Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 460
  • 767
  •   1
Отговори
# 210
Вие сте заложили още по проект изолация над плочата, а проектантът на кооперацията не може ли да е направил същото?  В апартамента на първи етаж не може да има подово ли?
Ако е предвидено по проект да има подово, то е добре проектантите да са го предвидили това.
При нас беше предвидено светлия отвор да е по-висок, заради подовото и рекуперацията, обаче пък строителя буквално си остави ръцете на първа плоча и имахме разминаване от 8см между най-високата и най-ниската точка.
Отделно от това проектанта не беше съобразил стълбите с факта, че ще има подово - т.е. реално първата и последната стълба би трябвало да са с различни височини. Обаче той каза, че бай Иван майстора трябва да предвиди тези неща(WTF) и че тойе проектирал всички стълби от готов под - т.е. всички с еднаква височина.

Не е толкова лесно да промениш височината на пода. От твоя гледна точка може да си мислиш, че е лесно просто да помолиш строителя да ти сложи още 5см фибран, после подово, обаче ако те не са заложени по проект, ще стане доста сложно! Тази допълнителна височина се отразява на всички врати. Т.е. твоята входна врата трябва да е по-висока от другите в същия коридор. Твоята трябва да е повдигната или някъде в апартамента трябва да имаш праг, където да обереш новата височина. Вътрешните врати също трябва да са съобразени с това. Когато казах на майстора да прави нашите врати с височина 2.20см - той сумати време ми обясняваше, че не се правили толкова високи. Да ама аз сега на някои не мога да събера врата с височина 2.11см.

Не всички изменения в проекта могат лесно да бъдат направени. И аз в началото на строежа си мислех, че е лесно да си променяш тук там, ама то на толкова много неща се отрязяват тези промени, че от някои промени се отказах.

За това винаги съвета към всички ми е, още на идеен проект да имат представа какво искат. Ако искат ниско енергийна къща е добре да си подберат добър архитект, който да съобрази тези детайли като височината на фибрана и още сумати други нещица.
Трябва да си наясно с какво ще се отопляваш, защото това също се отразява на много неща и е добре да е заложено още в началото.
За рекуперацията също е важно от началото да се предвиди такава, защото тя обикновенно е на тавана и трябва да се предвиди достатъчно голям севтъл отвор.

# 211
Искам да направя кратък отчет за хората с рекуператори и К стъкла .
 Купих си филтри  за рекуператора от Литва .Не са на Зендер ,а ментак ,който е съвместим  с конкретния модел .С карбоново покритие за 40 лв. броя .Искам да ви кажа ,че са в пъти по-добри от оригиналите .Вярно ,по плътни са и намалят вентилацията - на първа степен ,вместо 150 м3 ,в момента работи със 100 м3/h .За сметка на това, спират абсолютно всичко .Отвън  , в момента  , е абсолютна димка ,трудно бих описала тази смрад , и не бих могла дори да се движа по улицата без да се разкашлям ,а в къщи ,  дори и немска овчарка като мен ,  не може да подуши нищо  .

Относно К стъклата на южни прозорци и как влияят на отоплението ,ще покажа днешната графика на консумация на климатика .

Вчера имаше някакво слънце (променлива облачност) ,днес също. Вижда се колко часа е работил климатика (не се спира) .Отвън е 1° , а днешното отопление (температура над 23,5°) възлиза на 1 лв.
В дните без "някакво" слънце ,консумацията е между 10 и 12 kWh .

Нелина, каква е тази консумация? Освен компресора на термопомпата включени ли са циркулационните помпи и вентилаторите на рекуперацията/вентилация? Споменаваш слънчеви дни като важен фактор, с фотоволтаици ли си?

# 212
  • София
Някой има ли контакт в Кадастъра? Трябва ми да се срещна с някого там над ниво деловодител на гише, понеже направиха грешка и въпреки че сме пуснали жалба, не са я отразили и са ни издали не документа който искаме. Или трябва да намеря някой, който да погледне проклетата жалба, или да се мотаем още поне месец с издаване на нови нотариални актове (празници са, та е майката си джаз с работното време на нотариуси и институции).

# 213
Хидроизолацията за кооперации и къщи би трябвало да е еднаква. Хубавата такава е доста скъпа и предполагам, че архитектите гледат когато геологията позволява да пропуснат да заложат такава. После както се даде пример може да стане “мяу”. Някой тук правил ли е хидроизолационна вана с наистина качествена хидроизолация и колко му излезе?

# 214
ToniShu, много неприятна ситуация.
Нещата, които имам да правя от кадастъра гледам да ги пускам през egov.bg.
От кадастъра не искаха да ми издадат скица, защото беше пуснато заявление от egov.bg, но аз пуснах оплакване към министерство на електронното управление и набързо от кадастъра се свързаха с мен. Предполагам, че ако го беше пуснала от egov.bg, можеше да имаш съдействие от министерството.
Дано намериш някой да ти съдейства.

Pako1, най-вероятно Нелина споменава слънчевите дни, защото в тези дни не им се налага да пускат отоплението.
При нас в апартамента е по същия начин. Когато денят е слънчев няма нужда от отполение дори вечерта.

Мъфин,  нашият проектански екип не беше заложил никаква хидроизолация на основите. Нямаме и вана/леген или там каквото е. Както вече писах целата на нашите проектанти е била да ми предложат евтина за изпълнение къща, въпреки че съм си поискала друго. За пореден път казвам, че е много важно при строеж да се подбере добър проектански екип за това, което искате да строите.

От друга страна, това, че някъде проектантите не са проектирали сградата, да е хидроизолирана, като твоята не означава непременно, че това е грешно! Не всички сгради се нуждаят от точно такъв тип хидроизолация.
При нас идваха двама геолози да гледат изкопа. И на двамата заключението беше, че основата е много добра и няма нужда от по-дълбоки изкопи и допълнителни изпълнения за хидроизолация на сградата. Дълго време изкопа стоя без да се запълва и вода не се е събирало. Хидроизолация е направена на основата.
Та в заключение мога да кажа, че хидроизолацията не е еднаква навсякъде и НЕ зависи само от това дали правиш кооперация или къща. Зависи от почвата и от много други неща. За това има хора, които са учили доста години, за да кажат къде е необходимо и къде не!
Хайде стига с това перчене, защото наистина става досадно. Сигурна съм, че доста протребители в темата могат да ти "скрият шапката" с иновационни неща, които са вложили в къщите си, но не парадират с това, както ти правиш!

Последна редакция: пн, 19 дек 2022, 13:14 от nellytan1

# 215
  • София
Нели, геодезистът ни го пусна, мисля, че онлайн. Тъпото е, че нищо не ни отказват - просто ни връчват грешния документ (поне според геодезиста, защото него няма как да го проверя какво е подал) и казват "оправяйте се и се върнете като сте с нови нотариални актове" - ще ви нанесем промените Simple Smile Просто ми трябва някой да погледне тъпата жалба преди да ни връчат издадената скица, с която нищо не можем да свършим, освен да идем при нотариус. А трябваше да е скица с нанесени промени по границата на имотите, за да излезе в картата на служителката в НАГ. Ба*и нелепия свят на бумащина и некадърност, заклевам се, тия не знам как оцеляват в него.

# 216
При нас всичко аз внасям. Един път бях объркала документите точно в кадастъра и се наложи да внасям и да чакаме наново.

За какво ви искат нов Нотариален акт? При нас къщата я нанесоха без нов нотариален акт.

# 217
Аз правих много и много качествена хидроизолация със Soprema. Заслужава си всеки цент. Търсих, пробвах и сравнявах напоително почти две години.
В България единствената, която признавам е General Membrane и зависи кой тип точно.
Освен материалът важно е поставянето, точно толкова, колкото качеството на материала. Това е черна дупка на бг ниво, лично мнение.

# 218
  • Пловдив
Pako ,това е консумацията на каналния климатик ,с който се отопляваме .Разходът на рекуператора е отделно -24W/h .
Нямаме фотоволтаици ,а около 50м2 южни прозорци с К стъкла ,които допринасят много за отоплението .Дефакто, часовете на стендбай в графиката са ,не защото климатикът е вдигнал градусите ,а слънцето  и затова е преминал в стендбай .

# 219
  • София
Оооо, Нели (nellytan1), нанесени сме в Кадастъра - къщата я има. Филмът е друг, ама ти вече знаеш Simple Smile Благодаря, че си толкова добър човек!

# 220
Здравейте!
Тъй като тук сте хора, които в момента строите, може ли да ме ориентирате дали ръстът на материалите наистина е с над 50% в сравнение с последните година-две?

Имаме стара къща на един етаж - 120 кв.м. и сме пред дилема дали да влагаме пари в ремонт или да строим нова, но ако преди няколко години можехме да си направим груба сметка кое колко ще ни струва, вече не знам дали е възможно!

# 221
  • София/Варна
Здравейте!
Тъй като тук сте хора, които в момента строите, може ли да ме ориентирате дали ръстът на материалите наистина е с над 50% в сравнение с последните година-две?

Имаме стара къща на един етаж - 120 кв.м. и сме пред дилема дали да влагаме пари в ремонт или да строим нова, но ако преди няколко години можехме да си направим груба сметка кое колко ще ни струва, вече не знам дали е възможно!
Грубо може би е толкова. Някой неща са с 10-20 нагоре и някой 100 нагоре. Средно да речем 50.

# 222
  • София
То това поскъпване ще е валидно и за старата и за новата къща... Та... Зависи колко Стара и колко за стягане има.

# 223
Здравейте, може ли да ми кажете, колко грубо са ви дали цена на квадрат за груб строеж? Работа и материал.
Днес минах да говоря със строителя, и да, къщата ни излезе голяма. 2 етажа по 160, 150 и 150 таван, сборно над 500 квадрата къща. За груб строеж каза, че ще излезе около 365 Хил. Лева. Видя ни се много. Бях предвидила около 300-315 Хил лева. Някой може ли да каже оферти от изминалата година, за да сверя часовника. Благодаря!

# 224
hriska91, преди няколко дена наши близки си взеха последната оферта от избрания строител. За къща на 2 етажа с мазе им излиза цена от 650лв. за груб строеж.
Само не разбрах дали в това влиза и изкопната работа, която в тяхния случай е много, заради мазето. Мисля, че влиза, защото коментираха, че точно изкопа и това, че къщата е на няколко етажа, оскъпява нещата.
Това е за Стара Загора.

Общи условия

Активация на акаунт