Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 906
  • 736
  •   1
Отговори
# 195
@Томева - защо пък да е мрънкане? Човек трябва да помисли как да си защити парите в такава ситуация (а защо не и да направи още). Някои залагат на имоти, аз на други неща - за някои от тях съм писал.
@Чичко - ти да не мислиш, че арабите имат кранче, което да врътнат и да потекат още няколко милиона барела на ден, колкото е руския износ? Никой няма такъв свободен капацитет. За да се разработи нов добив са нужни години и десетки милиарди долари инвестиции. Без руски петрол няма как да мине света (засега) но вместо да го изнасят от Приморск до Европа няколкостотин км, сега танкерите въртят хиляди до Китай и Индия, то аз затова съм инвестирал и в танкери. Те сега имат много повече работа.

# 196
  • София
За съжаление както се случва от началото на тази война Европа е най-прецакана. Остава да видим дали и как това ще се отрази на пазара на недвижими имоти.
Ами какво може да стане в континент, който:
1. Има структурен дефицит на енергия (петрол, газ, електричество) и отказва да улесни добива на енергия, а го утежнява с всякакви зелени глупости, извънредни данъци върху печалбата и т.н.
2. Има инфлация 5-10% следващите няколко години
3. Вдигат се и заплатите с 5-10% годишно (инак народът ще се разбунтува)
4. Слагат се тавани на цените на енергията (преди на дребно, за електората, сега вече и на едро).

Какво ли може да последва от едновременното проявление на тия 4 фактора?
За мен само инфлация и обезценяване на валутата, рецесия, икономическа криза. Но аз не съм точно икономист, Танграта мисля се водеше икономист. Той да каже ако знае. Но той смята, че всичко ще е благоденствие, растеж, вдигане на доходите на населението, и стабилни цени на имотите. Може аз да съм чел различни книги по икономика.
Ами, съгласен съм с горното. Съвсем същото си мисля и аз. Но аз съм малък икономист. Онези там "зелените" са титани. За 2лв труд не са изработили в живота си, а образованието им е или никакво, или някакви мъгляви политологии и социологии. Демек нищоправене.
Но има още много сили в ЕС, такъв, какъвто е създаден. Шайка соросоидни изроди начело няма толкова лесно да го събори.
За пореден път, не включваш в сметките с имотите инфлацията. Сам я споменаваш.
Тя е причината аз да се занимавам именно с имоти. И това решение ми е на около 25 години.

# 197
  • София, Bulgaria
@Томева - защо пък да е мрънкане? Човек трябва да помисли как да си защити парите в такава ситуация (а защо не и да направи още). Някои залагат на имоти, аз на други неща - за някои от тях съм писал.

Прав си, някой е залага на имоти, някои на други неща, някой и на двете или на трите и така, но само времето ще покаже. Ти си си решил за себе си, не разбирам, защо ти е толкова важно да убедиш другите, че твоята стратегия е вярната и правилната, а на другите не е. В такива случаи обикновено си мисля, че има известна доза несигурност и всъщност човекът се опитва сам себе си да убеди, че взетото решение е правилното и най-доброто.

# 198
Скрит текст:
@Чичко - ти да не мислиш, че арабите имат кранче, което да врътнат и да потекат още няколко милиона барела на ден, колкото е руския износ? Никой няма такъв свободен капацитет. За да се разработи нов добив са нужни години и десетки милиарди долари инвестиции. Без руски петрол няма как да мине света (засега) но вместо да го изнасят от Приморск до Европа няколкостотин км, сега танкерите въртят хиляди до Китай и Индия, то аз затова съм инвестирал и в танкери. Те сега имат много повече работа.
Всъщност те нарочно се ограничават, нали това го правят на всяка среща на ОПЕК+. Разбират се да намаляват добива, за да задържат цените по-високи, като картела се изразява именно в това - всички се разбират да намаляват по равнопропорционално, иначе пазарният дял би се променил. Помним и случаи, когато един се опитва да прецака другите и да не намали добива си, в последствие никой не го намалява, за да не загуби пазарен дял и цените са се сривали.

Но ще поживеем и ще видим как ще се отрази. На теория това за нас няма да е лошо, тъй като нали Нефтохим преработва само руски петроли. Таванът именно на цената на руски петрол би бил благоприятен за нас. Ще видим дали Русия ще се откаже от единственото място в ЕС, където все още може да прави далавери с петрола.

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 10:15 от Чичко_Тревичко

# 199
Тя е причината аз да се занимавам именно с имоти. И това решение ми е на около 25 години.
Тогава може в най-добрия случай да си защитиш парите, но не и да спечелиш в реално изражение.
Дългосрочно имотите не може да растат повече от инфлацията/продуктивността/реалния ръст на икономиката, защото след време цялата икономика ще е само имоти.
То това важи и за всички други сектори. В един момент едни растат и се надуват, после пък те спадат, а други растат. Аз затова гледам да скачам от сектор в сектор според конюнктурата.
Не казвам, че винаги познавам.

# 200
  • София, Bulgaria
Тогава може в най-добрия случай да си защитиш парите, но не и да спечелиш в реално изражение.
Дългосрочно имотите не може да растат повече от инфлацията/продуктивността/реалния ръст на икономиката, защото след време цялата икономика ще е само имоти.
То това важи и за всички други сектори. В един момент едни растат и се надуват, после пък те спадат, а други растат. Аз затова гледам да скачам от сектор в сектор според конюнктурата.
Не казвам, че винаги познавам.

