ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 428
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Аз помолих адвокатката изобщо да не акцентира върху това пред съда. Защото поведението на тези "учители" е такова, че не може да бъде приемливо по много параграфи. Просто споделих с вас информация, която ми бе поднесена без изобщо да съм я търсила. Защото аз и семейството ми сме граждани на тази държава и отказвам да се наранявам от поведение на хора, които не могат по друг начин да излеят озлоблението си към света Blush

# 361
  • София
Бебчо, чета те и настръхвам. Наборите се знаят. Дори са тренирали заедно. Каката също си спомня големия ти син положително. За училището - думи нямам.
До пети клас на наборите бях доволна (не че не е имало проблеми - и в класа на голямата децата тормозеха дете, тогава аз си позволих да се срещна с бащата и да говоря с него, да помисли за преместване, в пети клас втори срок аз преместих моята дъщеря в друг клас в същото училище, а той в края на година премести момчето в друго училище, в седми клас се озоваха в една школа, децата бяха щастливи, че се намериха отново, а бащата ми благодари и каза, че те наистина не са осъзнавали реалната ситуация, съдействието и двата случая от училището беше пълно, никой не ни нарочваше, никой не коментираше нищо след преместванията. В шести клас на наборите започнахме ударно с проблеми - раздадоха ни едни декларации - предполагам си ги виждала и ти - за съгласие децата да бъдат "обследвани" при психолог, при възникване на критични ситуации да работят с тях специалисти и т.н. - възразих. Отказах писмено и на гърба на същата декларация записах, че при критични ситуации настоявам да бъда уведомена - все пак за лекар се подписвам всеки път, а не веднъж по принцип. Записах изрично, че при всяка анкета, тест (извън учебния материал) следва на бъде информиран родител и същата да ми се предостави преди да бъде попълвана от набора. Тогава ни намрази класната (лека и пръст). Това беше при временната заместничка, после дойде ковид, новата директорка и нещата се влошиха. При първия и опит за карантина попитах какви са нейните правомощия да наляга карантина, оказа се пълен фейк. Писах на РЗИ на РУО. Първите разясниха ясно кой какъв е, а РУО ми отговориха, че може да няма обективни причини за неучебен ден, но трябвало да се отчита и страха и напрежението на учителите,  а не само епидемичната обстановка - ала, бала. Отново не подписах въпросните годишни декларации, Реагирах срещу нелепите тоги на завършването и идеята всеки ученик да купи задължително по една роза - да не би случайно някой да остане без китки от учителите. Всеки опит за комуникация с тази жена беше фиаско. Знаеш колко учители по математика имаха няборите в седми клас (въпросната госпожа никога не е водила математика преди, когато голямата беше в училище), с тази "дама" се разменихме доста остро реплики в края на първия срок на седми клас, ясно и обясних, че не сме в един отбор и не я приемам за учител, на когото мога да се доверя и да виждам резултати. Предвид острия сблъсък очаквах тежък край на срока, което не се случи, затова колкото и да не ми се иска да приема, допускам и етническия момент, което е абсолютно неприемливо и наистина много грозно. Дори и да не е започнало на основа имена, етнос, различия съм почти сигурна, че ескалацията влиза и в тези релси.
Когато си говорят големите в къщи за училище - каката говори с носталгия, усеща се хубаво чувство, а при набора е чувство на облекчение, скоро дори споделяше, че съучениците му сега споделят, че им липсват старите училища, а той бил щастлив,.че всичко това е вече зад гърба му...
Стана дълго, извинявам се за което.

# 362
beb4o, magi, чета ви и отвътре ми се надига ярост от тесногръдието, с което имате сблъсък. Не мога да повярвам,че различието, дори само в името, може да доведе до такива катастрофални последици.
В класа на дъщеря ми още от първи клас имаха деца от различни държави и етнос - русначета, корейче, българо - ирландче, англо-русначе, роми.   Винаги в тяхната паралелка идваха новите ученици през годините, независмо от друго училище ли се местеха, град или държава - класът беше страхотно толерантен, никога не е имало отличаващо се отношение към тези деца нито от самите съученици, нито от учителите, въпреки, че сме прованс и би трябвало едва ли не да са екзотика тези деца. Но всъщност получаваха съвсем нормално и подкрепящо отношение - някои не знаеха дори и буква на български и въпреки това се радваха на приемане от околните без никакъв проблем.
Изключително потресена съм от споделеното. Дано скоро намерите спокойствието.

# 363
  • София
И сега при малката имаме руско украинче, полу-италианче, еврейче, мюсюлманче, но няма никаква драма, всички са приятели, а госпожите са отдадени на идеята децата да станат задружен клас, а самите деца се приемат едно друго (за което съм много благодарна и на родителите, понеже колежката ми осинови детенце мюсюлманче, не му смени името, защото вярва, че така трябва и въпреки че е на 4 се случва да имат недоразумения)

# 364
  • София
ysap, всъщност аз упорито не исках да повярвам, че това се дължи и на етимологията на имената ни. За съжаление, с мен се свърза човек от училището и ми каза, че ръководството е направило коментар, че "турците трябва да си ходят от това училище". Не искам да то коментирам, просто ви го споделям. Психоложката, която посещават децата, ми се обади и каза, че за нея всичко се корени в омраза на етническа основа. В някои от институциите успях да си определя срещи с директори на дирекции - оттам също казаха това, след като се бяха запознали със случая. Не ми се иска да вярвам, че имената ни имат някакво отношение към случващото се, но психоложката на училището е казала, че моите деца мразели българите - учители са били възмутени от това й твърдение, защото познават мен и трите ми деца, контрирали са я, че приятелчетата на децата ми са българи и те виждат колко са задружни. С психоложката на училището драмата е същата - тъй като синът ми бе наказан да посещава психолог в края на миналата учебна година заради, забележете, сбиване на други двама съученици/ той изобщо не е участвал, не се е сбивал никога с никого, не е нападал никога никого/, новата психоложка започнала да му внушава, че всички учители били недоволни от него. Аз разговарях с всеки един - всички са доволни, дори използваха думи като "очаровани сме от него". Разбрах за това, когато детето ми сподели, че няма смисъл да учи, защото никой не бил доволен от него. Писах в Школо на въпросната психоложка, която ми отговори леко подигравателно/или аз така го ппиех/, че си взема бележка и че ще се извини на сина ми.
Но на мен ми се иска са вярвам, че причината е друга.
Извинявам се още веднъж, че ви занимавам с това, но, ето, вие ме убедихте, че никога не е късно да се преместят децата ш че там, в някое друго училище, може да ги чакат по-добри приятелства. Много съм ви благодарна, момичета, вчера, благодарение на вас, успях да се събера и да посрещна децата с усмивка Kissing Heart

Спомням си, че преди доста години бях те посъветвала да се обърнеш към Комисията за защита от дискриминация. Вероятно не си го направила и... честно казано  не те упреквам за това. Но погледни на нещата по друг начин. Ти ще преместиш децата, но тази... личност ще продължи да носи "титлата" "учител". Някой ден друго дете - може би ще се казва Ахмед, може би 'Асан, може би Аврам, може би Альоша (вместо пълното "Алексей"). То няма да има сестра-близначка, която да е винаги до него, няма да има по-голям брат, който да го прегръща и дори да го пуска в стаята си и родителите му няма да могат да си позволят нито психолози, нито частни учители, нито адвокати, може би дори няма да познават бг-мама и няма да получат този съвет, или просто няма да имат елементарните умения, за да го последват. Ще бъде подложено на същия тормоз, но ще бъде само. Понеже споменатата персона вече ще знае, че е недостижима, че действията ѝ нямат никакви негативни последствия за не самата.

ysap, светът се е променил, свинското вее не е "мръсно" просто понеже преминава ветеринарен контрол... Мъжете, дори и състоятелните, нямат възможност да се молят по 5 пъти на ден, а роби, поне формално, изобщо няма. Обаче сигурно правиш баклава за Байрама? Понякога вярата (в * великата сила и т.н.) и религията - спазването на формалните предписания, често също формално, могат да... ами, да се разходят (в математически смисъл, нещо ми се губи подходяща обичайна дума), да се разделят, да поемат по различен път дори и в рамките на един само човек. Ти си си оставила вярата, а от традициите си запазила част - така, че да даваш израз на почитта а си към предците, но също и да можеш да водиш функционално адекватен живот в съвременния вят. Аз не мога да си представя човек, дори и духовник, който да би те упрекнал за това...

JiD, учителите също са хора и са най-различни. И това, че повечето не биха направили (или почувствали) нещо не означава, че се отнася непременно за всички. Казвам ти го от позицията на възрастен (доста вече) човек с ясна (може би дори цинична) преценка и оценка... и да, на мелез с ясно отличими имена, минал през доста училища по време на социализма.

# 365
  • София
katiABV, сега не се обърнах само към Комисия за защита от дискриминация, защото знаех, че ще се стигне до съд. А те изрично те уведомяват, че, когато е намесен съдът, не може да се обърнеш към тях. Но щях да го направя не по признака "етническа принадлежност", я по други признаци за дискриминация.
Независимо, че ние ще преместим децата, няма да се откажем да търсим справедливост. Ще се боря докрай с тези "учители"!

magi_sveta, първото, което ми разказа набора за новото училище, бе за отношението на учителите - кок изслушват учениците, как търсят мнението им, как ги уважават. И веднага направи паралел точно с въпросната математичка от старото училище. Не знам дали помните, бях разказала, че по време на онлайн обучението в 7.клас наборът бе натиснал бутона за вдигната ръка. Тази преподавателка му розреши да представи той друг, много по-бърз начин за решение на задачата. Аз бях в стаята и слушах и водех записки, защото нямаха титуляр по математика, имаха асинхронни часове и т.н. Тогава тя каза на набора, че ще го изгони от час/ще го отстрани от събранието в Тиймс/, защото му пречела да води часа си...

# 366
  • Пловдив
Не пиша редовно, но не можех да остана няма при този казус.
beb4o_fb, много ми стана мъчно за децата и за теб. Смятам, че съвременните деца вече са много либерални (особено в големите градове), дори обществото ни според мен направи огромни крачки - председател на НС е Вежди Рашидов и не чух нищо негативно за произхода му, а само това, че е от определена партия.
Моля се максимално бързо да се разрешат проблемите и да се успокоите. Това да остане само неприятен спомен.
Във втори клас дете преби сина ми (наборчето) по време на зелено училище. Дори не се обадиха да ме информират, не бяха разрешили на сина ми дори да ми звънне. Разбрах когато го видях на другия ден като слезе от автобуса - лицето му подуто и посинено. От ръководството на училището дори не отговориха официално на жалбата ми.
Преместих го в друго училище, но все още имам голяма горчивина в душата и очите ми се пълнят със сълзи като си спомням.
Сега съжалявам, че не разрових повече, а просто си тръгнах.

# 367
  • София
katiABV, сега не се обърнах само към Комисия за защита от дискриминация, защото знаех, че ще се стигне до съд. А те изрично те уведомяват, че, когато е намесен съдът, не може да се обърнеш към тях. Но щях да го направя не по признака "етническа принадлежност", я по други признаци за дискриминация.
Независимо, че ние ще преместим децата, няма да се откажем да търсим справедливост. Ще се боря докрай с тези "учители"!

Чакай-чакай. Ти завеждаш гражданско дело за несправедливо отношение към детето, може би за тормоз над детето, но определено не - според собствените ти думи - за дискриминация на детето по етнически признак. Един вид независимо от причината, дело водиш за резултатът, последствията. Нищо не ти пречи да се обърнеш към Комисията за дискриминация на етническа, религиозна или и двете основа/и. Т.е. сезираш ги да се занимават с причините и евентуалните последващи аналогични действия с/о други деца.

иланг - иланг, в защита на дълбоката провинция искам да кажа, че там всъщност хората живеят (може би поради необходимост, установила се с вековното съжителство) още по-задружно. Истината е, че просто в България хората са добри... което не означава, че няма и изключения. Sad

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 21:44 от katiABV

# 368
  • София
иланг-иланг, много съжалявам за това, което си преживяла, за съжаление такива случки оставят трайна болезнена следа Kissing Heart

katiABV, при нас казусът е сложен, не мога да се обърна към момента към Комисия за защита от дискриминация, но това не означава, че няма да го направя впоследствие. Само да ви кажа и откъде дойде капката, с която чашата на моето търпение преля и спирам да ви занимавам  - Обвиниха сина ми, че е нанесъл средна телесна повреда на дете от класа докато играели футбол в час по физическо. Синът ми стрелял към вратата и вратарят си наранил китката, което нараняване се лекува с препоръчително носене на стабилизираща шина, която същото това дете махало постоянно в междучасията и активно използвало ръката си, включително и да играе волейбол. Имам заповед за наказание, която просто ми бе изпратена като съобщение в Школо.

# 369
  • В светлината на слънцето
Ох, бебчо, това досущ като при нас в началото на 5 клас в началното му училище. Вика ни директорката (нова, назначена преди година) с набора и заедно със заместничката си и психоложката на училището (и те нови, доведени от директорката) ни правят на нищо. Бил ударил някакво дете на двора по време на занималнята, имало и жалба в полицията, ще събират съвет да му намалят поведението и драма голяма. Имат и свидетели - учителката по физическо, която я бяха сложили за класна. За беля обаче по същото време синът ми (който по принцип никога не е ходил на занималня още от 1 клас) е на курс по английски в Адванс. Свидетели - бол, че и камери, защото тече Адванс ин лайф с гости - родителите на децата и всеки снима с телефон. Питах ги как точно се е клонирал, щото той брат близнак няма - изгубиха ума и дума. И ми тропа с крак директорката и тика някакъв лист да подписвам, че съм съгласна с тях. Е, тогава написах такова гневно писмо до РУО. Познай дали толкова години имам отговор. И дали някой си мръдна пръста да направи нещо. Хем, умишлено написах в писмото какво работя. Ама то това училище е толкова изпаднало, че няма накъде. Преместих го естествено веднага.
Драмата в 8 клас я знаете. Ама там вече ставаше дума за пари и ни извиваха ръцете за частни уроци масово в класа. Оказахме се не само ние потърпевшите.  Между другото въпросната учителка продължава да си работи там и си действа по същия начин, но явно си затварят очите от ръководството. Та, колкото и да ми се иска да не е така, в нашата мила рОдина тия битки са кауза пердута. Спасявай децата и опитай да им върнеш спокойствието.

# 370
  • София
Чета и не мога да повярвам. Цялата кипя отвътре. Тормоз на етническа основа, в столично училище, от учители!!! Бебчо, съд до дупка, надявам се адвкокатите ти да са добри и да ги осъдиш всички. Мести децата, защото психиката им и здрвето им са най-важни, но и не оставяй нещата така, защото тези "учители" трябва да си научат те урока! И казвам в множествено число, зщото въпросната учителка действа със знанието и подкрепата на директор и заместник-директор. А за психоложката... да ме прощава, но не може да се нарече професионалист.

Ние имаме проблем с учителката по ФЕ, бившата класна. На първата РС се оказа, че всички родители се оплакваме от нея, особено като учител, дори извикахме заместник-директоркта, тя уж е говорила с нея, но не мисля, че ще има ефект някакъв, защото тя просто не става за учител. За съжаление, потърпевши са децата ни, които няма да напреднат особено по ФЕ, освен ако не ходят на уроци. Тя има и особено отношение към моят син и ме беше ядосала преди 2 месеца с поредна неадекватна забележка. Тогава говорих с класната, но следващия път ще пусна жалба до директорката.

