ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 429
  • 761
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Ох, и аз учих по химия! Grinning Grinning Grinning Досега за 9 години съм учила с набора сигурно 5 пъти. Във втори клас 3 пъти за курса по мат, че хич го нямаше горкия и веднъж в 6. по БЕЛ. Може да има и още някой път, но не помня. И сега изведнъж-бам!, химия. Това е единственият учебник, който не е американски. Български, но преведен на английски. Съответно са 2 части по 80-ина странички и е пълна боза. От училище им пращат някакви пауърпоинти, които малко подобряват ситуацията, но материалът е много и става каша. И едно време аз като учех, и сега, не разбирам защо авторите на учебници толкова много внимават, да не им обяснят строежа на атома и електронните слоеве още в началото и поне да разбират тая Система каква е и защо е такава. Той в началото отказваше, щото не му било в материала, но като видя, че или учи строеж, или зубри до припадък, понаучи го малко. Много ме е яд, че не са с американски учебник! Той може да е 1000 страници, но е лесно и подробно обяснено (като за не много умни, да кажем) и по-лесно и качествено стават нещата.

# 376
Аз нещо нямам впечатление американските учебници да са написани по-лесно и разбираемо. Помагах за едно контролно по физика и добре че беше интернет, та оттам намерих отговора.
Друго впечатление, което имам, е, че децата ги мързи да четат учебниците. Гледат да е наготово, на презентация, клипче. Навремето нашите учебници не бяха по-лесно написани, но нямаше клипчета, интернет и ги четяхме. Моята не съм я виждала да отваря учебника по химия например, нито дебелите американски учебници. Ще ходи на Оли по химия. В седми клас ходи на национален кръг и оттогава помни разни неща, но  не очаквам да се класира дори за общински кръг с презентации и писаници в тетрадката. Не й се меся вече, да си решава сама.

Бебчо, много ви съчувствам и се надявам да има справедливост. Дотогава и аз съм на мнение да пазите психиката на децата и да търсиш ново училище.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 12:34 от Дъждец

# 377
  • София
Аз в 7.клас бях много задобряла по химия - помня, че дори бях успяла да реша почти цял тест по молба на някоя от нас Joy
Наборът не отваря учебник - кара на презентации. На последното контролно по физика беше уж фурия, бил изгледал и решил всичко от уча.се. Е, явно учителката не е гледала уча.се Joy

# 378
Дъждец, според мен грешиш за нашите учебници. Доста добре си бяха и написани, и беше обяснено. Щом за 1 ден мога да възстановя спомените си кое какво е, значи освен че съм го прочела, съм го и разбрала за да остане траен спомен. В днешните учебници е доста хаотично написано. Но като отворих авторския колектив, писал учебника по химия има двама доцента и един инжинер. А едно време учебниците се пишеха от хора, които знаеха какво е това училище и учебна среда.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 13:15 от storm76

# 379
  • София

Учебната програма по химия за т.нар. хуманитарни гимназии е пълен хаос - и причината е, че са набутали 2 години в една. А причината за тази щуротия, както и за, примерно, вкарването на комплексни числа и интегрално смятане от програмите на ВУЗ в гимназиалните е тъпата булонска система и желанието да се сбута материал за 5 години в 3. И, за протокола, електронни слоеве са изучавани (сега) в началото на 8-ми клас,  в американските общински училища изобщо не се изучава[ше]. Там пък беше малко на принципа има библиотека, който се интересува от нещо - да върви и да си го прочете.
Като практически съвет към всички, които не са доволни от настоящите учебници (които са, откровено казано, пълен хаос) - купете учебник, издаден м/у '85 и '90 от книжен пазар (е, или от някой антиквар, просто в книжен пазар не се обикаля). Цените са средно м/у 1 и 3 лв., натоварват се, разбира се, и с доставка. А ако ня"лесно"кой наистина има интерес - учебниците на Димитър Иванов и на Галин Петров (университетски, много по-обширни и подробни) са също достъпни, на Талин Петров е по-скъп, на Диди няма голяма част от механизмите и др. - просто когато той е писал учебника си са били или съвсем нови, или дори още неоткрити.

Дъждец, ако иска да се готви за Оли може да ползва сборниците от олимпиади на университетското издателство, полезни са.

Сторм, нашите учебници не бяха написани "лесно". Изобщо. И нямаше купища картинки на гланцова хартия, които не допринасят с нищо за информативността, но пък значително оскъпяват изданието. Бяха написани, обаче, последователно - и това ги прави/еше разбираеми. Когато информацията е предоставена под формата на последователен, логично свързан и изчерпателен текст, тя се възприема лесно, дори и да не е написана "лесно" - т.е. стилът не е като за 5 годишни полуидиоти, но пък и не кара учениците да се чувстват като такива, понеже изобщо не могат да разберат за какво става дума. Аз лично точно така се чувствам след сблъсък с повечето му учебници, при това не само тези от гимназиалния етап, които, поради натрупан опит, просто купувам, но не съм си правила труда дори да разглеждам. Купувам, паралелно, и такива, от които реално да учи.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 13:14 от katiABV

