За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 30 306
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Синева, ако за това говориш,
Скрит текст:
не е читаво. Да пише, че било от 100% кокосово масло, но предвид цената му това си е обработено кокосово масло. Немската фирма производител в портфолиото си има само маргарини, освен тази кокосова мазнина.
Да в момента ползвам точно това и съм много доволна. И да това е обработено кокосово масло, само такова може да се ползва за термична обработка.
Това, което знам за растителните мазнини, че тези които са студено пресовани се ползват само за овкусяване, но не и за готвене.
Нерафинираното слънчогледово масло, студено пресовано се нарича Шарлан и понеже има ниска температура на горене или точка на горене (температура на запалване) при висока температура става канцерогенно и не трябва да се ползва за готвене, а само за директна консумация, за салати например. За готвене се използва познатото ни рафинираното слънчогледово олио.
Зехтинът Extra virgin също е студено пресован и макар в Бг масово да се ползва за готвене е противопоказано да се готви с него, пак по същите причини, като Шарлана.
Кокосовото масло също е два вида. Студено пресовано, което се ползва за козметични цели или за директна консумация. Лично аз го ползвам понякога за домашни бонбони вместо фъстъчено масло.
Има и кокосово масло за готвене и да то е обработено, то си е рафинирано масло.
Сега за цената на какосовото масло за готвене. На средния клас цената е около 15-18 лева на литър. В този клас влиза това на снимката. Преди ползвах едно от Метро, но това ми е по-удобно, защото лесно намазвам тигана с него, вместо да греба с лъжичка от буркана.
Има и висок клас кокосово масло за пържене, каквото е показала ToniShu, но неговата цена е над 30 лева за литър и ще излезе доста солено да се пържи с него. За нещо специално - да, но не и за ежедневно ползване.
Цената на студено пресованите е по-висока от цената на рафинираните растителни масла. Да те са по-качествени, затова и по-скъпи, но с тях не може да се готви. Не може да се готви с Шарлан, със зехтин Extra virgin и със студено пресовано кокосово масло.
Така например слънчогледовото олио е около 5 лева, а студено пресования му слънчогледов аналог Шарлана е около 12 лева, т.е. повече от двойно.
При кокосовите масла студено пресованото масло например Dragon (прилична марка) е около 20-22 лева на литър, кокосовите масла за готвене са средно 15-18 лева. Та исках да кажа, че цената му си е нормална, а не ниска. Просто толкова се котират.
Кокосовото масло за готвене по принцип е без мирис и вкус, за разлика от студено пресованото именно, защото е предназначено за готвене и да го няма сладникавия вкус на кокос.
Преди няколко години, както споделих вече, открих кокосовото масло и просто няма сила, която да ме раздели с него.
ММ не обича мазни неща и въобще пържени, дори едни яйца пържени не можех да го склоня да хапне. С кокосовото масло само мажа тигана и пържа без да стават яйцата мазни. Това пържени яйца, омлети, палачинки, арабско хлебче, банички на тиган стават пържени, но без да са мазни и да трябва да ги слагам на кухненска хартия, а и след нея пак да са яко блажни. Може да се пържат картофки, мекичета, бухтички с по-голямо количество кокосово мазнина. Хубавото е, че понеже има висока температура на кипене грам не изгаря и не се налага след това да се хвърля. Ползваната мазнина сипвам в буркан и в хладилника до следващото пържене. Ако се пържат с олио примерно картофите, олиото леко потъмнява. При кокоса не си личи, че е пържено с него, сред пържене не се променя цвета, вкуса и мириса му.
Синът ми е просто във възторг от картофите, защото при пържене с олио те имат вкус и мирис на олио, тук няма никакъв друг вкус освен на картоф.
Бях безкрайно скептична, но в момента в който почнах да пържа с кокосова мазнина напълно се отказах да пържа с олио. За готвене си ползвам олио, но за пържене абсурд. Ползва се по-малко мазнина, пържените ястия не стават мазни, не миришат на олио, а имат много фин и лек аромат. Въобще разлика от небето до земята.

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 02:43 от sineva 1

# 571
Четете повече, доста са ви объркани представите.
И не е темп. на кипене, а на димене. Което прави добрите екстра върджин зехтини чудесни за готвене.

# 572
Четете повече, доста са ви объркани представите.
И не е темп. на кипене, а на димене. Което прави добрите екстра върджин зехтини чудесни за готвене.
Не е нужно да ми влизате с бутонките и да правите квалификации.
Прочела съм достатъчно по въпроса и съм си съставила информирано мнение. Има различни мнения по въпроса, но съм решила да се доверя на професионални готвачи, нутриционисти и сайтове за здравословно хранене, според които е неправилно да се използват нерафинирани мазнини за готвене, отколкото да се доверявам на статии с прикрита рекламна цел, които целят по-масовото използване на студено пресован зехтин например.
Без да съм фен на шеф Манчев, но като популярно лице от този браш, та той многократно го е казвал в Черешката, че не добре да се готви със зехтин Extra virgin.
На никой не натрапвам мнението си. Всеки сам решава как да живее, как да готви и какво да яде. Дадох моята гледна точка, която съжалявам, че толкова ви фрапира.

п.п.Добрият тон е най-малкото уважение към себе си и другите. Различните гледни точки могат да бъдат защитавани и без да минаваме границата му.
Със здраве си гответе с "чудесните за готвене добри екстра върджин зехтини", аз ще се въздържа.

п.п. За да бъда екзактна си поправих коментара. Да не е температура на кипене, а точка на горене (температура на запалване).

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 03:17 от sineva 1

# 573
И аз знаех, че със зехтих ехтра върджин не трябва да се готви и пържи, но в кулинарните предавания много често го ползват. Та къде е истината?
Аз не ползвам често заради цената основно.

# 574
  • в сърцата на децата <3
Добре де, а как си представяте, че се рафинират мазнините за готвене? Дето "стават" за готвене? Температурата на димене на екстра върджин зехтина е 190°С, която няма как да се достигне при нормално готвене и дори пържене. Чудно ми е и друго - "информираното" Ви мнение влиза ли познанието, че при рафиниране на мазнината тя се обработва с петролни продукти?

П.п. искрено се надявам, че всички тук правим разлика между кокосово и палмово масло?

# 575
  • София
И аз знаех, че със зехтих ехтра върджин не трябва да се готви и пържи, но в кулинарните предавания много често го ползват. Та къде е истината?
Аз досега не съм виждала готвач да ползва екстра върджин за готвене (но и не гледам българските кулинарни предавания, може би там така правят). От всякъде виждам, чувам и чета, че екстра върджин е салатаен зехтин, а обикновеният за готвене е даже по-евтин (логично).

От кокосов масло не разбирам, затова искам да пробвам и просто показах това, което смятам да купя за пробата (понеже е малък грамаж, все пак). Ето какво пише за това на Dragon:
Скрит текст:
Био кокосово масло, подходящо за готвене. Устойчиво на висока температура и не съдържа трансмазнини. С кокосово масло за готвене може да задушавате, пържите и печете.

За да се премахне характерният аромат и вкус на кокос, маслото преминава през процес на леко затопляне на пара, с цел да се запазят максимално ценните му хранителни качества. По този начин се отстранява само аромата на маслото, без то да бъде избелвано или рафинирано. Устойчиво е на висока температура, с неутрален вкус, идеално за кулинарни цели. Чудесен избор на мазнина за готвене, печене, пържене и мазане.

Био кокосово масло без аромат е в твърдо състояние под 20°С и се втечнява над 25°С.

Съставки: 100% кокосово масло* без аромат
*био сертифициран продукт
Холандско е, би следвало като казват, че е 100% кокосово масло, наистина да е такова. Тоест, не би трябвало да има петролни продукти вътре. А ако наистина се ползва по няколко пъти без промяна на вкуса, дори няма да излиза и твърде скъпо (е, зависи с какво сравнява човек, разбира се, но и зависи как ще го употребява - никой не ни задължава олиото да го изключим тотално от готвенето си).

# 576
  • In transit
Синева, написаното от вас е тотално грешно, но това си е ВАШЕ мнение.
Абсолютно подкрепям написаното от snow_angel и жената.
Средиземноморските страни готвят със зехтин екстра върджин от векове и са прочути със своето дълголетие. Живяла съм в Италия и не знам някой да ползва нещо различно от зехтин за готвене.

