ДЕВЕТИ клас 2022/2023 - Тема 2

• 42 460
  • 761
  •   1
Отговори
# 345
  • София
По отношение на писменото изпитване, не знам как стоят нещата с наредбите и по какъв начин се тълкуват, но може на всяко едно дете да се даде различни задачи за решаване. Сестра ми е учител по математика и физика и никога не е  разделяла класа на две групи както е практиката. Винаги изготвя индивидуални варианти за всяко едно дете. До сега не е имала проблеми от страна на директор или родител, че изпитва ппо този начин, а тя е преподавала в няколко училища.

Бебчо, това, което пишеш е ужасно. Питам се, колкото и да са привързани децата към класа и останалите учители, дали си заслужава да останат в това училище, след като тормоза е толкова голям. Нови приятели и добри учители, биха намерили и другаде, но разстройство на психиката може да им остане за цял живот.

# 346
  • България, София
Бебчо, и от мен имаш голямо гуш и пожелания за сили и кураж Hug
Ужасно, ужасно съжалявам за всичко, през което преминавате. Дано децата преодолеят бързо травмата.
За мен здравето на детето е над всичко. Този психически тормоз дава проявления на физическо ниво. Това е крайно неприемливо.
Мисли за преместване на децата. Колкото и да обичат класа и останалите учители, това не се търпи. Приятелствата, ако са силни, ще се запазят и ще продължат и занапред. Добри учители има и в други училища, нови приятелства се създават. Цената е прекалено висока. Не стига, че психическото здраве на децата се уврежда, но и на физическо ниво - това е прекалено.
Извинявай, че съм крайна. Знам, че никак не ви е леко. Но пиша от позицията на родител, борещ се да възстанови чревното здраве на детето си. Виждам колко е важно това и с колко други неща е свързано. Затова реакцията ми е бурна.
А за учителката просто каквото и да кажа, малко ще е. Нито е човек, нито е педагог. Тя самата има нужда от сериозна помощ.

# 347
  • София
Благодаря ви за подкрепата, момичета Kissing Heart
На този етап вече няма как да ги оставим в това училище, другата седмица ще отидем до няколко училища. Само се моля да успея да остава тренировките на малкия като част от ежедневието му, че всичко друго губи смисъла си/за него/.
Хубавото е, че след намесата на адвокатите децата са по-спокойни. Психоложката е много добра, успява да им вдъхне увереност и ги учи как да не допускат това поведение спрямо тях да ги наранява, посещават я всяка седмица.
И, да се посмеете, малкият запомнил едната задача, изпратих я на частната учителка по математика, която следи стриктно какво им се преподава-оказа се, че този материал още не им е преподаден Joy

# 348
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
като човек минал по принуда през две детски градинки и две училища мога само да кажа - местете ги и спестявайте нервите на децата.
нито учителката действа сама, директорката я подкрепя, нито вие ще ги превъзпитате, нито РИО ще вземе отношение, нито пък другите родители ще ви подкрепят или помогнат.
в такава ситуация всеки гледа, че неговото е добре и даже изказва подкрепа към простотията към чуждото дете, в опит да не се обърнат срещу неговото.
в темата има майка на дете от наш бивш клас, тя може да потвърди или отрече в темата, но в сърцето си знае, че съм права.
спестете и вашите и на децата ви нервите и намерете друго училище.
преместих Горинич във трети клас, в средата на март - месец и половина преди края на учебната година, даже месец, ако се отчетат ваканциите. това би трябвало да ви говори нещо.

# 349
  • България, София
Добри, напълно съгласна.
Ние преместихме наборката в седми клас, началото на втория срок.
Много харесвах и още харесвам класния й, също и други учители. Но заради две конкретно учителки + факта, че тя не си харесваше класа, решихме, че няма какво да губим. Определено беше за добро взетото и реализирано решение. А тя продължи да учи и след седми клас в училището, в което я преместихме. Там видяхме възможност, за която не бяхме мислили дотогава.

# 350
  • В светлината на слънцето
бебчо, голямо гуш от мен! Heart
Нашата история повечето я знаете, да не я повтарям. Така че ви прегръщам силно и подкрепям. А децата ще намерят приятели и на друго място, но поне няма да се гаврят с тях. И не, РУО няма да помогне с н-и-щ-о. Нали са овързани като свински черва. Просто нямам думи.
И само да кажа, че Добри е много права - свидетел съм.

# 351
beb4o_fb, радвам се, че вече мислите в посока преместване, защото за мен това е единственият правилен ход в подобна ситуация, особено предвид факта, че предстои 7-ми клас, а става въпрос за учител по математика! Стискам палци да намерите най-доброто място за децата, те да успеят да се приспособят успешно и да не страдат много за хубавите неща от старото училище. Малки са, но вярвам, че ще разберат, че така е най-добре за тях! Hug

# 352
  • София
marini, само срещу него е това отношение. Сега започна и към сестра му. Умело се прикрива, но се надявам другите родители да проявят здрав разум, защото се опитва да настрои децата им срещу моите. Много е объркано и сложно, когато ви разкажа някой ден - убедена съм, че ще си мислите, че е извадка от филм на ужасите.

Аз и сега си мисля, че е извадка от филм на ужасите... Sad

И както те съветва swetlanago, бих пробвала и микрофони и камери, въпреки че според нашето законодателство не са доказателство, но все пак...

Това не е съвсем вярно. Има едно решение на ВКС според което, видеозаписът в гражданския, респективно административния процес (защото на общо основание АПК за неуредени случаи препраща към ГПК) е веществено доказателство и има доказателствена стойност. Когато искаме видео или звукозапис да се допусне , се позоваваме на него. Някои съдебни състави допускат, други не, но винаги е индиция за това, което се твърди.

Обаче не е ли незаконно да се снима без знанието на снимания?..

# 353
  • Варна
Бебчо, аз също много съжалявам за ситуацията, в която се намирате и допускам, че неприязанта е на етническа основа. Майка ми е била потърпевша от подобно отношение и знам колко ужасна може да бъде системата. При смяна на имената на българите-мохамедани са се отнасяли изключително зле с тези, които не са искали да си сменят родните имена. В работата също са им правили проблеми и са ги изнудвали. Стигнали са до там да не ги допускат на работа и да ги заплашват със смърт. Надявах се да няма предразсъдъци в 21-ви век, но уви - има. Нямам идея аз как бих постъпила, ако мое дете беше тормозено на етническа основа. Съпругът ми е християнин и всички сме с български имена и затова не разбират учителите, че не са “чисти” българи моите. Приз социализма така ни претопиха и обезвериха, така ни гонеха, че вече вяра почти не ни остана. Не спазваме почти никакви  задължителни предписания: пост, 5-кратна молитва, неконсумиране на алкохол и свинско месо и т.н. На мен ми остана само чистата вяра в съществуването на * великата сила, от която зависи всичко и надявам се човечността. Децата ми съм ги оставила сами да си изберат в кого да вярват. Дъщеря ми си избра християнството, а сина засега се въздържа да избере. Надявам се поне да сме ги възпитали да бъдат хора.
Гуш от мен и смело сменяйте училището и дано там попаднете на човечни учители.

# 354
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз не бих залагала на етническата карта - простотия, инертност и инат на част от учителското съсловие са в основата на всички такива проблеми.
в бившия ни клас едно дете безнаказано обиждаше и биеше наред. за Горинич беше измислил специална обида - "турски циганин". Николай се оказа Наим и беше единственото дете с някаква връзка с Турция и мюсюлманството. за мен нямаше и няма значение, но то очевидно така си е избивало комплексите. не само не го спираха, но дори и го защитаваха.

# 355
  • София
ysap, всъщност аз упорито не исках да повярвам, че това се дължи и на етимологията на имената ни. За съжаление, с мен се свърза човек от училището и ми каза, че ръководството е направило коментар, че "турците трябва да си ходят от това училище". Не искам да то коментирам, просто ви го споделям. Психоложката, която посещават децата, ми се обади и каза, че за нея всичко се корени в омраза на етническа основа. В някои от институциите успях да си определя срещи с директори на дирекции - оттам също казаха това, след като се бяха запознали със случая. Не ми се иска да вярвам, че имената ни имат някакво отношение към случващото се, но психоложката на училището е казала, че моите деца мразели българите - учители са били възмутени от това й твърдение, защото познават мен и трите ми деца, контрирали са я, че приятелчетата на децата ми са българи и те виждат колко са задружни. С психоложката на училището драмата е същата - тъй като синът ми бе наказан да посещава психолог в края на миналата учебна година заради, забележете, сбиване на други двама съученици/ той изобщо не е участвал, не се е сбивал никога с никого, не е нападал никога никого/, новата психоложка започнала да му внушава, че всички учители били недоволни от него. Аз разговарях с всеки един - всички са доволни, дори използваха думи като "очаровани сме от него". Разбрах за това, когато детето ми сподели, че няма смисъл да учи, защото никой не бил доволен от него. Писах в Школо на въпросната психоложка, която ми отговори леко подигравателно/или аз така го ппиех/, че си взема бележка и че ще се извини на сина ми.
Но на мен ми се иска са вярвам, че причината е друга.
Извинявам се още веднъж, че ви занимавам с това, но, ето, вие ме убедихте, че никога не е късно да се преместят децата ш че там, в някое друго училище, може да ги чакат по-добри приятелства. Много съм ви благодарна, момичета, вчера, благодарение на вас, успях да се събера и да посрещна децата с усмивка Kissing Heart

# 356
  • Пловдив
ysap,
и аз по-скоро не съм съгласна, че става дума за енически момент в отношението към сина на beb4o.
Моите впечатления от класовете на децата ми, в които има деца с различни имена, е, че няма никакво делене от страна на учителите. Никога не са ми споделяли за някакво "специално" отношение.

# 357
  • София
На мен умът ми не го побира, как може да е на етническа основа! Даже не на етническа, а на религиозна. Даже не на религиозна, а заради името! Щото българите мюсюлмани сигурно са точно толкова религиозни, колкото и българите християни. Откачена работа! Някакви дребни душици, неудовлетворени от себе си, се опитват да се почувстват значими, като тормозят деца. Отвратително!

Големият ми син учи в Нидерландия. Приятелите му са холандец от индийски произход, литовец от руски произход и французин, май без особености в произхода. Grinning Иначе и ние сме в 21 век...

# 358
  • София
Аз исках всичко да бъде изяснено по обективен начин. Затова и помолих приятели да ме насочат към адвокат, аз имам приятели-адвокати, но умишлено не исках да ангажирам човек, който е запознат със случая. Дори обмислях да се обърна към  storm76, но и тя е запозната с част от случващото се и затова не го направих.
С психоложката се свързах по следния начин  - обадих се в общината, казах им, че ги моля да ми препоръчат психолог, с който те работят, за консултация с две деца. Не съм обяснявала нищо друго. Дадоха ми контакти на дамата, с която работят децата - бях помолила само да има и частна практика, защото трябва да съобразя посещенията при нея с графика на децата. Досега имах 2 срещи с тази психоложка -първата бе опознавателна, занесох й само копия на подадените от мен жалби, в някои от които описвам подробно, с доказателства като съобщения във вайбър и в Школо, случващото се от миналата учебна година. Вторият път бе за да й занеса още неща - тъй като в рамките на 4 учебни дена се опитаха да въвлекат и дъщеря ми в абсурдни ситуации с цел е тя да посещава психоложката на училището. Аз никога не влизам в офиса й, тя поема децата от вратата и ми ги води до вратата.
Наистина исках някой, различен от ръководството на училището, да ми каже къде бъркам, за да се налага децата ми да бъдат подложени на такова отношение.
Аз също посещавам психолог, направо не издържах на моменти - но това е психолог, различен от този, на децата.

# 359
  • София
Бебчо, и от мен имаш подкрепа, все искам нещо окуражаващо да ти кажа!

Но сега пиша, за да отхвърля и аз възможността за проблем с имената/етноса.
Обратното,  мисля че стоварват лудостта на учителката върху такава етническа причина, за да им е по-угодна за замитане под килима.
Кураж, бебчо!

Общи условия

Активация на акаунт