Пубертетът при момчетата - тема 12

• 41 937
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Децата растат с различни темпове, затова по-внимателно при сравняване с приятели и съученици.
Моите деца тренират отборен спорт от съвсем малки и заедно с техните съотборници ни растат пред очите от години по мачове и състезания. Сравненията са неизбежни, ръст не може да се скрие, той е очевиден. Направило ми е впечатление, че тези деца, които рано дръпнаха на височина, в един момент спират да растат и другите ги догонват. Ранозрейки и къснозрейки има. Моите момчета са били все по средата откъм ръст в отбора, в един момент дръпнаха и сега са от най-високите. Тези момчета, които преди 2-3 години бяха от най-едрите, сега са по-скоро по средата откъм ръст.
В крайна сметка срещу природата не можем да се борим. Колкото пораснат, толкова.

# 481
  • София
Моят син си върви висок от бебе, в момента е точно на 10, четвърти клас и е трети по височина в класа - 161 см, обувки 41,5. Ще стане висок със сигурност, но ние не сме чак извънредно високи. Аз съм 173 см, а ММ - 180.

# 482
Моят е почти на 12г, 155см, 39-40 номер обувки.

Като ви чета започвам да се притеснявам на почти 12 години - 136см. и около 27 кг., 33 номер обувки.
Не се притеснявай. На 12 и половина е, 150 см, обувки 35, 39 кг.
Зависи от ръстта на родителите и от начинът на хранене.

# 483
На мен лично обаче 136 см и 27 кг за дете на 12 год ми се вижда доста малко.Малкия ми син е на 7 год и  135 см /25 кг.
Аз лично бих питала ЛЛ  , те имат таблици , по които следят какви са нормите във височината при момчетата на тази възраст.
Големия на 15 г и е 180 , искам поне още 3 -4 см да дръпне, ще видим.

# 484

Като ви чета започвам да се притеснявам на почти 12 години - 136см. и около 27 кг., 33 номер обувки.

Чак пък от храненето да зависи ръста Simple Smile
Както казваше един познат като моя отказваше да яде - и да яде и да не яде пак ще порасте.

А гена си е ген Simple Smile
При майка висока 176 см и баща 195 не очаквам детето да е нисичко Simple Smile Въпреки, че свекър ми и свекърва ми са сравнително ниски както и девер ми. ММ прилича на дядо си. Та знае ли човек Simple Smile

На мен лично обаче 136 см и 27 кг за дете на 12 год ми се вижда доста малко.Малкия ми син е на 7 год и  135 см /25 кг.
Аз лично бих питала ЛЛ  , те имат таблици , по които следят какви са нормите във височината при момчетата на тази възраст.

И аз бих се консултирала с лекар при тези мерки.

# 485

Чак пък от храненето да зависи ръста Simple Smile
Голяма част от храните по магазините , особенно пилешкото са натъпкани с хормони за растеж. Мислиш ли, че от храната не отиват в човешкия организъм?

Преди години се бях ровила из графиките за растежа. Ако си спомням добре, научно е доказано, че детето може да достигне височина= височината на по-високия родител +7 см.
Имаше си и обяснение за 7-те см.
Казват може, но не е задължително, може да остане и по-ниско.

# 486
  • София

Моят син също вървеше много дребен спрямо съучениците си.
Горе долу е бил около 140 и със сигурност под 30 кг на 12 години.
Най-голям растеж имаше около 14-15 години.

Сега на 16 години е около 170 м, 45 кг и 40-41 номер обувки

Храненето също може да има оношение. Бях чела, че при недостиг на вид Д, разликата в ръста може да е до 5 см

# 487
  • София
135 см за 12 годишно момче е в рамките на стандартното отклонение според СЗО

https://cdn.who.int/media/docs/default-source/child-growth/growt … sfvrsn=457ae3f4_4

# 488
135 см за 12 годишно момче е в рамките на стандартното отклонение според СЗО

https://cdn.who.int/media/docs/default-source/child-growth/growt … sfvrsn=457ae3f4_4

На точно 12 години долната граница се пада някъде на 135см.

На база на таблиците на здравната организация е изграден този калкулатор:

https://www.infantchart.com/child/childrenstatureage.php

Децата наистина растат с различно темпо, затова и тези таблици са дадени с референция какъв % от статистическите данни попадат в различните диапазони. Хубаво е да се поглеждат, защото ако се попадне под статистическите отклонения е добре да се говори с ЛЛ за хормонални изследвания.

