Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 352
  • 767
  •   1
Отговори
# 75
Boby, котелът ще се използва за отопление, естествено че с радиатори, а дали са лири в банята или тръби по пода (може и двете) няма значение. Пелетните котли и цялата инсталация не са толкова скъпи. Мъжът ми това работи, т.е освен негов труд, имаме възможност да вземем и уредите на малко по-прилични цени. Не гледайте прехвалените марки с надутите надценки. Преди три години мъжът ми изгради такава инсталация на близък приятел, 120 м2  къща, в софийски квартал. Сложи му български котел и вече четвърта година работи безупречно, горят около 2.5 т на сезон и ходят по гащи в къщи Simple Smile Тогава котела беше 1700 лв, а цялата инсталация излезе около 3800, отделно UPS. Разбира се, сега цените са различни.
Днес мъжът ми се върна от монтаж на ТП в Разлог, къща за гости. Ами дебела е цената, за нас.  В същото време са му дали контакт на производство на пелети, в момента цената е 9 лв за 15 кг чувал, а не над 20 като в Сф.
Много въртяхме и сукахме на какво отопление да заложим. За климат, малко по-студен от София, в крайна сметка решихме това.
Мисля на всички е ясно, че ако при студен климат  се заложи на отопление с климатици или ТП, изолацията трябва да е много сериозна.

Не става въпрос за цена на инсталация, а за цената на отоплението, цените на пелетите са абсурдни в момента. А за изолацията има само едно правило - колкото повече, толкова повече. Не само тези с термопомпи, всички. Особено с такова скъпо отопление като пелети, тогава изолацията ще се изплати още по-бързо, дори за един сезон.

# 76
  • София
BobyB, цената на пелетите в момента е около 650 лв/т с транспорта. Както казах, цената на чувал 20 лв в Практикер не е критерий. Разбирам всичко около ТП и не съм тръгнала да ги отричам в никакъв случай. Не съм толкова непросветена, нито отричам прогреса. Но и там има минуси за селските райони - три пъти като спре тока и настройките отидат на кино. Пък и ел.енергията няма да е още много дълго 20 Ст.
В последните няколко години комшиите ни в блока, за апартаменти 65-70 м2 плащат по 250-350 лв парно, така че такава сума за отопление на къща не е толкова висока.
Мислим даже да сложим газов бойлер, а аз готвя на газ откакто се помня. На мен лично ми харесва идеята за независими източници. Иначе като угасне едното, умира всичко.
А вие ще споделите ли каква къща с какво топлите и срещу колко?

# 77
Ако става въпрос за София, последно през лятото мои приятели първо едва нямериха от къде да си купят пелети и второ цената им беше 1000 лв. за тон. Не знам къде ги гледете тези цени от 650 лв. на тон и то с транспортните разходи?! Дървата около София вече се продават по 180 лв. кубик.
При спиране на тока нищо в настройките не се променя. Някой ви е заблудил с тази информация.

# 78
Цената на тока няма да остане такава.
Наши приятели в Германия казаха, че тяхната цена на тока е динамична и се сменя дори в рамките на деня няколко пъти.
Предполагам, че това ни чака и нас. Но тъй като в региона само ние произвеждаме ток, а соларни паркове почти няма, то би следвало при нас цената да е една от най-високите. Тя дори сега нашата борсова цена е една от най-високите, но тъй като повечето битови абонати не са вързани към нея, не се усеща.
Та в тази връзка скоро не се очаква отоплението (каквото и да е то) да е евтино.
За тези, които сега им предстои да строят според мен е важно да помислят за енергийната ефективност на дома.

ТП не са подходящи навсякъде не само заради спиранията на тока. Той ако тока спре и котела на пелети ще спре (ако нямате генератор). На много места дори в София качеството на услугата е под всякаква критика и дост хора се оплакват, че уредите им се повреждат от това. Ако съм на такова място не бих си купила ТП, дори да ми е комфортно с нея.

ПП. Нашата сметка за парно+топла вода в апартамента е 50 - 60лв на месец. Доста често на изравнителната сметка топлофикация има да ни връща около 100лв.
Всеки може да си направи сметката, колко е важно сградата да е енергийно ефективна.

