Всякакви въпроси относно пералнята - тема 15

• 73 399
  • 1 377
  •   1
Отговори
# 1 155
  • София
Не знам как центрофуга на 1000 оборота ще свие дреха. Както каза Петя, причината не е в пералнята, а в самата материя на дрехите. Ето как изглеждат памучни чаршафи от Домко, прани на програма Памук 60 градуса и 1600 оборота, минати през сушилня на програма Памук, без гладене, само опънати на спалнята.
Скрит текст:

# 1 156
  • София
И според мен центрофугата не може да свие дрехите, но за мачкането - напълно е възможно. И най- вероятната причина е претъпкан барабан.

# 1 157
  • Велики Преслав
Вчера повлияна от коментарите който получих за центрофугата си пуснах пералнята на 1000 оборота преди да суша. Е половината ми дрехи се свиха. Ризи и панталон…. Е вече си знам за мен пък който иска и на 5000 оборота да си ги върти

В обществените перални центрофугите въртят на 2800 оборота, нищо свито не съм видял.

# 1 158
И според мен центрофугата не може да свие дрехите, но за мачкането - напълно е възможно. И най- вероятната причина е претъпкан барабан.

След центрофугиране дрехите са сплескани в един плътен хомогенен слой, притиснат към барабана. Ми няма как да не са смачкани в това състояние. Но после се оправят, стига да не се оставят да стоят така. То машините затова си имат едно бавно развъртане след центрофуга за да се отпуснат дрехите, но най-доброто е да се извадят и да се изтръскат и разплетат, ако има усукани и овързани неща.

# 1 159
  • София
От сайта на Веко , не вменявам никакво чувство за вина, просто не заблуждавайте хората че центрофугата може да е на макс за всичко.
За чаршафи, кърпи и дрехи от пепко може и да може, но за по-интересни материи че дори и някои памучни неща не.
На моите дрехи не пише колко центрофуга търпят а на всичките ми пише да не слагам в сушулня.
Рядко попадам на дреха за която да пише че може да се суши.
Както и да е, знам си аз че на 400 оборота е добре, просто реших да споделя защото тук ми се обясни че нямало как центрофуга да свие.
Еми аз знам че може и няма да навлизам в излишни дискусии

# 1 160
  • София
От сайта на Веко , не вменявам никакво чувство за вина, просто не заблуждавайте хората че центрофугата може да е на макс за всичко.
За чаршафи, кърпи и дрехи от пепко може и да може, но за по-интересни материи че дори и някои памучни неща не.
На моите дрехи не пише колко центрофуга търпят а на всичките ми пише да не слагам в сушулня.
Рядко попадам на дреха за която да пише че може да се суши.
Както и да е, знам си аз че на 400 оборота е добре, просто реших да споделя защото тук ми се обясни че нямало как центрофуга да свие.
Еми аз знам че може и няма да навлизам в излишни дискусии

Това упътване е за комбиниран уред със сушилня и освен това очевидно е машинен превод от друг език. И все пак, центрофуга не се споменава. Говори се за въртене, каквото има не само при центрофугирането, но и при прането, и при сушенето. Има се предвид излагането на по-висока температура за повече време (по-дълго въртене).

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 15:32 от Vilemina

# 1 161
  • София
И според мен става дума за сушилня. Не за центрофуга. Въртене на дрехите при сушене.

# 1 162
Единствено, което се свива при центрофугиране е пуловери и дрехи от 100% вълна, тези дрехи трябва да се перат на програмата за вълна.. Всички останали материи не се свиват при центрофугиране, дори пуловерите ми от КАШМИР с малък % примес към материята излизат като нови след центрофугиране на 1400 оборота..

# 1 163
Не знам какви са тези мантри за 400 оборота…
Мисля, че приключих с въпросните обороти някъде през 80-90 години на 20 век (бях тийн тогава).
Под 1200 оборота не падам. Дори програмата ми за вълна е с препоръчани 900, но имам опция за избор и на 1200. И на тях съм въртяла без проблеми.
Явно дамата борави с остарял и/или некачествен уред.

# 1 164
  • Велики Преслав
Мисля, че приключих с въпросните обороти някъде през 80-90 години на 20 век (бях тийн тогава).
Под 1200 оборота не падам. Дори програмата ми за вълна е с препоръчани 900, но имам опция за избор и на 1200. И на тях съм въртяла без проблеми.

Пералните от сорта на Перла, Тамат, Татрамат и други бяха по 500 оборота. И тогава не беше толкова зле положението

# 1 165
Скрит текст:

Пералните от сорта на Перла, Тамат, Татрамат и други бяха по 500 оборота. И тогава не беше толкова зле положението
Може.
Тогава имахме Татрамат. Сериозна машина беше.

# 1 166
  • София
Мélisande, всички дружно опитваме само да обясним, че за сушилнята е лошо да вкараш дрехи, центрофугирани на толкова ниски обороти. И че центрофугата може да увреди нормално качество дрехи само ако нещо не е наред с материите или с уреда. Нормално работещ съвременен уред няма да свие дрехи при центрофугиране. Възоплзвай се, дай повече инфо и питай, пробвай... няма логика само при теб центрофугата да свива дрехи, като това не се случва при никой друг, а сме се събрали хора с всякакви перални, от посредствени до най-чудесни Simple Smile
Последния път в сушилня ли суши или навън?

# 1 167
Добре де, казахте/казахме, тя не вярва. В края на краищата сушилнята си е нейна, да прави каквото смята за добре, щом е убедена. Защо трябва да я убеждаваме? Не можеш да накараш коня да пие насила.

# 1 168
  • Sofia
От центрофуга можеш да разтеглиш по-деликатни дрехи, а не да свиеш. Ако ти се свиват дрехите прекалено много - пускай ги на високи обороти. Може и да помогне! Grinning

# 1 169
Вълната, например, се степва на ниски обороти. Затова и никоя програма за вълна не е на такива.

Общи условия

Активация на акаунт