На пазар във Варна - тема 71

• 35 909
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
Благодаря, данъкът със сигурност ще е 50%, само не ми стана ясно дали преди да подам тази декларация следва въобще да заявя, че съм придобила имот. Другата седмица ще мога да си взема отпуск и да се разхождам по институции и искам да се подготвя преди това с информация. Чета закона, но се загубих във всички промени и реших да питам тук. Винаги сте готови да откликнете Purple Heart

# 571
  • Варна
Благодаря за препоръките за дом. потреби ще ги видя тези дни. Трябват ми порцеланови чаши за кафе с чинийки, чаши за вода и метален поднос.

За данъка, аз също плащах една част за няколко месеца. В данъчното ще декларираш имота с бележката от нотариуса,с която са внесени сумите за платен местен данък.ти дължиш такъв от датата на придобиване. Взех си нотариалния акт + бележките за платени неща . Казаха ми че е платен данък придобиване и че те ще подадат в данъчното декларация . Аз само партиди и кадастър да оправям. Това края на 2019 г. Като мине сделката нотариуса/ брокера ще ви кажат какво има да се прави.

# 572
  • Варна
Kristaline, вчера купих този от Айко: https://aiko-bg.com/product-59169050003
Добра идея са дългите странични крила, като конструкция не е нещо по-различно от масовите. Не пречат като са сгънати, съвпадат ребрата с основните.

# 573
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Ивелина, не си права.

Данъчни облекчения

Предвидено е  данъчно облекчение за недвижими имоти на граждани, които за тях са основно жилище. За тези имоти данъкът се дължи с 50 на сто намаление.

По смисъла на § 1, т. 2 от ДР на ЗМДТ „Основно жилище" е имотът, който служи за задоволяване на жилищните нужди на гражданина и на членовете на неговото семейство през преобладаващата част от годината.

Облекчението за основно жилище може да се ползва само за един имот.

За имот, който е основно жилище на лице с установена по съответния ред намалена работоспособност от 50 до 100 на сто, данъкът се дължи със 75 на сто намаление.

източник: https://www.minfin.bg/bg/778

Много съм права, но тук е уловката, че става въпрос за човек със ТЕЛК, а това нещо в поста не го пише. Ако питането беше за човек със ТЕЛК изобщо нямаше да пиша това. Притежавам имот, нямам ТЕЛК и споделям опит, а не празни приказки.
Почти съм убедена, че имотът ще бъде на Ваше име, но подробност със ТЕЛК им е изгодно да не я приложат. Дано да греша и силно се надявам институциите да започнат съвестно да си вършат работата,но винаги има едно НО.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 20:23 от iv.elina

# 574
  • In transit
Ами не е така. Ние също плащаме 50% данък върху имота, защото е основно жилище и нямаме друго. Първото изречение след "данъчни облекчения".

# 575
Ами не е така. Ние също плащаме 50% данък върху имота, защото е основно жилище и нямаме друго. Първото изречение след "данъчни облекчения".
Мога ли да Ви пиша на лични с няколко въпроса, да не спамя тук?

# 576
  • In transit
Да, разбира се.

# 577
  • Варна
Къде във Варна има разнообразие на прежди? Зад Централна поща зная, но там няма нищо хубаво.
На Чаталджа има магазинче за прежди, мисля че имат и на пазарчето на Младост също. След Градска болница, до сладкарница Дилайт също има кинкалерия (под хотела), до училища Цар Симеон също имаше магазин за прежди, подлеза на Македонския дом. Дано намериш това, което търсиш.

# 578
Благодаря на всички. Нямам ТЕЛК.Данъкът за основно жилище е с 50% намаление, ( за хора с ТЕЛК е със 75% намален) и не е редно да плащате 100% . Но явно много хора не го знаят и никой не им обяснява. Подава се декларация и се коригира. Надявам се да е полезна тази информация на четящите Heart

# 579
Благодаря, признавам си, че аз това не го знаех. Да, дълги години плащам 100 процента данък сграда, който е стабилен поне за нашия бюджет. Благодарности още веднъж и ще се задействам.Знам, че ако имаш имот, който не ползваш има вариант за отстъпка на данък смет, но декларация трябва да се подаде предходната година. Може на някой да му е от помощ.

# 580
  • В центъра на моретата
При притежание на повече от един имот, единият се декларира като основно жилище и за него данъкът е по-нисък. За останалите имоти, данъкът е по-висок. Обикновено, хората декларират имотът с по-високата данъчна оценка.

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 10:17 от zaek

# 581
Предварително се извинявам за тъпия си въпрос и за начина по който е поднесен! (Наистина не съм запозната с характеристиката)
Нанесохме се в ново жилище след основен ремонт. (Апартамента не е нова сграда) Оказа се, че имаме влага. Почнах да търся влагоуловител, но се замислих, че май основния източник на влагата е сушилнята. Така или иначе тя ме дразни, защото няма програма за деликатни и за вълнени дрехи. Не знам какъв вид е води, но е от тези, които изпаряват и изпомпват влагата в чекмедже. Усещам, че става влажно вкъщи, когато тя работи, а се ползва поне веднъж на ден.
Имате ли преки наблюдения коя сушилня  е от този тип, който си върти въздуха само в нея и не изпарява влага и можете ли да ми препоръчате модел?

# 582
За да получите отстъпката от данък сгради трябва да си попълните декларация сами и там се отбелязва, че имотът е основно жилище  за единия или всички от собствениците..
По закон вече уж информация за закупените имоти ще подават от агенцията по вписвания до общините, но практически не го правят. Срокът за деклариране на имот след сделка е 2м ,  но винаги може да се направи предеклариране ,само не знам дали няма отстъпката да е от следващата година..

Отстъпка не ползват, живеещите в ателиета, там се плаща 100% данък винаги, нещо последно обсъждаха, че ако е единствен имот може да се признае и за жилище, но не следя в детайли какво се случва по този казус

@OwlKitty, сушилнята, която имаш е кондензационна, с другите влагата се изнася през отдушник, но имаш ли такъв свободен, в който да не са включени аспираторите от кухните на съседите,  друг вариант е на терасата и през прозореца да излиза парата.. Втория тип сущилни - конвеционални - ги има вече само втора употреба, аз за 15г вече втора купувам от там, първата изкара 10г
Сушилните с термопомпи са по-икономични на ток, но пак са кондензационни

# 583
Същия проблем имаме и с нашата сушилня. Пускам я да суши, пускам влагоабсорбатора срещу нея и си бръмчат двете  в  синнхрон Joy

# 584
  • Варна
Сушилнята ми е от тази, която събира водата в чекмедже .
Нямам проблем с влагата.

Дали не е до марка?

Общи условия

Активация на акаунт