Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 693
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Подкрепям горния коментар!
Имот не купих тази година, изчаквах и съжалявам че изпуснах момента - ваканционен търся на морето, но миналата година по това време най-късно беше момента, сега всичко е нагоре - 1000 евро за жк Черно Море Несебър не мерси. И се оглеждам за София - ново строителство държа, 3 стаен, 20\ 80 схема ако може, без брокер от инвеститор, с добро изложение без над партер и отстъпи.

# 76
А за редовните читатели, чийто единствен пост е “записвам се да следя темата”, ще ви светна, че има бутон “Следи”. Няма нужда от хабене на мегабайти.
Благодаря, това не го знаех за следенето. Ще се поправя да не хабя мегабайти Grinning Edit: не искам да получавам имейли за всеки отговор, това е безумно. Искам само нотификации във форума, което май става само, когато си писал в темата.
И аз съм пред сделка, но още чакам юридическо становище от банката. Заменям гарсониера за двустаен с доплащане с кредит. Интересно ми стана, че оценителят без никакви уговорки е сложил цена 229,800лв, а цената на продавачите е 100к евро, не знам как ги слагат тези цени и до колко са реални...

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 22:47 от dd309

# 77
Ами какво друго да говорим, колеги - никой не видях да каже "купих имот тази година" - всички купили миналата, по-миналата, или преди 5-10, и сега само изчакват. Хайде споделете някой ако е направил успешна имотна инвестиция
Аз неколкократно съм споделял за два апартамента. Двустаен на 800 метра от Южен парк и тристаен в хубавата част на Лозенец. Като втория май е по-добре да го пиша за другата година. Там нещата се позакучиха, но има светлина в тунела.
И се оглеждам за София - ново строителство държа, 3 стаен, 20\ 80 схема ако може, без брокер от инвеститор, с добро изложение без над партер и отстъпи.
Такива има много. Въпроса е цена, район и качество да ви устройват.

# 78
Предлагам Ви нова тема за коментар. Търся тристаен, стара тухла в центъра ,без частта под Дондуков и на запад от бул. Мария - Луиза, т.е без емигрантската част. Дали има предлагане изобщо в момента на нещо нормално?

# 79
И аз продадох имот преди месец на двойна цена, спрямо 2017г, когато го купих.
Сега съм набелязал един 2 ст и един 3ст. на 200 метра от жилището ми и още се чудя на кой да се спра за покупка, че искам да стане в демекври.

# 80
  • Бургас
И аз купих, че и три паркоместа, ама и на мен никой не ми обърна внимание Simple Smile
На мен пък ми прави впечатление, че се предлагат много имоти за около 1000 евро ново строителство във вади, ливади и "новия" Лозенец. Направо ме заливат реклами от строители във Фб.
Tod Tod, не се чуди, направо купувай тристайния, ако ги имаш парите.

# 81
А на колко разпределения се нагледах със спалнички по 9 - 11 квадрата, 15 поне търся нормално помощение. Другото : една квадратура обявена примерно 94 кв. Чисто, с общи части 122 върху които е сметната и цената на кв метър, а по схема 78 кв м. И като тръгнеш да събираш помещенията излиза 62 примерно, 16 кв стени да има?! Такива номера забелязах и при имотите по морето.
И явно има застой някакъв или отлив, защото такова ухажване от брокери пада, примерно проявила съм интерес към нещо пролетта и въпросният брокер още ме търси за него, така периодично, същото и за морето. А най-дразнещо за мен е вдигането на цената от брокерите- виждам обява за 53 К, звъня да питам, Черно море 1 Несебър, частно лице. На другата сутрин вече има още 1 обява за същия имот през агенция за 58 К и нещо, който клъвне - клъвне, в следващия си живот ставам брокерка, то и сега не е късно. Или пише че няма комисионна, или лъжат за акт 16 и че няма такса поддръжка, смешното е че една агенция представя нещата както са, а другата примерно послъгва, да кажем че имам местен да провери кое как стои.
И най-любимото напоследък - гледам обяви за София център а то било Банишора или Подуене в крайна сметка, но иначе пише център. Попаднах също така на брокери, които не дават никаква информация по телефон докато не се видим на живо и подпиша договор... За оглед на нещо което е в строеж и веднъж дори нямаше разрешение за строеж.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 22:37 от НаБабаДетето

# 82
"Все повече българи купуват луксозни имоти в Дубай.
He нa пocлeднo мяcтo, имoтитe нямaт тaĸcи и дaнъци, ĸoитo инвecтитopитe тpябвa дa зaплaщaт. Eднoĸpaтнo ce плaщa caмo 4% пpи caмaтa пoĸyпĸa, зa дa бъдe впиcaн имoтa. B Дyбaй нямa нeщo, извecтнo ĸaтo "дaнъĸ cгpaди" пoдoбeн нa oнзи, ĸoйтo ниe пoзнaвaмe. Kyпyвaчитe тaм нe плaщaт дaнъĸ и пpи oтдaвaнe нa имoтa пoд нaeм. Bcичĸo тoвa, плюc cигypнocттa нa тoзи пaзap, щe пpивличa вce пoвeчe чyждecтpaнни инвecтитopи и пpeз cлeдвaщитe гoдини."
Не знам колко може да се вярва на статията но е интересно за данъци и такси  Simple Smile

# 83
  • Варна
И аз се разписах с две покупки тази година. През април купих декар парцел с морска панорама от кота 0 в Траката (за мечтаната ми къщичка някой ден). Без брокер, на смешна цена.
Септември - тристаен апартамент в центъра на Варна. За лична употреба. Почти два месеца живеем тук вече. Старият ни двустаен много ни отесня и го отдадохме и него под наем. Това може да мине за трета сделка.
Годината я броим за много успешна, доволни сме от всичко, което ни се случи.

# 84
Подкрепям горния коментар!
Имот не купих тази година, изчаквах и съжалявам че изпуснах момента - ваканционен търся на морето, но миналата година по това време най-късно беше момента, сега всичко е нагоре - 1000 евро за жк Черно Море Несебър не мерси. И се оглеждам за София - ново строителство държа, 3 стаен, 20\ 80 схема ако може, без брокер от инвеститор, с добро изложение без над партер и отстъпи.
Може да погледнете Ирис Парк в Младост 4, там със сигурност схемата е 20-80

# 85
Слизам в темата с въпрос като новобранец. Предлагат ми на една и съща цена два апартамента с почти еднакви квадратури. Единият е ново строителство /на тапа/, а другият е строен 2004-5-6 година и е за ремонт. Новият е с по-хубаво разпределение и изложение, но етажът над него има отстъп навътре  /около 2 метра/. Вие кой апартамент бихте избрали?

# 86
А на колко разпределения се нагледах със спалнички по 9 - 11 квадрата, 15 поне търся нормално помощение. Другото : една квадратура обявена примерно 94 кв. Чисто, с общи части 122 върху които е сметната и цената на кв метър, а по схема 78 кв м. И като тръгнеш да събираш помещенията излиза 62 примерно, 16 кв стени да има?! Такива номера забелязах и при имотите по морето.
И явно има застой някакъв или отлив, защото такова ухажване от брокери пада, примерно проявила съм интерес към нещо пролетта и въпросният брокер още ме търси за него, така периодично, същото и за морето. А най-дразнещо за мен е вдигането на цената от брокерите- виждам обява за 53 К, звъня да питам, Черно море 1 Несебър, частно лице. На другата сутрин вече има още 1 обява за същия имот през агенция за 58 К и нещо, който клъвне - клъвне, в следващия си живот ставам брокерка, то и сега не е късно

Това с общите части е най-смущаващото, казват ти една цена на кв.м., а то реално на застроена площ излиза бая различно. Само в бг го има това. Затова на тея цени, не мерси. Спалня 8-11 кв, не мерси. Ако добавят към заплатите три нули, ще си ревизирам мнението и тогава имотите може пак да станат добра инвестиция. Нека също да започнат да вдигат лихвите, да видим как ще се отрази на бизнеса и real estate- a, още малко, не остана. Хората с много пари явно на всяка цена биха купили, да не му мислят, цените в момента са достатъчно високи 😀😉 едва ли и следващата година ще е като тази откъм ръст, че много еднакво ще ми стане

Иначе това, че публикуват една цена и на следващия ден вдигат е достатъчен маркер за алчност и лично на пук не бих пазарувала в такъв пазар.

Искам да добавя, че и дори в такъв пазар излизат добри сделки, така че който търси, да не спира да гледа, ако му е важно.

# 87
  • Варна
Бих избрала новия. Така, както го описваш, има само един недостатък и то поправим с подходяща изолация. А на другия разпределението и изложението не мож ги промени, колкото и пари да налееш вътре. Да не говорим че да ремонтираш старо излиза по-скъпо.

# 88
  • Бургас
И аз така смятам. Много по-лесно и евтино е да ремонтираш новия. На стария - инсталации, дограми и т.н., един основен ремонт при тези цени на материали и труд е колкото половин апартамент.

# 89
Като е почнало така да сваляме картите, се включвам и аз в шоудауна:

Една покупка края на миналата година (23.12.) което не знам дали може да се брои в класацията за тази година. Два апартамента съседни и единствени на етажа, т.е. купих целия етаж на практика, последен етаж, с по 40 кв. м. тераса всеки. Плюс два гаража, по един към всеки апартамент. Успях да ги спазаря за отстъпка предвид обема на сделката, не искаха да свалят от цената на квадрат, но се навиха да смъкнат през гаражите - единия гараж се явява бонус.

В момента съм в процес на втора сделка, имаме предварителен договор от април месец, очакваме тука близките седмици развръзка. Подробности като стане, че не обичам така предварително.

Общи условия

Активация на акаунт