# 380
Не знам, Сторм. Аз помня, че имах  затруднения да запомня всичките дати, години и партии по история. Учехме уроците, без да правим взаимовръзки между събитията, без да разсъждаваме по тях. Трябваше да научиш да го разказваш, пък дали разбираш нещо, не беше важно. Сега при дъщеря ми по история учат по доста по-интересен начин. Нямат учебник, което в случая май е добре. По физика също нищо не разбирах в гимназиална степен.
Премахването на нулевата година за езиковите гимназии наистина е страшна глупост и ощетява децата с тези предмети, чиито материал в девети клас взимат за две години.
Кати, ресурси има и в нета. Има форуми, достъпно обяснени. Въпросът е, че повечето деца нямат желание да се ровят и да четат.

# 381
  • София

И сегашните учебници по история не са пО цвете от нашите...
Проблемът е в това, че по история се учи - и тогава, и сега - главно история на България (което не е неправилно по принцип, а по начин на изпълнение), без паралелно да се разглежда какво се случва в останалия свят в този период и цялата история изглежда като... ами, нагласена. Много неща, които изобщо няма логика да се случват, се случват - а причините са външни, ама тях нали не сме ги споменали - и много неща, които е логично да се случат, не се случват - отново по същите причини. Геополитиката е комплексна и обхваща всички държави и народи, разглеждането на само един от тях, в някакъв изолиран балон, е като да представиш някакъв сложен процес, в който участват много съединения, катализатори и какво ли още не, с паралелни и последователни реакции, с отделяне на газове и утайки, като покажеш какво става само с един-единствен компонент. Ами разбира се, че случващото се ще изглежда нелогично и странно. Съвсем като нашите официални новини в момента, впрочем... Историята не е нищо различно от геополитика, случила се отдавна. Непълната, частична и политкоректно орязана  информация не води до научаване, камо ли разбиране, на каквото и да било, а само до пълно объркване.

# 382
  • София
Напълно съм съгласна с Кати за старите учебници - имам по всичко моите издания (от 1992-1996 г).  А историята като предмет винаги съм мразила именно заради безсъзнателното зубрене на някакви неща, които само един господ знае защо са се случвали.

# 383
  • София
Кати, по химия за кой клас учебници да търся, от наше време? Трябва много точно да ми отговориш, за да не се мине детето и да прочите нещо излишно Simple Smile

# 384
Кати, кои са тези сборници? Не мисля, че ще има време да се готви, но все пак да питам за всеки случай. Дори и да мине по някакъв начин на общински кръг, там се включва материал от още два срока, който не е учен.
При нас са планирали училищния кръг точно по време на файнълите. Тази седмица пък имат пет контролни в два дни. Файнълите започват другата седмица, ако правилно съм разбрала. Не разбирам кому е нужен целият този стрес и за какво са тези контролни, след като ще имат и изпити след седмица.

# 385
  • София
Дъждец, нищо не си разбрала за олимпиадите Simple Smile Езиковите се явяват с 8 клас

# 386
  • София
Кати, по химия за кой клас учебници да търся, от наше време? Трябва много точно да ми отговориш, за да не се мине детето и да прочите нещо излишно Simple Smile

Ами за природни гимназии - за 9-и клас, за хуманитарни - за 8 и 9, щото вземат двете години наведнъж... така мисля, че беше, или в 8 вземаха 2 години? Тук нещо малко ми е хаос, но виж съдържанието на учебника (съдържанията поне отговарят на програмите) - ако е само органична химия вземаш 9-и клас, ако е неорганична и органична - за 8-ми и 9-и. И виж да са и двете (ако ще са две) от едно и също място, да не плащаш две доставки. Не е чак толкова съществено кое точно издание, но е добре да е след '80-а и преди '90-а.

Дъждец, ето тези са: https://academicabooks.bg/?product_cat=&s=%D0%9D%D0%90%D0%A6%D0% … post_type=product

# 387
  • В центъра на моретата
Да на олимпиадата по химия в езиковите гимназии ще дават материал от 8кл. Казали са им да си преговорят. При нас общинският кръг  ще бъде другата седмица - четвъртък или петък. А събота е по АЕ. Девойката и на двете смята да се явява.

# 388
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
оказа се, че не сме върнали един учебник по физика от миналата година Simple Smile след малко ще сложа снимка на съдържанието, ако ви е интересно нещо, мога да снимам.
според мен изглежда добре обяснено, поне там, където съм погледнала.
Горинич си учи сам, но мога да го попитам довечера как намира обясненията.

# 389
В училището на моят син в 8 клас, се учеше 18 часа седмично английски и нямаха химия, биология, физика, география и история. Сега в 9 клас часовете са претоварени и не може да издържи на напрежението за 2 срока да научи толкова много материал. И като има по 4 разказвателни предмета на ден той не може да издържи, да учи по един предмет му отнема 1-2 часа, а допълнително има и други лични задължения. Успеха му е спаднал ужасно много и психически е изморен.

Общи условия

Активация на акаунт