Студенти в Нидерландия - 15

• 71 469
  • 733
  •   1
Отговори
# 135
  • La casa de Mickey Mouse
Не съм имала за цел да влизам в полемики, отговорих на въпроса каква е разликата между приложен и академичен университет и каква може да бъде бъдещата реализация. Никъде не съм писала кое дете полага повече или по-малко усилия и колко е умно.
Дадох примери и факти. Всеки си има глава на раменете и решава сам, важното е наистина този избор да е информиран. За съжаление в повечето случаи децата се подвеждат по прекрасния маркетинг на консултантите, които премълчават много факти. За консултанта това е бизнес, за децата това е бъдеще. 
Всеки да учи каквото си иска и да си живее живота както го разбира.
Единственото, с което никога не бих се съгласила е че един курс може да даде знанията, получени в един университет, както и че за евентуална бъдеща реализация вида на обучение няма значение.

# 136
Mini Mouse, нямах предвид твоите постове. Аз лично ги намирам изключително полезни. Нямам предвид и kodbg, въпреки по-острия му и директен тон, който понякога е изключително на място. Общата атмосфера в темата се измества поради лични несгоди и разочарования понякога. Разбирам индивидуалността на всеки, разбирам еуфорията и последващите разочарования. Много е важно списващите да не изхождат от позицията, че е нужно да защитават своето и на детето си решение къде и какво да се учи. Тука не сме да даваме оценки и да се съдим.
За курсовете - зависи си от професията. Много от приложните професии се учат ако не в училище, то в центрове за професионално обучение или курсове. Защото за да си маникюристка или кранист, не ти трябва диплома за туризъм или психология.

# 137
Дискусията макар и остра е доста полезна;
На мен ми даде поводи за размисъл в нови посоки, но дали ще се вслуша сина ми ? Чета ви с удоволствие;
Има ли деца, които ще кандидатстват в Делфт компютърни науки тази година?

# 138
Kassii - за сина ти и механиката, За стажове - българските automotive предприятия няма ли да са подходящи?

Кои аутомотив предприятия имаш предвид? Та в БГ няма реално производство ... На нищо.
Не съм изоставила идеята и за ТУ София - мехатроника. Но няма среда тук. Всички студенти, с които съм разговаряла в БГ, независимо дали са от ТУ, Софийския или НБУ, всички са разочаровани: нищо ново не научават (В гимназията са учили повече), загуба на време, немотивирани преподаватели, средна възраст 65 на преподавателите (за ТУ София), липса на среда от мотивирани студенти, ...
Да, ако искаш да учиш, може, ама не е баш така. Ако си заобиколен от гореизброените, колкото и да си мотивиран и да нахъсан, ще се откажеш. Няма ли хубава почва, и най- качественото растение ще погрознее.
Нещо не започваме добре с оценките по мат. И физика тази година (11 кл., профил физика и математика). Дали в Айндховен биха приели един непълен отличник ( с 5 по мат)? Нали с 11-токласните оценки на практика се кандидатства?

# 139
Kassii - за сина ти и механиката, За стажове - българските automotive предприятия няма ли да са подходящи?

Кои аутомотив предприятия имаш предвид? Та в БГ няма реално производство ... На нищо.
Не съм изоставила идеята и за ТУ София - мехатроника. Но няма среда тук. Всички студенти, с които съм разговаряла в БГ, независимо дали са от ТУ, Софийския или НБУ, всички са разочаровани: нищо ново не научават (В гимназията са учили повече), загуба на време, немотивирани преподаватели, средна възраст 65 на преподавателите (за ТУ София), липса на среда от мотивирани студенти, ...
Точно това е нещото ,което кара и нас да търсим реализация навън; Комуникираме с деца, които учат и чуваме същите неща и сина ми е категорично против да учи в БГ;Нямам идея в Холандия какво ще е точно, но общуваме и с деца учили там и поне средата според тях е по - мотивирана и преподавателите по-съвременни така да се каже....

# 140
Общата атмосфера в темата се измества поради лични несгоди и разочарования понякога. Разбирам индивидуалността на всеки, разбирам еуфорията и последващите разочарования. Много е важно списващите да не изхождат от позицията, че е нужно да защитават своето и на детето си решение къде и какво да се учи. Тука не сме да даваме оценки и да се съдим.