# 371
  • София
Ох, catty m, дано да не ескалират и при вас нещата с учителката по ФЕ. Ако подадете обща жалба, повечето родители, дали няма да има ефект? Опитай ти да организираш нещата, дано не се заяжда с набора. Успех и късмет Kissing Heart

Когато видях малкия колко вяло разгръща учебници и тетрадки, защото никой не бил доволен от него, направо подивях. В съобщението ми към тази "психоложка" бях остра, много остра, като дори й писах, че поведението й не може да бъде наречено професионално и че тя не трябва да застава на страната на някой, било то и зам.-директор. На единствената проведена с мен среща, на която само ме уведомиха, че започва процедура по наказание на сина ми заради нанесена средна телесна повреда, тази психоложка не присъства. Впоследствие, в отговор на моя молба, ръководството ми писа, че тази психоложка е присъствала на срещата -защото така трябва да е по процедура. И до сега тази "психоложка" не е отговорила на многократните ми питания дали е присъствала. Познайте дали някой е гледал и камерите и дали се пазят записите....

# 372
  • В светлината на слънцето
catty, да не те отчайвам, но директорката си прави пас и изобщо не й пука. Нали знаеш какво се случи с учителката по немски (за наша радост вече бивша). Колко родители тогава й обясниха за схемата с уроците - от едното ухо през другото. Бащата на едно от момичетата - италианец, възпитан човек, е искал дори да съди училището. Това беше и първото напуснало дете. Никаква реакция. Та не залагайте много на тая карта. И директорката е същата стока.

# 373
  • София
иланг-иланг, много съжалявам за това, което си преживяла, за съжаление такива случки оставят трайна болезнена следа Kissing Heart

katiABV, при нас казусът е сложен, не мога да се обърна към момента към Комисия за защита от дискриминация, но това не означава, че няма да го направя впоследствие. Само да ви кажа и откъде дойде капката, с която чашата на моето търпение преля и спирам да ви занимавам  - Обвиниха сина ми, че е нанесъл средна телесна повреда на дете от класа докато играели футбол в час по физическо. Синът ми стрелял към вратата и вратарят си наранил китката, което нараняване се лекува с препоръчително носене на стабилизираща шина, която същото това дете махало постоянно в междучасията и активно използвало ръката си, включително и да играе волейбол. Имам заповед за наказание, която просто ми бе изпратена като съобщение в Школо.

Леле, това е толкова абсурдно, че просто няма накъде... Ако трябва да се търси вина в този случай тя трябва да е или в учителят по физическо, който им е дал да играят с истинска топка, вместо с надувна плажна такава, или в съставителите на програмата по физическо, включили тази дейност... думи нямам просто.

иланг-иланг, помня го случая, помня и какъв шок изпитах тогава...

lulumba, май е трябвало ти да подадеш жалба в полицията тогава, за тормоз над дете от страна на отговорните за него лица...

# 374
Бебчо, щом проблемът може да е етнически - замисляли ли сте за училище "Дружба"?
Живея в този квартал и мога да кажа, че много българчета от квартала учат именно в "турското" училище, където доколкото ми е известно всичко е на доста добро ниво. В квартала има и отлично място за трениране на футбол.

Аз от два дни вря и кипя в химия за 9 клас. Вчера  цял следобед я обяснявах. Но защо се стигна до там? В училище се учи на анлийски и без учебник. Госпожата (междувременно и учителка по рисуване - как стана тая?) мята някакви формули и те са преписани в тетрадката къде правилно, къде не. Защо и как се получава дадено химично съединение не е много ясно. Кое е оксид, кое е сол, кое е хидрооксид - боза.

На финала  вечерта наборът започна да се обръща към мен с "госпожо".

Заключение: от цялото средно образование искам една прилична диплома за кандидатстване във ВУЗ за хуманитарна дисциплина, нищо повече, не искам знания, защото е явно, че няма да се получат с този модел на българското училище.

Общи условия

Активация на акаунт