С какво ви дразнят свекървите? – 140

• 36 803
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Според мен, с възрастта на хората им намаляват силите и за да компенсират това усещане за нарастваща безпомощност, започват да съветват.
Така си обяснявам маниакалното даване на съвети.

А дали причината не е друга? Докато са били млади, са се сблъсквали с всевъзможни проблеми и са стигнали до определени изводи и работещи решения, които искат да предадат наготово на децата си, за да не се мъчат на свой ред и те. (С тази цел е създаден и този форум, между другото – за споделяне на опит.)
Децата обаче не искат готови решения, искат сами да си трошат главите. И ето ти повод за дразнене – едните знаят, но вече не могат, другите могат, но още не знаят. Но и акъл не искат. Simple Smile
Моят опит си е мой опит, който съм натрупала в определени условия, а и заради моя характер.
Да взема сега да натрапвам някакви готови схеми на децата си, ми е доста излишно, а и няма да се приеме.
Друго е, ако ме попитат за съвет.
Докато някои свекърви - и конкретно моята, си дава мнението и държи да го наложи без никаква спирка, за всичко, даже и за неща, от които изобщо не разбира.
Само като го пиша, и вече съм бясна. Толкова е безполезно, безсмислено и дразнещо.

# 271
Вероятно изначалната идея е точно такава, да споделят от опит. Въпросът е, че ни се виждат демоде. За много неща светът и животът се е променил и не са актуални. Говоря за моята майка и свекърва, моля да няма обидени.

Защо трябва да има обидени? Разменяме мнения, впечатления, опит... Защо изобщо някой трябва да чувства обида от факта, че друг мисли различно?
Ето това е големият проблем при младите – че скачат и се обиждат дори тогава, когато отсрещната страна няма никакво намерение да ги обижда.
Но пък този проблем се разрешава успешно с нарастване на годините. Simple Smile Тогава съвсем естествено минаваш от позицията на „обидения“ в позицията на „обиждащия“. Simple Smile

# 272
  • София
Тук четеш чуждия опит, само ако избереш да го потърсиш. Винаги можеш да натиснеш Х. Ако натисна Х на свекъра/свекървата, много вероятно ще има реакция. Несравними са двете ситуации. А и всеки има право да натрупа собствен опит.

# 273
Е, да де, нали точно за това говорим? Трупаш собствен опит и в жест на родителска обич искаш да го споделиш с детето си, за да му спестиш раните и цицините. Ако е твоето, ще си го пусне край ушите и ще те отсвири небрежно. Половинката му обаче направо ще те намрази.

# 274
Еее, како Сийке, за да те намрази се е натрупало и нещо друго помежду ви. Дори да е проста несимпатия от пръв поглед Blush
А и зависи как се дават съветите, повечето хора не са никак дипломатични. Зависи и дали ще настояваш непременно да те послушат.
Иначе, добрият съвет си е добър съвет, независимо от кого идва. Понякога ги оценявам чак след години, но за някои неща човек трябва сам да си счупи главата.

# 275
Ох, хайде пак... Човек не може да си каже мнението, без да му го пришият на гърба.
Да съм казала някъде, че говоря от личен опит? Като че живея на Луната и не виждам какво става около мен...

# 276
Вероятно изначалната идея е точно такава, да споделят от опит. Въпросът е, че ни се виждат демоде. За много неща светът и животът се е променил и не са актуални. Говоря за моята майка и свекърва, моля да няма обидени.

Защо трябва да има обидени? Разменяме мнения, впечатления, опит... Защо изобщо някой трябва да чувства обида от факта, че друг мисли различно?
Ето това е големият проблем при младите – че скачат и се обиждат дори тогава, когато отсрещната страна няма никакво намерение да ги обижда.
Но пък този проблем се разрешава успешно с нарастване на годините. Simple Smile Тогава съвсем естествено минаваш от позицията на „обидения“ в позицията на „обиждащия“. Simple Smile

Да казва, когато питат. Иначе, не -мерси. Ако имам нужда от съвет и мнение ще попитам. Ако не, ще си правя каквото си реша.

# 277
  • някъде в орбита...
Все още не съм чула "непоискан съвет" някой да го ползва в положителен смисъл.

# 278
Како, нямах намерение да ти го пришивам на гърба, аз говоря само по принцип. Мир.

# 279
  • София
Е, да де, нали точно за това говорим? Трупаш собствен опит и в жест на родителска обич искаш да го споделиш с детето си, за да му спестиш раните и цицините. Ако е твоето, ще си го пусне край ушите и ще те отсвири небрежно. Половинката му обаче направо ще те намрази.
А, ако свекърът или свекървата искат да споделят опит с детето си, тяхна работа, там не съм се бъркала. Щом не е с мен, нямам проблем.

# 280
Не ми пречат съветите на свекърва ми, но ние се виждаме рядко. Обаче не е като да няма десетки мъдрости, с които да ме просвети когато се видим.

Готварски съвети, възпитателни и като цяло от всякакво естество. Grinning
Знам, че го прави в желанието си да ми/ни бъде от полза. Също така и тя ми иска съвети и мнения по същите въпроси.
Слушам я, смея се и си правя каквото си знам. Тя го вижда, но никога не се е обидила. А аз винаги съм се отнасяла с уважение и благодарност към нещата, които е споделял с мен, без значение дали ми се струват полезни или абсурдни.

Може би тук е разковничето - да уважаваме мнението на хората (ако приемем свекървите за такива Stuck Out Tongue Winking Eye) без да се чувстваме длъжни да ги следваме. Не е ли така?

# 281
Шери, моля да не се обидиш, но самото твое обръщение "голям мечок" е достатъчно лигаво. И ако не се дават съвети и подкрепа баш за сериозни неща, то кога? Да, то и на мен ми е неприятно, ама нали уж сме семейство, дори по принуда със свекървищата.

# 282
  • София
...

Може би тук е разковничето - да уважаваме мнението на хората (ако приемем свекървите за такива Stuck Out Tongue Winking Eye) без да се чувстваме длъжни да ги следваме. Не е ли така?
С две ръце подкрепям това. Всеки има право на мнение.
Но натрапените съвети никак не ги уважавам.

П.П. Със свекърите не съм била едно семейство, бяхме роднини. Съвети принципно се дават, когато са поискани, независимо дали става въпрос за нещо сериозно или не.

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 13:20 от milenaka

# 283
Кой съвет се брои за натрапчив? Всеки непоизкан ли? Защото понякога съветите касаят неща, за които ние самите не сме си дали сметка, а страничен човек лесно забелязва. Бива ли в този случай да бъдем посъветвани?

# 284
За мен, да ви кажа, разковничето е, че непоисканият съвет често е скрита критика и лека демонстрация  за превъзходство в определения случай.
 Когато искаш от някого съвет, ти му казваш...оценявам мнението ти, считам те за опитен и умел и искам да се поуча от теб...позволяваш му да го направи, сам се поставяш в тая позиция...
Когато някой те съветва непоискано... ти казва...считам се за по-опитен и умел от теб в тия неща и ми се иска да те поуча как се прави...

Само че във втория случай...много често натрапващият съвет не е на този пиедистал в очите ти, а само в собствените си очи, така че...

То е малко като някой който няма деца, да те критикува и съветва как да ги гледаш...Хората искаме съвет от някой който вътрешно сме признали в нещо за по-добър , затова и съветът е по-хубаво да е поискан...

Общи условия

Активация на акаунт