Тук е проблемът.
Нито сега, нито когато и да е тема на спора не е било кой е по-по-най!
А ако трябва да се спази този тон - спорът е КОЕ е по-по-най.
Разликата е огромна между двете. Кое е факт, независещ от кой, конкретни деца или родители.

Две изключително правилни неща спомена в последните постове:

1. Нека да не сравняваме ябълки с круши.
Наистина нека да престанем да сравняваме университети и приложни училища в Нидерландия веднъж завинаги.

2. Нека да престанем да пречупваме факти през призмата на своето / на детето решение.
Изборът зависи от избраното училище, а не от това кой го е избрал. Ако някой избере приложно училище, това не следва да го превръща в университет в неговите очи.
Тоест, това кой къде учи не променя характеристиките на училището.

Всички полемики са предизвикани не от някаква безумна идея да защитаваш собствен избор, това е абсурдно и видимо ненужно.
Целта им е да се изчисти заблудата, наслагвана от години в България от 2-3 фирми, които получават пари за всеки прикоткан да се запише в приложно школо, с което имат договор, че то приложен, академичен, все е едно и също и всичко е университет с международна признатост с всите му възможности за продължение на обучение в по-високи степени итн.

# 141
Именно това ме дразни в консултантските фирми и особено в една, дето е единствена била специализирана! Изобщо не са обективни и работещи като консултанти, а по-скоро като месии на приложните.
Академичните, в повечето случаи  НЕ работят с посредници/консултанти. Инцидентно изпращат представител на изложение, но е голяма рядкост, дори и на онлайн изложенията не се явяват. Защо ли?
Много ми хареса новото име: приложно УЧИЛИЩЕ,  а другото е университет!

# 142
  • Cobrs
Да
Дискусията макар и остра е доста полезна;
На мен ми даде поводи за размисъл в нови посоки, но дали ще се вслуша сина ми ? Чета ви с удоволствие;
Има ли деца, които ще кандидатстват в Делфт компютърни науки тази година?

# 143
Наоми, да, има такива, които ще кандидатстват комп. науки в Делфт тази година.

# 144
Наоми, да, има такива, които ще кандидатстват комп. науки в Делфт тази година.
Успех от сърце! Силно стискам палци! Знам колко силно е желанието. Във вашия случай не е само желание, а и умно и упорито дете!

# 145
Тъй като ние сме на старта с кандидатстването бих искала да уточня нещо за себе си по повод на това кой вид университет да изберем. Не е ли водещото специалността, която желае да изучава детето? Например, ако е фармация, ще я има да кажем в изследователските университети и всъщност избираш университета в който я има?

# 146
Много зависи и от специалността и от целите на детето. Например микробиология има и на двете места. Избираш приложно училище ако искаш да си лаборант, академичен университет - ако искаш да си учен, изследовател, професор.

# 147
Зароди мо се една идея, та да попитам: има ли някой от Айндховен, където МС да отседне за периода от 14.12 до 22.12? В ТУ има "експириънс дейс" на 15, 19, 21, 22.12. на специалностите, измежду които евентуално ще избираме, та ми се иска да отиде МС. Проблемът е, че няма 18 и не може да се настани в хотел. Трябва и аз да ходя, а не искам Simple Smile Или ако има желаещи на 18г. да се присъединят към нас и да отседнат в една стая.

# 148
Kassii,
МС лятото стоя 1 месец в хостел в Германия през лятото, току-що навършил 17. Сто пъти ги питах за годините и ми отговориха, че нямат изискване да има 18 г.  Не е имал никакъв проблем относно непълнолетието.   На други места в Берлин, обаче, формата за кандидатстване автоматично ограничаваше кандидати под 18 г.  Мисълта ми е да опитате  на няколко места -може и да приемат някъде… То не че в Айндховен е пълно със свободни стаи в хостели, хотели и общежития …

# 149
  • Пловдив
И така , синковеца се обърна на 180 градуса ,след като прочете лошите ревюта за приложните университета в които условно е приет. Аз също съм на крачка да се обърна , след последвалата полемика...
Отново се върна към СУ , със специалността която първоначално си беше избрал./такава няма в Нидерландия /

А за Нидерландия първият университет който му хареса беше ТУ Айндховен със специалност Еlectrical engineering.

Но ,  от Юнифай още в самото начало натъртиха , че няма да го приемат там , защото излиза от професионална гимназия  - няма да има нужният хорариум по физика, а може би и по математика, изискванията били големи и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт