Студенти в Нидерландия - 15

• 71 453
  • 733
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Здравейте, интересувам се от специалност Компютърни науки - софтуерно инжинерство в изследователски университет. Синът ми е 12 клас,  учи в професионална гимназия. Моля за мнения за Твенте и Грьонинген, Радбуд четох от коментарите че без IB диплома е трудно. Има ли други университети с такава специалност?
Синът ми кандидатства с Computer Science в Ратбуд. Изпрати нужните документи и получи отговор, че изискват изпит по физика (матура) при което той категорично отказа. Приеха го компютърни науки и енжинерство в Twente и Eindhoven (без физика😊).Имаше голяма дилема, но избра университета в Айндховен.

# 181
Така. Много е хубаво да се чете какво съм написала. Едното дете е в момента студент първа година във въпросния университет, вярно друга специалност, но с приемен изпит и ограничен прием (майката не пише и чете тук), завършило е ТУЕС. Майката на другото дете (пак друга специалност, но близка) когато и ако прецени ще се включи, детето също в момента завършва професионална гимназия. Писали сте, че и синът ви е от професионална гимназия - това отговаря на изискванията и не виждам противоречие. За предметите не мога да коментирам - не зная кое е училището и профила.
За Грьонинген не пречи да опитате, но това, което знам е, че макар да не е официално написано, предпочитат деца от гимназии, не професионални такива. На детето от ТУЕС категорично е било казано и документи не са били допуснати за разглеждане, консултантите им също са ги били предупредили.
Другото, което пак ще напиша - питайте директно самите университети, така ще имате най-точната информация. Все пак всеки си е отделен случай.
Чета “какво сте написала” и се чудя от къде сте толкова убедена, че диплома от професионална гимназия отговаря на изискванията, въпреки изрично написаното на сайта на университета. Това, че има приети в други специалности, не означава, че в тази също може.
Отделно специалностите с numerus fixus в различните университети са отворени към по-широк кръг от кандидат-студенти, където има изискване за определен хорариум по предмети, но не и минимална оценка за кандидатстване. Оценката от изпита в университета е определяща в такъв случай. Оценките от училище играят малка роля в балообразуването.     Кандидатите с IB диплома, които са се явили на 6 международни матури и предали 8 дипломни работи, предпочитат да кандидатстват там, където им признават огромния труд, който са положили и не ги подлагат на други изпити. Отделно бройката на приетите е по-малка във втория случай.

# 182
Скрит текст:
Здравейте, интересувам се от специалност Компютърни науки - софтуерно инжинерство в изследователски университет. Синът ми е 12 клас,  учи в професионална гимназия. Моля за мнения за Твенте и Грьонинген, Радбуд четох от коментарите че без IB диплома е трудно. Има ли други университети с такава специалност?
Синът ми кандидатства с Computer Science в Ратбуд. Изпрати нужните документи и получи отговор, че изискват изпит по физика (матура) при което той категорично отказа. Приеха го компютърни науки и енжинерство в Twente и Eindhoven (без физика😊).Имаше голяма дилема, но избра университета в Айндховен.
Благодаря Ви за информацията, удобно ли е да ви питам на лично за изискванията за прием?

# 183
Eva_2013, не съм убедена в нищо. Питате ме къде съм прочела, казвам ви откъде имам информацията. Специалностите с ограничен прием имат също конкретни изисквания за определен успех по предмети, диплома, определен хорариум (ще ви ги изискат при подаване на документите, дори да не са изписани на страниците). Изискванията може и да се променят през годините. Казвам ви го от личния ми опит с моето дете, което е в специалност нумерус фиксус и от информацията, която ми е подадена от родители в лични разговори.
Ако ви е полезно, ок. Ако не - действате си по вашия начин.
Дипломата, за която говорите, не е според българските стандарти и не мога да коментирам. Но всяка кандидатура се оценява индивидуално и преценява дали ще се изискат допълнителни изпити или не.

# 184
  • Cobrs
Здравейте, исках да попитам дали за приема по специалност Компютърни науки в Айндховен и Делфт има изискване да се държи матура по физика, каквото поставя Радбуд? На сайтовете на университетите не е посочено такова.

# 185
Здравейте, исках да попитам дали за приема по специалност Компютърни науки в Айндховен и Делфт има изискване да се държи матура по физика, каквото поставя Радбуд? На сайтовете на университетите не е посочено такова.
Няма изискване за ДЗИ по физика. Искат оценка от ДЗИ по математика

# 186
  • Cobrs
Благодаря за информацията!

# 187
Точно това се опитах да разясня, че специално за компютърни науки в Radboud, изискванията от две шестици на двете матури по математика и физика са по-високи отколкото в Delft и Eindhoven, където има numerus fixus и техните изпити са балообразуващи. Отделно в Radboud приемат 160 човека,  Eindhoven 325 и Delft още повече. Изискванията за IB диплома са аналогично високи в Radboud. Три от шесте международни матури трябва да са по математика,  физика и химия. Отделно се държат матури по английски, история и роден език в зависимост от държавата, където живееш. IB се предлага и в България от няколко училища.

# 188
В Радбоуд приемат по документи и най-вече от математически гимназии. Дъщеря ми я приеха компютърни науки преди две години само с академична справка и един документ на който пишеш на какви матури ще се явяваш. Тя държа математика, физика и химия , но не си спомням дали трябваше да се пишат прогнозни оценки  . Втората ми щерка е професионална гимназия и за компютърни науки и отказаха. Писаха , че и каквито и изпити да държи, няма да я приемат в тази специалност. Но я приеха условно в друга, която и беше и първо желание при тях. Та не съм наясно , дали това не беше важния фактор.

# 189
Много ми е любопитно защо смятате, че двете матури са с по-голяма тежест от приемен изпит? Пак опит да сравняваме несравними неща. Усилията на всяко дете не бива да се приравняват и омаловажават. И какво значение има бройката на приетите деца - дъщеря ми, например е в специалност, в която приемат 150човека, това я прави с по-голяма тежест ли? Абсолютно не. За приеманата бройка понякога има и доста просто обяснение - няма много преподаватели по предметите.
Порових за тази IB диплома. В България се получава в частни училища. Състудентка на дъщеря е завършила едно от тези училища, но нямам идея какви са били изискванията към нея, само знам, че не е полагала допълнително изпит по математика. Тъй като упорито продължавате да споменавате за този документ, ако вашия случай е такъв, то не бива да се притеснявате - вероятно прием ще има навсякъде (макар че айде да не се изказвам категорично, че пак ще се напише какво ли не).
И другото, което пак се опитвам да обясня - тук няма всеки как да знае дали нечие дете ще го приемат. Както се вижда има случаи всякакви. И вместо да се тъне в догадки, пише се на университета и се знае какво е положението.

Последна редакция: ср, 23 ное 2022, 10:13 от chervenokoska_2

# 190
Много ми е любопитно защо смятате, че двете матури са с по-голяма тежест от приемен изпит? Пак опит да сравняваме несравними неща. Усилията на всяко дете не бива да се приравняват и омаловажават. И какво значение има бройката на приетите деца - дъщеря ми, например е в специалност, в която приемат 150човека, това я прави с по-голяма тежест ли? Абсолютно не. Миже да има изисквания и за допълнителни изпити въпреки нумерус фиксуса, зависи си от изучавания материал.
Порових за тази IB диплома. В България се получава в частни училища. Състудентка на дъщеря е завършила едно от тези училища, но нямам идея какви са били изискванията към нея, само знам, че не е полагала допълнително математиката. Тъй като упорито продължавате да споменавате за този документ, ако вашия случай е такъв, то не бива да се притеснявате - вероятно прием ще има навсякъде.
И другото, което пак се опитвам да обясня - тук няма всеки как да знае дали нечие дете ще го приемат. Както се вижда има случаи всякакви. И вместо да се тъне в догадки, пише се на университета и се знае какво е положението.

Точно Вие бяхте тази, която омаловажава приемането като цяло в Radboud и по-специално в програмите без numerus fixus. Направихте заключение, че точно там приемат най-лесно във въпросната специалност. За това си направих труда и да обясня някои неща. Подходът при подбор в програми с и без numerus fixus просто е различен.
Тези дискусии не трябва да отказват сега кандидатстващите да подават документи. Те могат да се пробват навсякъде. Но могат да помогнат на бъдещи кандидат-студенти, да направят информиран избор за гимназия и изисквани матури, имайки предвид споделените реални случаи. Аз лично съм проучвала изискванията за прием още в 8 клас. И мога да кажа също, че бяха по-различни. След Brexit са определено по-високи.

# 191
  • Cobrs
Здравейте отново. Честно казано, леко се обърках и затова моля за мнение. На мое питане по мейл от Radboud отговориха, че Compiting science и AI не са нумерус фиксус. Обаче, при попълване на апликацията в Studilink за АI се изписва, че крайният срок за подаване е 19.01.2023 - като за нумерус фиксус. Което не кореспондира на информацията на страницата на университета, където крайният срок за кандидатстване е 1 юли 2023. Тъй като вече са набелязано две нумерус фиксус, притеснението ни е да не би да не спазим изискването за брой такива кандидатствания. Мислите ли, че мейлът от университета в този случай е достатъчен, за да сме уверени, че за тази година АI не е нумерус?

# 192
Здравейте отново. Честно казано, леко се обърках и затова моля за мнение. На мое питане по мейл от Radboud отговориха, че Compiting science и AI не са нумерус фиксус. Обаче, при попълване на апликацията в Studilink за АI се изписва, че крайният срок за подаване е 19.01.2023 - като за нумерус фиксус. Което не кореспондира на информацията на страницата на университета, където крайният срок за кандидатстване е 1 юли 2023. Тъй като вече са набелязано две нумерус фиксус, притеснението ни е да не би да не спазим изискването за брой такива кандидатствания. Мислите ли, че мейлът от университета в този случай е достатъчен, за да сме уверени, че за тази година АI не е нумерус?

Препоръчвам да пуснете имейл и да изясните директно с тях казуса. Ако няма отговор конкретен, можете да говорите по телефон. Аз също имах казус с тях по верифициране електронно на дипломата. На сайта пишеше, че е възможно, по имейл изискваха hard copy да се изпрати. В крайна сметка след имейли и разговори се установи, че електронно може да се верифицира дипломата от издателя.

# 193
Сега погледнах условията при които са я приели. Искат минимум оценки 5 от дипломата и 6 на матурите по физика и математика. Което за нея беше по-лесния вариант, отколкото да изкара изпита в Делфт . Там не успя да се класира.  Така , че е много относително на кой кандидат студент какво му е лесно или трудно.

# 194
Момичета, децата ви възползват ли се от програмата Еразъм при стажовете си?
Някой запознат ли е с изискванията и възможностите на тази програма?
Обмисляме стажа, струва ми се сложно и високоразходно, но си признавам, че все още не съм събрала достатъчно информация.
Може да се заблуждавам.
Какъв е вашия опит?
Програмата на дъщеря ни е Глобално право.

Общи условия

Активация на акаунт