Работа, CV-та, HR-и, съвети - 82

• 39 683
  • 930
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Щом имате добри доходи заделяйте някакви средства настрани за втората година. Специално за майчинството в България не можем да се оплачем. Мисля, че няма друга държава в Европа, която да осигурява майчинство и доходи до втората година на децата.

# 676
  • в сърцата на децата <3
Шерилин, втората година майчинство не е мрз... По-малко е!

# 677
Цитат
И не аз не се възмущавам, че плащам повече а получавам същите здравнигрижи от държавата. Възмущавам се, че аз плащам всичко дължимо, а мнозинството - не. И точно за това няма адекватно ниво на грижа, защото най-основният принцип във всяка социална система е, че всички плащат дължимото, а само тези които имат реална нужда ползват. Не зависимо от доходите, ако само 10% си плащат сметката системата се чупи.

Ама най-много ме възмущава, когато хора цял живот нарушавали закона по избор ми правят сметка на заплатата и ми обясняват как съм им длъжен. И как нарушаването на закона било социална дейност и сила...
+100 от мен. Силсенс, Бойко е много точен и не визира теб в случая, така че не си недоразбрана. Визира друга потребителка.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 15:30 от Анонимен

# 678
Щом имате добри доходи заделяйте някакви средства настрани за втората година. Специално за майчинството в България не можем да се оплачем. Мисля, че няма друга държава в Европа, която да осигурява майчинство и доходи до втората година на децата.

Разбира се, в другите държави наистина не е по-добре. Аз просто се замислям от финансова гледна точка, не толкова от човешка. Как се справят хората? Понеже в София и яслата е кът, става още по-сложно. И ако си принудена да седиш втората година, бюджетът е много опънат.

Шерилин, втората година майчинство не е мрз... По-малко е!
Колко е? Наистина мислех, че е 710...
EDIT: https://www.mediapool.bg/obezshtetenieto-za-vtorata-godina-maich … l-news331358.html
Май наистина си е 710.

Само на заплата ли разчитате?

И да не разчитаме, това няма нищо общо. Пасивния доход от наем, някакъв дивидент няма значение, когато опрем до ЗК, трудова борса или данъци. Аз искам държавата да не е майка за едни и мащеха за други.

# 679
  • в сърцата на децата <3
А, вярно го били направили 710. До преди броени месеци беше 380. Но не е вързано с МРЗ, гласува се и се увеличава отделно. Много хубаво, че са го увеличили, между другото, въпреки, че и тази сума е крайно недостатъчна за съществуването на минимум двама души (може да е самотна майка примерно) предвид, че издръжката на детето е повече откъм храна и пелени...

# 680
Точно за това не искам нищо от държавата и не искам и тя да иска от мен.Като се разболееш- оправяй се, като те окрадат- оправяй се, ами аз като ще се оправям сама, за какво да плащам данъци? За заплати на чиновници в ЗК, полиция, община и др.

# 681
  • София
Sherilyn, никакъв проблем няма през втората година. Моите деца като бяха малки сумите бяха още по-малки и сме се справяли. На тази възраст децата нямат кой знае какви разходи, освен дрешки и евентуално детска кухня. А дрешки и играчки много се дават и подаряват. Вашите лични разходи също се свиват, по-малко се ходи по ресторанти и барове например. 😀 Не си спомням някакви драматични лишения.

# 682
Сигурно си права. Аз онази вечер бях на пиано бар и ми падна ченето от цените. Нищо не съм пила кой знае колко, 70 лв оставих. Сигурно ако съм с бебе няма да имам тия терзания! 😂

# 683
Sherilyn, ние сме в това положение с моя мъж.
Синът ни го приеха на ясла чак на 2.2г и от тогава е 3 дена там и после 10 дена в къщи със сополи. Аз излезнах на борсата, защото няма кой да го гледа докато е болен, а и няма как да си върша работата качествено и ефективно в тези условия.
Справяме се добре, защото мъжът ми е в "прочутата" ИТ сфера + живеем в по-малък град и някои разходи са ни по-малки, отколкото в София/Пловдив.

Някой зададе по-назад въпроса, дали разчитаме само на заплатите си. ДА, досега на тях сме разчитали, на какво друго? Нямаме 2 апартамента, за да дадем единият под наем.
Родителите ми, освен че работат имат и допълнителни доходи, но те започнаха чак след като навършиха 50-55+ и имаха събрани средства за инвестиране. Ние сме на по 33, 35г. и тепърва урвждаме нещата за напълно собствено жилище.

# 684
Аз съм сигурна, че ще опра някой ден до частна ясла. Това е ясно, още от сега ме боли сърцето. Само като се замисли човек колко струва една бременност, следене, изследвания. На мен ми става лошо от цените. Четох една потребителка в др тема писа кое колко е струвало. Направо ми падна шапката. Всичко на частно, понеже пак зк покрива малко неща.

Иначе ми се струва съвсем нормално хора на 30-40 г да разчитат на труда си. За да можеш да имаш пасивен доход, понякога се изисква доста да поработиш и на по-късна възраст да черпиш дивидент. Аз имам наследство поне, за дом не мисля.

# 685
  • Бургас
Не, хич не е щастие. Резултат от постоянни целенасочени усилия....Интервютата за старши програмист...

Ахааааа. Защо още в началото не каза, че си старши програмист и да си дойдат нещата на мястото. Да техните заплати са големи, но не защото са си скъсали г@за да отделят по 10 часа за интервюта. А защото големите фирми им дават големи пари и сега има търсене. Т.е. човек може да взема толкова висока заплата, колкото някой е съгласен да му даде. Да не мислиш, че другите хора не отделят време за интервюта и подготовки, ами ако ще и на челна стoйка да застанат като няма кой да им даде такава заплата, няма.
И аз съм програмист. Провинциален Simple Smile Преди 20 години дали някой в сектора вземаше такива пари. Ами не. Защото нямаше такива фирми, които да ги дадат. То всъщност имаше само 1-2 фирми. А нивото сега толкова е спаднало. Научил там как се пише if, while, for и вече иска 3000 стартова. Както се казва търсенето определя предлагането. Има голямо търсене - има голяма заплата. Няма търсене - няма заплата.

# 686
Някой хора си изработваме заплатата, други чакат да им се даде... и не разбират разликата.

# 687
  • в сърцата на децата <3
Човек може да вземе точно толкова, колкото успее да си договори. И това важи за абсолютно всяка сфера. Всяка позиция и фирма има граници на заплатата. А да си синиър е тежка и отговорна работа, неслучайно заплатите са такива. И го пиша защото кумът ни е такъв и прекрасно виждам как се изкарва 12к заплата. Не се дава. Изкарва се! И само който не е видял наистина отблизо колко и как се работи за тези пари, може да смята, че някъде "дават" големи заплати.

П.п. вярно е, че има хора, които минават basic курс в СофтУни и смятат, че ще им завалят пачките 😂 Но не смятам, че е сериозно да се включват в разговорите за професионалисти.

# 688
Не знам как ги виждате тези неща, сериозно.
За мен, откровенно, един учител, сестра в ясла или госпожа в градина, заслужават не по-малко от един програмист.
Да не мислите, че те чакат някой да им даде парите или имат опция да си договарят възнагражденията в кой знае колко голям диапазон.
Аз като гледам колко много правят тези жени за сина ми и как се грижат и гледат децата .... ми извинявайте, но заслужават много повече, отколкото предполагам получават.
Сега сигурно ще обясните как, ако са искали да печелят повече, да са станали я програмисти, я пилоти, я ядрени физици, а може би направо футболисти/ки (професионални), че там вече наистина се въртят сериозни пари.

# 689
  • в сърцата на децата <3
Ама кой е казал, че не заслужават? И защо програмистите да се чувстват виновни едва ли не, че леля Миче или г-жа Петрова взимат малко, а той взима нормална заплата? Всеки преди да избере професия следва да се запознае и със заплащането, ако му е важно.

Общи условия

Активация на акаунт