Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 745
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
И аз съм ЗА новото, но виж и квартал, комуникации, съседи, колко ап.са в блока, реноме на инвеститора за новото и поискай спецификация на материалите заради отстъпа. Иначе да, новото е по-лесно за ремонт. Отстъпите през всички помещения ли са и колко като % от целия бъдещ твой таван

# 91
И аз съм ЗА новото, но виж и квартал, комуникации, съседи, колко ап.са в блока, реноме на инвеститора за новото и поискай спецификация на материалите заради отстъпа. Иначе да, новото е по-лесно за ремонт. Отстъпите през всички помещения ли са и колко като % от целия бъдещ твой таван
Около 15% от площта от тавана на апартамента представлява тераса на горния апартамент. Новият има асансьор, старият - няма. Комуникации, големина на сградата и т.н. са еднакви.

# 92
Цитат
Два апартамента съседни и единствени на етажа, т.е. купих целия етаж на практика, последен етаж, с по 40 кв. м. тераса всеки
В кой квартал ако не е тайна?

# 93
Значи Новият, но не пречи да поразпиташ за материалите и строежа. Веднъж така за малко да се подведа, но отстъпите бяха над 50% и забележете думата гаранция не фигурираше никъде в предварителния договор, от инвеститор беше директно, който взе да скача като ужилен на думата гаранция

# 94
Кой би се интересувал от това, докато в темата участват трите влъхви / хегемона - императора от студентски град, бохема от Испания и Уолстрийт полубога.
Хахахах, искрено се смях с глас на това LaughingSmile
Само бохема от Испания не ми е ясно кой трябва да бъде, иначе другите двама мисля, че се сещам...

# 95
Около 15% от площта от тавана на апартамента представлява тераса на горния апартамент. Новият има асансьор, старият - няма. Комуникации, големина на сградата и т.н. са еднакви.
И двата сякаш не ми звучат добре. Това с тераса над апартамента се е коментирало многократно и изводът е, че все някога протича. По-старото не ми звучи да е толкова старо, едва ли основен ремонт трябва, но без асансьор е много кофти, особено с напредването на възрастта.

# 96
Кой би се интересувал от това, докато в темата участват трите влъхви / хегемона - императора от студентски град, бохема от Испания и Уолстрийт полубога.
Хахахах, искрено се смях с глас на това LaughingSmile
Само бохема от Испания не ми е ясно кой трябва да бъде, иначе другите двама мисля, че се сещам...

И аз много се смях. Става дума за танграта, мъфин и крис.
Кодбг е скрит талант, ще чета с повече внимание постовете му.

# 97
Цитат
Два апартамента съседни и единствени на етажа, т.е. купих целия етаж на практика, последен етаж, с по 40 кв. м. тераса всеки
В кой квартал ако не е тайна?
А да, пропуснах може би най-важното: Не става дума за София. Не ми се иска да казвам кой град, защото с останалите детайли може лесно да се открие точната локация.

И при мене като Кьолш не беше планирана покупка - просто така се случи "без да искам" да се ръсна едни 250к Simple Smile По принцип търсех в София, но въпреки уж голямото предлагане, офертите които отговарят на представите ми, са много малко и рядко излизат. И така докато времето минава и цените растат, един ден през лятната почивка седейки в заведение видях билборд с реклама на въпросния комплекс. В първия момент го подминах като всяка друга реклама, после си викам, и без това обикалям всякакви безумни строежи, що да не си направя майтапа да чекна и това (беше в близост до заведението). И така от ден на ден почнах да се зарибявам по идеята. Оказа се по-добро отколкото очаквах, и като качество на изпълнение, и като мисъл вложена в комплекса. (Което после се потвърди и от интериорната дизайнерка, която го обзавежда.) Като локация може да се сравни с ул. Незабравка в така любимия тук кв. Изток, дотолкова че граничи непосредствено с огромен градски парк, в който има езеро тип Ариана и скейт парк. С тази разлика, че от кв. Изток Борисовата градина се пада на запад, а при мен парка е на юг, съответно от цялата южна фасада на блока (общо около 25-30м) с прозорци до земята, единственото, което виждаш е гора и между дърветата езерото. Затова са и големите тераси. Улицата е тупик и свършва в комплекса, съответно нулев транзитен трафик. Има и още детайли, но да не отегчавам, всеки случай в сравнение с нещата, с които човек се сблъсква в София това има в буквален смисъл уникални характеристики. Поне аз не се сещам за място в София, което да отговаря на тази комбинация от критерии, и ако има сигурно гони 5к на квадрат (ако действително в Изток вървят по 4к - не съм гледал). Аз го взех (на зелено и по цени от средата на 2021г) за под 800. В момента доколкото чувам са останали няколко кофти апартамента, и ги продават на около 1000/кв.м.

