Студенти в Нидерландия - 15

• 71 700
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Ще поровя и ще пусна по-късно статии и статистики. Бегъл поглед показва около 115хил. международни студенти от около 330хил или може и повече. Около 80% идват от ЕС. Има и разбивки по страни, но много варират според университета.
Вероятно тук имате предвид само първокурсниците?

# 61
Има ли някой тук статистика или поне мнение за съотношението нидерландци / чужденци на студентите в Нидерландия и поотделно в приложните и изследователските нидерландски университети. Според мен местните са около или под 50 % навсякъде.

За приложните мога да кажа по мое наблюдение, че имат много специалности, които са на нидерландски. В специалностите на английски също се записват нидерландци, но като че ли чужденците са много повече. Вероятна причина за това може би е, че съответната програма я има и на двата езика, така че те могат да си изберат.

# 62
Silent Smile,
Точно Мин седмица обяснявах на сина чи как сме имали по 5 лв на ден и ако преразходиш - стоиш гладен. Или караш за вечеря на препечени филийки, в идеалния случай с майонеза. Не съм опитвала от тогава… а уикенда - постен гювеч за разкош…
Но пусто все искаме по-добро за тях…

# 63
Има ли някой тук статистика или поне мнение за съотношението нидерландци / чужденци на студентите в Нидерландия и поотделно в приложните и изследователските нидерландски университети. Според мен местните са около или под 50 % навсякъде.
За академичните университети съотношението нидерландци / чужденци може да видите тук:https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2 … r/desc/cols/stats
Варират от 13% в Радбауд и Утрехт до 56% в Маастрихт.
Като брой най-много чужденци има в Университета Амстердам.
За приложните - не съм попадала на обобщена статистика.

Брой студенти и чужденци -данни за 2021 г (последни налични).
Общо чужденци 115 068 (14%), холандци около 702 000 (86%), всичко студенти 817 000
В академични чужденци 80 211 (24%), холандци към 260 000, всичко към 340 000, което е 42% от всички студенти.
В приложните чужденците са 34 857 (само 7%), холандци около 442 000, всичко 477 000, т.е. 58% от студентите в Нидерландия. Внимание - в накои статистики дават само броят на академичните унита.

Като разцъкате горните числа, се оказва, че 63 % от холандците учат в приложните унита, а едва 37% в академичните. При чужденците е обратното 70% са в академичните!

Къде учат българчетата?
Данните за чужденци и българи са от тук - супер готин сайт с филтри по държави, тип уни, бакалавър/магистър и по специалности https://www.nuffic.nl/node/292
В Нидерландия през 2021 г. са учили 4607 българи и заемаме почетното 7-мо място.
И тук е най-интересната част - ние сме като холндците, в академичните учат 2002 деца (43%), а 2605 са приложните (57%) и в приложните сме на 2-ро място след германците (около 8000). Имам мнение за причините, но ще стане много дълъг пост.
Специалности - икономически 40% (1849 деца), инженерни - 30 % (1395)

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 11:24 от biborana

# 64
Toчно така казваше и синът ми - след германчетата най много са българите.
Silent Smile - споделям напълно.

# 65
Съжалявам дами, имах страшно много работа, а тук внезапно е станала много оживена дискусия, та съм изпуснала срока за нова информация, но ми се струва, че това липсва на първа страница, а е доста полезно. В сайта на ДУО пише, че за финансиране студентът трябва или да покрива задължителните 56 часа, или месечният му приход да е по-малко от 50% от "social security norm". Което в случая на децата под 21,5 години е 148,25 евро месечно за 2022-ра (иначе е 545,86). Та, ако някой от първокурсниците получи внезапен порив за работа, да знае, че е нужно за момента да покрие само норматива за приходи, а не за часове.
[/quote]

Някой  получавал ли е степендия на база заработена сума под 148,25 евро месично при възраст под 21,5 години ?

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 13:04 от kavas

# 66
Интересно ми стана и се замислих, защо германците се образоват в Холандия?

# 67
  • София
И аз благодаря на chervenokiska_2, че се зае да е лидер на темата.
И да напомня - имаме 24 часа за корекции и нова информация в първия пост.

Съжалявам дами, имах страшно много работа, а тук внезапно е станала много оживена дискусия, та съм изпуснала срока за нова информация, но ми се струва, че това липсва на първа страница, а е доста полезно. В сайта на ДУО пише, че за финансиране студентът трябва или да покрива задължителните 56 часа, или месечният му приход да е по-малко от 50% от "social security norm". Което в случая на децата под 21,5 години е 148,25 евро месечно за 2022-ра (иначе е 545,86). Та, ако някой от първокурсниците получи внезапен порив за работа, да знае, че е нужно за момента да покрие само норматива за приходи, а не за часове.
"Да не е по-малко"

# 68
  • София
защо германците се образоват в Холандия?
Германските студенти общо са около три милиона. И само някакви си 8000 от тях учат в Нидерландия. Това са 0.27 %. Може да са с холандски произход, може да живеят покрай границата или родителите им живеят и работят там.

# 69
Никой не е длъжен да го издържа, камо ли пък чужда държава, в която родителите му не са внесени едно евро в системата.
Сори за лиричното отклонение.

Разбира се, че никой не е длъжен да издържа детето ми - не виждам къде видяхте такъв контекст в написаното от мен. Независимо къде живее то и къде аз внасям данъци.
Но ако системата предлага някои екстри, бих могла да се възползвам, ако отговарям на поставените изисквания.
Не отговарям - ОК.
Това, че нашият случай не изпълнява критериите, не означава други да не пробват. И като минали по пътя, бихме могли да помагаме.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 17:06 от mst

# 70
Германските студенти общо са около три милиона. И само някакви си 8000 от тях учат в Нидерландия. Това са 0.27 %. Може да са с холандски произход, може да живеят покрай границата или родителите им живеят и работят там.
Само с цел прецизност, германци - 8365 в приложните и 16169 в академичните, общо - 24 534, но пак са под 1%. С изводите съм съгласна.
Други интересни факти за германците
- броят им е почти постоянен - преди 10 г. са били с 200-300 повече, след това падат до 22000 и от 2020 пак се увеличават (може би Брекзит);
- постоянно намалява германчетата в приложните университети - с 6000 спрямо максимума от 2010-2012 (14400), а в академичните се увеличават.

Edit: Българските студенти в България са 195 100 и нашите "холандчета" са само 2,4% спрямо тях. Естествено знам, че много българчета учат и в други държави.

Последна редакция: ср, 09 ное 2022, 18:06 от biborana

# 71

Мога да попитам гаджето на дъщеря ми по каква причина е избрал Нидерландия. Можел е да избира навсякъде по света. Той си е германец-германец и няма никакви роднински връзки в Нидерландия. Техните са си в Германия. При детето имаше един германец, който завърши магистратура. Моите разсъждения са, че и те са като нас - просто си решават какво и къде искат и си учат.

Тук ми се ще да направя едно отклонение. Знам, че ще се включат и майки от "немската" тема по въпроса. Слагам следната снимка за онагледяване:
Скрит текст:
Това не важи само за Германия. В момента гаджето е силно демотивиран да продължи следването си. Питах на какво се дължи. Според детето - никой преподавател не те поддтиква за каквото и да било, просто те пускат и трябва ти да имаш вътрешната нагласа и желание да учиш, научиш и завършиш. Ясно ми е, че българчетата са вероятно силно мотивирани да учат, бивайки приети в чуждите университети (мотиви бол). Може същото да поддтиква и германците да се отделят от тяхната си среда, желайки да видят нещо по-различно и да следват в чужбина. Не знам, просто си разсъждавам.
Не ми се ще да обобщавам нито за деца, нито за университети и специалности (да не ме разбере някой погрешно), просто споделям наблюдения и неща, които са ми разказани.

# 72
chervenokoska_2 - има много студенти в Германия които завършват в срок, много упорити и ученолюбиви са децата ни, много мотивирани и свикнали на несгоди и труден живот. При моя син има забавяне, но то е първо поради смяна на програмата, и после заради годината онлайн обучение - беше неестествено да учи тази тежка специалност от дома си. Предпочете да поработи една година. Сега всичко е различно вече - много практика, клубове по интереси, днес и утре например е на панаир на работодатели - провежда се в университета им. Казва, че е направил много добри контакти, че търсенето на инженерни кадри е  голямо, че работодателите са съгласни и  на партджоб за да си гарантират някакви кадри на фултайм в бъдеще . Интереса на бизнеса към университета е много голям , а и от сега може да си свери часовника за това какво се търси като скилсове у кандидатите за работа   , и какви умения имат предимство .Утре панаитра продължава, но от това което писа днес - много е доволен от потенциални работодатели с които е имал разговори.
Ние със съпругът ми не го напъваме да бърза да завърши.  Колкото - толкова. Важното е какво ще научи и какви ползи ще извлече от наученото в бъдеще.  Искаме да е спокоен и щастлив от това с което се занимава. Другото е вятър и мъгла.

# 73
Аз за нашите деца не се съмнявам. За немците и нидерландците ми беше мисълта. И моите си разсъждения, де.

# 74
Относно съотношението холандци - чужденци, мога да споделя информация за Radboud от моя син. В неговата специалност - Computing Science са предимно холандчета. Завършили са математически гимназии. Има и състуденти от Испания, Италия, Израел. Българи нямало в неговата специалност. Но в други специалности е срещал. Чужденците, с които общува са приети с IB диплома, както и той самият. Ние живеем в държава извън ЕС и опциите за директен прием в първите 200 университета в света са само международна диплома. Горещо препоръчвам на майките, които обмислят кандидатстване в Холандия и не само, да проучат възможностите за изучаване на IB програма в България и нейните предимства.

Общи условия

Активация на акаунт