Не се ли замисляте, че точно шеф готвачите и нутриционистите понякога имат финансови изгоди да ви говорят неща, които са им удобни?
Няма полезна рафинирана мазнина. И това го знаят всички готвачи, независимо какво говорят. Оттам нататък говорим само и единствено за финансовата страна на въпроса, а при по-възрастните хора и за вкус. Въпреки, че и баща ми се научи на 70 да харесва зехтин. Simple Smile

# 577
Здравейте, големият син ще имат Коледен базар в училище. Искат да занесат дребни сладки, соленки, кекс,  с две  думи нещо по - сухо, без крем в него. Соленките ще са с кашкавал по рецептата на Мики. Обаче,  може ли да помоля за предложения за дребни сладки, нещо сполучливо, изпитано и любимо ваше, тъй като не съм много по този тип десерти. По принцип съм се спряла на ванилови мъфини от Супичка, защото съм ги правила много и децата ги харесват. Благодаря предварително.

# 578
Аз досега не съм виждала готвач да ползва екстра върджин за готвене (но и не гледам българските кулинарни предавания, може би там така правят).

Оо, редовно го правят - Джейми 0ливър, Дженаро конталдо, Гордън Рамзи, Дейвид Роко...

# 579
  • In transit
Здравейте, големият син ще имат Коледен базар в училище. Искат да занесат дребни сладки, соленки, кекс,  с две  думи нещо по - сухо, без крем в него. Соленките ще са с кашкавал по рецептата на Мики. Обаче,  може ли да помоля за предложения за дребни сладки, нещо сполучливо, изпитано и любимо ваше, тъй като не съм много по този тип десерти. По принцип съм се спряла на ванилови мъфини от Супичка, защото съм ги правила много и децата ги харесват. Благодаря предварително.

Рени, предлагам ти тези белгийски канелени бисквити: https://www.mycookingcreations.com/2022/11/speculoos-biscotti-alla-cannella.html

Тук имам още лесни рецепти за сладки, ако си харесаш нещо: https://www.mycookingcreations.com/p/blog-page_12.html

# 580
  • София

Таралежчета

# 581
  • София
Рени, щях да ти предложа ореховките на баба (че нали са ми сполучливи и лесни), ама знам ли дали нямат някое алергично детенце. Та, по-скоро да ти напомня за тази специфика с алергиите; да си съобразиш сладките, ако решиш, че трябва Simple Smile

Скрит текст:
Това с мазнните ми е много тъпа тема по принцип, затова и си готвя с олио и каквото - такова. Понеже учих PR, имахме един много добър пример в учебниците за "битката" между маслото и маргарина - през десетилетие ту едното е по-полезно, ту другото; според зависи от качествотп на PR-a. За мен, в наши дни маргаринът е заместен с всички възможни видове растителни мазнини. Има го същото противопоставяне и с млечните и заместителите на млечни, има го с глутена и с какво ли не. Иначе казано - не виждам как да разгранича правилно от неправилно твърдение, дори и да речем, че сме принципно наясно с науката. Ще се образова човек, ще знае кое би следвало да е по-здравословно. Но просто няма как да е наясно с начина на производство на всеки производител. Особено пък разтеглено във времето (днес един производител е читав, утре не е). Освен това, все от нещо ще умрем, та ако ми е писано да е от олио, зехтин или кокосово масло - ами, добре, нека само да ми е вкусно.

# 582
  • в сърцата на децата <3
Аз досега не съм виждала готвач да ползва екстра върджин за готвене (но и не гледам българските кулинарни предавания, може би там така правят).

Оо, редовно го правят - Джейми 0ливър, Дженаро конталдо, Гордън Рамзи, Дейвид Роко...
Точно! Особено пък Джейми (че него най-много гледам) ползва екстра върджин на всичко и много рядко друга мазнина.

Рени, меденки? Но наистина попитай за алергии, да не стане беля...
Рецепта със снимка, че ме мързи:
Скрит текст:
Важно! Като се извадят топли, веднага се преместват в тенджерка с капак и се захлупват. Иначе стават отлични зъботрошачки 😁 Може тестото да се разточи и да се изрежат формички. Слепване с мармалад не е задължително условие, даже често не ги слепвам като правя, натурални се харесват най-много вкъщи.

