ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 396
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Боже, а аз си мислех, че е приета забраната. Редовно в Била и Лидл искат ЛК на дъщерята като си купува Хелл.

# 631
  • София
Когато наборите бяха в 7.клас, една сутрин аз вдигнах лек скандал на продавачка, че в 7.30 продаде енергийна напитка на ученик, магазинът е на метри от училището. Тогава се рових с надеждата да открия къде точно е текстът, забраняващ това. Но, за съжаление, няма такъв. Все пак разбрах, че в рамките на същия ден дамата не посмяла да продаде такава напитка на същото дете и то взело, че си купило баничка. Но дотам, всичко е до съвест.

# 632
beb4o_fb, в новото училище ли са вече дребните? Как се чувстват, ако са там вече?
Благодаря на velina_v и molive за информацията за профилите и за университетските изисквания!

# 633
Защото се смята, че като говориш сложно и неразбираемо, значи си много учен и това те издига над плебса, който не разбира идеята на третолитичния разказвач. Моите деца се справят отлично по английска литература, правят най-различни анализи, пишат есета, тези и каквото там още им поискат. И го правят без стрес, защото от тях се очаква да анализират произведение, герой, картина така, както ги разбират. Като дойде време за часовете по БЕЛ и отвращението е видимо. Не защото не харесват произведенията, а защото по думите на големия "Някой се опитва да набута в устата на тинейджъри думи, които нито са им в речника, нито някога ще ползват, сигурно за да си проличи дали са си прочели учебника."
И при моя е така. Даже на английски език пише в някаква платформа роман като доразвива едно аниме - учудващо за мен има хора, които го четат, даже и такива, които са се абонирали и които му пишат във връзка с романа.
А по БЕЛ е малък ужас. За Евгений Онегин на Пушкин в учебника пишеше разни високопарни думички, реших да седна и да направим анализ на произведението с думи прости. И чудо - взе, че не само го разбра, но и хареса произведението.

# 634
  • София
Storm, коя е платформата и как се казва анимето? Големият е фен на light novel-и (така се казвали) и постоянно чете по разни сайтове. И, да, въпреки че такива като мен, по-старички😉, може и да не го признават за литература, това си е жанр, който набира все повече популярност. От известно време хлапето ме предизвиква да прочета някое, ще се случи скоро, пък може и аз да стана фен.

# 635
Пише в Wattpad, романът му е базиран на Azur lane, но докато анимето акцентира на мацките, неговият роман развива корабите и битките между тях. Пояснявам - всяка мацка в Azur lane е и кораб. Това ми е обяснено, това предавам. Оставила съм го сам да се развива в това направление, но е факт, че цялата междусрочна ваканция си писа романа.

# 636
  • София
Сторм, би ли написала тук малко от тези думи прости за Евгений Онегин? Аз се тръшках да бъде прочетен преди изучаването, обаче не се получи. Заканила съм се, че ще го прочете след , няма да се дам Simple Smile

# 637
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
заслон, навремето имах драма с руската литература. а като се има предвид възрастта ми, навремето беше много отдавна. Wink
категорично отказах да прочета Евгени Онегин и руските класици не исках да анализирам какво е искал да каже автора с тази или онази дума и израз, не за друго, а защото авторът не това е казал и не тези думи и изрази е използвал.
поговорихме си добре с учителката по литература тогава, но тя беше невероятна учителка и още по-невероятен човек.
съгласи се с мен, че любовните драми не са ми интересни, но настоя да прочета останалите произведения, независимо на какъв език, и да мога да ги коментирам.
интересно беше. Simple Smile

да похваля Горинич - изкарал е 100% на теста по компютърни науки.
тестът е като този който ще държат накрая на годината, НВО по нашенски.
учителят твърди, че още час и половина е търсил дали някъде няма някоя, макар и малка и невлияеща на резултата грешка.
после обиколил всички да каже, че за 15 години учителстване никога до сега ученик не е постигал 100%.
аз пък като селски кмет обещах да изпълня едно желание и сега тръпна какво ще е то. Simple Smile поне не са три - чак златна рибка не съм.

# 638
  • София
Ехааа, браво на Горинич! Само така! Gift Heart

Моят син днес се яви на някакво състезание по АЕ. Малко случайно го записах, защото получихме мейл за плащане на такса за въпросното състезание, а аз си помислих, че е за нещо минало и платихме. После разбрах, че е предварително плащане Joy . Но както се казва, излишен опит няма. Синът само помрънка, че трябвало да стане рано и в събота, но после беше доволен от себе си след изпита. Интересно ми е какъв ще е резултатът; отдавна не сме проверявали нивото на АЕ.

За Евгени Онегин мисля, че ви бях казвала, че миналото лято реших да си го припомня... Ами мъка! И по тази причина реших да не го причинявам на детето. Гледахме филм, доста добре направен по произведението и това беше.

# 639
Момичета, ако имаме олимпийци утре, стискам палци 🍀✊. Наборът и Малчо ще ходят на областния кръг по математика и се надявам да се справят. Особено малкият, защото за него олимпиадата е балообразуваща😊 . А наборът - колкото- толкова😉,  важното е, че ще запише участие.
Kally May, дано да е било удовлетворяващо представянето на състезанието.
Добри, браво на Горинич!
 Ох, покрай един проект на набора си припомних Онегин и за пореден път се убедих колко не е моята руската литература.
Бебчо, какво стана с малките?

# 640
Сторм, би ли написала тук малко от тези думи прости за Евгений Онегин? Аз се тръшках да бъде прочетен преди изучаването, обаче не се получи. Заканила съм се, че ще го прочете след , няма да се дам Simple Smile
Хмм, скептично съм настроена към четенето на  "Евгений Онегин" ей така само заради самото четене и то в превод на български. Изобилства от пасивна лексика - историцизми, архаизми. Човек трябва да познава и историческото време на романа - какво е означало руско дворянство, какви хора са били помещиците например.
Ето един НЕпризицен прерарзказ на романа, но който с известни корекции може да се ползва: https://prerazkazite.blogspot.com/search?q=%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0 … D0%B3%D0%B8%D0%BD
Трябва да се акцентира върху това, че романът има кръгова композиция, както и отворена композиция (отворен край).
Общо взето сюжетът се развива така:
Първа глава – проследява светския живот на Онегин;
Втора и Трета глава – главният герой заминава за провинцията, представени са отношенията му с Татяна;
Трета глава – Писмото на Татяна – изповед в любов към Онегин;
Четвърта глава – Татяна получава нравоучителен и хладен отговор от Евгений ;
Пета глава – празнуване на именния ден на Татяна. Евгений Онегин е раздразнен  от подлъгването му да присъства там и кани на танц годеницата на Ленски – Олга. Ленски , който ревнува Олга напуска бала.
Шеста глава -  Ленски изпраща покана на Евгений за дуел. При дуелът Евгений убива Ленски.
Седма глава – разказва се  как Олга бързо е забравила за Ленски и се омъжва за кавалерист и заминава с него. Онегин заминава от своето селско имение.  Татяна остава сама на село, посещава дома на Онегин и чете книгите му. Майката на Татяна решава да заминат двете в Москва за да я представи на обществото и Татяна да бъде задомена.  В Москва заедно със своята майка Татяна отсяда в дома на една стара леля, започва да води светски живот, представят я в обществото.
Осма глава: Авторът ни срещна отново с Евгений Онегин след период от ввреме, през което той е странствал по различни земи. Той отива на бал, където вижда   величествена светска дама, която се оказва Татяна. Той е поразен от студенината и недостъпността на младата аристократка. Оказва се, че Татяна е женена за княз, познат на Евгений и князът представя Евгений на Татяна. Тя се държи с него спокойно и хландокръвно, все едно никога не го е обичала. След тази вечер, двамата започват да се виждат по светски събития. Онегин разбира, че е влюбен в Татяна и решава да ú напише писмо, в което признава любовта си и се надява тя да му отвърне като  трепетно очаква отговора. Няколко пъти я вижда, но тя изглежда ядосана. Той продължава да я посещава, докато най-накрая не я заставя да му даде отговора си. В миг момичето от село се пробужда в нея и тя му казва, че вече е много късно и ще остане вярна на съпруга си, въпреки че никога не е спирала да обича Евгений. В този момент влиза нейният мъж.

Трябва да се каже какво е онегинска строфа (само писмата на Олга и на Евгений не са в онегинска строфа, като тук ако искате да го накара да мисли можете да зададете въпроса защо така е подходил автора), какво е епиграф и защо романът като цяло и всяка глава имат епиграфи.
Акцент се постатвя върху принципът на огледалната симетрия на романа:
•   В началото Татяна се влюбва в Онегин, пише му писмо с признание, но получава отказ.
•   Всичко се повтаря, но с разменени роли: сам променен, Онегин среща променената Татяна, обиква я, признава в писмо чувствата си, но чува категоричен отказ любимата му да измени на своя съпруг.

Принципът на симетрията се откроява в  :
•   любовта на Татяна и Онегин и любовта на Олга и Ленски
•   две места на действие – град и село
•   две жилища на Онегин
•   две жилища на Татяна
•   две писма
•   две обяснения в любов
•   два отказа
•   двама главни герои  - Татяна и Онегин, чиито роли се разменят

Основни сюжетни линии:
- Първа : Любовта на Татяна към Онегин – Писмото на Татяна – Отговорът на Онегин;
- Втора: Любовта на Ленски и Олга – Дуел
- Трета: Любовта на Онегин към Татяна – Писмото на Онегин до Татяна-Отговорът на Татяна

За "Евгений Онегин" се казва, че романът представлява енциклопедия на руския народ , защото показва целият бит, култура и ценности на руското общество в началото на 19 век.

Избрах и от романа строфи, които характеризират героите и ги четохме и "превеждахме" заедно.
Голям майтап беше като обяснявах то що е руска тройка  (три коня, които са впрегнати в шейна, и картина показах), а първоначалната  асоциация на набора беше с някаква друга тройка...

# 641
  • В светлината на слънцето
Добри, браво на момчето! Да го почерпиш подобаващо, заслужил си го е!  Hug

# 642
  • София
Сторм, ти ме отвя! Респект, момиче! Flowers Hibiscus

# 643
  • Пловдив
Storm!
Мноооого систематизирано. Простичко и ясно!
Hands Clap

Silan!
Успех на твоите олимпийци!

# 644
  • София
silan, успех и късмет и от мен, особено за Малчо Flowers Four Leaf Clover
Добри, браво на Горинич, ако продължава така - внимавай какво обещаваш ти, младежът е вдигнал високо летвата Kissing Heart

Благодаря ви, че ни мислите, момичета! Kissing Heart Предстои ни изключително тежка в емоционален план седмица, ще е игра на нерви. Преместването все още предстои, поради независещи от нас обстоятелства, но положението в училище е, да кажем, добро, благодарение на адвокатите. Още малко и ще отдъхна. И ще ви разкажа.

storm76, изключително ценна систематизация на основното в творбата, направо ме отвя Kissing Heart Веднага правя скрийншот и изпращам на набора, че го позарязах да де оправя сам покрай проблемите с малките.

Общи условия

Активация на акаунт