С какво ви дразнят свекървите? – 140

• 36 798
  • 745
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Между натрапен и натрапчив има разлика.

Натрапен - непоискан (но може да е еднократен).
Натрапчив - нещо многократно и втръснало вече.

# 286
Когато нямаш самочувствие , всяко чуждо мнение може да ти изглежда като демонстрация на превъзходство или непоискан съвет.  Любознателният , интелигентният човек се интересува какво мислят и правят и другите хора, дори свекърва им. Така се е развивало човечеството , с предаване и споделяне на опит . Ако всяко поколение завърташе отначало колелото на живота , на гола поляна .

# 287
Не знам дали е толкова свързано със самочувствието или по-скоро с ината и свободолюбието. Сигурно зависи и как е даден съветът. Ама трудно да намерим някой, който не се изприщва на ....малко си облякъл детето, много си го облякъл, ще кихне, ще изстине...и разни такива. Аз съм за това хората да респектират личното пространство на другия, колкото могат, независимо възрастта...Мисля, че това е най непоносимото на възрастните, чувството, че са последна инстанция за някой млад и неопитен...Ами не са

# 288
  • France
Много зависи как е даден съветът.

След няколко години във Франция като студентка започнах да се имам за "старо куче". И се опитвах да давам съвети на "новобранците". Бързо разбрах, че в неузряла за това глава просто няма как да влязат. Затова казвах, че съм на разположение, но повече не се навирах сама.

# 289
А защо трябва да се дават акъли и да се месиш където не ти е работа? Затова и с ММ не споделяме, всички проблеми и всички решения засягащи нашето семейство си ги взимаме ние. Достатъчно зрели хора сме, за да си носим последствията.

# 290
Има разлика когато споделяш неща, особено живеещи отделно, обсъждате ги,  или теми някакви, или докладваш като ученик всяко нещо и ти дават акъл - така направи.
  Ако е впоследствие споделено - няма какво , освен добре, ако предстои може да се обсъжда-какво би станало ако така или иначе.
 Моите казват после. Знам , но нямам и възможност да тътна.

# 291
  • при късмета
В непркъснатото налагане на свекървите е проблема. Ако вече веднъж е "посъветвала" нещо снахата и вижда, че нейният начин е друг, няма нежда при всеки удобен случай да го повтаря, тръшкайки се да стане на нейното. Тук най-често четем именно за това, че едно и също дразнене се повтаря до безкрай. Всеки път ще повтори как правилно се прави таратор, как правилно се облича дете, как правилно се храни, на колко какво трябва да му се даде, щото нали тя е отгледала еди колко си деца.
Ако снахата не реагира, а го прави както тя е преценила, не разбира, че не иска да се конфронтира. Ако реагира, тогава не уважавала свекървата. То няма угодия.
И да, техния "безценен" опит, в много отношения не е приложим към настоящия момент. Трябва да го приемат и преживеят

# 292
В непркъснатото налагане на свекървите е проблема. Ако вече веднъж е "посъветвала" нещо снахата и вижда, че нейният начин е друг, няма нежда при всеки удобен случай да го повтаря, тръшкайки се да стане на нейното. Тук най-често четем именно за това, че едно и също дразнене се повтаря до безкрай. Всеки път ще повтори как правилно се прави таратор, как правилно се облича дете, как правилно се храни, на колко какво трябва да му се даде, щото нали тя е отгледала еди колко си деца.
Ако снахата не реагира, а го прави както тя е преценила, не разбира, че не иска да се конфронтира. Ако реагира, тогава не уважавала свекървата. То няма угодия.
И да, техния "безценен" опит, в много отношения не е приложим към настоящия момент. Трябва да го приемат и преживеят

Абсолютно Hands ClapHands ClapHands Clap

# 293
Шери, моля да не се обидиш, но самото твое обръщение "голям мечок" е достатъчно лигаво. И ако не се дават съвети и подкрепа баш за сериозни неща, то кога? Да, то и на мен ми е неприятно, ама нали уж сме семейство, дори по принуда със свекървищата.

О, хич не се обиждам. Аз като цяло не съм обидчив човек. Просто съм упорита и не чувам какво ми говори нито свеки, нито мама. За мен са демоде и аз даже не споделям с тях важни неща, за които бих искала съвет.

Мечок може да е лигаво, но това е начинът, по който аз си говоря на мм и някак от жена му отива. А майка му да му говори по някакъв лигав начин е смешно.

Иначе ние не споделяме с тях неща, които обмисляме, че да даваме възможност да се наврат.

# 294
  • France
Аз пък не разбирам защо въобще даваш оценка на обръщенията на двама възрастни. Те си имат връзката, историята и отношенията. Ако искат и зайчета и патенца да се наричат, това си е тяхна работа.

# 295
Защото ми е смешно. Не мислете, че го взимам толкова навътре. Аз съм от хората, които са крайно нее*ателни и трудно взимат навътре каквото и да е. Нито съм седнала да се карам със свекърва си за нещо, нито да седя и да мисля пет дена защо казва така на сина си.

Но като се видим и почне с умалителните (и на мен ми казва на умалително, не просто галено) и ми става смешно.

Понеже брат ми и мм са почти набори, една година разлика имат и аз си представям майка ми ако започне да лигави така брат ми… 😂 ще емигрира сигурно!

Различен код на общуване, това е. На мен ми прави впечатление, защото съм по-обрана в комуникацията си и не съм толкова експресивна. И на мен майка ми ако почне с разни животински умалителни, ще умра от смях. Толкова непонятно ще е и за мен, и за нея.

Иначе аз на мм си му казвам на галено и го лигавя като сме си двамата, ама това са нормални неща за двама влюбени.

# 296
  • France
Няколко пъти го споменаваш вече, така че явно те дразни достатъчно. Аз пък не разбирам общуване, при което син/дъщеря ще "избягат" и ще прекъснат комуникацията за определен период от време, защото са ги нарекли патенце/мече. Твърде силна реакция за такова незначително провинение. Къде е отишла безусловната любов, питам аз?
Майка ми и баща ми са вече 50 години заедно и от 40 са женени. Още се наричат "писанчета". Трябва ли да давам оценка дали им отива? На почти 70? Между другото и на мен, и на ММ още ни викат с бебешките имена. Е, и?

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 13:54 от Philomena

# 297
Няколко пъти го споменаваш вече, така че явно те дразни достатъчно. Аз пък не разбирам общуване, при което син/дъщеря ще "избягат" и ще прекъснат комуникацията за определен период от време, защото са ги нарекли патенце/мече. Твърде силна реакция за такова незначително провинение. Къде е отишла безусловната любов, питам аз?
Майка ми и баща ми са вече 50 години заедно и от 40 са женени. Още се наричат "писанчета". Трябва ли да давам оценка дали им отива? На почти 70? Между другото и на мен, и на ММ още ни викат с бебешките имена. Е, и?

Ако си ме прочела, ще си видяла, че казвам как това е различен код на общуване, който в моето семейство не е бил приет и никой не е лигавил нито мен, нито брат ми с "писанченце". Брат ми е мъж огромен, два метра и доста сериозен на външен вид. Просто си представям как майка ми му казва "писанченце, ще ми помогнеш ли да смениш крушката, че не я стигам?" Grinning Само си представям погледът му... Grinning

Също така казах, че между двама партньори е нормално да си говорят на лигави имена или там както си искат, защото и след 50 години за мен мм ще си е същият. Но към деца, особено пораснали е смешно. Вие си викайте и с бебешките имена като искате, аз не съм у вас.

Но майка да се лигави на сина си все едно е на 5, а не на 40... Не знам, бих ѝ подарила котка, куче.. да си се лигави. Аз моето си го лигавех, животинка, нормално.

# 298
  • Наблизо
За мен, да ви кажа, разковничето е, че непоисканият съвет често е скрита критика и лека демонстрация  за превъзходство в определения случай.
 Когато искаш от някого съвет, ти му казваш...оценявам мнението ти, считам те за опитен и умел и искам да се поуча от теб...позволяваш му да го направи, сам се поставяш в тая позиция...
Когато някой те съветва непоискано... ти казва...считам се за по-опитен и умел от теб в тия неща и ми се иска да те поуча как се прави...

Само че във втория случай...много често натрапващият съвет не е на този пиедистал в очите ти, а само в собствените си очи, така че...

То е малко като някой който няма деца, да те критикува и съветва как да ги гледаш...Хората искаме съвет от някой който вътрешно сме признали в нещо за по-добър , затова и съветът е по-хубаво да е поискан...
Много съм съгласна с това.Или е такъв “съветът” или да се опитат да те насочат в посока,в която те самите са се набили..не са много щастливи от този факт,но ако прилъжат и други-току виж им се валидира избора.
Много хора около мен правят второто,включително и свека..
Получавам непоискани съвети и от майка ми,но наистина като й кажа че нещо не работи в моя случай,тя не се цупи.Докато свека е цупене..и всичко е защото не й се възхищавам на изборите в живота и тя не може да си ги валидира по този начин.

Тъстовете и зетьовете чести се борят за внимание и ако някой се почувства пренебрегнат..кофти.Но нещата се оправят много по-лесно.

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 05:12 от BeautifulM

# 299
  • France
Щях да реагирам много остро ако партньорът ми в живота си позволеше да оценява "нашия код на общуване". Било то с родители или приятели. Въпросът е принципен. Трети човек няма право да се меси в отношенията между други двама възрастни. В момента си позволяваш нещо, за което не малко свекърви са били цитирани в тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт