За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 314
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
за няколко години съм ги използвала само веднъж фунийките, та за мен не си заслужава да дам много пари. но всеки си знае.

# 541
Лесно ви е вас, ама аз искам да си следвам рецептата, а там си пише маргарин. Не съм я правила до сега.

# 542
ако е рецепта от определен период, нищо чудно да пише маргарин. но ти спокойно си сложи масло.

# 543
  • Русе
Скрит текст:
Лесно ви е вас, ама аз искам да си следвам рецептата, а там си пише маргарин. Не съм я правила до сега.

Дай да я видим тази рецепта.

# 544
Формички за фунийки и по левчетата съм виждала, нямам спомен обаче на каква цена и колко броя са били в пакет. За нещо друго по-универсално си струва да се плати и повече ако ще се ползва, но точно тези... с тях само и единствено това се прави, много малко хора правят фунийки често.

# 545
Рецептата е сигурно много стара и затова е с маргарин, като по - евтин продукт. Смело сменяй с масло, ще стане много по - вкусно. Ако пък много държиш да е растителна мазнина ползвай кокосово масло. Има на пакетчета по 250гр, като кравето масло. Често заменям краве с кокосово масло и няма разлика в крайния резултат. Дори ММ ги харесва сладките повече с кокосово масло имат лек, фин аромат на кокос.
Маргарин посмъртно не бих ползвала. По -зле е дори от свинската мас, която в някакъв смисъл е дори полезна.
Като казах свинска мас преди години всяка Коледа правех едни много лесни, фамозни и страшно вкусни снежни топки. Някаква арменска рецепта доколкото помня, но покрай здравословното хранене от няколкогодини не съм ги правила. Налегнаха ме греховни мисли за сладки изкушения. Дано не се отдам на порива и да спретна една доза Flushed

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 10:51 от sineva 1

# 546
Точно свинска мас щях да предложа, ако трябва да станат пръхкави сладките. И с масло трябва да стане де. Маргарините бяха популярни като "по-здравословен" вариант в някакъв период, освен че са и по-евтини разбира се. Та от това време рецептите са все с маргарин, но не защото е по-хубав резултатът ами маслото и маста бяха анатемосани като много вредни.
Кокосовото масло което е на калъпи не е ли и то някакво хидрогенирано за да стои твърдо и на стайна температура? Поне аз такова съм виждала само, признавам си че не обичам кокос и по-рядко заглеждам точно това.

# 547
  • Sofia
Кокосовото на калъпи не е ОК.

# 548
Кокосовото на калъпи не е ОК.
Защо?! За първи път чувам лоши отзиви за кокосовото масло в пакети..
От години го ползвам, след като беше препоръчано на моя близка позната от нутриционист, да си готви с него.Кокосовото масло е с много висока температура на кипене към 180 градуса и не загаря и така не се отделят канцерогенни вещества в ястията.  Много често го ползвам. С него правя палачинки, катми, арабско хлебче, банички на тиган, всякакви щрудели, тиквеници, баници с кори. Стават много по-вкусни от тия с масло и не загаря, като маслото. А пържени картофки какви стават просто мозък . Имат много различен вкус от пържените в олио, просто божествени. Отделно не задържат никаква миризма и тъй като не загарят може да се пържи няколко пъти без това да намаля качеството и вкуса на пърженото.
Ползвам го, като здравословен заместител и при пости, като растителна мазнина, вместо масло.
Кажи, ако нещо знаеш по въпроса. Направо ме шокира с коментара си.

п.п. Това, което ползвам на стайна температура става течно. Задължително се държи в хладилник. Кравето масло извън хладилник става меко, а кокосовото става течно, като олио.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 13:32 от sineva 1

# 549
Може и читаво да има, марки много. Това което съм виждала на такива пакетчета действително не беше ОК, хидрогенирано беше. Просто гледайте като купувате какво е, а не приемайте по подразбиране че е добро, не всичките са.
Иначе за който не го дразни миризмата си е хубаво кокосавото масло за готвене и печене, за съжаление на мен не ми допада.

# 550
Здравейте,
и аз да попитам преса за орехчета къде да търся - стари или нови/съмнява ме метала , сега пише алуминий - едновремешните май са от чугун/ ?
Ако някой скоро е копувал нека сподели.
Благодаря !

# 551
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,
и аз да попитам преса за орехчета къде да търся - стари или нови/съмнява ме метала , сега пише алуминий - едновремешните май са от чугун/ ?
Ако някой скоро е копувал нека сподели.
Благодаря !

И тези са чугунени. Така стои в къщи, не съм я ползвал. Прекалено тежка е и се страхувам да я сложа на плота. На дръжките има пластмаса и не става за фурната.
 https://osem.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0% … F%D1%82%D0%B8/730

Използвам от този тип.

Виж тази, ако не ти е скъпо.
https://www.emag.bg/ured-za-sladki-orehcheta-rosberg-r51442d-800 … earch-Action=view

# 552
Здравейте,
В един ресторант хапнахме картофено пюре с билки.  Много интересно беше - първоначално пикантно, чак неприятно (и двамата с ММ не харесваме пикантни храни), но послееее, ммм, всяка следваща хапка ставаше все по-вкусна! И някак,  като преглътнеш, послевкуса те кара да искаш още!
Обаче не мога да определя с какви билки беше.
Може ли идеи, моля

# 553
Ох, гледах ги тези ама нямам място в мини кухнята.
Иначе ми харесват !

# 554
Конфитюрът не е ли под фондана , т.е. върху бисквитката? Може и кристалина да се намаже.
Под фондана е, да.....добре, че уточни, че аз така странно съм го написала, едва ли не конфитюра остава върху фондана, а то дефакто е под фондана.
Но аз точно това правя -  мажа фондана и лепя върху бисквитката 😅.

donatela има електрически преси за орехчета, подобни на гофретниците....препоръчвам ги, като човек ползвал такава и имащ стари чугунени преси. Освен споменатите от Пейч недостатъци, добавям и + от към чистота при работата с електрическите преси. Инак във фейсбук се въртеше страница продаваща от стария тип, при нас съм виждала и по левчетата. По "алтави" изглеждат от едновремешните, поне тези по левчетата, които има при нас,  и са по-леки, да, но дали са по-лоши, не знам.

Кошнички, при нас имаше преди година 🤔 в един от малко останалите  стари магазини "Домашни употреби", бяха от хубава дебела ламарина 1:1 с едновремешните....само като идея къде бихте могли да проверите.

Общи условия

Активация на акаунт