Пубертетът при момчетата - тема 12

• 41 914
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
Всеки си вярва на каквото иска. Ти на тоите си неща, аз на моите.

# 496
Моят е почти на 12г, 155см, 39-40 номер обувки.

Като ви чета започвам да се притеснявам на почти 12 години - 136см. и около 27 кг., 33 номер обувки.
Аз пък Ви съветвам да го види детски ендокринолог и мога да препоръчам за София.Моят син беше така допреди 3г и се оказа със силен дефицит на вит Д.Следя го на всеки 6м при лекаря и започна да наваксва.Сега е на 13г. и 3м. Висок е 157см и носи 41 номер.Брат му е на почти 20г, 185см и 44 номер обувки.
За съжаление лекарите мигат да се намесят в растежа до време, ако се изпусне момента-това е.Така че една консултация няма да е излишна.След ударни дози вит Д, синът ми дърпаше с 11-12см за година.Сега е в пубертет и сигурно ще порасне още.Лекарят сметна, че ще стане поне 170см., но се надявам да се поне 180см, макар ние да сме ниски.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 15:56 от ДХ3

# 497
Аз от време на време давам вит.Д, може би трябва да е по-редовно.
Благодаря за насоката за ендокринолог. Детето е с инсулт и ходенето по доктори вече ни е омръзнало и на мен и на него. Ще следя.

# 498
  • Пловдив
ravi!
HugHugHug

(апропо, родена съм на една и съща дата със сина ти Hearts)

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 16:21 от JiD

# 499
Вие сега ме убихте. Не съм давала вит. Д на децата от както бяха бебета. За пръв път чувам, че това помага за растежа. Все си мислех, че втвърдява костите и затова избягвах да го давам - за да не забави растежа.

Иначе за протокола - аз съм 156 см с 36 номер обувки, БНД е 166 см с 39 номер обувки. Синковецът от къде извади 175 см и 44 номер плавници - идея нямам. Ще взема да проверя комшиите кои номера обувки носят - може на някой от тях да се е метнал Joy

# 500
Аз от време на време давам вит.Д, може би трябва да е по-редовно.
Благодаря за насоката за ендокринолог. Детето е с инсулт и ходенето по доктори вече ни е омръзнало и на мен и на него. Ще следя.
Вит Д се дава редовно само след изследвания.И се следи.Съжалявам за малкия, но наистина посетете ендокринолог.Това, което ще направи е, да го премери, претегли, да пусне доста кръвни изследвания( които направихме наведнъж), рентгенова снимка за костна плътност и растеж.На всеки 6м проследяване е кабинета.Пускала е още един път кръвни, гледа му щитовидната жлеза и това е.В случая идеята е да се намеси ако детето отново има задръжки в растежа.След един момент вече е необратим процесът.
По темата с инсулта- синът на мои близки прекара като дете , сега е мъж на 35, хубав и здрав.Стискам палци да е добре наборчето Simple Smile

# 501
Вие сега ме убихте. Не съм давала вит. Д на децата от както бяха бебета. За пръв път чувам, че това помага за растежа. Все си мислех, че втвърдява костите и затова избягвах да го давам - за да не забави растежа.
Да, за костната плътност е.
Аз не виждам нищо притеснително в ръста на детето. В норми е.
На тези в норми ги пращате на лекар, интересно тези надпнормата защо не ги изпратите?

# 502
Ма той и моят беше в норми, но най-ниското дете от 4 класа.Някак…не е нормално.Е, изскочи проблем при лекаря.А не виждам защо да не се прегледа детето профилактично и да се отхвърли евентуален проблем.
Имаме още един преглед на 6м и лекарката каза, че после ще ни вика на 12м вече.Племеницата ми е много мъничка и грацилна, сестра ми я води на преглед, след изследвания се установи, че
просто си расте така засега.Здрава е и няма отклонения.Следят я и нея, главно за ръста.
В интерес на истината 80% от населението на Европа е с недостиг на витД, който обаче е основен елемент, участващ в  много процеси на тялото.Така че съветвам всички да се тестват.Аз се оказах с два пъти поднормен витД.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 17:40 от ДХ3

# 503
Вит. Д за прием само назначен от лекар след изледвания. Предозирането му е опасно, може да се натрови човек с него. Освен това  витамин Д е свързан с регулацията и обмяната на калций и фосфор в организма и неговият излишък би довел до високи нива на тези йони в кръвта, в резултат и опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани.
ПС: Принципно се казва, че предозирането е трудно да се случи, но не е невъзможно.

# 504
Относно хормоните на растежа в пилетата като една от причините за високоя ръст, съм леко скептична.
Имаше време, когато темите за чистата храна, примеси и замърсители много ме беше хаванала, като на кукичка.
По принцип има една тенденция поколенията да са по- високи на ръст. Моето поколение също беше сравнително по- високо от родители, баби, дядовци.
Синът ми също доста дръпна, надмина баща си, надмина и мен. Не знам чии гени е взел, но предполагам, е смесица от фактори. Със сигурност не са пилешките хормони, защото е вегетарианец по рождение.

# 505
Ненапразно има  дума описваща това явление - акселерация.  Децата в повечето случи надрастват родителите си малко или много.  Било е И когато е нямало пилета с хормони. Моят баща беше на ръст 192 при майка и баща по 175м като е  расъл във времена когато нито храненето е било много обилно,  нито пилетата обработвани.

# 506
аз за това написах, че според стандартите детето може да порастне до 7+ см от теглото на по-високият родител

# 507
  • В заешката дупка
Науката борави с данни и доказателства, не с градски легенди. Това с пилешките хормони е последното.

Пълноценната храна стимулират растежа в рамките на генетичния потенциал. Непълноценното хранене пък може да го подтиска. Също и някои лекарства. От заек жираф няма как да стане обаче, а и обратното. Големият ми син от малък в продължение на почти 10 години взимаше Риталин, като един от евентуалните му страничните ефекти може да е (малко) изоставане в растежа, особено като се взима с много години. Синът ми се роди едър и в детскоградинската възраст беше сред по-големите деца, после поизостана. Не знам доколко това може да се дължи на Риталина, но е факт и че е по-нисък от по-малкия си брат и баща си (макар и не с много), а  “скокът” в растежа, който не беше чак толкова впечатляващ в сравнение с брат му, се случи известно време след като спря приемът около 16 г възраст. Така или иначе 184 см не е малка височина хич, а и не изключвам, че може да порасне още малко, но имах притеснения когато започна с хапчетата, а и после като взе да “изостава”. Обсъждали сме въпроса с педиатърката му от самото начало и тя стриктно му следеше развитието.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 22:32 от ЧеКа

# 508
аз за това написах, че според стандартите детето може да порастне до 7+ см от теглото на по-високият родител
От мои лични наблюдения, много зависи от това дали детето е момче или е момиче и от ръста на бабите и дядовците. Момчетата, в повечето случаи израстват повече от момичетата при едни и същи родители. Макар че имам и познати при които братът е по-нисък от сестрата. Колкото родителите са по-близки по ръст толкова по-голяма е вероятността детето да надрасне и  двамата. Колкото по-голяма е ръстовата разлика между родителите толкова повече са възможностите за разнообразие. Тогава, ако майката и бащата са с голяма ръстова разлика, момичетата не надрастват бащите си( остават с ръст между майката и бащата), а момчетата дори и да ги надраснат не е с много. Разбора се от всяко правило има изключения. Моят син би трябвало да е около 182 в най-добрия вариант, но за момента е 190, абсолютно неочаквано, като го отдавам на фактора - висок дядо по майчина линия.

# 509
  • Варна
Аз съм по-високия родител, 170. Синът ми е 185.
Пуснах вит Д миналата година, заради голяма умора, излезе доста под нормата, но той дръпна и с дефицит на витамина.

Общи условия

Активация на акаунт