За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 293
  • 749
  •   1
Отговори
# 585
  • Мнения: 5 184
И аз знаех, че със зехтих ехтра върджин не трябва да се готви и пържи, но в кулинарните предавания много често го ползват. Та къде е истината?
Аз не ползвам често заради цената основно.

Аз лично готвя със зехтин от маслиново кюспе т.нар. pomace. На бутилката пише, че е подходящ за готвене.

Да попитам пак - идеи за картофено пюре с билки? Какви билки да му сложа?

# 586
  • Мнения: 2 337
snow_angel, въобще не съм гопропуснала и спестила, а съм писала, че рафинирането удължава трайността, но не е само това.
Повечето статии по въпроса, които съм чела са били в авторитетни сайтове, някои от които медицински.
За маргарина съм отлично запозната. Французите обожават масло, Наполеон по време на неговите походи е искал да осигури на войската си заместител на маслото, защото не можел да я изхрани. Обявил огромна награда и един химик е направил от растително олио маргарин, който е хидрогенирана мазнина и е много вреден.
п.п. Момичета разбрах гледната ви точка и че доводите ми не могат да я променят.
Не се хабете няма да промените моята.
Достатъчно спамихме по темата. Живи и здрави всеки сам да си реши кое е полезно за него.

# 587
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Да попитам пак - идеи за картофено пюре с билки? Какви билки да му сложа?
Ако не си познала/предположила какви (билки) е имало където си го яла, сложи каквито ти отиват на твоя вкус към картофи. Босилек ли, салвия ли, мента, магданоз, мащерка, розмарин, майорана, кориандър, естрагон, джоджен, девисил, чубрица.... комбинация от кои от тях... все опира до твоя вкус.

# 588
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
И аз знаех, че със зехтих ехтра върджин не трябва да се готви и пържи, но в кулинарните предавания много често го ползват. Та къде е истината?
Аз не ползвам често заради цената основно.

Аз лично готвя със зехтин от маслиново кюспе т.нар. pomace. На бутилката пише, че е подходящ за готвене.

Да попитам пак - идеи за картофено пюре с билки? Какви билки да му сложа?


https://ipeychev9.blogspot.com/2021/08/blog-post_3.html


Вместо само мляко, понякога слагам по равни количества зеленчуков бульон и мляко. Добавям и 1 с.л. комбинирани подправки за картофи.

# 589
  • In transit
  • Мнения: 14 215
И аз знаех, че със зехтих ехтра върджин не трябва да се готви и пържи, но в кулинарните предавания много често го ползват. Та къде е истината?
Аз не ползвам често заради цената основно.

Аз лично готвя със зехтин от маслиново кюспе т.нар. pomace. На бутилката пише, че е подходящ за готвене.

Да попитам пак - идеи за картофено пюре с билки? Какви билки да му сложа?
Правила съм с мащерка, става ароматно + задушен лук отгоре.

# 590
  • Мнения: 5 412
Подобно на Пейч и аз приготвям картофеното пюре с мляко и зеленчуков бульон , но добавям лъжица ( или лъжичка) горчица.

# 591
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
Да попитам пак - идеи за картофено пюре с билки? Какви билки да му сложа?
Вкъщи много се харесва картофено пюре с майонеза. Само мачкани картофи и майонеза (правя домашна млечна, но може и купешка), малко сол, черен пипер и розмарин. Понякога още докато варя картофите слагам розмарин на клонка (ако има пресен - още по-хубаво) и после го махам, че децата гледат подозрително 🤣

# 592
  • Мнения: 216


Да попитам пак - идеи за картофено пюре с билки? Какви билки да му сложа?

Само сминдух и чер пипер, ако обичате.

# 593
  • София
  • Мнения: 12 220
Синева, ако за това говориш,
.................
Зехтинът Extra virgin също е студено пресован и макар в Бг масово да се ползва за готвене е противопоказано да се готви с него, пак по същите причини, като Шарлана...................
А пък това изобщо не е вярно! Половин свят готви със зехтин, ама все ще се намери някой ,който знае повече от половината свят, ама нищо, нека си пише чаршафи да ни ограмотява, ама неправилно ограмотяване. Шарлан не ползвам `щото има неприятен аромат, на който не му пречи нека да си го ползва, а зехтин ползвам много, готвя основно с него.

# 594
  • Мнения: 5 184
Може ли добра рецепта за меденки? Имах една запазена от тук, но за съжаление изгубих тази информация от телефона си :/

# 595
  • Мнения: 216
Може ли добра рецепта за меденки? Имах една запазена от тук, но за съжаление изгубих тази информация от телефона си :/
Моята рецепта е ретро:

Меденки

    2 к.ч. олио
    2 к.ч. захар
    2 яйца
    2 с.л. мед
    1 с.л. канела
    1 ч.л. сода
    1/2 кг. брашно(приблизително)

Замесва се тесто, от което се правят топчета.
Може да се разточи с дебелина около 5мм и да се изрежат формички.
Пекат се до леко зачервяване.
Могат да се потопят в шоколад или да се слепят с мармалад.

# 596
  • София
  • Мнения: 12 220
Може ли добра рецепта за меденки? Имах една запазена от тук, но за съжаление изгубих тази информация от телефона си :/
Не съм я правила и не зная, но ти я пускам, прегледай
http://vkusnosbety.blogspot.com/2022/12/blog-post_16.html

# 597
  • Мнения: 5 300
За меденки признавам само тези, уникални стават.
http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/12/best-filled-ho … -cookies.html?m=1
Аз искам да питам за рецепта за напукани какаови сладки, много са хвалени във форума, а в интернет откривам няколко рецепти.

# 598
  • София
  • Мнения: 12 690
Може ли добра рецепта за меденки? Имах една запазена от тук, но за съжаление изгубих тази информация от телефона си :/

Меденки със сметана

# 599
  • Мнения: 440
Правила съм напуканите сладки от Вкуснотека. Хубави са. Много е важно да се извадят навреме, защото иначе стават сухи вътре и не са вкусни. Правила съм и по рецепта само с какао без шоколад, но не ми харесаха. А любимите ми шоколадови сладки са браунис бисквитите на Ирина Купенска. Като аз ги правя по мързелив начин: оформям тестото, като руло и го режа на филийки. Отгоре украсявам само с разтопен бял шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт