Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пушене по време на бременност

 • 2 074
 • 20
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11
Здравейте, дами
Вчера със сигурност разбрах, че съм бременна в 6г.с Според изчисленията трябва да съм в 8г.с., но съм в 6та (явно късна овулация). Плодът е голям 7мм. До вчера пуших без да знам, че съм бременна и дали не съм навредила нещо на бебето? Другият ми въпрос е вие как спряхте да пушите, тъй като аз съм доста активен пушач и ми е много трудно да ги спра от раз. Знам, че детето ми е на първо място, но просто е много стресиращо сега покрай мен да има пушачи. И въпреки всичко ще ги спра,но възможно ли е нещо да му има на плода сега?

# 1
 • Мнения: 1 679
От старите ти мнения знаеш, че си бремена не от Вчера, а от 2 седмици...кому е нужно да се лъже....намаляш цигарите и ги спираш..или ги спираш от раз..

# 2
 • София
 • Мнения: 11
От старите ти мнения знаеш, че си бремена не от Вчера, а от 2 седмици...кому е нужно да се лъже....намаляш цигарите и ги спираш..или ги спираш от раз..
Всъщност не знаех, че съм бременна 99% беше кухо яйце 😉

# 3
 • Мнения: 2 087
Ами не е голяма изненада една бременност, щом се планира такава...
Има вероятност да е увреден плода, има вероятност и да не е. Може и да се дължи на цигарите, може и да не е там проблема. Абсолютно никой не може да ви каже. Между другото не е въпроса само дали майката пуши, ако и бащата е пушач, също не е особено добре. Да не говорим пък и да си пасивен пушач колко е вредно пак.
По принцип се мисли малко, преди да се прави нещо. Ама при свършен факт, да се направят задължително феталните морфологии и ако се налага допълнителни изследвания.

# 4
 • Мнения: 4 270
+1 за пасивното пушене. Може да има много неприятни последици върху плацентата, тъй че "покрай теб да има пушачи" изобщо не трябва да позволяваш.
Или да, пред свършен факт все тая, ама тия цигари още по време на планирането е хубаво да се спрат, че колко такива теми с "Абе аз мислех, че ще спа от раз, ама не стана" има Simple Smile
За увредата  - 'ба ли го. Абсолютно никой не може да ти каже. Някои карат цяла бременност на 2 цигари на ден и твърдят, че всичко им е ок, което за мен е престъпление, ама всеки с главата и бебето си Simple Smile Спирай ги по-скоро, за да не ги мислиш повече, защото стресът със сигурност вреди. А вече как - пак 'ба ли го, някои ги намаляват, някои ги спират от раз. Моя позната започна да си представя, че ѝ се повръща от тях и ги спря за три дни Wink

# 5
 • България
 • Мнения: 3 564
Е, айде сега, нищо не е навредила.Не винаги бременността е планирана. С голямата ми дъщеря съм пушила ,докато не разбрах,че съм бременна.Тогава веднага спрях. Не знам доколко се е отразило.Но наистина има жени,които през цялата бременност пушат, че и докато кърмят

# 6
 • Мнения: 40
Здравейте, дами
Вчера със сигурност разбрах, че съм бременна в 6г.с Според изчисленията трябва да съм в 8г.с., но съм в 6та (явно късна овулация). Плодът е голям 7мм. До вчера пуших без да знам, че съм бременна и дали не съм навредила нещо на бебето? Другият ми въпрос е вие как спряхте да пушите, тъй като аз съм доста активен пушач и ми е много трудно да ги спра от раз. Знам, че детето ми е на първо място, но просто е много стресиращо сега покрай мен да има пушачи. И въпреки всичко ще ги спра,но възможно ли е нещо да му има на плода сега?

По принцип е най-добре да не пушиш, идеалното е ако спреш да пушиш поне две години преди да забременееш Simple Smile но е факт, че много жени пушат до началото на бременността си. Имам приятелка, която е много страстен пушач (докарва до 2, че и 3 кутии на ден, ако има повече стрес). Та нея докторката я беше посъветвала да не ги спира рязко и изведнъж, за да не си създава допълнителен стрес. Пушеше по малко (до 5 цигари на ден) и възможно най-леките цигари по време на двете си бременности, като беше успяла да спре напълно само докато кърми (а тя имаше много малко кърма и не успя да кърми дълго). И двете деца се родиха съвсем доносени, едрички и здрави бебета и се развиват много добре (вече са ученици и двамата).

Та, моят съвет е, пуши възможно най-леки цигари. Опитай се да се ограничаваш. Ако имаш късмет, организмът ти може да реши че вече няма нужда и да успееш да ги спреш от раз. Пуши само, когато наистина ти се пуши, а не по моторен навик - опитай се да замениш самия акт на пушене с нещо друго (моркови, ядки или друго, което ти действа). Пушенето е вредно и за теб и за бебето, но стресът също не е за подценяване. Успех!

# 7
 • Мнения: 5 887
Органогенезата е в първите 13 седмици. Тогава се формират всички органи и системи, до към 9 г. с няма плацента, която да пази бебето от отрови.
Спри веднага, не стой около пушачи. В 11 г. С направи задължително ранна фетална морфология при добър специалист образна диагностика.

# 8
 • Мнения: 1 861
Писала съм вече в такива теми, сега очаквам хейт, обаче ще споделя все пак.
Цигарите са ми най-големия порок, пуша от 14 годишна и всичките ми опити да спра са били неуспешни.
Забременях случайно, пушех по половин кутия на ден. Реално разбрах, че съм бременна в 6 г.с., защото имах съмнение, че може би е станал гаф, но понеже бях с поликистозни яйчници ми се виждаше много малък шанса. Както и да е, от 10 рязко минах на 3, като си взех най-леките възможни цигари. Лекарката ме посъветва да не го правя изведнъж. Та намалих на 2, после на 1, накрая пушех по половин цигара сутрин и в един момент спрях. Това чудесно, обаче след раждането получих страхотна следродилна депресия, имах много сериозен срив и си позволих да запаля цигара 2 месеца след като родих. Много голяма грешка, защото почнах да пуша отново, а пък аз бях активна кърмачка. Не можах да се спра. Правех обаче някакви сложни сметки да пуша с отстояние от кърменето, пушех по 4 цигари на ден, но пак, какво и да е, белята е станала.
На детето нищо му няма, здраво си е, но съм убедена, че един ден ще пропуши, защото постоянно ни гледа как с баща му се затваряме на балкона, за да не пушим. Да, мъжът ми също е пушач. Не го правим вкъщи поне, но от моя семеен опит - и родителите ми са били пушачи, и на мъжа ми също, брат ми, брат му… Супер пример сме.
И да, опитвала съм се, обаче изобщо не ми се получава. С бронхит и жестока кашлица, бидейки на пулмолог, която ми забрани да пуша, поне докато се оправя, първото нещо, което направих е да си запаля цигара.
Надявам се това да ти подейства като стимул да не правиш същото като мен, много е трудно, но бебето е най-хубавата причина да спреш. Ако не можеш от раз, намалявай, но не го отлагай. Сложи си ден Х, който ще ти е последния, аз така направих и постепенно се нагласих. Ако можеш от веднъж - най-добре, има много хора, които го постигат.
И не прави грешката да започваш пак. Никога. Нито една цигара. Изпушиш ли една - край, пропушването отново е в кърпа вързано.
Пффф, много гаден навик, трябва да бъде забранен със закон.

# 9
 • България
 • Мнения: 3 564
Мила, познавам деца на активни пушачи, които не пушат, нещо като бунт като противопоставяне . Така че пожелавам и при вашето дете да е така, да не приеме "лошият" пример. Аз ги отказах от 8г. но баща им се мъчи много пъти и не може да ги спре. Голямата ми дъщеря вижда колко е трудно да спреш и за сега изобщо няма намерение да започва на почти 16г е

# 10
 • Мнения: 4 270
+1 за хейта по родителите пушачи.
Скрит текст:
За съжаление съм пораснала във времето, когато родителите не бяха толкова съобразителни и нашите си пушеха около мен, вкъщи, в колата... Оня келеш брат ми също е пушач. Страхотно беше просто. Че и лелите ми, чичовците ми, едната ми баба... Аз не мога да трая и да търпя. Добре че забременях та спряха да пушат покрай мен и дано задържат така. Ама само вътре, де - навън като сме на една маса пак пушат... Абе избива ме на агресия от пушещи като цяло и цялата им пушаческа култура. Така де, те да си пушат, но по-далеч и да не ми мирише на цигари. Брутален дискриминатор съм.
Та не се знае кое дете на къде ще го избие. И аз и ММ сме непушачи, ще видим след десетилетие и нещо шушулката на къде ще я отвее Simple Smile

За цигарите по време на кърмене май е като с алкохола - веднага след кърмене е ок. Като под "ок" да се разбира "има шанс да навреди по-малко" и става дума за 2-3 цигари на ден, не за кутия Simple Smile

# 11
 • Между гори и планини
 • Мнения: 9 052
И аз и мъжът ми пушехме когато съм забременяла, случайно и непланирано. Аз пушех много леки цигари, вечер си пиехме по вино с вечерята... Разбрах към 5 г.с , 3 дена след закъснял цикъл. Той ги спря от раз и вече 17 години не пуши, за да не дава лош пример на сина ни. Иначе споделя, че понякога много му се пуши, но издържа. Аз спрях ден след като разбрах че съм бременна, някак си ми беше гузно да тровя така желано бебе. Не пуших и като кърмих. Обаче после заминахме з са чужбина и ме хвана зверска депресия. Уж пропуших само с кафето. Но аз съм от хората които без една могат, с една не. Иначе няколко пъти съм спирала от раз, пуша само на балкон ( сега на двора) и зимата когато е студено, мога да мина и с 1 цигара сутрин, или въобще без. Лятото на открито пуша повече. Средата е важна също, само аз съм пушач сред всички роднини и приятели.

# 12
 • Мнения: 49
Нищо ти няма. И аз съм пушила докато разбера, че съм бременна /3 пъти/. Но някак си ми беше съвестно да пуша бременна и докато кърмя. Но гледам, че някои бременни пушат, абе кой както реши.

# 13
 • Мнения: 2 131
Наблюдавайки как мои приятелки и познати пушеха като счупени печки по време на бременноста, че и докато кърмеха... едва ли.
Едното дете има забавено развитие - вече е в първи клас. Майката се чуди от къде ли е дошло. Ама със сигурност не е от дето е пушила докато е била бременна или пък е кърмила.. хич..

# 14
 • Мнения: 4 270
Може да е, може да не е. Въпрос на минимизиране на шансовете. То хора умират от рак на белия дроб, без да са пушачи, пък има пушачи на преклонна възраст със здрави дробове. Рисковете от предразположеност не могат да се предвидят, за това се препоръчва да не се практикува.

Общи условия

Активация на акаунт