Студенти в Нидерландия - 15

• 71 310
  • 733
  •   1
Отговори
# 630
Не е заради разликата частни - държавни, а заради типа диплома, мисля. В Златарски децата завършват с International Baccalaureate (ÌB). Но и не във всички академични университети се изисква изпит за децата, които ще завършат с Диплома за средно образование. Различно е за всеки университет и специалност. Аз споделих за OMPT, за да се знае, че не е толкова страшно, ако го поискат.

А, точно и Слънчевата го е казала.

# 631
Благодаря ви много момичета!
Все още чакаме ние от Еразмус отговор.
Сега разбрах, че е приет и в NH Standen - четвъртият подаден.
3littlepigs, кога подадохте и кога получихте отговор? Ние подадохме май в началото на Януари, заради справката с текущите оценки. (Да не казвам, че в подадохме и после в 1 ден учителите наляха 10-15 оценки в Школото)

# 632
В случая със Златарски знам, че не е използвана IB дипломата - изрично сме питали.

# 633
Подаде в началото на ноември. От училище не искаха да и попълнят Graduation statement и се разменяха имейли по този повод. Към края на ноември и писаха, че трябва да се яви на изпит и да има резултат до 15 февруари. Яви се в началото на февруари. Бяха и писали, че ще чака отговор 3 седмици, обаче след няколко дни потвърдиха.

# 634
Браво на девойката!
Получихме сега това съобщение по повод грешките с дипломите. След сигнала тук, Бяхме изпратили уведомление на университетите през системата за проблема.
Сега изпратиха официален имейл от Studielink за грешката в системата.Трябва да се коригира от нас отново ръчно

# 635
Здравейте. Първо бих искала да се представя, защото досега само четях чат-пат в тази тема.
Майка съм на 3 дъщери, две от които завършват СМГ тази година.
Едната се е насочила към инженерни специалности - най-желано авиоинженерство. Приета е в 2 университета в Нидерландия, които не са нумерус фиксус, но целта е ТУ Делфт, ТУ Мюнхен или ТУ Айндховен. В момента е в най-важния етап от кандидатстването в Нидерландия. Колебанията са жестоки - аз и баща й май я бутаме повече към Германия, а сестра й към Нидерландия, защото предвижда раздялата между двете да е много трудна
Другата е приета в Тилбург HR and people management. Tук колебанията са Нидерландия или оставане в България, но май ще надделее първото. Бяха на опознавателна обиколка преди 10-на дни в Нидерландия и като цяло са доволни.
Та, цялото това словоизлияние е, че всичко при нас т.г. е Х 2 и аз  вече не мога да смеля съвсем добре цялата информация. Simple Smile
 Към момента на дневен ред е търсене на квартира/общежитие в Тилбург. Всякакви насоки по темата ще са ми полезни. Тя членува в няколко ФБ групи, има профили в 1-2 сайта, изчела е инфото в сайта на университета, но инфо от първа ръка винаги ще е полезно. Може някой да освобождава квартира и т.н. Съгласна съм да я наемем и по-рано. Благодаря, че ме изчетохте! Flowers Rose

Има 2 общежития в Тилбург. Съветвам да се пробвате за това на улица Hart van Brabantlaan, казват му още Talent Square https://www.talentsquaretilburg.com/. Стаите са със самостоятелна баня и са доста големи. Трябва да следите кога отварят кандидатстването, избирате стая и плащате до 24 часа. Изберете стая към улицата, защото във вътрешния двор е шумно. Също - да не е на втория етаж, а по-нагоре, защото отдолу има ресторант и други офиси т.е. също ще е шумно. В апартаменти са по 5 стаи, гледайте стаята да не е срещу кухнята точно, че всички миризми влизат там.
Преди това обаче задължително трябва да имате студентския номер под ръка, защото ще го искат при регистрацията.

# 636
  • София
Има ли някой, който може за Бреда да обясни така, както за Тилбург?
Има 3 сгради, които се предлагат на студентите от Аванс и от BUAS - гледам снимки, ама не разбирам такива подробности: кой етаж е ок, по колко човека делят общи помещения, има ли студия със самостоятелен санитарен възел и т.н...
Иначе с една от частните агенции комуникирахме - искат оглед на място, не можело онлайн. Уф.

