Студенти в Нидерландия - 15

• 71 308
  • 733
  •   1
Отговори
# 615
"Как точно се държи изпит по материал, който не си учил???"
Това е по-лесната част, защото кандидатът, ако иска, сяда и учи. Проблемът е министерството да осигури официална информация към университетите, за да се валидира и тази опция за кандидатстване.

# 616
Със сигурност може да се учи, но обявяването на това решение сега е безмислено за настоящия випуск. Това е безумното. Прави се поне за випуск напред.
Защо не работят както е нормално за всяка организация - било то бизнес или правителствена или друга? Дори в семейството има планиране…. Правиш дългосрочно планиране - комуникираш, проследяваш напредък, предлагаш варианти различни от частни уроци и тн. Сякаш в паралелен свят е тази държава… няма грам сигурност и планиране.
Половината университети вече не приемат документи, а и да приемат - за 2 месеца не се учи математика от материал за 2 учебни години.

# 617
  • Габрово
Още един въпрос имам. Някой от кандидатстващите опитвал ли е вече да обясни, че в България от тази година може да държи матура по профилиращ предмет (дори и да е от професионална гимназия) за валидиране на способности и да предостави документ за това? И ако да - как го обяснихте и изобщо разбраха ли Ви от университета?
Не, защото сега разбрахме…. Виж дискусията в темата за промените в МОН продължават. Университетите в Нидерландия дори не са запитвани явно. Да дойдели да кажат на министерството…
А и това ще е пак върху материал от профилирането. Как точно се държи изпит по материал, който не си учил??? Ако е само за участието добре, но нали и някакви оценки ще се очакват

Ами това е най-тъпото в ситуацията при сина ми. В неговото училище (въпреки, че е в професионална гимназия) имат една камара допълнителни часове по математика и всъщност изучават материала, но тъй като часовете са ФУЧ в хорариума излизат на друго място Simple Smile И на практика все едно не ги е карал (поне според разбиранията на университетите в Нидерландия). Снощи писа на единия университет, който имаше нужда от повече инфо... Да видим дали ще го разберат... Ще пиша, ако изобщо получи обратен отговор.

# 618
  • София
Здравейте. Първо бих искала да се представя, защото досега само четях чат-пат в тази тема.
Майка съм на 3 дъщери, две от които завършват СМГ тази година.
Едната се е насочила към инженерни специалности - най-желано авиоинженерство. Приета е в 2 университета в Нидерландия, които не са нумерус фиксус, но целта е ТУ Делфт, ТУ Мюнхен или ТУ Айндховен. В момента е в най-важния етап от кандидатстването в Нидерландия. Колебанията са жестоки - аз и баща й май я бутаме повече към Германия, а сестра й към Нидерландия, защото предвижда раздялата между двете да е много трудна
Другата е приета в Тилбург HR and people management. Tук колебанията са Нидерландия или оставане в България, но май ще надделее първото. Бяха на опознавателна обиколка преди 10-на дни в Нидерландия и като цяло са доволни.
Та, цялото това словоизлияние е, че всичко при нас т.г. е Х 2 и аз  вече не мога да смеля съвсем добре цялата информация. Simple Smile
 Към момента на дневен ред е търсене на квартира/общежитие в Тилбург. Всякакви насоки по темата ще са ми полезни. Тя членува в няколко ФБ групи, има профили в 1-2 сайта, изчела е инфото в сайта на университета, но инфо от първа ръка винаги ще е полезно. Може някой да освобождава квартира и т.н. Съгласна съм да я наемем и по-рано. Благодаря, че ме изчетохте! Flowers Rose

# 619
Bibi, успех на момичетата! Близначки ли са? Наистина ще им е трудно. Аз бих ги оставила както го усетят да бъде. Виждам и сина ми - Холандия та Холандия. После и за Австрия се замисли, сега поствоенно като почват да идват резултати се отрезвява мисленето. Говорим постоянно, това мога да кажа. Плюсове, минуси.
Може би е добре девойката да се свърже с деца които учат специалността и в двете държави и да поговори, са разбере има ли разлики и кое по-допада.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 09:32 от MarietaYo

# 620
  • София
Bibi, успех на момичетата! Близначки ли са?
Да. Разнояйчни, много различни и по характери. Може и да се сбият чат-пат,  но реално са много близки.

