Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 672
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
  • В един копнеж!
Само 25 мг при 10 ТСХ??? Кога ще го свалите с тая доза?! Още повече за инвитро.
На мен ми беше предписано 25мг при 2.8 и го мъчих няколко месеца
Поискайте второ мнение.

# 181
Аз даже не разбрах,че TSH е 10…,погледнах TSH aces,1,7 и си мислех че е ок…ще отида при др ендокринолог,ако има някой добър ендокринолог в област Шумен,моля за препоръка😇

# 182
TSH не е 10, това е кодът на съответния показател.
Да, 1,72 е стойността му.

# 183
  • София
Здравейте, моля за мнения за д-р Галина Шеинкова. Или за препоръка за друг ендокринолог в София.

# 184
Здравейте,
на 44 години съм, и вчера ми откриха Хашимото.
Прилагам изследвания

Тат: над 700..звучи ужасяващо над нормата..
на Ехографията - Нехомогенна структура..
Каза след 6 мес. пак да отида. Да пия Тирохелп 3-4 месеца.
Това ли е? Как да продължа по нататък? Да стоя и да чакам 6 месеца, имам не особено добри чувства в областта на гърлото, гушата..
Какво означава нехомогенна структура??
С храненето как да подходя?
Спазвам стриктно Зелената зона, като цяло не приемам глутен с изключение на овесени трици повечко.
Трябва ли да спирам млечните, че доста хапвам от тях, обезмаслените.
Майка ми е с Хашимото.
Пия вит.Д, Омега 3 доста. Чудя се от къде ми дойде това чудо, уж здравословен начин на живот пък..
Почвам по сериозно с движението и спорта.
Моля някой да ми отговори нещо, ще съм много благодарна..

# 185
  • София
Здравей Simple Smile, edno_momiche, не се притеснявай.

Аз съм с Хашимото от 20 години, а съм на 46години. Имам две естествено заченати здрави деца.

Моите антитела от години са в стотиците. Храня се без глутен, без млечни, но много бавно се повлияват. Следя ги един път в годината.
Приемам синтетичен хормон и внимавам дозата да е достатъчна. Попълвам дефицити, ако има такива.

Не виждам в изследванията хормоните на щитовидната жлеза Ft4 и Ft3, а те дават пълна представа за работата на щит.жлеза и нуждата от прием на хормон.

Последна редакция: пт, 06 яну 2023, 13:23 от tsvety_gd

# 186

Здравейте, може ли помощ относно тези резултати.
Момче на 20г. Със сърбеж по краката и ръцете.

# 187
edno_momiche като начало си пусни всички хормони - ТСХ, ФТ3 и ФТ4, тогава може да се прецени какво е състоянието на функцията на жлезата.
Относно ТАТ, има хора с много по-големи стойности на антитела с 2-3000 ако това ти носи някакво "успокоение" . Нехомогенна структура означава, че тези завишени антитела, които атакуват жлезата са нарушили вече структурата й на места. Прочети първата страница мисля, че ще ти е от полза.
Вит.В12 е хубаво да се вдигне малко да стане 500-550. Вит.Д в дефицит ли ти е, че пиеш?

# 188
Преди 6 месеца, всичко беше в норми, нямаше ми нищо, как за 6 месеца такава разлика настана..че чак да е нарушена на места..и то на доста места като гледам ехографа. Какво направих, дали не сгреших нещо? Възможно ли е да съм провокирала нещо с храненето? Объркана съм. Ще прочета първата страница.
Благодаря, че ми отговаряте, защото си е шок.

# 189
Преди 6 месеца, всичко беше в норми, нямаше ми нищо, как за 6 месеца такава разлика настана..че чак да е нарушена на места..и то на доста места като гледам ехографа. Какво направих, дали не сгреших нещо? Възможно ли е да съм провокирала нещо с храненето?
Ако можехме категорично да ти отговорим на тези въпроси, щяхме да вземем Нобеловата награда за медицина за 2023 г. Simple Smile
Никой не знае "защо" и "как" възникват автоимунните заболявания. Има редица теории, разбира се, но нито една не е меродавна. Генетична предразположеност; дефицити на витамини и минерали; лош хранителен режим; възпаления в тялото; хроничен стрес или проблеми с психиката; интоксикация или радиационно облъчване - всичко това са предпоставки (но не и задължителни условия) за евентуалното отключване на автоимунно заболяване.

BIBI 1, момчето диагностицирано ли е с Хашимото?

# 190
Гърне без похлупак, с нищо не е диагностицирано.
Преди 20 дни се оплака от сърбеж. Докато се начудим, ще мине ли дойдоха почивни дни. Онзи ден ходи до ЛЛ, дал му е направление за дерматолог. Вчера ходи на дерматолог, но тя казала че без обрив не е за него.пуснала едните изследвания,аз допълних другите и преди малко излезнаха резултатите.
За ендокринолог сме, нали?
И може ли малко помощ в разчитането им.
Прочетох 1вата стр. Но не ги разбирам много.

# 191
Преди 6 месеца, всичко беше в норми, нямаше ми нищо, как за 6 месеца такава разлика настана..че чак да е нарушена на места..и то на доста места като гледам ехографа. Какво направих, дали не сгреших нещо? Възможно ли е да съм провокирала нещо с храненето? Объркана съм. Ще прочета първата страница.

Имаш ли видеозон от преди това, че мислиш че всичко е било наред или съдиш по изследвания? Ако имаш друг видеозон преди това, от същия лекар ли е? Тоест понякога един лекар вижда едно, друг друго...иначе да, може и да се е случило 6 месеца не е малко време, антителата на са малко...

# 192
Гърне без похлупак, с нищо не е диагностицирано.
Преди 20 дни се оплака от сърбеж. Докато се начудим, ще мине ли дойдоха почивни дни. Онзи ден ходи до ЛЛ, дал му е направление за дерматолог. Вчера ходи на дерматолог, но тя казала че без обрив не е за него.пуснала едните изследвания,аз допълних другите и преди малко излезнаха резултатите.
За ендокринолог сме, нали?
И може ли малко помощ в разчитането им.
Прочетох 1вата стр. Но не ги разбирам много.

Ясно. Попитах, за да се доизясни картинката. Simple Smile
Иначе, в тези изследвания липсват антителата - TAT и MAT. Отидете и ги пуснете. Важно е, защото стойностите на останалите показатели, свързани с ЩЖ, са леко съмнителни. TSH е завишен (не с много), FT4 е добре, а пък FT3 е над горната референтна. Няма някакви фрапантни отклонения, но при тези резултати, според мен, задължително пуснете антителата и отидете някъде, за да направят ехография на жлезата на момчето. Така всичко ще се изясни.
Витамин D е ужасно нисък и си трябва сериозно суплементиране. За препоръчване - в комбинация с Витамин K.
Какво е предизвикало сърбежа, е трудно да се каже - може да не е свързано с направените тестове, за жалост.
Да, посетете ендокринолог, но такъв, който прави и ехографии, за да комбинирате нещата.

# 193

Имаш ли видеозон от преди това, че мислиш че всичко е било наред или съдиш по изследвания? Ако имаш друг видеозон преди това, от същия лекар ли е? Тоест понякога един лекар вижда едно, друг друго...иначе да, може и да се е случило 6 месеца не е малко време, антителата на са малко...

Преди 6 месеца изследвания. Всичко в норма.
Преди година видеозон от Начев. Като каза да отида след 2 години.
Възможно е да съм прекалила с млечните продукти, които са по 5 пъти на ден..обезмаслени са. Включително протеин изолат.
Сега вероятно ще се наложи да спра да ги консумирам. Глутена съм го спряла от година, заради майка ми и да се предпазя, а то вероятно от млечните е дошло.

# 194
Здравейте, преди месец изследвах тсх и беше 4.8 и ми вдигнаха дозата на еутирокса на 5 дни по 25мг и 2 дни по 50. Днес обаче пуснах контролни изследвания и това е резултата. Имам и ИР. Моля за мнение защо така се е покачил хормона въпреки вдигнатата доза и мога ли с нещо друго да помогна, за да спадне? Благодаря ви предварително! Това са изследванията ми от днес.

Общи условия

Активация на акаунт