Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 72

• 39 451
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
И аз мисля, че има какво да се оптимизира в храненето (поне така по описание). Виждам, че е имало проблем с железния панел, с феритина. Б 12 е висок заради приемана добавка или...? Ако да, спазен ли е интервал от 2-3 седмици без прием на добавката преди изследването? Магнезий (подходяща форма и дозировка), хром пиколинат приемаш ли?
Аз имах подобрение в щитовидния панел след започване на Аку-тирокс.

# 331
Да, приемам хром пиколинат сутрин и магнезиев цитрат вечер. Надявам се да успея да нормализирам показателите. Много разчитам и на вашия опит и съвети. Може и да е истина за недостатъчната храна. Честно казано, след като напълнях преди 3 години и то без да увеличавам храненето, някак си изгубих представата колко е нормално да изяде на ден човек. Започнах с кето хранене, което ми влоши щитовидния панел. Сега се опитвам да дам малко, но полезни въглехидрати на жлезата. Иска ми се да мина без метформинов препарат.....

# 332
Мда, чисто си гладува твоят организъм с двукратно хранене. Това ти задълбочава и хипофункцията, и ир. Я кажи какви са ти въглехидратите, че ми стана интересно. Ако не искаш метформин, пробвай с берберин поне 1 път дневно след хранене. Искай си с-пептид и гликиран хемоглобин да ти пуснат с профила.
С по-чести хранения няма да имаш големи варирания в кр захар, а от там и на инсулина. Това е добрият вариант за контрол върху ир.

# 333
Позволявам си зелена салата, много магданоз, моркови, червено цвекло, гъби, малко берита или зелена кисела ябълка рядко, включих малко нахут за протеин, мислех и пълнозърнеста безглутенова паста тези дни, но сега се чудя. Не съм консумирала боб, леща, грах, боб, ориз и картофи от години. Не се храня по заведения. Уж съм старателна, но....Приемам берберин след вечеря.

# 334
Ами, ако продължаваш да ядеш само зеленчуци, при това - нискокалорични, нещата бързо ще загрубеят...
Влошената конверсия ще ти е най-малкият проблем.

# 335
Освен цвеклото и морков (ако не е 300 гр на хранене) нямаш никакви въглехидрати. Преосмисли зърнените и бобовите, стига да не ти създават проблеми. Менюто ти е много лошо. Затова и холестеролът е такъв. Ако продължаваш така, на първо време ще прецакаш черен дроб и бъбреци. С този тип хранене в никакъв случай не пий понижаващи захарта препарати (берберин, камо ли метформин). Рискуваш сериозни хипоглекимии.

# 336
Какво бихте ме посъветвали да включа като храни?

# 337
Ако нямаш проблеми - леща, ориз, картоф, боб, грах. Зелен боб и тиквички, но те не съдържат почти никакви въглехидрати. От хляб, какъвто ти харесва, на хранене поне филия и половина да има + 150 гр леща или боб или 250 гр грах + 150 гр протеин и салата колкото искаш. Ориз и картофи не ядеш с хляб, щом ще бориш ир. Плодове - само по 1 вид, напр само ябълки, отделно от основните хранения, поне 50 гр. Малини и къпини може и по 150-200 гр. Не смесваш плодовете с кисело мляко. Него също го ядеш само самоятелно, ако го обичаш. Разядките общо взето се правят без въглехидрати или са бедни на въглехидрати.  Лютеница - не повече от 80 гр на хранене. Паста 200-250 гр сварена без соса (него отделно си го слагаш).Започни да закусваш и вкарай 2 междинни хранения с по 50 гр плод. Повечето от тези въглехидрати са бавни и няма да навредят на ир. С внимание към млякотото! Проблем са бялата и всякакви други видове захар и мед, както и съчетаването на бавни с бързи въглехидрати, на бързи въглехидрати с мазнини и много мазнини.

# 338
Благодаря, bongobongo! Имам доста неща, над които да работя.

# 339
Как ще яде ориз,картофи и хляб,макар и разделно ,и ще бори ИР?

# 340
В духа на питането - с уста 😄

# 341
Здравейте момичета, имам питане относно изследвания за TSH, F4 и прочие. Наскоро си бях в България (живея в Англия) и реших да си изследвам хормоните.. и без да имам никакви симптоми излезнах с 7.300 TSH при норми 4.400..Правих тестовете на гладно сутринта. Записах си час за кръвни в Англия за да може да ме прегледа и доктор и от там казаха, че няма значение дали ще ми вземат кръв на гладно или не.

Вие какво бихте казали по въпроса от вашия опит? Кръвни на гладно сутрин или няма значение.

Благодаря ви

P. S. Жена на 25г. съм

# 342
Здравейте и от мен! Аз съм с Хашимото и хиперфункция на щитовидната жлеза от 14 години. ТСХ ми е леко завишено, ФТ3 и ФТ4 са в норма, ТАТ и МАТ над 2000. Пия пропранолол и пропицил. 50 кг съм и е почти невъзможно да вдигна килограми, нормален пулс около 90-100. В началото на заболяването имах "псевдо" възли и гуша, които изчезнаха с годините. През последния месец нещата значително се влошиха- ЩЖ се увеличи и ми се появи бучка 27 ММ, която се вижда и е твърда, боли ме когато преглъщам и когато главата ми е в определено положение. След десет дена съм на биопсия и ще се разбере каква е тази бучка. От всичко прочетено до тук, не видях някой да споменава за възли или операции на ЩЖ. Да не би тези 14 години да ме водят с Хашимото и да ме лекуват, а всъщност да не е точно това моето заболяване...

# 343
Какво бихте ме посъветвали да включа като храни?
В никакъв случай въглехидратите, посочени от bongo.

И аз съм вегетарианец, така че мисля, че мога да помогна.
Преосмисли варивата, грах, леща, нахут, киноа. Готви ги със зеленчуци и гъби или на салати. Нахутът се консумира лесно и под формата на хумус (аз харесвам българския бранд Sweet Twins), лъжица до салатата е супер.
Продължи с чията, ползите са много. Също - годжи бери, смело и с (пресните!) боровинки.
Хранителна мая върху супи и салати също е чудесна, но след като се увериш, че Б12 е в норма.
За ИР препоръчвам джинджифил и куркума да влязат като постоянни подправки в готвенето (погледни индийска кухня и други азиатски). Чай от джинджифил (пресен, не на прах) заедно със сока от половин лимон, лъжичка куркума и лъжичка канела, +-малко кокосово масло - за начало на деня.
Бързо въглехидратно, но със своите ползи, е царевичен грис (на качамак). До зелена салата с малко краставица, чери домати, авокадо и репички + гъби/варено или поширано яйце е супер. //това, вместо безглутеновата паста, която обмисляш.

Добавяй си достатъчно протеин към всяко хранене. И полезни мазнини. На марулки не се издържа дълго и се влошават проблемите, особено ако си на медикаменти; Успех!

# 344
И къде са въглехидратите, че не разбрах? Нахут, годжи, царевица, боровинки, лимон, чия.
Ти може да си вегетарианец, но аз отглеждам инсулинозависим човек с Хашимото и на база сензор виждам как работи всеки въглехидрат - в комбинация и самостоятелно. Говоря с много натрупан опит, а не прочетено от гугъл. Говоря за месеци наред, смея да твърдя успешни, борба за запазване на панкреаса чрез храна; за 5-кратно хранене на ден, драстично отслабване, подобряване на инсулиновата чувствителност, порастване с 20 см за година и гликиран 5,2%. Дори учебниците по медицина трудно отговарят на реалността.
Общо взето с нищо не си помогнал/а. "Добре че" баба ми ме отгледа с чия, киноа, нахут и годжи, та ме "отврати" от вегетариантството. Там е работата, че тук рядко някой някого слуша. Само се пита, отнема нечие ценно време и реве от тема в тема, без да си мръдне пръста да анализира информацията, която му се дава. За разлика от други теми, в тая бизнес не се прави, за да се повтаря по сто пъти едно и също, защото някой го мързи да чете.

Общи условия

Активация на акаунт