# 621
Във връзка с написаното за избор на вид диплома за средно образование в Studielink:
Получихме отговор на запитването по имейл, като цяло  обясняват чисто технически как да си сменим вида на дипломата, ако написаното не ни харесва. От това става ясно, че или не са разбрали въпроса, или са го разбрали, но им е все тая, при положение че можем ръчно да напишем каквото желаем. Което и бяхме направили, още преди техния отговор.

Дъщерята е приеха днес в Еразмус Ротердам (EUR), след изпит OMPT, който май изискват за всички български кандидати, за икиномическите специалности поне. Тя положи OMPT- B, тъй като  бяха писали, че ще има предимство в сравнение с ОМРТ - А. Ако има други учащи или новоприети в този университет, ще се радваме да осъществим връзка.
Приета е и в Амстердам, но предпочита EUR. Започваме търсене на квартира в Ротердам, бихе оценили всяко предложение или информация.

# 622
3littlepigs,
Честито.
На сина ми не са му искали OMPT за Ротердам, но поискаха за Тилбург изненадващо и мислим, че може и Ротердам са поискат. Точно за IBA.
Уф хич не му изглежда да се справи с изпита. Взе си примерните задачи, но…
Дъщеря ти от Математическа ли е? Как се подготви?

# 623
  • Варна
....
Дъщерята е приеха днес в Еразмус Ротердам (EUR), след изпит OMPT, който май изискват за всички български кандидати, за икиномическите специалности поне. Тя положи OMPT- B, тъй като  бяха писали, че ще има предимство в сравнение с ОМРТ - А. Ако има други учащи или новоприети в този университет, ще се радваме да осъществим връзка.
....
Поздравления Flowers Hibiscus
Кога поискаха този изпит - при подаване на документите или след разглеждане?

# 624
Благодаря!
Нейната специалност е IBEB (International Bachelor Economics and Business Economics), затова искат може би малко повече математика от IBA.
Завършва НЕГ, профил физика и математика. Подготви се самостоятелно, с пакета за подготовка от OMPT. Реши около 95% от задачите за подготовка, накрая интегралите малко ги претупа (за OMPT - A не се изискват интеграли, мисля). Имаше право само на 1 опит за изпита, но някои университети разрешават до 3 опита.

Изпит поискаха след разглеждане, но доколкото разбрахме, го искат за всички българи, а и румънци, например. Поне така и беше казал един студент, румънец, с когото се беше запознала на деня на отворените врати в Ротердам.

# 625
  • София
Аз съм останала с впечатление, че за всички специалности с повече математика искат допълнителен изпит. Компютърни, инженерни, икономически-всички искат изпит, поне в академичните университети. За приложните не знам, май не са споделяли толкова за допълнителни изисквания.

# 626
Отварям малка скоба тук за тези допълнителни изпити. За деца от частни училища е много вероятно да не поискат такива. На дъщеря ми приятелката е завършила Златарски и не са й поискали нищо допълнително (докато тя държа OMPT-D).
Вмятам го, защото тук четат и пишат родители на деца от всякакви училища.

# 627
  • София
А, и на АК искаха миналата година. Признаваха резултата от Calculus, както и от други сертификати, но без сертификат не ставаше. И това при новите профили, с много математика.

# 628
Лошото е, че не виждам нищо унифицирано в последните няколко години. Всяка година е различно и за всеки университет/специалност. Споделяме някакво инфо, но дали ще важи за сегашния набор, въобще не е ясно, а за догодина съвсем пък. Отделно тези неща дето ги сътворяват от МОН...

# 629
  • София
В Златарски имат опция за IB диплома, може би това е разликата.

Общи условия

Активация на акаунт