Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 894
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
Летящата, още веднъж честито.
Мисля, че си направила добра сделка.
За сравнение давам нещо, за което се сетих, докато четях цифрите на Томева за центъра - ЕПК за ремонт, т.е. както е издадено от строителя, от онези трите към КАТ, 96 или 98 кв., 230к, в края на септември е била сделката, не е обявявано по сайтове. Внезапно сумите за Докторската не ми се видяха толкова големи.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 11:49 от EmmaT

# 106
Да, аз търсех Изток, Яворов, но като видях цените последните 2 години, започнах да Гледам и ДП и ми се стори, че в по-скъпите райони покачването е по-малко, от колкото в по- т.нар. достъпни квартали. За това и се загледах в Оборище, където в крайна сметка купих. Аз държах и на малък блок с малко съседи/етажи/входове и голямо отстояние от сгради, така че  при мен НС беше невъзможна мисия. Все пак, бях се обаждала на такива, но предлагаха северо-източен; спалня 9кв, първи ет., статут ателие, без балкон и др. неприемливи за мен неща.
ПС- за моя апартамент смятам, че платих повече, от колкото реално струва, но спрямо пазара към момента, беше добра сделка.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 11:35 от летящата

# 107
  • Варна
Sweet13, така като гледам не си и от хората с граматиката, но нищо. Това да ти е проблема…

Не мога да разбера толкова ли и трудно човек да каже, че просто не желае да си купи имот в България?!? Или че не може, не му стигат парите и т.н. Защо трябва да се водят тези безсмислени дебати колко е глупаво, колко не си струва и колко са гениални всички, които не са се “прецакали”. Който иска и може, ще си купи. Останалите - не.

# 108
Sweet13, така като гледам не си и от хората с граматиката, но нищо. Това да ти е проблема…

Не мога да разбера толкова ли и трудно човек да каже, че просто не желае да си купи имот в България?!? Или че не може, не му стигат парите и т.н. Защо трябва да се водят тези безсмислени дебати колко е глупаво, колко не си струва и колко са гениални всички, които не са се “прецакали”. Който иска и може, ще си купи. Останалите - не.

Надявам се, да не си от тия дето четат и не разбират какво са прочели а просто се дължи на това, че аз съм зле с граматиката и ти не си разбрала, че много ясно съм посочил, че и нямам тия пари от 300к евро Wink

# 109
И аз съм купила не един и искам и пак да купя в някакъв момент евентуално. Просто в такъв етап от живота си съм, не съм 60-годишен чичко, който си е приключил с инвестиционните намерения и отива да почива. Та затова и коментирам тук, а предполагам и другите като мен.
Иначе за имотите от 300 к евро - ми безумие е, тъй като чисто инвестиционно са греда.

Понеже някой посочи войната. Ако не се бе беше случила до нас, и оставете ръста в цените на суровините, ами ако украинците ги нямаше тук, според вас къде щяха да са наемите сега? Според мен те бяха двигател на ръста в наемите. Само до 1-1.5 години преди войната по време на ковид, наемодателите сваляха малко и даже опрощаваха на текущите си наематели, за да преминат през лок дауна. Вижте за две години, изключително кратък период, наемите отидоха долу, после горе. Та искам да ви кажа, планове какво ще стане не си правете, че може да последва нещо трето.

# 110
  • София, Bulgaria
Хората, който си купуват имоти за 300К евро, го правят за тях си, щото така им е кеф. Имат финанси, тяхни са си, те си решават как да си ги харчат.
Не виждам, какво толкова има да се чудим и коментрираме, как хората си харчат парите.
И не, не са мутри, нито измамници, но ако на някой му е по-спокойно да си мисли, че само така може да се печелят пари, негова си работа.

П.С. Колко мислите, че струва един 3-ст апартамент в Източни и Южни райони? Масово за 2022г. са 220-300К, това е масово. Не малко се продадоха и над този диапазон.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 13:29 от tomeva

# 111
  • Варна
Надявам се, да не си от тия дето четат и не разбират какво са прочели а просто се дължи на това, че аз съм зле с граматиката и ти не си разбрала, че много ясно съм посочил, че и нямам тия пари от 300к евро Wink
Разбрах, че ги нямаш парите. Само не разбрах защо смяташ, че хората, които ги имат и са ги дали, са се “объркали”.

# 112
Има го и това, че последната година излязоха големите и луксозни имоти на надути цени. Случайност? Не мисля 😀 това е пазар все пак, ПАЗАР.
А иначе, пак казвам, за да купиш имот за 300 к евро, си преценяваш риска и финансите и най-вероятно такъв имот ще е малка част от портфолиото на тези купувачи. Едни биха купили за 100 к евро, това им е бюджетът, други могат и за 200-300 к евро и бълха ги ухапала. В този ценови сегмент обаче, компромисите са по-малко или почти ги няма и претенциите към имота са повече.

# 113
Винаги съм го казвал, моето е лично мнение и всеки да си харчи парите както сметне за добре, но за мен е доста странно за държава като България да дадеш едни 300 000 евро за 3 стаен апартамент и пак да не става за живеене и трябва да изръсиш още едни пари и грубо казано цифрата да стигне 400 - 500к, като можеш да си купиш от хубаво място в Европа, с по добър и нормален начин на живот.

Само да допълня преди някой да напише, знаеш ли, че нищо не може да си купиш в Париж.
И моля не сравнявайте градове като Париж, Цюрих, Мюнхен, Амстердам и други със София, че е смешно.   

# 114
И като си купиш в Париж, какво ще правиш.
То се иска и манталитет и да се впишеш в средата, не става само с пари.
Как ще спираш върху тротоара, ако си купил в центъра за милион?
Как ще спазваш всички правила и ще плащаш глоби и т.н.
Не е толкова лесно.
Ако протече от твоят апартаент в България и Париж, ще се види разликата.
Да си сложиш климатика където ти скимне, да си остъклиш или присъединиш терасата....
Не става.
Може да е скъпа кочината, но си е наша.

# 115
Винаги съм го казвал, моето е лично мнение и всеки да си харчи парите както сметне за добре, но за мен е доста странно за държава като България да дадеш едни 300 000 евро за 3 стаен апартамент и пак да не става за живеене и трябва да изръсиш още едни пари и грубо казано цифрата да стигне 400 - 500к, като можеш да си купиш от хубаво място в Европа, с по добър и нормален начин на живот.

Само да допълня преди някой да напише, знаеш ли, че нищо не може да си купиш в Париж.
И моля не сравнявайте градове като Париж, Цюрих, Мюнхен, Амстердам и други със София, че е смешно.  

Хубаво е да се уточни какво се има предвид под по-добър и нормален начин на живот? Някои хора май си представят идиличната допреди 15-20 години Европа, но тя вече не съществува. В момента е по-вероятно да те ограбят в някой голям испански, германски или френски град отколкото в София например. В момента лилавите в София са много по-малко и много по-безопасни от лилавите в големите европейски градове. Миналата седмица си говорих с приятел в Барселона и той по навик обясняваше колко хубаво и безопасно било там спрямо София 😀. Когато обаче го попитах дали той или семейството му са пострадали от кражба в София той каза, че не. Питах го и за Барселона и за там ми изброи, че са пострадали той, жена му, съдружника му и дори детето му. Въобще в момента (надявам се и за в бъдеще) София е едно супер безопасно спрямо повечето големи западни градове място. Явно и съотношението на доходи спрямо разходи и екстри на живот е добро щом дори повечето от мрънкачите живеят тук, а не на запад.
И като си купиш в Париж, какво ще правиш.
То се иска и манталитет и да се впишеш в средата, не става само с пари.
Как ще спираш върху тротоара, ако си купил в центъра за милион?
Как ще спазваш всички правила и ще плащаш глоби и т.н.
Не е толкова лесно.
Ако протече от твоят апартаент в България и Париж, ще се види разликата.
Да си сложиш климатика където ти скимне, да си остъклиш или присъединиш терасата....
Не става.
Може да е скъпа кочината, но си е наша.
В някои райони на Париж в момента е наистина трудно за нормален човек да се впише. Французите си броят африканските пришълци за техни, а ние сме на светлинни години от техния манталитет. Немалко от негрите и арабите имат тотално различно от нашето мислене. Не случайно в някои европейски градове се появиха цели квартали, в които дори полицията премисля по три пъти преди да посмее да влезе.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 15:03 от Мъфин

# 116
Предлагам Ви нова тема за коментар. Търся тристаен, стара тухла в центъра ,без частта под Дондуков и на запад от бул. Мария - Луиза, т.е без емигрантската част. Дали има предлагане изобщо в момента на нещо нормално?

Ще споделя наблюдения от лятото. Проблемите, с които се сблъскахме бяха:
1. Или първи етаж над мазета или 4-5 етаж, но без асансьор.
2. Квадратурата! Търсихме над 90 кв.м., но масово бяха под тази квадратура.
3. Само една баня с тоалетна и то малка,  масово нямаха възможност дори и след основния ремонт, който предстои, да се направи 2-ра тоалетна.
4. Бюджет! Въпреки, че районът между Дондуков и Сливница влизаше в периметъра, а там са по-ниски цените, по-хубавите и отговарящи на зададените критерии бяха 280-300К евро. Имаше добри варианти за около 230К евро, но теснееха вътре, т.е. неприемливо разпределение. Всички бяха за ремонт. Сменената дограма не променяше нещата.
Намерихме в Оборище до Военна академия, много хубава улица, 96кв., 2-ри етаж, за ремонт с два санитарни възела и наистина просторен хол, кухнята беше малка, но ставаше, за 257К евро.
Скоро гледах в Докторски паметник за около 270К евро тристаен на втори или трети етаж беше. Не съм ходила на оглед, но ми се стори добър имот.
Томева, много благодаря за подробния отговор. На твоето професионално  мнение разчитах,  честно казано. И за съжаление ти само потвърди моите впечатления от пазара. Сега ми остава единствено вариант да следя за нови обяви в очакване на оферта, която да предлага това, което искам. На всичкото отгоре предпочитам жилището да не е за ремонт. Може да звучи претенциозно от моя страна,  но може пък и да намеря, особено като не бързам.

# 117
А защо пропускате западната провинция, а какво й е и на нашата около големите градове? Аз пък забелязвам, че много хора се връщат  обратно, защото могат да работят отдалечено. Имам много познати, които си намериха работа в западна фирма, прибират повече пари и въпреки това се оттеглиха около София или по родните места. Инфраструктурата неизбежно ще се подобри.
Колкото до тези 300к 3ст. Те са много добре дизайнерски обзаведени за солидни суми, но въпреки това  600хил лв ако са с кредит отиват 900-1200 хил. По никакъв начин не си заслужава. Нали тук не говорим за апартамент на ДП, а в кварталите. Който наистина го намира за нормално, ще трябва да обясни каква му е логиката.

# 118
А защо пропускате западната провинция, а какво й е и на нашата около големите градове? Аз пък забелязвам, че много хора се връщат  обратно, защото могат да работят отдалечено. Имам много познати, които си намериха работа в западна фирма, прибират повече пари и въпреки това се оттеглиха около София или по родните места.
Страхотно е, че на някои хора им харесва живот в провинцията. Не може всички да живеят в един град. Аз лично съм свикнал със София и удобствата й и не бих се преместил в провинцията въпреки по-ниските цени, но явно има хора, които го правят.

# 119
  • София
София ми се струва леко провинциална и с малко празни улици, ама няма в България по-добро.

Колкото до апартаментите по 300те к Евро, очевидно тези, които ги купуват са много добре именно в София. Защо им е да ходят в друга държава, и защо непременно там да им е още по-добре? Няма никаква логика. В другите държави им е добре на тези, които са нямали нищо, ни професия, ни поминък, ни пари. Прекалено са социални повечето държави и са добре само за ползвателите на социалното. Не и за "донорите".

Общи условия

Активация на акаунт