В същия линк има калкулатор за кг и съпоставка ръст -кг.

# 489
[
Голяма част от храните по магазините , особенно пилешкото са натъпкани с хормони за растеж. Мислиш ли, че от храната не отиват в човешкия организъм?

Taзи мантра е от преди 20 години. Че хормоните в пилешкото водят до порастване на гърдите на момчетата, ранен цикъл при момичетата и т.н. Бяха я подхванали в Щатите даже май бяха осъдили някое от заведенията за бързо хранен.
Отдавана не ги блъскат с хормони поради изискавная на РЗИ и проверки от тях.
Много по-лесно е да ни наблъскат с други неща за да тежат повече и да изкарат двойно пари Simple Smile

# 490
[

Taзи мантра е от преди 20 години. Че хормоните в пилешкото водят до порастване на гърдите на момчетата, ранен цикъл при момичетата и т.н. Бяха я подхванали в Щатите даже май бяха осъдили някое от заведенията за бързо хранен.
Отдавана не ги блъскат с хормони поради изискавная на РЗИ и проверки от тях.
Много по-лесно е да ни наблъскат с други неща за да тежат повече и да изкарат двойно пари Simple Smile
То за това, щото преди 20 години някой някъде е осъдил, в България 2021 г. има голяма проверка. Резултати не са оповестени. Проверката се извършва не от РЗИ, а от БАКХ
а от хормони за растеж се увеличават всички клетки, вкл и раковите

Логически въпрос. Как смяташ, какво им дават на пилетата за да растат бързо?

# 491
Ами , аз съм 160 см. ,баща му 176 см. Детето ще стане на 12 години на 26.01

# 492
Ами , аз съм 160 см. ,баща му 176 см. Детето ще стане на 12 години на 26.01
гледаш таблицата с референтните стойности по-горе. Ако има отклонения отиваш на лекар.

# 493
  • София
Относно растежа, винаги се смея на тази ми случка: - Иван-малкия му казвахме. До 7. клас беше най-нисък в класа (вкл. и от момиченцата), някъде глава, глава и половина под мен. Години по-късно, около 12.клас, отивам на купон и един гигантерикус ме кани на танц, подсмихвайки се. А аз съм 1,78, ама някак нисичка се чуствам... Казвам му името си, а той се хили и твърди, че се познаваме. Естествено - Иван.
Младежът последната година (между 14 и 15) дръпна около 15-20 см. до 184-5, номера продължава да е 44 (от 2 години насам), килограми - "цели" 55 .Абсолютно копие на спагет Simple Smile

# 494

Логически въпрос. Как смяташ, какво им дават на пилетата за да растат бързо?

Бройлерите са различна порода от пилетата дето е гледала баба.
Бройлерите са порада която се отглежда за тегло и в рамките на 45 дни те достигат тегло от 2 до 2,3 килограма.
Когато се излюпи голямо пиленце, теглото е 50 г.
За да могат бройлерите бързо да наддават на тегло, те се хранят с фабрични фуражи. Суха храна се изсипва върху младите животни в продължение на 10 дни. По това време наддаването на тегло се извършва в рамките на 200 g.
Бройлерите консумират 15 g фураж в рамките на 5 дни. След 5 дни дозата се увеличава до 20 г. От 11 до 20 ден се консумират ежедневно 45 г комбиниран фураж. След това на всеки 2 седмици има увеличение на количеството фураж с 20 g. Едномесечно пиле яде 120 g.

Кашата съдържа суроватка или мляко, както и комбиниран фураж. Месният бульон е добър. На 1000 g сух фураж за пилета се дават 0,5 l вода. Продуктът се подкислява бързо.

Пилетата имат остра реакция на недостиг на витамини в храната. Бройлери систематично се нуждаят от специални витаминни добавки.

Витамините А и Е се появяват в менюто на 5-ия ден. Това е последвано от добавянето на ергокалциферол. Придържайте се към съотношението: за 10 ml D2 0,5 л растително масло.

Та с две думи, при отглеждането на бройлери за месо не е необходимо ползването на хормони. Отдавнашен разказ на ЕЖК .

Общи условия

Активация на акаунт