Живот в София?

• 9 000
  • 177
  •   1
Отговори
# 60
На доста места в София, съм виждала обяви на павилиони за закуски, че търсят продавачки.Това не е тежко.Ама, ако в родния ти град имаш приличен стандарт на живот, няма смисъл да се местиш.Ако искаш да отидеш да се разходиш, за МОЛ или за нещо друго, палиш колата и отиваш.На квартирата няма да имаш удобствата, които имаш в къщи.И като плащаш квартира, ако нямаш помощ от родителите, няма да имаш пари нито за МОЛ, нито за дискотека.

# 61
Темата е абсурдна и според мен е крайно време модератор да се намеси.
Извинявам се, че не съм разбрала, че след авторката е писала и друга дама. Но не е никак редно да обсебваш чужда тема според мен.
Освен това с две висши работа като продавачка? И тази работа се счита за лека, при положение, че се работи по 12 часа без почивка? Вместо да е някъде в офис, или още по-добре от къщи.

# 62
Unicorn88, +1

И аз се чудя какво прави Дженифър тук. Авторката е задала въпрос към хора, които живеят или са живели в София (или друг голям град). Жалко обаче, че не даде повече информация за уменията и образованието си,можеше да получи повече практически съвети относно преместването.

# 63
  • София
Някои просто не трябва да идват, това е.

# 64
Сори ама много ви е изтънчен спора, ако някой знаеше български, (нали езици трябват, за даде изкараш хляба), ще вземе да помисли че София е голямата работа - нещо като, …ми не знам Тирана? Ай приземите се.

# 65
  • София
Освен, че е голяма, ами е и скъпа.
Урболешкото пристигане е върнало обратно не един покорител на Света.

# 66
Поднасям моите извинения само към авторката на темата, но не и към всички вас, ако наистина съм обсебила темата й! Намесих се в тази тема, защото лично се интересувам и имах няколко въпроса към вас. Но съм сигурна, че и авторката щеше да попита същите въпроси, които и аз попитах. Така че съм сигурна, че съм била полезна.

# 67
Ама какво значи обсебила темата.  Много ясно, че ще пишеш, щом те вълнува. Няма нужда от извинение....

# 68
....
При мен проблема е че до сега съм била само продавач-консултант, защото почти нищо друго не се предлага в града, освен и сервитьорка. Общо взето с 3 думи-времето е спряло..
Доста се притеснявам от промяната,все пак ще е нещо невиждано за мен и не знам каква работа ще започна, мисля, че отново продавач-консултант ще ми е опция..
Ето какво е писала авторката: първо, че в нейния град се предлага работа само за продавачка и сервитьорка. Но после пише, че и в София в jobs.bg била намерила само предлагане на работа за продавачки.
Не знам какво може това момиче. Аз нямам такова впечатление за София, че само това се предлага. По-скоро тя само това е търсила.

Авторке, имаш ли някакви курсове изкарани, или професионална гимназия, или техникум?
Каква е причината да искаш да се местиш в София, ако пак същото ще си работиш?
Ако разберем какви очаквания имаш, по-добре ще те насочим дали има смисъл.

П.П. Ако някой пише по темата "Живот в София?", няма как да я обсеби, просто си споделя размисли и мнения.

# 69
  • Wonderland
Преди да търсиш отговор от нас, ти си отговори наистина защо го правиш? Най-малкото сама казваш, че не виждаш да работиш нещо различно и в София. Животът няма да ти е по-лек или по-приятен - със сигурност ще имаш повече разходи, което значи, че дори да изкарваш повече, няма да усетиш разлика в качеството.
София е лудница. Обичам я, тук съм родена и цял живот съм живяла тук, но последните години е абсолютна джунгла и, ако можех, нямаше да съм тук.

Заслужава си да се преместиш, ако преследваш образование или високоплатена работа, за която си квалифицирана, но не откриваш в твоя град.

# 70
  • София
А какво образование имат дамите, които планират да се местят в София? Няма ли опция да търсят работа по специалността? Ако образованието е специфично и може да се практикува предимно в голям град, не виждам причина да се търси работа като продавачка. Ако образованието е универсално и може да се практикува и в по-малко населено място (например, начална педагогика), тогава аз бих се замислила дали да се местя. Самата аз съм от малък град, но вече почти 15 години живея в София - дойдох да уча висше и си намерих работа по специалността след като завърших. Харесва ми тук, приятелите ми са тук, имам възможност за работа и забавления, но, ако трябва да съм откровена, ако по някаква причина бях устроила живота си след университета в по-малък град, сигурно нямаше да искам да се местя в София. Да, тук е скъпо, ако работиш нискоквалифицирана работа и нямаш солиден финансов гръб, ще е трудно. Жилищата са много скъпи, пътува се доста, в зависимост от квартала, може да нямаш удобни или изгодни магазини и т.н.
Отделно, зависи двете момичета в какви (и кои) населени места живеят. Ако живеят в малки градове, които са близо до по-големи такива, може първо да пробват в по-големия, но по-близък град. Изобщо, информацията, която имаме от темата е много малко, за да се даде какъвто и да е адекватен съвет.
Отделно, можете да пробвате да потърсите някаква дистанционна работа и след няколко месеца да се преместите.

# 71
То пък точно за учител в малък град е супер трудно да се намери място и обикновено е с връзки. Работата е добра за малък град, където няма големи възможности и заплати и всеки си пази мястото. Отделно сигурно има по 5-6 училища и градини, така че и вариантите едва ли са много....

# 72
То пък точно за учител в малък град е супер трудно да се намери място и обикновено е с връзки. Работата е добра за малък град, където няма големи възможности и заплати и всеки си пази мястото. Отделно сигурно има по 5-6 училища и градини, така че и вариантите едва ли са много....

Много правилно написахте. Намирането на работа в малък град е доста трудно и е свързано с връзки. Всеки си пази мястото тук. И затова искам да се преместя в по-голям град. Ако можех да си намеря работа в моя град, изобщо не бих си помислила за преместване в друг град. Обичам града си и е красив. За съжаление работните места са съсредоточени в големите градове, а малките градове ги унищожават. Не живея в нито малък град, нито в голям град. Сега прочетох, че моят град е на 7-мо място по големина.

# 73
Е, специално пък Плевен хич не е малък град, и работа има, и училища, и университет.
Не разбрах каква работа търсиш и как си представяш живота в София, но обмисли сериозно, понеже Плевен си има достатъчно възможности. Не е като някое малко градче с по 20-30 хил. човека.

# 74
  • София
Дадох просто пример с началната педагогика, защото моята специалност почти не мога да я работя извън София (може би Пловдив и Варна също), защото просто компаниите, които се занимават с това, са в големите градове. И в малките, и в големите градове всеки си пази мястото, просто в големите местата са повече. А Плевен изобщо не е малък град, но зависи и от специалността на авторката и работата, която би намерила в София.

Общи условия

Активация на акаунт