Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 757
  • 930
  •   1
Отговори
# 720
  • в сърцата на децата <3
А новите автомобили с пълен автопилот? Задаваш маршрут и дремваш. Колата следи ограничения, сцепление, дистанция, маркировка... Дали ще доживея да мога да си позволя такава 😂 Компютъризацията е толкова навсякъде, колкото не можем и да си представим - дори БГ пощи (!!!!) вече си отчитат китайските пратки в софтуер! Ето това е скок в бъдещето 🤣🤣🤣🤣

# 721
  • София
А новите автомобили с пълен автопилот? Задаваш маршрут и дремваш. Колата следи ограничения, сцепление, дистанция, маркировка... Дали ще доживея да мога да си позволя такава 😂

Офтопик: Това все още е само прототипно. Но има реализирани функционалности за адаптивен круз контрол, който си кара колата сам: следи маркировка, адаптира скоростта си спрямо предната кола и си е благинка, колата и сама завива, но шофьорът трябва да си държи ръцете на волана по причини за безопасност.

# 722
То това и сега го има - да следи маркировката и да следва предната кола на зададено разстояние.
Ама с маркировките в БГ не бих разчитала много Simple Smile Може би на магистралата евентуално...

# 723
Аз чух че в Хепи сервитьорките взимали по 2000лв😂 което не ми се вярва да е истина..наскоро бях на интервю за работа в един магазин за обувки като ми казаха 950 лв заплата направо ми се стана лошо и се чудя кой ще е съгласен на тия пари....и процент от оборота боожее

# 724
Аз чух че в Хепи сервитьорките взимали по 2000лв😂 което не ми се вярва да е истина..наскоро бях на интервю за работа в един магазин за обувки като ми казаха 950 лв заплата направо ми се стана лошо и се чудя кой ще е съгласен на тия пари....и процент от оборота боожее

Взимат. В други големи заведения по центъра, тип кръчма и по 3 взимат с бакшишите.

# 725
В Хепи може и да ги взимат, там е много оборотно, отделно са все младички и чаровни мацки и иначе няма да ги задържат. Бакшишите сигурно са си дапълнителен приход.

# 726
Ама къде отидохте чак на коли с автопилот Grinning Далеч по-банални неща са “ИТ”, но хората не го осъзнават - от да си платиш сметката в магазина до пускането на пералнята, телефоните хич няма да ги споменавам или да видиш след колко минути ти идва автобуса. И ако това не е жизнено важно, то какво да кажем за методите на диагностика и лечение в наше време. Всички искаме нови технологии и “най-доброто”, но иначе тия гадни ИТ-та с големите пари. Сякаш някой ги е вързал мразещите да не станат и те ИТ-та, щом пък е толкова лесно.
Повечето добре платени професии в наше време изискват непрекъснато учене и преквалификация, понякога парите за допълнителни курсове и сертификация излизат и от собствения джоб и са над една минимална работна заплата. Но иначе “късмет” какво друго ще да е да се приземиш на такава позиция…

За учителите нямам против и пет хиляди да им дават, но искам да има изисквания и редовни проверки и за тях. Защото 80% от наличните такива са плява. И да, признание е, а дали е лесно - лесно няма никъде, ако искаш да печелиш добре. И, за да не изглежда, че говоря наизуст - майка ми, баба ми и дядо ми бяха учители, та имам някаква идея какво представлява професията.

# 727
Не дей, че сега ще кажат, че нямат нужда от телефони, а банка не ползват, само плик

# 728
Съдържанието на плика нали отива в банката, нея всички я ползват.

# 729
Братовчедка ми завърши филология (чужд език) и сподели за нейн колега от университета, който започнал работа като учител. Попитала го за преподаването и той казал, че домашни въобще не дава, не кара децата да пишат нищо вкъщи, понеже било много работа да следи домашните...

Жал ми е за децата, какво ще научат в това училище, не знам...

# 730
  • в сърцата на децата <3
Ми ето го разковничето - професиите, в които трябва непрекъснато да се самоусъвършенстваш са добре платени. Изискват и дават. Щом учители (та за съжаление и много лекари) смятат, че обучението им приключва с дипломата - няма качество, няма пари.

# 731
Не са толкова черно-бели нещата за учителите, но за мен е непонятно стремежът всеки доход да бъде приравнен с някакъв абсолютно хигиеничен минимум... аз не съм програмист, но откакто работя, не спирам да се развивам и предимно аз вадя от джоба си, за да се развивам.

# 732
Взимат в Хепи толкова да, а с бакшишите става повече от двойно. Ама трябва да могат да се фръцкат с късите полички. Въпроса е обаче на какви пари ги осигуряват.
Имам две познати момичета, които бяха сервитьорки в много вървежен нощен клуб в баш центъра, близо до жълтите павета. Работеха 3 дни седмично от 21 часа до 3-4 сутринта, когато си тръгнат последните клиенти. Осигуряваха ги на 800, реално им даваха 1500 чисти, а с личните бакшиши отиваха на 3000-3500. Отделно отвреме навреме собственика им даваше бонус от надписаните сметки и неиздадени касови бележки, които не бяха малко пак, все пак пиянско заведение си беше. Един декември едната се хвали, че покрай празниците го е добутала до над 5000 чисти за месеца, но това си било рекорд за нея. Имаха социални придобивки под формата на алкохол на корем.
П.П. Малко преди пандемията ги уволниха и замениха за по-свежа реколта отпаднали студентки, та купона е до време.

Гледам пак е трито избирателно в темата, явно се налага определена гледна точка... която е наопаки на закона.

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 17:14 от bboiko

# 733
  • в сърцата на децата <3
Гледам пак е трито избирателно в темата, явно се налага определена гледна точка... която е наопаки на закона.
Остави закона, обикновено като кажеш на някой, че да изкарваш малко е избор, не присъда, и ставаш лош. И преди да ме захапят, че чукам милионите - работя на две места и над година уча за да се преквалифицирам в нещо по-платено. Това заедно с всички нормални за една жена - майка и домакиня - дейности, които включват поддръжката на къща с животни и голям двор. Но искам промяна и се боря за нея...

# 734
Това за сервитьорките е вярно.
Преди години живеех с приятелка. Тя беше барманка. Лятото в Слънчев бряг, зимата в Банско. Между сезоните лайф ис лайф. Спокойно с изкараните пари си живееше в кухите месеци и си позволяваше доста. Радвам се, че се преориентира още преди пандемията. А и това е до време. Хубаво е моменто да взимаш над 3к, особено ако си в дискотека с по 3 работни дни в седмицата, ама после “к’во прайм”?

Последна редакция: пн, 12 дек 2022, 21:39 от VaniaK

Общи условия

Активация на акаунт