Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 354
  • 767
  •   1
Отговори
# 90
Според мен е затворен кръг. Но ще ми е много интересно да разкаже.

# 91
В Б-я почти не съм срещала някой да е правил затворен крък. Ще ми е интересно да сподели.
В Европа е често стращан затворения кръг, но и там сондажите са често срещани, за разлика от тук.

Последна редакция: пн, 28 ное 2022, 17:27 от nellytan1

# 92
И се справя с 400м2? Това е много добър резултат. До колко падат температурите при теб? Колко сондажи са? По колко метра?
Имаш ли снимки?

София. Със сондажна вода, иначе има и много хора със затворен кръг. Стига да имаш достатъчно двор или с дълбоки сондажи.

# 93
  • Бургас
Къща 1, отопляема площ около 210 кв.м.:  средно тон и половина пелети на месец. Температура в помещенията през деня: 21-22 градуса, вечер: 19-20.
Тази година ЕДВАМ намерихме пелети. Платихме ги по 900 лв за тон. Транспортът отделно го платихме и организирахме сами. Токът ми този месец тук е 70 лв.

Къща 2, отопляема площ около 150 кв.м.:  175 лв сметка за ток (ТП). Температура в помещенията през деня- събота и неделя: 21-22 градуса, вечер и делнични дни: 19-20 градуса.
В сметката за ток в къща 2 влиза и отоплението на бойлера и всички електроуреди, които работят уикенда.

# 94
Хора, не искам да влизам в оправдателен режим ✌️✌️✌️
И ние стояхме на студено миналата Нова Година в Пловдив, в къщата на приятели с термопомпа Wink
Те обаче имат и камина на дърва с водна риза, но не беше пускана 2-3 години и малката  помпа, която движи водата, също не тръгна. Но ни беше весело и задушевно, спахме всичките шест човека в дневната, по дивани и надуваеми дюшеци, а дървата весело пукаха в камината Wink
Както вече няколко пъти казах, предимствата, удобството и чистотата на ТП са ми  ясни.
fatalina, всички комшии на селото са на дърва, 80 лв ги платиха това лято, чрез Общината и ГС. Надутите цени по складовете на Околовръстното на София не са критерий, пак казвам.
Ние също имаме камина на дърва за резервен вариант, но сме я палили 3 пъти и то само за кеф и уют по Коледа и НГ. Обаче ставаше адска жега и с включена ТП.
Който както си реши. Да си провери различните варианти.

# 95
Аз пак да попитам...Simple Smile  Знам, че повечето имате трифазен ток, някой сметнал ли
дали консумира пикове от повече от 11kW? Особено тези от вас, които се отопляват с електричество основно, ТП, климатик...

# 96
  • Пловдив
По общи наблюдения на COP ,максималната консумация е максимум два пъти по-малка от отдаваната ,дори и при минусови температури .
Ние също сме само с  трифазен ток , а климатиците 6а монофазни .Разделят се фазите на трифазния ток .Общата мощност на климатиците е 11-12 kW ,като максималната консумирана мощност е 1,98 kW на единият и 2,1 kW на другият .
 Понеже само единият се ползва за отопление ,му сложихме едно shelly ,защото ми е интересно да синтезирам информацията .Отоплението стартира днес .Цял ден при 4° отвън и 23-25° вътрешна (облачен ,дъждовен ден ) е консумирал 550 W/h .При старта сутринта развъртя до 2 kWh за кратко .

Bobi,много добър резултат .ТП вода -вода има най-добър COP .

# 97
Благодаря, Нели, че се отзова. Таблото монофазно ли ви е?
ОВКто казва, че няма нужда от трифазен, освен ако не тръгна да зареждам 2 ел.коли наведнъж с ТП на макс и всички перални, котлони и печки пуснати....Simple Smile  Струва ми се утопия този вариант в момента, но кой ти знае. Електричарът си прави пас.
Трябва да реша какво да правя с пустото табло. Иначе кабел имаме трифазен. Дайте съвет.

# 98
  • Пловдив
Отвън ,на стълба на EVN ,е трифазен електромер .Оттам тръгва за нашето табло и в него тоците се разделят-монофазен за цялата къща и два трифазни контакта в гаража за всеки случай . Просто консуматорите се разделят по фазите на трифазния ток .Така ми е обяснено от ел.техниците .Не искахме да имаме две партиди с два електромера от дружеството -монофазна и трифазна .
Нашата партида е 15 kW (присъединена мощност 19,5 kW) .Гарантирано с два работещи едновременно климатика(лятото ) ,бойлер 3  kW ,работеща пералня и фурна или котлон, няма шанс за падане на предпазителя .

# 99
Значи имате монофазно табло с мощност 15kW? На мен ми обясняват, че за 15 трябва да мина на трифазно. Това по норматив на всяка държава ли се определя или мен ме е подхлъзнал някой съветник?

# 100
  • Пловдив
От енергото имаме само трифазен ток .Трифазен ,има три фази ,които ако не ползвате заедно и си ги разделите на всеки консуматори да отива една от фазите +нула и земно и получавате монофазен ток .Тоест ,всичките ни уреди ползват само едната фаза ,а контактите в гаража 3те фази .
 В БГ като си заявиш партида за къща ,до 15 kW ,ти гарантират мощност от 11,5 kW и може да си избереш дали да е монофазна или трифазна .Досега не съм чула да има изискване за 15 kW и задължително трифазна партида .

# 101
Утре ще го разпитам пак този въпрос. Мерси, Нели!!

# 102
Ние заявихме трифазен ток, тъй като едната фаза никаква я няма. И едни комшии са с монофазен ток и когато се случи да е слаб тока и едва им светят крушките, ужасно е.
Имам въпрос, хората които се отопляват на ТП. Ако решим първият етаж да е с подово, може ли вторият да е с радиатори, или навсякъде е само с подово- само с радиатор/духалки някакви?
И каква настилка имате над подово? Чудим се между плочки и трислоен паркет, който уж бил съвместим с подово. Благодаря! Извинявам се ако въпросите ми са глупави.

# 103
  • Пловдив
Ако не искате подово (настилка с плочки е най-съвместива ,с най-добри резултати) на втори етаж ,е най-удачно с конвектори. В райони ,където е нужно охлаждане ,подовото не може да върши тази функция ,само конвекторите .

# 104
Това с тока и то ще е одисея...Grin
Подово с гранитогрес е при нас. Ако ще смесвате, ТП трябва да е две зони, имайте го предвид.

Общи условия

Активация на акаунт