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 09:13 от nellytan1

# 79
ТП работят на трифазен ток и няма никакъв проблем с по-ниско напрежение. Просто инвестицията в началото е по-висока и затова не са предпочитани.

# 80
Не всички ТП са трифазни.
Една от потребителките тук каза, че са си купили 8kW ТП. А тези по-малките, доста често са монофазни.

Една моя колежка разказваше, че една нова година стояли на студено, защото купили някакви некачествени пелети и котел се задръстил (или поне аз така го разбрах - не разбирам от котели и пелети).  Т.е. всички източници на топлина си имат някакви недостатъци.

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 09:31 от nellytan1

# 81
  • София
Ще си изпея вечния рефрен: не си представяйте, че като поскъпне тока, газта и пелетите ще се окажат страшна далавера и в пъти по-евтини. Това в България няма как да се случи - ще бъдат пренебрежимо по-евтини. Аз съм съгласна с Нели - който сега започва строеж, нека си провери опциите за фотоволтаици.

# 82
  • София
Хора, не искам да влизам в оправдателен режим ✌️✌️✌️
И ние стояхме на студено миналата Нова Година в Пловдив, в къщата на приятели с термопомпа Wink
Те обаче имат и камина на дърва с водна риза, но не беше пускана 2-3 години и малката  помпа, която движи водата, също не тръгна. Но ни беше весело и задушевно, спахме всичките шест човека в дневната, по дивани и надуваеми дюшеци, а дървата весело пукаха в камината Wink
Както вече няколко пъти казах, предимствата, удобството и чистотата на ТП са ми  ясни.
fatalina, всички комшии на селото са на дърва, 80 лв ги платиха това лято, чрез Общината и ГС. Надутите цени по складовете на Околовръстното на София не са критерий, пак казвам.

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 13:46 от sofyia

# 83
Трифазният ток за кои уреди е необходим?

# 84
BobyB, цената на пелетите в момента е около 650 лв/т с транспорта. Както казах, цената на чувал 20 лв в Практикер не е критерий. Разбирам всичко около ТП и не съм тръгнала да ги отричам в никакъв случай. Не съм толкова непросветена, нито отричам прогреса. Но и там има минуси за селските райони - три пъти като спре тока и настройките отидат на кино. Пък и ел.енергията няма да е още много дълго 20 Ст.
В последните няколко години комшиите ни в блока, за апартаменти 65-70 м2 плащат по 250-350 лв парно, така че такава сума за отопление на къща не е толкова висока.
Мислим даже да сложим газов бойлер, а аз готвя на газ откакто се помня. На мен лично ми харесва идеята за независими източници. Иначе като угасне едното, умира всичко.
А вие ще споделите ли каква къща с какво топлите и срещу колко?

Отоплявам около 400 м2 с термопомпа вода-вода. 1200-1500 лв на сезон. Изолация 10 см на стени, 30 см на таван, всички тераси облечени от двете страни с 5 см фибран, тройни стъклопакети с К стъкло. водно подово навсякъде, няма конвектори. Не се охлаждам през лятото.

# 85
Търся препоръки за фирма за ремонт на покрив. Става въпрос за Пловдив.

# 86

Отоплявам около 400 м2 с термопомпа вода-вода. 1200-1500 лв на сезон. Изолация 10 см на стени, 30 см на таван, всички тераси облечени от двете страни с 5 см фибран, тройни стъклопакети с К стъкло. водно подово навсякъде, няма конвектори. Не се охлаждам през лятото.

Геотермия?
Колко kW е машината, на кой производител?

# 87

Геотермия?
Колко kW е машината, на кой производител?

20kW отоплителна мощност, Геосолар.

# 88
И се справя с 400м2? Това е много добър резултат. До колко падат температурите при теб? Колко сондажи са? По колко метра?
Имаш ли снимки?

# 89
Да, доста добри резултати!

Предполагам обаче, че черпиш вода от почвата и после я изхърляш в друг сондаж?
Което в много държави не е позволено.

Общи условия

Активация на акаунт