# 637
  • Sofia
В квартирата на дъщеря ми в Бреда се освобождава стая. Знам, че е по никое време и всеки се  устроил отдавна,  но все пак, ако някой има нужда, може да ми пише за подробности.

# 638
  • София
Явно системата със студентското настаняване си е различна във всеки град и уни. В нашя случай (UvA, Amsterdam) отварят регистрацията през май/юни, защото тогава свършва кандидатстудентската  кампания и първокурсниците са ясни. Също така към края на учебната година е ясно кои стаи се освобождават. 50/50 е шансът да предложат настаняване за международни първокурсници. Студентът избира предварително  за коя ценова категория/тип жилище "играе". 395 евро е услугата. Ако не предложат нищо, връщат таксата. Ако предложат, но студентът откаже- не я връщат; Няма право на избор и огледи, камо ли етаж и изложение. Simple Smile Лотария.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 22:46 от Peruanka

# 639
Има 3 сгради, които се предлагат на студентите от Аванс и от BUAS - гледам снимки, ама не разбирам такива подробности: кой етаж е ок, по колко човека делят общи помещения, има ли студия със самостоятелен санитарен възел и т.н...
Иначе с една от частните агенции комуникирахме - искат оглед на място, не можело онлайн. Уф.
Съмнявам се, че важи и за BUAS, освен ако напълно не са сменили политиката последната година. Но всички общежития, осигурени от университет, с много малки изключения, важат само за първи курс!
Иначе прати линк, вече като врели и кипели с цяла половин година опит, може с щерката нещо разумно да кажем за сградите Wink

# 640

Дъщеря ми ходи в Бреда 2 пъти седмично - понеделник и петък. Може да помогне с оглед, ако ви устройва.

# 641
Здравейте. Първо бих искала да се представя, защото досега само четях чат-пат в тази тема.
Майка съм на 3 дъщери, две от които завършват СМГ тази година.
Едната се е насочила към инженерни специалности - най-желано авиоинженерство. Приета е в 2 университета в Нидерландия, които не са нумерус фиксус, но целта е ТУ Делфт, ТУ Мюнхен или ТУ Айндховен. В момента е в най-важния етап от кандидатстването в Нидерландия. Колебанията са жестоки - аз и баща й май я бутаме повече към Германия, а сестра й към Нидерландия, защото предвижда раздялата между двете да е много трудна
Другата е приета в Тилбург HR and people management. Tук колебанията са Нидерландия или оставане в България, но май ще надделее първото. Бяха на опознавателна обиколка преди 10-на дни в Нидерландия и като цяло са доволни.
Та, цялото това словоизлияние е, че всичко при нас т.г. е Х 2 и аз  вече не мога да смеля съвсем добре цялата информация. Simple Smile
 Към момента на дневен ред е търсене на квартира/общежитие в Тилбург. Всякакви насоки по темата ще са ми полезни. Тя членува в няколко ФБ групи, има профили в 1-2 сайта, изчела е инфото в сайта на университета, но инфо от първа ръка винаги ще е полезно. Може някой да освобождава квартира и т.н. Съгласна съм да я наемем и по-рано. Благодаря, че ме изчетохте! Flowers Rose
https://www.studioparktilburg.nl/

# 642
Здравейте момичета,
въпросът ми не е за тази група, но не знам къде да попитам.
Интересува ме някоя от вас ползвала ли е услугите на таксита uber във Виена?
Виждам предвидима цена, но дали ще бъде тя или се появяват някакви такси междувременно? На картата има предупреждение, че има и платен участък от пътя, но това дали е предвидено в предполагаемата цена? И не на последно място- дали са сигурни, дали мога да се доверя детето да пътува с някого от тях само?

# 643
Здравейте момичета,
въпросът ми не е за тази група, но не знам къде да попитам.
Интересува ме някоя от вас ползвала ли е услугите на таксита uber във Виена?
Виждам предвидима цена, но дали ще бъде тя или се появяват някакви такси междувременно? На картата има предупреждение, че има и платен участък от пътя, но това дали е предвидено в предполагаемата цена? И не на последно място- дали са сигурни, дали мога да се доверя детето да пътува с някого от тях само?
Има тема за Виена и там си сложете въпроса. А иначе аз съм ползвала Юбер във Виена и никакви такси не знам да е имало.

# 644
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт