ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 418
  • 761
  •   1
Отговори
# 390
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
личи, че съм изтървала контрола Simple Smile
учебниците са за целия курс на обучение (10 и 11 година, което е 8 и 9 клас) и затова не е върнат.
т.е. съдържанието е за миналата и тази години.

# 391
  • София
Здравейте и честита нова година! За всички здраве, любов и успехи!
Не бях влизала доста отдавна в bg-mamma и сега чета за премеждията на bebcho_fb и съм меко казана възмутена Sad Бебчо, поздравления за това, че си търсите правата! Аз бих сменила и училището... Ние бяхме на крачка от смяна на музикалното с квартално заради тормоз в училище 1-4 клас, но слава богу психологът и класната се оказаха читави, та някак се оправиха нещата. Не съвсем, но достатъчно.
И не мога да си представя, че в 21 век все още има подобни изпълнения, както миналата година се ядосвах със случая на сина на lulumba...

Нашият младеж също е "в сесия" - изпитвания, контролни. Той е на индивидуална програма от тази година (със сутрешно училище просто няма никакво време за свирене), та сега е зор да си набави бройката оценки, за да не остава на изпити (което е другата опция).  Сега осъзнавам защо едно време в музикалните училища са учели по съвсем различна програма от общо-образователните и ми се щеше и сега да е така. А нашите учат всичко по изисквания на МОН + 4 музикални предмета (2 теоретични, 2 исторически) + трябват си поне 3-4 часа дневно за свирене. Затова ние избрахме варианта "сесия" Simple Smile Колкото-толкова за МОН. Иначе става "или училище, или музика". Разбира се, по всички предмети е ходил в часовете, някои си ги гони (математика и химия), други са му лесни, трети - трудни (биология примерно), а пустата икономика ... миналата година има 4 за годината, май и тази ще е така. Аз няма представа какви са учебниците, ама все вършат някаква работа. Нямаме никакви изисквания за оценки като родители, но той си гони 5 и 6 и си дава зор.
За капак на това, има 2 концерта през януари - на 23.01 солов рецитал 80 минути, на 26.01 - концерт със Софийска Филхармония - напълно различни концерти, и за двата си трябва яко свирене, осмисляне, изработване... така де - няма време за молове Wink

Бобец, така е, има такива учители и това ни беше голям проблем в началното училище на големия ми син (не можахме да излезем на глава с директора и класната и в крайна сметка злоупотребявах с бележки от ЛЛ - те си избраха да бъдат лъгани). Това е хубавата страна на специализираните училища (спортни, по изкуства) - нямат проблеми с отсъствията, имат и индивидуални програми и т.н. Не че нямат кусури и те де...

# 392
  • Варна
Здравейте, девойки и за много години! Да сме здрави всички и да изпратим и тази година поне в състава, в който сме я посрещнали Simple Smile
Искрено съчувствам на Бебчо за трудностите, през които преминават. Била съм тормозена от учителка (по много любим за мен предмет), защото имах смелостта (и глупостта) да й покажа, че е сгрешила. Е 4 години в гимназията ме тормозеше тази женица - то не бяха контролни на листче със задачи, които никой друг не решава, то не бяха изпитвания в последните 5 минути на часа върху новия урок, то не бяха поправки на верни задачи, решени по друг начин, какво ли не видях. Накрая се отказах от оценката си (5) и се явих на матура, където получих отличен, само и само да й покажа отново, че е грешала. Ех, младост Simple Smile Сега не бих била толкова дръзка и вероятно, ако се наложи бих си преместила детето, вместо да водя битки. Възхищавам се на куража ти, Бебчо, и стискам палци нещата да се подредят по най-добрия за децата начин.

Rally, добре дошла отново Simple Smile Съвсем правилно звучи да мине музикантът на такава форма на обучение. Не знам досега как е успявал да жонглира с толкова ангажименти и пак да е отличник! Браво на него!

За учебниците не мога да се изказвам, защото не съм ги разглеждала. Знам само, че дъщеря ми учи най-вече в час - от учителите си. Като цяло от това, което ми е разказвала съм останала с впечатлението, че за нея, на база учители(преподаване и изисквания)+учебници+материал: химията е елементарна, ама я представят по-сложно от необходимото, физиката е логична и не е трудна за разбиране, но пък буквения запис ти яде точките Joy, биологията трябва да се зубри, историята е интересна и те кара да ровиш и да търсиш информация за личности и събития, географията е ОК, ама не е много интересна тази година.

И да питам ако някой знае, че не успях да намеря в нормативната уредба отговор: ако един предмет се изучава по 1 уч.час седмично, само в единия срок, то има ли срочна оценка по него или направо годишна? Че като отворих школото ми прилоша - само този срок имат 18 предмета. Ако по всички ще имат срочни оценки ехееее...

# 393
Dive, ще имат, ще имат по всички предмети срочна оценка😉.
Наборът се мъчи с биологията. Казва, че не може да запомни нещата, което в превод означава “не мога да запомня в час, а не ми се напряга да уча и в къщи”, но положението ескалира и ще му се наложи да се понапрегне. За момента с химията и физиката се справя, но явно са му по- логични и не изискват нелогично за него запомняне на информация. Понеже с него не съм учила от първи клас, ще е странно в 9-ти клас да започна и се надявам да се справи без мен😁. Не че съм капацитет в материята, де, но ако се налага…😀.
Вероятно той с биологията е като майка ми и Малчо с Човекът и обществото, които ми заявиха, че “не си падат по него”, затова щели да учат в краен случай 😉, а Малчо я допълни, че просто ще го “скипват”. Само си представям, ако едно време й го бях казала, едва ли щеше да е толкова великодушна😊.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 20:12 от silan

# 394
В училището на моят син в 8 клас, се учеше 18 часа седмично английски и нямаха химия, биология, физика, география и история. Сега в 9 клас часовете са претоварени и не може да издържи на напрежението за 2 срока да научи толкова много материал. И като има по 4 разказвателни предмета на ден той не може да издържи, да учи по един предмет му отнема 1-2 часа, а допълнително има и други лични задължения. Успеха му е спаднал ужасно много и психически е изморен.

Горе-долу всички сме така. Ужасно е. И всеки си държи на неговия предмет.
Рали, напълно те разбирам. Ние така с китарата изоставаме, просто защото не му остава време за свирене. Учителят казва, че час на ден е крайно недостатъчно. Е откъде да вземе повече, като дори и след училище (втора смяна е) пак учи. А в крайна сметка и този мозък пък трябва да си почине поне за час при състояние на бодърстване.

# 395
  • София
Краят на срока навсякъде е някакъв ужас от изпитвания и тестове. Тази седмица девойката всеки ден ден има по две писмени изпитвания с изключение на утре. В четвъртък пък има тест по информатика и класно по немски. Съществуват там някакви наредби, но защо са създадени не е много ясно.

# 396
Дано не ми се разсърди rally,  че нарушавам скромността й, но то е известно в професионалните среди - наборът е номиниран за една от най-престижните музикални награди в Бг(Ивайло Василев) и напълно я заслужава:
https://m.facebook.com/legacy/notes/10156136477580098/ (дано излиза линкът)

Моят набор ходи по олимпиади за разнообразие(дотек немски, химия, следва български), строи си моделите и се забавлява на мах. Преди Коледа имаше три чудесни спектакъла с местната детска опера, после благодарение на него(и способността му да работи с карта 😂) започнахме годината на прекрасно кътче - стария фар в Дъблинския залив, много ме измори, ама си струваше. Ако може само да не ми отговаря на забележките с "е какво?", ще съм съвсем доволна 😂

# 397
И да питам ако някой знае, че не успях да намеря в нормативната уредба отговор: ако един предмет се изучава по 1 уч.час седмично, само в единия срок, то има ли срочна оценка по него или направо годишна? Че като отворих школото ми прилоша - само този срок имат 18 предмета. Ако по всички ще имат срочни оценки ехееее...
При щерката имат 21 предмета по списък. Спомням си, че миналата година тъкмо уж беше приключил срока и две-три седмици по-късно се появиха срочни оценки по Музика и ИИ, но не като основен предмет, а като ФУЧ. А имаха и по другите музика и ИИ, т.е. по две оценки. Английски имат три вида - ИУЧ и ФУЧ и основен, като са с двама различни преподаватели и оценки поотделно. Следователно би трябвало. При нас не мога да кажа как точно са като хорариум, но имат тези предмети по веднъж на две седмици, защото са на блокове, също като Философия и ИТ, т.е. през седмица, което значи, че е един час седмично.
Поздрави за Ивайло, следя изявите му, невероятно талантлив е!
За Бебчо, прегръдки и дано се справите със системата. Аз бих преместила децата, защото независимо, че си права и според мен казуса ще бъде решен във ваша полза, винаги остава риска от реваншизъм, а точно от това в предстоящия седми клас, нямат нужда.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 12:40 от MianaNia

# 398
  • София

"Чл. 23. (1) Годишната оценка се оформя от учителя по съответния учебен предмет или модул,
като се отчитат постигнатите компетентности на ученика върху учебното съдържание, изучавано през
учебната година за придобиване на общообразователната, разширената, профилираната,
професионалната и специализираната подготовка, и при вземане предвид на срочните оценки.
(2) За учебен предмет, който по училищен учебен план се изучава само през един от сроковете,
се формира годишна оценка въз основа на съответната срочна оценка."

Наредба 11 Simple Smile

# 399
  • Варна
Златни сте, благодаря Simple Smile Моливче Flowers Hibiscus
Значи една годишна оценка, постигната с 2 изпитвания ще има накрая тежест на друга с 15... Чудно са го замислили Simple Smile
МиаНаНия, и при нас предметите са 20, но 2 не се учат този срок, а другия пък 2 от сегашните отпадат. Абе да са здрави децата, ще се справят!

# 400
  • София
Зачезнах от хоризонта, защото такъв грип го тръшна набора, че едва днес - от четвъртък, когато го взех с 38,8Т от училище - се почувства малко по-добре. Още вдига Т, но не е чак толкова висока. Кашля от 3 дена, ама като змей Горянин. Педиатърката каза до края на тази седмица никакво излизане навън. От днес започна и апетитът му да се връща, много малко, но все пак по-добре от предните дни, когато две залчета от филийка си беше чудо. Той никога не е бил дебел и сега е направо кожа и кости. Като си вдигна фанелата педиатърката да го преслуша, чак ме досрамя - като сомалийче. Дано вече да му се вижда краят на този гаден вирус, че се плаша какво го чака набора в училище, като се върне. Тази седмица изпуска тестове по история, биология и ИЕ, и изпитване по география. Следващата седмица има планирани класното по математика и още един, обобщаващ тест по биология. Най-тъпото е, че като не се чувства добре и е като премазан, и не става от леглото, няма как да седне да учи. Като слушах днес новините как в райони, където са обявили грипна ваканция, учениците щели да минават на онлайн обучение, си викам как никакъв мозък не е останал у тия, дето ги решават тия неща. Как дете с над 38Т, изгарящо в треска, ще преседи часове наред пред компютъра и ще е адекватно в онлайн часовете? Това може да го реши, че е възможно само някой, който е пълен дебил и няма деца. ... Оплаках се.

Гледам, че учебните програми обсъждате, та ще се включа. ИИЧЕ е смъртелна програма! В девети клас да взимаш материала за две години в една е зловещо. В нашето училище ясно са си дали сметка за това и са се опитали да облекчат поне малко учениците. Не, че са намалили материала - това няма как да стане по изискване. Но са направили добра програма - първият срок учат география и биология, вторият срок ще учат химия и физика; останалите предмети си се учат и през двата срока. Но поне обемът на информация по различни предмети е по-балансиран някакси.
Чудя се сега дали да записвам набора на езиков лагер с АЕ... И чуденето ми идва от това, че се провежда в Ирландия и е изцяло в нейтив среда.... Е да де, ама като знам как ирландците говорят, се чудя дали няма да се прибере с по-лош английски, отколкото при заминаването. Май по-скоро ще търся нещо за ИЕ.

Бебчо, радвам се, че си се разписала в темата. Не е минало ден, в който да не си мисля за теб и децата. Съжалявам много, че не се получи с медийната част, но и там действат строги правила, които не могат да се прекрачват.
Въпреки това, силно вярвам, че справедливостта ще възтържествува за вас. И дано съвсем скоро да се похвалиш с победа! В името на децата! Ще се повторя, но и аз ще кажа като другите момичета - задължителна смяна на училището, без колебание! Възхищавам ти се на борбеността, силно те прегръщам и ти желая много кураж! Gift Heart

# 401
  • София
Кали, дано наборът се възстанови напълно много бързо Kissing Heart Другото не го мисли - важна бе готовността ти за подкрепа, за което много ти благодаря Kissing Heart

# 402
  • София
Кали, бързо възстановяване на младежа желая! А тоя вариант за он-лайн обучение по време на грип ми е абсурден, ама им отърва на учителите...
Някой има ли наблюдение за читав езиков лагер в Испания. За лятната ваканция, живи и здрави, се оглеждам, ама може и да е раничко? Май Добри и младежа бяха, ама аз не държа да присъствам Simple Smile
Иначе при нас е абсолютно лежерно, направо издивявам покрай него, а файнали го чакат, но баскет, волей и фитнес са с приоритет Sad

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 13:59 от molive

# 403
  • Варна
Според мен, няма да карат болни деца да висят пред компютъра дори при обявено ДО. И там си важат болничните. Който е болен, си пази леглото, който не - учи, само че от вкъщи. Поне така го разбирам. Иначе ми се вижда безумно.
Нареждам се с молба за отзиви за лагер в Германия, на немски. Намерих няколко опции, но ми се иска да проуча и мнения от първа ръка. Иначе, Моливче - Интеграл имат доста интересни предложения в каталога си тази година за Испания. Ако не си ги разглеждала, може да им метнеш оче докато се включи някой с по-добра информация.

# 404
  • София
Кали, бързо оздравяване на младежа. Аз доколкото разбрах, евентуално онлайн обучение ще е за здравите, с превантивна цел да не се заразят и те. Болните ще се лекуват, разбира се, няма да се връзват на училище. За нас лично някои варианти, които останаха онлайн след ковид, са доста полезни - например възможността за курсове по немски в Гьоте Институт, от които Ивайло се възползва (да не говорим ,че така са достъпни за деца от всяка точка на страната, не само София, Пловдив и Варна) - пести се време за пътуване, курсовете са по Zoom с включени камери и е доста ефективно (елиминира се загувата на време и от закачки между младежите и т.н.). В този смисъл седмица онлайн обучение, и то точно в края на срока, не би било толкова зле.

Тити, благодаря за милите думи. Случайно разбрах, че е номиниран и тази година. Само че тези номинации, в които няма жури, а само гласуване от публиката (в случая, слушателите на Алегро Виваче), водят до там, че печели участникът с най-голяма рода, респективно най-всеотдайна майка/баба/роднина, която пуска гласове на всеки няколко минути (да не се лъжем - гласувания без потвърждение по e-mail могат да се случват от всякакви устройства и т.н.). Например миналата година за единия от победителите, спечелил "гласовете на слушателите на предаването", никога не се беше чувало във въпросното предаване Simple Smile Та много не им обръщам внимание...

Ако все пак искате, можете да пуснете по един глас на https://bnr.bg/horizont/page/muzikant-na-godinata Simple Smile

Аз по-скоро щях да ви каня на концерт:
https://www.eventim.bg/bg/bileti/mocart-s-ivaylo-vasilev-i-kalin … 598875/event.html
Програмата е само Моцарт, по повод рождения му ден на 27.01, идеален концерт за запознаване с класическата музика.
Рециталът на 23.01 е с доста тежка и сериозна музика и не бих казала, че е подходящ за първи класически концерт, но концертът със СФ е идеален за деца и обща публика Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт