Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 474
  • 767
  •   1
Отговори
# 240
  • София/Варна
Здравейте,
Има ли някой от вас подово и на 2ет. в спалните? Доволни ли сте?

Ние сме с подово навсякъде и на това отгоре и с ламинат (е в баните си е плочки). Доволни сме, но на всяка стая се задава отделно температурата, а в баните и коридора топли през цялото време, докато има поне една стая на етажа да се топли. Уточнението за баните е , защото нашата спалня е на ет.1, над нас е стаята на едното дете и практически, ако не е ултра голям студ, в нашата стая подовото не работи (спим на 19 градуса макс.),т.е. ако не бяха вързани така баните, то в нашата баня само моржове биха се къпали.

# 241
  • София
Знаете ли, бях харесала едни пловдивски архитекти, страхотни проекти имат. И в общината при пускане на виза за проектиране ме попитаха с кой съм избрала да работя. Споделих и те в прав текст ми казаха, че процедурата ще е много по-тромава, ако не избера местен архитект, защото местните знаели всички документи и се познавали. В последствие разпитах скоро строили в града хора и се оказа, че общината насърчава работата с местни фирми и архитекти. Или както ми беше казано “пазят си хляба”.  Та, ние бързаме със строежа, за да стане до година-година и половина. И за това реших да рискувам, надявам се крайният резултат да е добър, просто очаквах срещата да протече по-различно и това породи много въпроси.
Благодаря все пак на включилите се, ще го изисквам при следваща среща.
Хубава вечер!
Съветът да изберете местен архитект е много правилен и найстина ще Ви спести нерви и време. Казвам го от опит. Изобщо не става въпрос за подкупи или други порочни практики. Нас точно така ни посъветваха и точно така действахме. Това обаче изобщо не значи, че трябва архитекта от общината да Ви проектира проекта, а и на практика това не може да стане, защото е абсолютен конфликт на интереси. Чисто документално това не може да се получи, един и същи архитект да е изготвил проекта и сам на себе си да го е одобрил и издал РС.  Още повече, че често архитектите в общините са едни администратори и нямат никакъв или съвсем малък опит в проектирането на сгради, т.е. рискувате проектът да не е качествен. Идеята е да потърсите архитекти от района, които са проектирали проекти, одобрени от въпросната община, т. е. знаят, за какво най-често може да Ви върнат проектите, на какво държат и т.н. Обичайно около сградата на общината са ситуирани разни архитектурни и проектантски бюра, офиси на сторителен надзор, офиси на геодезисти и други специалисти, тясно свързани със строителният процес. Огледайте се около Вашата община дали няма такива офиси и ако има, просто се насочете към някой от тях. Ако пък някой местен жител Ви препоръча конкретна фирма от района, с която е проектирал, проектите са му одобрени възможно най-бързо и е доволен, ще бъде най-добре.
[/quote]

Аз използвах услугите на пловдивски архитект.
Проектът ми получи РС в София.
Нямах никакви проблеми.
Не бих използвала услугите на общински архитект.

Последна редакция: вт, 27 дек 2022, 23:41 от Сarolina

# 242
дали да ремонтираме много стара къща или да строим нова.
Строежът ще ти струва ремонта+всички материали, за да стигнете до груб строеж (минимум 350-400 Е/кв)
+ Ремонтът можете да правите и сами, в голямата си част (разбира се, според възможностите си). Строеж - едва ли.
Дай снимки на тая къща поне? Колко е голяма? От какви материали? Има ли напукани стени? Нещо фрапантно?

# 243
Извън темата искам да пожелая на всички Честита Коледа, весело посрещане на Новата година и много, много здраве, усмивки и сбъднати мечти (домове), с изграждането/сбъдването, на които сме се захванали! Nature Sparkler Gift Cocktail Christmas Tree Champagne

# 244
Надявам се да се изкарали страхотно Коледните празници и да се настройвате за НГ! Както вече споделих в темата за имотите точно преди Коледа се сдобихме с УПИ, съседния на къщата, която бяхме купили миналата година и решихме да сменим концепцията: продаваме къщата и строим на парцела. Мечтата ми е едноетажна къща 120-140кв.м холокухня +3 спални и параметрите на имота го позволяват. Като се зачетох обаче фундаментът и покривът за едноетажната къща май ще се окажат сериозно перо за бюджета и почвам да се замисля дали няма да е по-добре къща на 2 етажа, но трамбоването между 2 етажа хич не ми е на сърце. Кажете моля, какви са предимствата и недостатъците на едноетажна срещу двуетажна къща. Ще се радвам да чуя странични мнения 🤗

# 245
Kolshes, да, повече фундамент и покрив има, но и обемът е усвоен по-добре.
Нямаш стълби и коридори, които реално влизат в РЗП, евентуално трябва да се отоплят, а не са особено функционални. За къща на 2-3 етажа ще трябва да заложат и повече материали с частта с арамтура и бетон за отделните плочи.

Ние сме с голям парцел и досега 3ма проектната ни посъветваха на 1 етаж да строим. По проект са ни заложили ивичест фундамент, а в цялата къща имаме само един коридор, като РЗП е 190кв.м
За сравнение, наши приятели си взеха готова къща на 3 етажа с РЗП 250кв.м., като имат абсолютно същите стаи като нас. Сега мислят как да изолират 3тия етаж, който реално им е само от една стая с тераса, за да не се налага да отоплят стълбите и коридора към него.

# 246
  • София/Варна
Надявам се да се изкарали страхотно Коледните празници и да се настройвате за НГ! Както вече споделих в темата за имотите точно преди Коледа се сдобихме с УПИ, съседния на къщата, която бяхме купили миналата година и решихме да сменим концепцията: продаваме къщата и строим на парцела. Мечтата ми е едноетажна къща 120-140кв.м холокухня +3 спални и параметрите на имота го позволяват. Като се зачетох обаче фундаментът и покривът за едноетажната къща май ще се окажат сериозно перо за бюджета и почвам да се замисля дали няма да е по-добре къща на 2 етажа, но трамбоването между 2 етажа хич не ми е на сърце. Кажете моля, какви са предимствата и недостатъците на едноетажна срещу двуетажна къща. Ще се радвам да чуя странични мнения 🤗
Щом това Ви е мечтата, мятайте се смело.
Rocket е права за коридорите и стълбите.
Сметнато грубо
Къща на 1 етаж 140кв.м. с покрив 175кв.м. , плочи 140кв.м.(280кв.м.),ограждащи зидове - зидария,прозорци,изолация 145кв.м.
За да стане на 2 етажа трябва стълбище, поне още една тоалетна и повечко коридор - т.е. същите помещения но на два етажа ще е поне 160кв.м. - 2х80кв.м.. Покрив 105-110кв.м.,плочи 160кв.м.(240кв.м.)ограждащи зидове - зидария,прозорци,изолация 220 кв.м.
Тези сметки са много бакалски, но дават представа.

Аз си мечтая за къщичка на един етаж. Живяла съм с къща на 3 етажа+гараж отдолу, сега сме в къща на 2 етажа и се надявам и мечтата за 1 етаж да се сбъдне.

# 247
Gerundiq, Rocket, страхотни сте! Много благодаря за полезните коментари!
Използвам почивните дни преди да е почнала служебната лудница да събера възможно най-много информация.

# 248
Гледката от втория етаж ако сте в планината е несравнима, спрямо първия! Също и на брега на морето ...

# 249
  • София
Аз достатъчно съм писала за нашето малко къще от 100 м2. Още в началото архитектката ни убеждаваше за два етажа, с идеята, че ще получим и трета спалня на същата цена, но отказахме. После ни предложи повдигнат покрив, за да се използва и целият таван, но не ми се видя привлекателна идея да се катеря по сгъваема стълба. Ние това да успеем да направим, стига ни. След нас който иска - да продава апартаменти, да повдига къща... Много против съм да се строи "да има и за внуците". Цялата ни страна е пълна с огромни празни и недовършени къщи.
По Коледа бяхме на гости на приятелката ми в Пловдив, Белащица. Десет години след старта, вече е готова с всичко. Сама. Остана вдовица със 7-мес. бебе, когато бяха купили парцела, а започна сама, когато детето беше на 4. С термопомпа е и наистина стълбището е доста студено. Освен това вече е на 53 и казва, че й е писнало да катери стълби и да влачи все нещо нагоре-надолу. Да, гледката от вторият етаж е малко по -хубава, но към града, към планината няма разлика. Около тях цените на къщите подминаха софийските и тя сериозно се е заканила да продаде тази и да строи едноетажна...обявих я за луда! Wink

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 16:41 от sofyia

# 250
  • София
На мен не ми харесва идеята за катерене на тълби, а смятаме тук да си останем и на старини (ако доживеем). Доста хора познавам, които съжаляват, че са строили над един етаж.
Предимство виждам по-скоро в уеиднението, ако евентуално се отделят деца от възрастни примерно.

# 251
Честита Коледа на всички! Като сте млади няма грижа да сте на 2 и повече етажи, но задължително поне да имате бани на всеки етаж, обаче малко като отстареете ще ви е по-добре на 1 етаж. Ние вече сме на възраст и категорично си искахме къща на 1 етаж. Втората, която беше замислена като допълващо застроявяне/склад/техническо помещение/сервизно и т.н./ я променихме с мазе и така на първият етажи се сдобихме със студио за гости. В мазето ходи само съпругът ми и то много рядко. Аз да съм слязла 3 пъти  за 2 години. На 1 етаж всичко ми е на една ръка разстояние и не се налага да катеря стълби. В 97 кв. сме събрали холокухня, три малки спални, две малки бани, входно антре и малък коридор. Отпред имаме 18 кв.м. затворена с плъзгащи, безплофилни стъкла тераса, с барбекю и голяма маса за 10 човека за сядане. Повече не ни трябва. За млади хора с деца обаче ще трябват по-големи стаи и по-просторно общо помещение. В този случай едни 150 - 180 кв. м. ще са напълно достатъчни. На 1 етаж къщи много по-лесно се отопляват. Имаме наследствена вила на два етажа и то само с една баня на първия етаж. Е няма по-неудобно нещо. Ако сега ще започвам строеж отново бих заложа на къща на 1 етаж.

# 252
Fatalina, къщата ви щом е 97кв.м не е бил нужен строителен надзор или се брои и терасата? Малко ми е неясна темата със строителния надзор. Колко струва ориентировъчно тази услуга? Чета по темите и виждам, колко хора се ограничават с квадратурата само за да се избегне. Толкова ли е усложняващо с тях?

# 253
  • София
Извинявам се, че пак аз се обаждам, но да обясня за под 100-те м2. Ние също тръгнахме в тази посока, което отчитам като голяма грешка. Проектирахме 99.5м, верандата е 30 м2 (не се включва)+гараж 18 м2 допълващо застрояване. Да, но Гл.архитект издаде едно РС (трябвало е да са в две отделни) и ДНСК отсъдиха, че по-малкият обект взема категорията на по-големият и ни принудиха да наемем надзор. Струва ни 3000, на четири вноски, последната след придобиване на УВЕ. Т.е на фона на цялата огромна сума, не е толкова проблем.
Но и без това да се беше случило, сключихме договор с фирма, не с бригада, по причина, че не сме със свободни професии и още преди старта бяхме наясно, че не би било възможно непрекъснат ангажимент с доставка на всички материали.
Всичко това не значи, че не може да строите с доверена бригада над 100 м2, надзорът намира начин за водене на документацията.
Назад бях споменала, че ако се бяхме свързали по-рано с надзорната фирма, процесът вероятно щеше да тече по-безпроблемно. Строителя визирам.

Последна редакция: ср, 28 дек 2022, 17:02 от sofyia

# 254
Sofyia, обаждай се, обаждай, точно такъв опит като се сподели е много полезен.

Общи условия

Активация на акаунт