Междувременно намерих нещо прилично и в София, това е другата сделка, която я бутаме в момента уж да я приключим близките седмици.

# 98
Слизам в темата с въпрос като новобранец. Предлагат ми на една и съща цена два апартамента с почти еднакви квадратури. Единият е ново строителство /на тапа/, а другият е строен 2004-5-6 година и е за ремонт. Новият е с по-хубаво разпределение и изложение, но етажът над него има отстъп навътре  /около 2 метра/. Вие кой апартамент бихте избрали?
Новото строителство с по-добро разпределение и изложение.

P.S. “Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през 2022 година. Във второто тримесечие броят сделки в сегмента дори изпревари обемите, регистрирани през 2008 година. В същото време цените продължават да растат, но с по-умерени темпове в сравнение с тези при масовите имоти. Покачването във високия сегмент за периода януари-ноември е с около 23 на сто на годишна база, се посочва в анализа на компанията за луксозни имоти "Юник Естейтс" (Unique Estates), за който съобщи БТА.

Очакванията за спад на цените не се оправдават, техният ръст продължава, отчасти поради нарастващата инфлация, която към октомври е 17,6 на сто. Не се сбъдват и прогнозите от края на 2021 година, че на пазара ще излезе много ново строителство, което ще доведе до пренасищане и спад в ценовите нива. Разрешителните за строеж за нови сгради през 2022 г. все още не са достигнали обемите от 2021 г.

"Купувачите днес са по-малко на брой, но по-сигурни и мотивирани. Те търсят имот за лично ползване и са взискателни към това, което получават срещу парите си. Най-често се интересуват от апартамент с 2 или 3 спални. Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси. Инвестиционно настроените купувачи към момента не са активни на пазара", казва Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

От компанията отчитат и засилена активност в най-високия сегмент от пазара. Най-скъпата сделка за периода е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. м на улица "Оборище" в Докторска градина. Появяват се и купувачи на т.нар. "трофейни" имоти. Тези клиенти сключват сделки за жилища, които са стояли на надпазарни цени, а днес намират реализация.

"Все повече купувачи в най-високия ценови сегмент се интересуват от покупка в ранен етап на строителството. Затова е ключово за инвеститорите да предложат добри схеми на плащане, а крайните цени трябва да бъдат пазарни. Условията в момента предполагат отсяване на добрите инвеститори. Това ще елиминира риска от свръхпредлагане в този сегмент, което е предпоставка за един сигурен пазар през 2023 г.", казва Весела Илиева.”
https://business.dir.bg/imoti/7620-evro-kv-m-stigna-tsenata-na-u … at-e-imot-v-dubay

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 03:02 от Мъфин

# 99
В Дубай данъци няма , но има такси - за ползване на ток , за ползване на вода , за газ и т. н. И таксите никак не са ниски . Плащахме преди няколко години 350 евро месечно ,за да живеем на Палмата. Сега със сигурност са повече. Всъщност и там не се намира лесно качествено жилище. Има го и презастрояването , трафика, липсата на инфраструктура в новите квартали. Жилище  с добра локация е много скъпо, както навсякъде . Иначе в покрайнините , в пустинята , може да се намери сигурно за 200 000 двустайно , което ще отдадеш на филипинци или индийци - по 20 човека се настаняват в такова. И там се раздуваше балонът и добре, че стана войната да не се пръсне. Те бяха от малкото държави , запазили неутралитет и завъртяха воденицата отново като там се приютиха много руснаци.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 03:41 от Анонимен

# 100
И там се раздуваше балонът и добре, че стана войната да не се пръсне.
Не искам да звуча патетично, но "Добре че стана войната" не мисля, че може да е адекватна формулировка, без значение в какъв контекст. Особено пък с неизречен, но осезаем подтекст "ако нямаше война, щяхме да изгубим пари".

Войната може да е спасила балона на имотния пазар в Дубай, ама отвори 10 други балона, на които тепърва ще гледаме къде ще им излезе краят.

# 101
Ние нищо не сме загубили , защото имот там нямаме . Но живяхме 8 г. и мъжът ми беше точно в строителния сектор. Нещата бяха много забуксували . Трудно се продаваха жилищата , защото се презастрои . Ние от 2 г. не сме там и да , след войната се раздвижиха нещата. Всъщност руснаците си го харесват Дубай и  участваха на пазара и преди това активно , наред с индийци и други азиатци. Европейците нямаха много желание да инвестират там.

# 102
  • София, Bulgaria
Предлагам Ви нова тема за коментар. Търся тристаен, стара тухла в центъра ,без частта под Дондуков и на запад от бул. Мария - Луиза, т.е без емигрантската част. Дали има предлагане изобщо в момента на нещо нормално?

Ще споделя наблюдения от лятото. Проблемите, с които се сблъскахме бяха:
1. Или първи етаж над мазета или 4-5 етаж, но без асансьор.
2. Квадратурата! Търсихме над 90 кв.м., но масово бяха под тази квадратура.
3. Само една баня с тоалетна и то малка,  масово нямаха възможност дори и след основния ремонт, който предстои, да се направи 2-ра тоалетна.
4. Бюджет! Въпреки, че районът между Дондуков и Сливница влизаше в периметъра, а там са по-ниски цените, по-хубавите и отговарящи на зададените критерии бяха 280-300К евро. Имаше добри варианти за около 230К евро, но теснееха вътре, т.е. неприемливо разпределение. Всички бяха за ремонт. Сменената дограма не променяше нещата.
Намерихме в Оборище до Военна академия, много хубава улица, 96кв., 2-ри етаж, за ремонт с два санитарни възела и наистина просторен хол, кухнята беше малка, но ставаше, за 257К евро.
Скоро гледах в Докторски паметник за около 270К евро тристаен на втори или трети етаж беше. Не съм ходила на оглед, но ми се стори добър имот.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 10:01 от tomeva

# 103
аз пак със закъснение се включвам. Купих апартамент м. юли т.г. В Изток 50кв.-ните апартаменти струват по-скъпо от тристайните, това още в първия пост го казах-държа да е малък. В районите, които търсех аз, има малко малки апартаменти, съотв. цената им е по-висока и излизат мн. рядко. Началото на годината имаше 1 в сграда на Артекс- 140к. Чудех му се, но ме спря това, че беше не в частта, която харесвам, балкона беше мн малък и трябваше да вложа още, за да го направя по мой вкус. Може би ако беше 120к, нямаше да му се чудя. Та, за 6г. не просто 6 апартамента харесах, а толкова излязоха на пазара за квадратурата, която исках. И то най-много 2021г.
ПС- Благодаря, EmmaT Simple Smile

# 104
4. Бюджет! Въпреки, че районът между Дондуков и Сливница влизаше в периметъра, а там са по-ниски цените, по-хубавите и отговарящи на зададените критерии бяха 280-300К евро. Имаше добри варианти за около 230К евро, но теснееха вътре, т.е. неприемливо разпределение. Всички бяха за ремонт. Сменената дограма не променяше нещата.

Знам, че повечето тук в форума са милионерчета и тия пари са джобни и за семки, все пак сме държава на далаверите, май и в шенген не на искат, нещо токова са чува но ще разберем скоро колко е вярно.

Но за мен като работещ дори за чужда немска фирма са адски много пари и то най вече за апартамент от БГ, дори човек като мен да се обърка да ги даде и пак му трябват една шапка допълнително пари за ремонт и накрая къде си? да не казвам.

Аз лично няма да се объркам да ги дам едно, че ги нямам и ако ще ръся толкова пари бих взел нещо от чужбина дори на кредит аз не съм от хората с далаверите.

Общи условия

Активация на акаунт