Крис, моля те уточни това ти твърдение за кой период се отнася: за минало, ако да, за колко години назад. За бъдеще и ако да, за колко напред. При имотите е много важно да се уточнява времевата граница в минало, настояще, бъдеще.

# 201
Хора,които плащат с кредитна/дебитна карта,нямат основание да коментират цените,за разлика от плащащите в кеш. Yum

# 202
@tomeva - кой да ти каже точно по години и с проценти какво ще стане? Не и аз.
Но математически едно е ясно (не е нужно човек да е икономист):
Да речем икономиката е 20% имоти/строителство, 15% енергетика, 10% здравеопазване, и т.н.
Ако един от тези сектори расте години наред с 10-20%, а всички други с 2-3%, какво ще стане накрая - и то не след много дълго време? Цялата икономика ще е само този сектор.
Нещата си намират баланса дългосрочно, но кога точно никой не може да предскаже. Само правим залози и чакаме да видим ще познаем ли Simple Smile

# 203
Мъфин сподели моля какво си научил и защо се случва? Може и на лично ако не ти се спами.

Според мен имотите в бг са над 30% от икономиката като включим и косвените производства и услуги.

Сиромасите в Германия очакват 25% спад
https://money.bg/property/pazarat-na-zhilishta-germaniya-e-izpra … ad-v-tsenite.html

Последна редакция: вт, 06 дек 2022, 12:32 от Gogo1979

# 204
Транспортни разходи.
Освен това какви условия им се дават на тях за да купуват от тук е съвсем отделна тема. Но те са и със силна позиция в преговорите, защото си имат и свой бензин и разговорите тръгват от "ако продаваме нашия ни струва Х, значи ако искате да продаваме вашия тръгваме да говорим от Х-а%...

# 205
Транспортни разходи.
Освен това какви условия им се дават на тях за да купуват от тук е съвсем отделна тема. Но те са и със силна позиция в преговорите, защото си имат и свой бензин и разговорите тръгват от "ако продаваме нашия ни струва Х, значи ако искате да продаваме вашия тръгваме да говорим от Х-а%...
Най-отдалеченият ми обект се намира на над 2000 километра от София. Добре знам какви са транспортните разходи и ще кажа, че дори за момент не ми е хрумвало да купя продукт на конкурент вместо да продавам моите. С две думи е най-добре да провериш колко малко струва на един производител на горива притежаващ собствен транспорт да докара собственото му гориво и ще разбереш, че Лукойл явно продава на наистина много ниски цени.

# 206
Най-отдалеченият ми обект се намира на над 2000 километра от София. Добре знам какви са транспортните разходи и ще кажа, че дори за момент не ми е хрумвало да купя продукт на конкурент вместо да продавам моите. С две думи е най-добре да провериш колко малко струва на един производител на горива притежаващ собствен транспорт да докара собственото му гориво и ще разбереш, че Лукойл явно продава на наистина много ниски цени.

Сметни колко стотици цистерни са това, по нашите разбити пътища, митници, пропуснати пазари на друго място с високи цени и без транспортни разходи... Освен това защо пропусна втората част на поста ми за преговорите?
И твоята логистика е от друга категория все пак.

# 207
Рафинираните продукти се возят най-често с MR2 танкери, т.е. тези с 40-50 хил.дедуейт тона тегло, от това тегло каргото колко е зависи, обикновено резервоарите са към 50 хил. куб. м. един кубик дизел е 850 кг. В литри ако го смяташ возят към 50 милиона литра продукт.
Чартъра за такъв танкер в момента е $50-60к на ден. Отделно плащаш и горивото, 30 тона газьол на ден х $600 = $18к (може и мазут х $350 ако корабът има сероочистка).
Ако караш от Турция, от Самсун примерно, това са ти буквално няколко дни до Бургас. Ако караш от Гърция, пак е няколко дни, но имаш и висене и такси за Босфора.
Но все пак транспортът, пресметнат на литър гориво, излиза много малка сума. Друг е въпросът обаче има ли къде да го разтовариш и съхраниш, защото Лукойл хич не обичат да допускат конкуренти.
Предполагам, дори да намериш терминал, може да пийнеш чай с новичок или да паднеш от някой отворен прозорец случайно.

# 208

Сметни колко стотици цистерни са това, по нашите разбити пътища, митници, пропуснати пазари на друго място с високи цени и без транспортни разходи... Освен това защо пропусна втората част на поста ми за преговорите?
И твоята логистика е от друга категория все пак.
Едната рафинерия на Ромпетрол е по-близо до Русе отколкото бургаската рафинерия. До София разстоянието е подобно.. Другата рафинерия на румънците се намира на подобно разстояние до Варна спрямо бургаската. С две думи транспортните разходи не играят. Това, че всички големи са договорили страшно ниски цени с Лукойл е много добре. Това означава, че е лъжа, че Лукойл продава скъпо.

Последна редакция: ср, 07 дек 2022, 00:45 от Мъфин

# 209
Все си мислех, че сме в тема за Имоти, но не би...

Общи условия

Активация на акаунт