Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 455
  • 767
  •   1
Отговори
# 195
За мен е малко и затова ние си слагаме повече, но ето по проект обяснителната записка в нашата документация част ЕЕ :
Скрит текст:

# 196
Много благодаря за отговорите. Инвеститорът е супер разбран, но ако го помоля да сложи нещо допълнително трябва да се аргументирам за ползите от това. Той е поел ангажимент, че сградата ще е топ и до момента както съм споменавал всичко е повече от супер. Без да има подземни гаражи изкопът е дълбок цели 2 метра (за относително малка сграда), направен е двоен леген (хидроизолация), материалите, с които ще се изгражда сградата (тухли, изолации на стени и покрив, окачена фасада) са 👍🏻👍🏻👍🏻. Въобще всичко супер, но наистина за да го моля да сложи по-дебела изолация в пода (отколкото проектантите са изчислили) трябва да се аргументирам. Нелина имаш ли сметки правени от вашите проектанти колко се подобрява положението ако фибранът не е 5 см, а по-дебел? При Драго видях, че проектантите са преценили, че 5 сантиметра е достатъчно и сметката им е при такава дебелина.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 18:27 от Мъфин

# 197
# 198
  • Пловдив
Мъфин ,на Drago не е под граничещ със земя .Погледни какъв е коефициента с 5 см фибран -0,48 .Виждам.,че нормативът за такъв под е 0,50 .
В моите изчисления ,нормативът по действащата наредба за ЕЕ за под ,граничещ със земя е 0,40 .Ясно е ,че с 5 см.фибран не може да се покрие .Обаче ,каквито и локуми да си разтягаме тук ,строителят ще сложи фибрана под първа плоча ,защото никой инвеститор с цел печалба не слага над плочата (повече работа ,вдига се нивото на пода и се намаля височината на етажа) и ви гарантирам ,че подът ще е много студен .
 Средният етаж с всичките си недостатъци откъм изолация не може да се сравни с първи и фактът ,че топлите съседа отгоре .

Последната графа е норматив по ЕЕ  ,средната ,преди нея ,  е  коефициентът с 12 см. фибран над плочата .

# 199
Аз живея в къща. Нямам идея как е строена, но не ми се вижда с вдигнат под. Споделял съм, че когато газта беше с нормални цени сметките за отопление бяха много ниски. С две думи не ми се вярва да има проблем, а и както установихме тази кооперация ще бъде по-топла от повечето къщи. Ти сама каза, че окачената фасада е енергийно ефективна, но скъпа и по-тази причина къщите се строят с мазилка. Тази кооперация ще е с окачена фасада плюс правилните тухли и изолации. Този инвеститор явно не се скъсал да икономисва, щом слага такива материали.

Последна редакция: чт, 15 дек 2022, 20:36 от Мъфин

# 200
От любопитство питам, каква е логиката да е по-добър коефициентът с изолация над плочата?

# 201
  • Пловдив
Мъфин ,не разбираш какво имам под повдигане на пода .Върху плочата имаме 12 см фибран и още 7 см замазка +ламината се намаля 20 см от височината   , но всичко това е заложено в проекта и няма как да го видиш. Нивото на входната площадка отвън е равно на това вътре .
Живееш в къща с подово отопление ,това не може да се сравни с под с изолация от 5 см .под плочата .Използването на скъпи материали и технологии ,по никакъв начин не гарантира добър резултат .Не искам да звуча скептично ,силно се надявам да не съм права , но хората трудно попадат на майстор  на изолация ,който да я изпълни читаво , въпреки че печели в пъти повече от работниците по кооперациите .

chortiz ,много са предпоставките .Първо ,под плочата винаги се компрометира -арматура, бетон ,вибриране .И ако сте без подово няма как въздухът да загрее почти 30 см бетон и цимент (плоча + замазка ).
В Пасивните къщи  по другите държави използват друг похват  , за 30 -50 см високоплътен изолационен материал ,понасящ голямо натоварване и целите основи лягат върху него ,не само плочата .В България , подобни конструктивни похвати не могат да минат пли РС .Вероятно заради сеизмичността .

# 202
Вие сте заложили още по проект изолация над плочата, а проектантът на кооперацията не може ли да е направил същото?  В апартамента на първи етаж не може да има подово ли?

# 203
  • Пловдив
Защото масово все още  на проектите за  къщи залагат изолация под плочата ,а не над нея .Толкова са наясно ....Ако знаеш как се полага едното и другото ,ще си отговориш на въпроса ,защо не го правят по кооперациите .
 Естествено ,че може да има подово ,но за да е качествен резултата   пак трябва да има поне 5 см изолация под него (над плочата ) и подът пак се повдига .Прекрачваш входната врата със стъпалце . Може и само с подложка ,но ефектът е по-лош .

# 204
Т.е. ако изолацията е заложена над плочата ще е супер. Тогава ще се спестят тези 5 сантиметра повдигане.
На покрива освен другата изолация ще има и 50 см пръст. Това би трябвало да е много добре. Въобще колкото повече се задълбавам в строежа на тази кооперация толкова повече ме сърбят ръцете да взема още някой апартамент в нея.

# 205
  • Пловдив
Краткият отговор е "да"  .При първи етаж ,нещата са малко по-сложни ,защото зависи и как е изолиран цокъла отвън  и отделен ли е от настилката .
Пръст или чакъл ?

# 206
Като човек, който изнесе заедно с половинката 70 контейнера за строителни отпадъци с пръст, пясък и чакъл от едни китни тераси с иновативни архитектурно-дизайнерски решения, за да им оправя хидроизолацията....само мога да кажа...да ти е як гърбеца или джобеца.

# 207
Все едно да кажеш да не се яде сирене, защото веднъж си попаднала на такова с палмово масло, което значи, че всички сирена са такива. Няма истински и хубави. Както има фалшиви и истински сирена така има некачествени и качествени сгради.

# 208
Ама моля ти се, да не мислиш, че искам да те отказвам, сакън! Simple Smile Давай, метър и половина да сложи строителя, какво си играете на дребно с тия 50 санта.
Тъкмо като тръгне след някоя друга година направо долу в "легена" ще се събира сиренето.

# 209
  • Пловдив
Аз се надявах да е чакъл ...
 Основният проблем със зелените покриви е хидроизолацията ,както е писала chortiz .

И ние така купихме апартамент от много реномиран строител  .Земята бе на Главен Архитект в общината ,който наел най-добрия строител ,защото  единият от апартаментите ,който ще получи  за основно жилище на  сина му .Другият купихме ние .След 5 години събрахме маса пари по съседски ,за да се правят дренажи и да се изпомпва вода от подземните гаражи .А ,според геологията нямаше проблем с подпочвени води ,но строителят не бе направил качествено хидроизолацията .Нищо лично ,споделям опит .
 В тази тема ,много малко хора са доволни от качеството на работа  на строителни фирми /работници ,а следят процеса от близо .

С уважение ,но ...при финансовото състояние ,което демонстрираш ,  афиширайки инвестициите и местоживеенето си ,по -логично е да наемеш екип от специалисти за консултация ,отколкото да питаш в БГ Мама .

Последна редакция: пт, 16 дек 2022, 07:18 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт