Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 43

• 40 455
  • 767
  •   1
Отговори
# 180
  • Пловдив
Освен ,че ще е по-лесно на плочата ,ще е и по-ефективно за задържане на температурата на втори етаж  .Отдолу ,обаче , ще трябва паропреграда - найлон .Ако има доста пространство няма да е фатално и без него .

# 181
  • София/Варна
Много ме окуражихте. Аз и ММ ще можем сами да го направим и така ще осъществим икономии.
Със сигурност ще можете сами. Аз и големия син я мъкнахме, а той реди.. Не е тежка, но е неудобничка за носене, две рула са в един пакет и става голямо руло.

# 182
  • Пловдив
Искам да направя кратък отчет за хората с рекуператори и К стъкла .
 Купих си филтри  за рекуператора от Литва .Не са на Зендер ,а ментак ,който е съвместим  с конкретния модел .С карбоново покритие за 40 лв. броя .Искам да ви кажа ,че са в пъти по-добри от оригиналите .Вярно ,по плътни са и намалят вентилацията - на първа степен ,вместо 150 м3 ,в момента работи със 100 м3/h .За сметка на това, спират абсолютно всичко .Отвън  , в момента  , е абсолютна димка ,трудно бих описала тази смрад , и не бих могла дори да се движа по улицата без да се разкашлям ,а в къщи ,  дори и немска овчарка като мен ,  не може да подуши нищо  .

Относно К стъклата на южни прозорци и как влияят на отоплението ,ще покажа днешната графика на консумация на климатика .

Вчера имаше някакво слънце (променлива облачност) ,днес също. Вижда се колко часа е работил климатика (не се спира) .Отвън е 1° , а днешното отопление (температура над 23,5°) възлиза на 1 лв.
В дните без "някакво" слънце ,консумацията е между 10 и 12 kWh .

# 183
Пусни линк към ментаците, плийс...Wink Или в магазин ги намери?

# 184
  • Пловдив
Ето  ,от падащото меню се избира вида .Аз взех F7 carbon .Това е филтърът само за входящата част .Изходящият ( G4) не смятам да го сменям ,само го прахосмуча .

https://cleanfilter.eu/en/product/zehnder-comfoair-q-350-450-600 … s/?v=c562607189d7

Доставката е 10€ ,затова взех няколко .

# 185
Мерси за полезното инфо Simple Smile ! Запазвам си го, че имат и за нашя модел.
Благородно завиждам, че имате 30% повече слънчеви дни от Софийско и повече енергия икономисвате.

# 186
  • Пловдив
Drago ,от 27ми ноември ,когато сме включили климатика ,досега е имало само 3 дни с оскъдно слънце .Само мъгли и дъждове ...Нищо общо с Декември предходната година .Затова ,очаквам този месец да е с максимална сметка за отопление - около 70 лв.

# 187
И аз много благодаря за линка!!

# 188
Искам да направя кратък отчет за хората с рекуператори и К стъкла .
 Купих си филтри  за рекуператора от Литва .Не са на Зендер ,а ментак ,който е съвместим  с конкретния модел .С карбоново покритие за 40 лв. броя .Искам да ви кажа ,че са в пъти по-добри от оригиналите .Вярно ,по плътни са и намалят вентилацията - на първа степен ,вместо 150 м3 ,в момента работи със 100 м3/h .За сметка на това, спират абсолютно всичко .Отвън  , в момента  , е абсолютна димка ,трудно бих описала тази смрад , и не бих могла дори да се движа по улицата без да се разкашлям ,а в къщи ,  дори и немска овчарка като мен ,  не може да подуши нищо  .

По-принцип стигне ли се до надушване работата не е зле, а направо ……….. Единствено с измервателен уред се вижда какво е реалното положение.

Последна редакция: ср, 14 дек 2022, 03:07 от Мъфин

# 189
  • Пловдив
Ами ,до надушване ,защото ако си отваря прозореца да проветря ,дори само за 10 мин ,а не по цял ден ,какъвто е случая ,всичката смрад ще е у нас . Какъв уред за измерване  да си купя за спорта?Рекуператорите имат датчици за Co2 ,но очевидно трябва да търся нещо друго с ФПЧ  .
 Не говорим за уред за пречистване на въздух ,а за машина вкарваща въздух отвън .А и не искам хепа филтър ,защото тогава ще трябва да усиля рекуператора на макс и вероятно ще вкарва под 100м3/h .Наясно съм ,че няма как у нас въздуха да е с миризма на борова горичка ,живеейки в полско село .Стига ми да спира пушекът отвън ,но ще ми е любопитно да замеря .

Последна редакция: ср, 14 дек 2022, 06:28 от nelina_london

# 190
Аз от години се грижа за здравето си и това на моето семейство. Доколкото ми е възможно разбира се. Мръсният въздух не е български патент, но зимата като забухат печките с дърва и в повечето села и немалко квартали на градовете става страшно. Да не говорим, че в София циганите се отопляват с каквото намерят. Горят всичко включително и автомобилни гуми. Направо ми е жал за живеещите близо до тях. Преди години си купих уред подобен на този https://izmervam-bg.com/bg-product-details-222.html и страшно добри и за съжаление много скъпи пречистватели за въздух, които обаче нямаха вградени датчици. В момента повечето пречистватели, които се продават имат такива датчици. Снимал съм ти LG-то в хола. Него го държа непрекъснато включен за да мери. Ако видя, че въздуха се влоши пускам и останалите. С ръка на сърце препоръчвам да си вземеш поне един пречиствател с датчик. Може да е по-малък и да го ползваш за основната спалня, но поне наистина ще знаеш какво дишаш и ако положението с ФПЧ се окаже неприемливо тогава мислете и за останалите стаи. Има фирмени китайци за по 300 лева. Стават за малко помещение. Малко са шумни (даже не малко), но мерят относително точно, пречистват добре и са много евтини спрямо резултатите, които получава човек.

# 191
  • София
Нели, ММ беше чел преди време, като бяхме в апартамента. Като прилично точен препоръча ето този

# 192
  • Пловдив
Мъфин , само по характеристики F7 филтър го дават със знак по-голямо или равно на 50% улавяне на ФПЧ .С карбон ,отива на 70% .Смятам го за достатъчно .Не съм убедена ,че отделен пречиствател би работил добре с рекуперация ,защото непрекъснато се подава въздух отвън .Фактът ,че филтърът на рекуператора спира миризмите в ден с висока влажност и дъжд, ми е достатъчен .Не че е лошо да имаш пречиствател ,даже обратното ,но не го виждам у нас .

# 193
Мъфин , само по характеристики F7 филтър го дават със знак по-голямо или равно на 50% улавяне на ФПЧ .С карбон ,отива на 70% .Смятам го за достатъчно .Не съм убедена ,че отделен пречиствател би работил добре с рекуперация ,защото непрекъснато се подава въздух отвън .Фактът ,че филтърът на рекуператора спира миризмите в ден с висока влажност и дъжд, ми е достатъчен .Не че е лошо да имаш пречиствател ,даже обратното ,но не го виждам у нас .
Всеки сам преценява дали и доколко да се грижи за здравето си. Ще използвам момента да попитам 5 см фибран достатъчно ли е за изолация на основа на кооперация? Купих на горен етаж, но напоследък се замислих дали да не взема и партерен апартамент с озеленен двор.

# 194
  • Пловдив
Много зависи дали фибранът е под плочата или под замазката(правилното) .За моите разбирания е малко ,но  ако и външната настилка към двора не е отделена с фибран  ,дори и да има повече изолация няма да има голям ефект .

Общи условия

Активация на акаунт