# 583
Mikkey , този спор който водим тук от години се води.
Кой е прав и кой  бърка всеки да реши за себе си?! Ще изложа няколко факта.
В Бг до към края на 70-те години се е готвело основно с шарлан. Баба ми е разказвала, че в магазините е имало големи варели пълни с шарлан и се е продавал наливно. Същото е било и в Европа със зехтина, а и по целия свят. После успоредно са започнали да продават рафинирани мазнини. Баба ми много се смя, когато й казах че шарланът е много по-скъп от олиото. Преди е бил на по-малко от половината цена на олиото, защото е много по-евтина заводската му цена, защото не се налага да се рафинира т.е. няма ги тия разходи. Значи хората преди са си готвили със студено пресовани масла. Защо щом е по-евтино и се оскъпява ги рафинират?! Защото се повишава трайността им и температурата на горене, кипени и както там иде превода.
Сега щарланът и зехтинът екстра връджин са по-скъпи от рафинираните им аналози. Същото, като да си купиш трици. Сега са по-скъпи от брашното. И поговорката "скъп на триците" оттича в канала. Ами маркитинг, щом се търси нещо и е вървежно му се вдига цената, независимо от по-ниските му производствени разходи.
Защо и сега някъде готвели с такъв зехтин?! Ами традиция. Баба ми винаги е казвала, че готвеното с шарлан има по-различен и по-хубав вкус.
Къде е истината и къде е манипулацията, кое е по-малко вредно?
До преди няколко години, който е искал да разбере трябва ли да се готви с екстра върджин излизаха много статии по въпроса и всички единодушно твърдяха, че не трябва да се готви със студено пресован зехтин. А сега вояла, като потърсиш търсачката изкарва на най-горе статии от рода "разби се мита, че не трябва да се готви ..." " заблуда е, че не може да се готви с екстра върджин..." и т.н.
Не мисля, че е случайно. Надали изследванията на химиците са се променили и показват други данни. Просто в нета много лесно може да се манипулира мнението.
Ако екстра върджин се ползва само за салати количеството продаден зехтин ще е в пъти по-малък отколкото, ако масово се готви с него. А готвачите да не мислите, че не са включени в схемата. Та те са едни от първите инфлуенсъри, още от преди това да стане професия за мнозина. Правят продуктово позициониране в предаваниета си, което е доволно осребрено.
Друг пример от години се говори, че мазните риба див улов натрупват в мазнината си огромни количества тежки метали - живак, олово и т.н. Най-популярната от тези риби е рибата тон. Преди имаше огромен брой статии по въпроса.
Нима смятате, че сега Световният океан е по-чист!? Но я потърсете в нета нещо по въпроса. Излизат малко статии и повечето са от преди няколко години. Ами нормално тия, които търгуват с риба тон, една доста популярна и обичана риба нямат сметка в нета да се говорият тези истини и консумацията й драстично да падне. Тежките метали са изключително вредни, още повече за плода особено в първите месеци, но бизнесът си е бизнес. Rolling Eyes
Съберете две и две.
На никой не налагам мнението си, както писах този спор се води на много места и от доста време и са вкарани много средства да се манипулира мнението на хората.
Но се радвам, че без да съм го търсила стана този спор макар леко да агресира. В този свят, в който много лесно може да се манипулира мнението ни е хубаво да се видят различни гледни точки и всеки сам да реши кое е правилно с какво е най-добре да готви и какво да яде?!
Спирам дотук. Всеки има глава на раменете и може да си вземе "информирано решение".
Хубав ден!

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 13:10 от sineva 1

# 584
  • в сърцата на децата <3
Синева, нещото, което пропускаш в уравнението, а то е най-важното за производителите - трайност и количества. Студенопресованият зехтин се окислява адски бързо за разлика от помачето. И 6 месеца след пресоването вече хич не е онова, което би трябвало да бъде. Тук имаме основно и почти само такива зехтини. Второ: количествата. При студеното пресоване се вади значително по-малко масло, отколкото при топлата преработка. Затова и от кюспето на екстра върджина се вади помачето. Всеки иска да спечели максимум пари с минимум продукция... Както и маргарина - съвсем сериозно, виж как се произвежда. В своята основа е течна растителна мазнина (преди беше слънчоглед, после рапица, сега е палмова мазнина), която се обработва с петролен продукт за да се получи твърдата маса, която виждаме в магазина. Палмовата мазнина сама по себе си също не е вредна, но начина, по който се извлича и рафинира, я прави един от най-лошите избори.

Информираният избор е добре да бъде основан на научни статии, не на PR трикове и публикации в "Жената днес" (примерно).

Общи условия

Активация на акаунт