.

Нашите с брат ми

Моя милост излиза на бял свят ,1970г.

С маминка и батко, 1970-71г.

Дядо Мраз (злокобен изглежда , ама е той) раздава подаръци 1972-73г.

Моето кръщене в ОФ клуба, 1974-75г.

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 10:46 от Пеева

# 7 391
Момичета, не съм си забравила обещанието,  но продължавам пътуването си и съм на метри от прекрасното море /няма подходящ за радостта ми емотикон/. Ще пиша на лични, за който пожелае, че да не спамим или кажете в коя тема да пусна рецептата.

# 7 392
Пеева, ама истинско кръщене? Било ли е разрешено по онова време...
Кефи ме обаче лозунгът: "Навеки със СССР" 😉 😌

Снимките са много мили, благодаря, че споделяш! 🤗

Последна редакция: чт, 12 окт 2023, 18:03 от Ензим

# 7 393
  • Добрич

Няколко снимки от личното ми албумче:

Моя милост излиза на бял свят ,1970г.

А пред тази врата на родилното в болница "Св Ана" във Варна продължават да изписват и снимат бебетата.
 Поне до преди 5-6 години си беше същата...

# 7 394
  • Варна
Ензим, не християнско, а партийно, с речи, цитати , музика за наборчетата ми, ми то нали ний сме бодрата смяна  и т.н.   Simple Smile
  Един вид подготовка за чавдарчета. Обаче освен всичко получих златна верижка с детелинка :

Общи условия

Активация на акаунт