Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 442
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
Има ли някой, който да е слагал течен тапет? 😀 Гледам че много ги хвалят, красиво изглежда, отделно позволява наличие на леко криви стени при поставяне😀

# 151
Ние в момента сме на тема подово. Не ползваме фирма, а отделни майстори. За 140 квадрата, материалите бяха около 4000 лева, труд 1550 и замазка около 3000. Предстои поставянето на винилова настилка.
Цените са за дълбоката провинция.

# 152
Ние в момента сме на тема подово. Не ползваме фирма, а отделни майстори. За 140 квадрата, материалите бяха около 4000 лева, труд 1550 и замазка около 3000. Предстои поставянето на винилова настилка.
Цените са за дълбоката провинция.
В дълбоката провинция материалите не са в пъти по-евтини.

Добре е да опишете какви се тези материали за 4000 лв. Това освен за бяла тръба за парно и фибран, няма как да стигне за истинска подложка, маркова тръба за подово, колектори, лента, фитинги и т.н. И тези 140 кв.м. светли ли са?

Намерих снимка на последната стокова от преди около 2 месеца за материали необходими за 72 кв.м. подово. Допълнително има още 150 лв за подложка, която не фигурира в бележките. Среданата цена е 49 лв/кв.м. Включена  е и добавката за замазката, но самата замазка е отделно по 16 лв/кв.м. до 5 см + 3 лв/кв.м. за мрежата. Към 85 лв е минимум за труд и материали за самото подово с полагането. Допълнително са тръбите до колекторите от уреда, който ще подгрява подовото, системите за управление (термостати, задвижки, клемна шина), самата инсталация - медни тръби, съдове, ТП или газов/хибриден котел.

Последна редакция: нд, 04 дек 2022, 12:42 от drago_2008

# 153
Дали си в дълбоката провинция или не си няма голямо значение. Материялите струват еднакво. Даже може в по-отдалечени райони да таксуват и по-скъпа доставка.

Не знам как подово може да се направи от различни майстори. То всъщност знам, ама после ако не заработи системата (а това е една цялостна система), кой ще поеме отговорността? 

# 154
  • София
Здравейте, до като сме на темата за подовото, може ли да ми дадете съвет кой от вариантите е най-подходящ за отопление на баня - подово на ток, конвектор за мокро помещение или електрическа лира? Цял живот съм била на ТЕЦ и сега съм в лек шах. На всякъде ще се отопляваме с подови климатици, но за банята съм в голяма чуденка...

# 155
Здравейте, искам да попитам тези, който имат трифазна партида към ЧЕЗ,кабелът, който свързва къщата с електромерното табло с какво сечение е (4х6, 4х10 или 4х16) за партиди 15KW?

# 156
  • София/Варна
Здравейте, до като сме на темата за подовото, може ли да ми дадете съвет кой от вариантите е най-подходящ за отопление на баня - подово на ток, конвектор за мокро помещение или електрическа лира? Цял живот съм била на ТЕЦ и сега съм в лек шах. На всякъде ще се отопляваме с подови климатици, но за банята съм в голяма чуденка...
Аз бих си сложила подово, но не знам дали е икономично.

Здравейте, искам да попитам тези, който имат трифазна партида към ЧЕЗ,кабелът, който свързва къщата с електромерното табло с какво сечение е (4х6, 4х10 или 4х16) за партиди 15KW?
Добре де нали за това има специалисти, защо Вие размишлявате какъв да е кабела. Аз като лаик знам, че зависи не само сечението, но и материала от който е направен проводника, както и от дължината на кабела.

# 157
  • София
tremble87, в нашата баня има инфраред фолио под плочките, т.е. подово на ток. Добро е, топли цялото помещение (то се смята спрямо квадратура, така че все едно кой колко квадрата баня е направил) и след къпане всичко съхне бързо. За мен минусът е, че спреш ли го, после трябва да чакаш да се загрее пак, а харчи доволно много ток. Ясно, че няма да го спираш докато си вкъщи, но ако отидеш някъде за седмица или ако спре тока за няколко часа, започваш да топлиш наново.
Затова имаме и стенен конвектор на Атлантик, моето любимо Simple Smile Не знам дали ги продават за различни обеми, като купувахме бяха два с еднакви параметри, само дето единият имаше поставка за кърпи. Тоест, не знам дали има опция за голяма баня (нашата е 5 м2). Топли много бързо и за мен това е идеално, докато сме още на стопански ток - 4-5 минути и се изключва, а в банята е топло. Понеже духа надолу към пода, е много приятно като усещане за мен.
ММ влиза  банята бос, а аз с джапанки - той е фен на подовото, аз на конвектора Simple Smile Хавлиите ни съхнат в банята на отворен прозорец, а зимно време в сушилнята - за нас лира не би била смислен вариант.

TorbaLan1, имало значение и дължината, и вида проводник (при нас е меден, така че следващото инфо се отнася за такъв). При нас кабелът е 4х10 с дължина 35 метра и ММ е сметнал, че падането на волтажа няма да е твърде много с такъв кабел. Давали го да държи 380 волта до 19 kW за трифазен ток. При нас кабелът е вкопан, та затова минимум 4х10 е сметнал ММ; казва, че за въздушен и 4х10 би било много (4х6 примерно щяло да свърши работа). Според него, ако сложите 4х16 ще е супер презастраховка (но не наложителна) за дължина 35 метра.
При нас проблеми с волтажа гарантирано няма - човекът ходи и мери, ако се усъмни нещо (така е хващал аварии на ЧЕЗ).

# 158
Цитат

Добре де нали за това има специалисти, защо Вие размишлявате какъв да е кабела. Аз като лаик знам, че зависи не само сечението, но и материала от който е направен проводника, както и от дължината на кабела.
Аз съм електроинженер и сам си смятам временното табло за обекта. Просто искам да знам какви клеми да предвидя за входящия кабел. Чисто теоретично 6кв.мм са напълно достатъчни, но ще се презастраховам и ще сложа за 16кв.мм. А и не ми се спори с местните електротехници ...

# 159
  • София
Е, че кажи си отначало, да знаем как да ти отговорим - ММ седна да обяснява все едно на мен или на друг несведущ (а така може и грешка да стане в транслацията) Grinning

# 160
  • София
tremble87, в нашата баня има инфраред фолио под плочките, т.е. подово на ток. Добро е, топли цялото помещение (то се смята спрямо квадратура, така че все едно кой колко квадрата баня е направил) и след къпане всичко съхне бързо. За мен минусът е, че спреш ли го, после трябва да чакаш да се загрее пак, а харчи доволно много ток. Ясно, че няма да го спираш докато си вкъщи, но ако отидеш някъде за седмица или ако спре тока за няколко часа, започваш да топлиш наново.
Затова имаме и стенен конвектор на Атлантик, моето любимо Simple Smile Не знам дали ги продават за различни обеми, като купувахме бяха два с еднакви параметри, само дето единият имаше поставка за кърпи. Тоест, не знам дали има опция за голяма баня (нашата е 5 м2). Топли много бързо и за мен това е идеално, докато сме още на стопански ток - 4-5 минути и се изключва, а в банята е топло. Понеже духа надолу към пода, е много приятно като усещане за мен.
ММ влиза  банята бос, а аз с джапанки - той е фен на подовото, аз на конвектора Simple Smile Хавлиите ни съхнат в банята на отворен прозорец, а зимно време в сушилнята - за нас лира не би била смислен вариант.

TorbaLan1, имало значение и дължината, и вида проводник (при нас е меден, така че следващото инфо се отнася за такъв). При нас кабелът е 4х10 с дължина 35 метра и ММ е сметнал, че падането на волтажа няма да е твърде много с такъв кабел. Давали го да държи 380 волта до 19 kW за трифазен ток. При нас кабелът е вкопан, та затова минимум 4х10 е сметнал ММ; казва, че за въздушен и 4х10 би било много (4х6 примерно щяло да свърши работа). Според него, ако сложите 4х16 ще е супер презастраховка (но не наложителна) за дължина 35 метра.
При нас проблеми с волтажа гарантирано няма - човекът ходи и мери, ако се усъмни нещо (така е хващал аварии на ЧЕЗ).
Да, и аз не съм много сигурна за лирата, въпреки, че ми обясняваха, че може да се върже към бойлера и ставало много икономично, но пък бойлера ми е в съседно помещение и се отказах да правя дълги трасета за да вържа лира... гледах едни конвектори на Адакс, имат си за мокри помещения и са според квадратурата, тук ме понавиха Simple Smile но пък все си мислех, че подовото си е подово, но си права, че е като ламята Спаска и гълта ток доволно Simple Smile ще продължавам да се образовам и да чета, та дано взема най-доброто решение, все пак зимата е само няколко месеца Grinning

# 161
  • София
Според мен зависи повече от навиците и спецификите на хората. Аз гледам на банята като на сервизно помещение и хич не ми трябва да е топла постоянно. Не обичам вани, не седя по половин час пред огледалото в банята, не слагам и махам грим...
Ако е вътрешна и в добре изолирана къща, вероятно е едно. Ако е с външни стени (и в зависимост от изолацията), ще е друго. На мен не ми трябва да е постоянно много топло там, но ако/като имаме деца, вероятно подовото ще е за предпочитане, защото ще искам да е постоянно много топло Simple Smile Винаги можеш да сложиш конвектор, но подово се залага навреме. Нашето беше нещо под 500 лв тогава, логично беше да пробваме да сложим.

# 162
  • София
Поредно удължаване срока за регистрация на кладенци и сондажи.
https://www.bsbd.org/v2/bg/page_506355.html

# 163
Здравейте незнам дали съм в правилната тема.
Ориентировъчно за Бургас.Интересуваа ме колко ще излезе смяна на ВиК в апартамент панелен изцяло в баня и прекарване на тръби в кухня?
Също и изграждане на нова Ел инсталация като кабелите ще се пускат от тавана.

# 164
  • София
Аз пък да кажа, че изследването на водата ни е готово - годна е дори за пиене с условието, че все пак има и още какво да се повери преди това (някаква по-подробна микробиология). Почвам да готвя смело с вода от чешмата Simple Smile ММ не иска да я пие, защото по негови разсъждения, ако някой направи нов сондаж и хване същата жила, може да се промени качеството при нас. Аз още съм в колебание дали да не експериментирам, пък като се случи нов осндаж, нашата вода пак ще се нормализира след време.
Скрит текст:
Замислям се за едновремешните общности и колко свързани са били чрез земята и водата; доста неща от книгите вече ги разбирам по нов начин (например голямата беда с пресъхване на кладенците или масва болест, идваща от водата; сезонността и цикъла на природата; спомагателството между хората; животните като равноправна част от природата...) Simple Smile Май ще се препрочита Йвков за незнайно кой път.

Общи условия

Активация на акаунт