С какво ви дразнят свекървите? – 140

• 36 839
  • 745
  •   1
Отговори
# 150
Шерилин, в горната публикация се говори за произход и образование, което е дискриминация, а не за държане.
Моля да не се толерират и дори оправдават подобни изказвания.

Аз лично не бих имала нищо против да ми дойде снаха като Ариел, съдейки от това, което виждам във форума за нея.
Мисля, че тя е добър човек, постигнала е много в живота, дори и самата тя да не си дава сметка за това.
Прекалено много се хващате за някои нейни думи, това не е цялата ѝ същност.
Не споменавам имена за  да се обидят някои, но в тази тема и в другите оплаквачески има по-големи мрънкала, че и с по-големи претенции. Grinning
Но и тях бих уважавала за снахи, защото това би бил изборът на брат ми (или синът ми, ако имам един ден такъв).
Може да не ги харесвам или обичам, но уважение би имало, независимо от тяхното поведение. И здравословна дистанция без съвети.
Помощ давам в семейството винаги когато ми се поиска и е във възможностите ми да го направя, дори за "чуждите" роднини на мъжа ми.
Бих го правила и за жена като Ариел, щом тя има нужда.
Аз съм на принципа - не е важно другите какво правят, а какво правя аз. И в Библията така пише да постъпваме. Grinning

# 151
  • София
Опосумче, хубаво е човек да изисква да го уважават, когато уважва себе си на първо място и когато уважава другите. Ако ти дойде снаха като Ариел, сигурно няма да има уважение, ако ще българка, ако ще германка, японка, няма значение.

Ясно е, че културите са различни и Ариел очаква нещо от свекърва си, което не е прието явно в немската култура - бабата да отглежда активно внуците и да получава помощ от страна на свекърва си.
Също така явно очаква, че свекърва ѝ има някакви задължения към самата Ариел, понеже на свекървата са ѝ били гледани децата и е имала финансова помощ.

Не смятам, че която и да е свекърва има задължения към образованието на снаха си, нито е длъжна да отглежда внуците си.
Съгласна съм с целия пост, но основно с маркираното.

Не може да плюеш някого и да изискваш да те уважава. Отделно това тропане с краче...

# 152
Хубавото е да не месиш, и аз не се намесвам, все пак не сме заедно и  нямам пълната представа дори да създам мнение.
Но пък като чета се замислям, дали така правят и роднините на жени в тормоз, с травми  и малтретирани, привързани със стокхолмски синдром, макар да виждат нещата и дали си казват ,нека се оправят сами. Къде е границата, има ли такава за ненамеса и намеса.
 То и за мъже се отнася в новото ни време.

# 153
Ох, дайте някоя друга свекърва, че много скучно стана. Моята е кротка и тиха в последно време е заета и нямам храна за размисъл. Sad

# 154
Бор_яна, в темата за насилието се обсъждаше миналата седмица точно това. Поводът беше, че жена се е опитала да помогне и е била самата тя пребита. Можеш да прочетеш там мнения по въпроса, ако ти е интересно.
Има разлика да се месиш в отношения без да има нужда или да помогнеш, когато реално има пробем. Това е вече съвсем друго.
Едно е да казваш на дъщеря си да не е с този мъж, защото е монтьор и не иска да учи за доктор, друго е защото и е ударил шамар.

# 155
  • София
Според мен имаш право на мнение и в двата случая, ако говорим само за мнение.

# 156

Мисля, че тя е добър човек, постигнала е много в живота, дори и самата тя да не си дава сметка за това.

Извинявай, какво е постигнала???

# 157
Скрит текст:
А ако туземецът на Ариел не иска да прави бебе и да се обвързва по този начин. На предни страници имаше предположение, че е по-млад. Аз също така мисля. И от там цялото мърморене и недоволство от свека.
Че не и се учи и работи е ясно. Но май не е в позиция да командори германците.

Айде моля без такива генерализации ако може при положение и, че УЧА и РАБОТЯ   и една стотинка не съм взела от свекървището.

Много злобно се изказваш, наистина… СВЕКА, както бях написала, ми е любимата дума просто!

Ако и в живота такава злоба лъха от думите ти, няма да прокопсаш много. Не защитавам СВЕКА-та ти, ама айде да погледнем по-сериозно на нещата и без да овъртаме..
Чужденка, с българско някакво си образование, завършено ей така, отишла в чужда държава и с претенции, кой как се и не се държи с нея..
Мвого момичета са се оправяли сами в живота, но не драматизират толкова. Страшно е да си сам, да нямаш никой и един лев в джоба! Страшно е да си неизлечимо болен ти или любим човек!
Не е страшно, че немската бабичка не ще да гледа нероден Петкои , че иска от теб да имаш адекватно образование. Айде да слезем на земята малко!!
И не ми трийте мненията, бе хора модератори. Наистина е нелепо!
Мнението ти е ксенофобско и обидно.
Ако и предишното ти е било такова, добре са го изтрили, благодаря на модератора, който го е направил.
Особено ето това изказване е недопустимо:
Цитат
Чужденка, с българско някакво си образование, завършено ей така, отишла в чужда държава и с претенции, кой как се и не се държи с нея..
Абсолютно всяки човек, независимо дали е чужденец, независимо от образованието и как е завършено, трябва да очаква и изисква да се държат добре с него. Всеки има достойнство, независимо от расата, пола и образованието и другите трябва да го зачитат.
Чиста дискриминация и подтикване към дискриминация е това, което си написала и е жалко, че не си се усетила след първия път.

Кое не е така, Опосум? Не искам да звуча заядливо, напротив!
Ариел сама каза, че това е образованието, което е получила.
Чужденка ли е? Чужденка е.
Иска ли някой да помага финансово и с гледане на дете? Иска.
Нито съм я обидила с грозни думи, нито съм се подигравала. Тя е човекът, който се изказва с груб тон … Тя говори грозно за свекървата.
Съжалявам, ако наистина е прозвучало ксенофобски, но говоря с факти. Не си измислям или интерпетирам!

# 158
Ариел, фокусирала си се в свекървата, сякаш тя е единствената причина за твоето нещастие. Нямаш ли приятелки, хоби или друго, което да те прави щастлива?
Аз и свекърва ми не мелим брашно заедно. Затова вижданията ни са сведени до минимум. По възможност само за празници. Тогава настроението е приповдигнато и на никого не му се заяжда с другия. Весели и щастливи и после кой от къде е.

# 159
  • France
Опосум, най-топлосърдечно те съветвам да сложиш дистанция между теб и твоето минало. Във всяка снаха с лоши отношение със свекървата виждаш себе си. А нещата могат да бъдат съвсем различни. Така един ден можеш жестоко да бъдеш манипулирана от някоя "жертва".

Аз дори не виждам почва за дебат, а успяхме да направим 11стр. Какво повече може да се напише за 35 годишна жена, която взима някакво (ниско) ниво работейки на половин работен ден И която обвинява за това свекърва си
- никой не може да те задължи да правиш нещо без да го искаш
- това сложно нещо се оказа 3 годишен стаж + някакви лекции.
- никой не може да се намеси в решенията на една двойка, освен ако някой в самата двойка не го позволи
- децата са задължение на родителите им.

И накрая - ако една жена позволява на партньора и свекървата да ù диктуват живота, то колкото и да ù е неприятно, ù се вижда като по-добрия вариант пред раздялата. Защо и как, тя си знае. (не си спомням точния цитат, беше по-добре формулирано.)

# 160
Ариел сме я чели, чели, че ... Шефовете криви, колегите криви, сега и свекито... Не стига, че явно ѝ е поотворила очите къде какво да запише да учи, та да не е най- ниското ниво в работата,  ами и пак недоволна.
От личен опит за да те уважава чуждестранна западна свекърва ( моята е проекто, нямаме още брак), трябва да си еманципирана и независима, точно като западнячките. В случая освен, че Ариел не е, мрънка и се оплаква и очаква. Иска дете, в случая с асистирана репродукция, има ли готови парите за това- вероятно не, вероятно и половината няма, че да е 50/50 с партньора. Има ли възможност сама да гледа дете- явно не. Ако сложим и нейни лични коментари от други теми, че не е топ красавица. Не съм я засичала и по кулинарните теми(може и да участва). Та на кое отгоре са претенциите?

# 161
И какво стана ?? Говорихте ли с ТМ ? Ще бебеправите ли ?

# 162
Свекървището не дава!

# 163
Говорихме. Първо искал да сме си вземели котка.

# 164
Имам една зад блока, да я пращам ли към Германия?

Ариел, ами да си взела от социалната им система! Пак казвам нито си единствената, която се издържа сама, нито единствената работила в студентските си години.

Общи условия

Активация на акаунт