Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 39 341
  • 767
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Съвет и от мен да внимавате с архитекта. Дали работи с конструктор, който е правил проекти на сглобяеми къщи. Нашият строител ни е разказвал, че е попадал и съответно отказвал да изпълни безумни проекти - от рода на количество дървесина, което би направило къщата по-скъпа от железобетонна конструкция.

# 676
  • София/Варна
Тонишу, разкажи повече за електронния подпис с какво може да е полезно. Ние сме към община Перник, не ми е известно за в бъдеще какви електронни услуги мога да заявя с него. Примерно  координатите за трасиране геодезическата фирма ги иска на хартия и за получаването ще е нужно да отида физически на място.
За оградата горе долу така смятаме да постъпим. Принципно има от 3 страни съществуваща телена ограда, а няма с едните съседи, където е нужно трасиране от геодезическата фирма. Архитектът ни посъветва трасирането и полагането на колчетата да се случи чак след грубия строеж, а и тези съседи също не бързат да строят ограда. Ще се разбираме впоследствие.
Бараките се падат точно на бъдещото петно на къщата и със сигурност ще трябва да се разчистят. Представляват смесица от тухли и ламарина. Който полага фундамент на 100% ще изисква да е изчистено мястото от такива останки.
Ние сме в община Перник. Ако имаш нужда от контакт или помощ за нещо сме насреща. Имаме утъпкани пътеки тук и повечето неща ги вършим по телефон, мейл и куриер.

# 677
Мерси, Gerundiq, ще се възползвам в някой момент 🤗

# 678
  • София
И аз идвам в новата тема с въпрос относно присъединяване към ЧЕЗ. Пуснах заявление за проучване и имам становище, че могат да ни присъединят. Следващата стъпка, която в момента се опитвам да завърша, е да подам заявление за сключване на договор за присъединяване. Срещам трудност обаче с попълването на "Срок за изграждане/въвеждане на обекта в експлоатация" и "Съоръженията за присъединяване ще бъдат проектирани за сметка на". Предполагам това трябва да го търся някъде в становището, но единственото, което намирам е: "Клиентът трябва да изгради за своя сметка електрическите съоръжения, които се намират в неговия имот, след границата на собственост на електрическите съоръжения, които остават негова собственост, съгласно чл. 117, ал. 7 от Закона за енергетиката".

Срокът за изграждане на обекта е хубаво да сложите поне 36 месеца.
А съоръжението се изгражда за сметка на дружеството/ЧЕЗ/?освен ако не искате да го финансирате вие.

# 679
Границата на собсвеност при електрически съоръжения присъединени на страна ниско напрежение е електромера, т.е. Вие трябва да изградите кабелната/въздушната линия от сградата до електромерното табло.  Би било добре тя да е готова към момента на монтирането на електромера, за да могат да ви я подвържат към него. В общия случай при присъединявания на ниско напрежение ако не се налага проектиране по реда на ЗУТ на съоръженията за изграждане е по лесно енергото да ги изпълни и изгради. Ако има проектиране и изграждане, ако клиента ги поеме се случват една идея по бързо нещета, но пък той трябва да вложи средства и след това да му ги върнат.

# 680
  • Пловдив
Съвсем скоро ,в по-специализиран форум имаше  дебат ,точно за това кой изгражда трасето ако електромерът е навътре в имота .В случая стара къща с партида и изграждане на нова . Потвърдиха ,че от енергоразпределителното дружество ще го изградят ,но по възможно най-удобния и лесен за тях начин -просто един кабел във въздуха ,по фасадата на Стара сграда и т.н..Затова ако ще е подземно полагане ,по устав ,с лента над него ,няма да е за сметка на дружеството ,а за собствена .
В класическия случай е както е написала sisku.

# 681
Здравейте,
Има ли при някой от вас малка тоалетна, която не се мокри с душ - как направихте плочките- само на пода, до средата или изцяло?

# 682
  • София
Здравейте,
Има ли при някой от вас малка тоалетна, която не се мокри с душ - как направихте плочките- само на пода, до средата или изцяло?

Имаме такава тоалетна по проект. Все още не сме я направили, но мислим да е 1.20м, да е едно ниво с вграденото казанче, и като размер плочки също е лесно да се съчетае. Ето примерно:

# 683
  • София
Аз само да отбележа, че на jalapeno въпросът за тока беше от ноември 2022, като те ремонтират стара къща. Включването с цитата не беше много актуално. Добре е да съобразяваме датите, според мен.

# 684
  • Пловдив
Тони , Joy ...чудех се как съм пропуснала ,като си изчитам редовно страничките:)

# 685
  • София
И пак намери как да си полезна! Simple Smile

# 686
  • София/Варна
Здравейте,

Имаме такава тоалетна по проект. Все още не сме я направили, но мислим да е 1.20м, да е едно ниво с вграденото казанче, и като размер плочки също е лесно да се съчетае. Ето примерно:

Много ми харесаха цветята под мивката!
Ние имаме плочки в тоалетната на пода, на куфара на структурата, на същата височина зад мивката и цокъл на другите стени.

# 687
  • София
Много кокетна тоалетна и сансевиерата стои много свежо! Но ми се струва, че всеки път, като се мият ръце, ще се подритват саксиите. И все ще трябва да се местят, за да се напръска с препарат, да се търка и мие. Красотата изисква жертви Satisfied

Последна редакция: пн, 20 фев 2023, 15:54 от sofyia

# 688
Здравейте, за тези, които ме помнят ...
Купихме единия парцел до нашия (370 кв.м.). В преговори сме и за този до него (300 кв.м.), но засега ни искат много висока цена и не можем да се разберем!

Роди ми се друга "брилянтна" идея 😄
Мога ли да присъединя част от единия наш имот (този, който първоначално притежаваме) към другия наш имот (новозакупения). Т.е. да направя нов парцел от този, който е 370 кв.м. + около 80-100 кв.м. от този, който притежавахме преди това. Идеята ми е да си увеличим двора без да купувам имота на съседа, а останалият по-малък да продадем.

Как си го представям - със заявление за изработване на нов застроителен и регулационен план и за обособяване на един парцел, състоящ се от досегашния (370 кв) и присъединена та му част от 100-тина квадрата.

# 689
YoYo78, така обявените квадратури са на минимума според мен. Зависи и къде се намират все пак, но за различните типове населени места има различни изисквания - чл. 19 (1) от ЗУТ.
Скрит текст:
Чл. 19. (1) При урегулиране на поземлени имоти за ниско жилищно застрояване, свободно или свързано в два имота, се спазват следните размери:
1. в градовете - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) в курортните населени места и селищни образувания и в курортните зони на населените места - най-малко 16 м лице и 500 кв.м повърхност;
3. във вилните зони - най-малко 18 м лице и 600 кв.м повърхност;
4. в селата или частите от тях с преобладаващ равнинен терен - най-малко 16 м лице и 500 кв.м повърхност, а при специфични теренни и стопански условия, както и на главни улици - най-малко 14 м лице и 300 кв.м повърхност;
5. в селата или частите от тях с преобладаващ стръмен терен - най-малко 12 м лице и 250 кв.м повърхност.
Трябва да се консултирате с архитект занимаващ се с изработка на ПУП (подробен устройствен план)/ПРЗ (план за регулация и застрояване), дали е възможно такова "преоформление". Може да е недопустимо, а ако все пак, може не е особено бърза процедурата.
Цитат
плочки в тоалетната на пода, на куфара на структурата, на същата височина зад мивката и цокъл на другите стени.
Това е разумното решение Gerundiq, иначе в малко помещение ще се мокри стената с мивката (която обикновено също е малка) при всяко миене на ръце Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт